Google on vahvistanut jo viikonloppuna raportoidut tulevat tiukennukset sen Google Play -sovelluskaupan sääntöjen toimeenpanoon. Jatkossa Google edellyttää kaupan sovellusten todella tarjoavan digitaalisen sisällön myynnissä maksutapana Google Playn maksujärjestelmän.
Vaikka Google Playn säännöt ovat tähänkin asti edellyttäneet Googlen maksujärjestelmän tarjoamista digitaalisen sisällön ostoihin, on Google antanut todellisuudessa monien sovelluskehittäjien jättää tämän huomiotta ilman seuraamuksia. Näitä sovelluksia ovat esimerkiksi Netflix ja Spotify.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen mukaan tuleva muutos vaikuttaisi varsin pieneen määrään sovelluksia. Googlen mukaan alle 3 prosentissa sovelluksia Play-kaupassa on tapahtunut digitaalisen sisällön myyntiä viimeisen 12 kuukauden aikana, ja näistä sovelluksista lähes 97 prosenttia on jo tarjonnut maksuihin Google Playn maksujärjestelmän.
Applen tavoin myös Google pidättää sovelluskauppansa maksujärjestelmän kautta suoritetuista maksuista 30 prosentin palkkion itselleen. Poikkeus tähän ovat yli vuoden kestävät tilaukset, joissa osuus on 15 prosenttia.
Erona Applesta, Google Play -sovelluskaupassa jaettavat sovellukset voivat jatkossakin tarjota oman maksutapansa, mutta sen rinnalla on jatkossa pakko olla tarjolla myös maksumahdollisuus Google Playn kautta. Muutos koskee digitaalista sisältöä, ei esimerkiksi fyysisten tavaroiden tai palveluiden myyntiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Antaakseen aikaa sovelluskehittäjille sopeutua sääntöjen toimeenpanon muutokseen, Google on kertonut uuden edellytyksen astuvan voimaan vasta 30. syyskuuta 2021 jälkeen.
Digitaalisen sisällön maksujen tiukemman linjan lisäksi Google kertoi myös muista muutoksista. Google tulee muun muassa helpottamaan ensi vuoden Android 12 -käyttöjärjestelmäversiossa muiden sovelluskauppojen kuin Google Playn käyttöä sovellusasennuksiin.
Lisäksi Google korostaa, että sen omat sovellukset ovat Google Play -sovelluskaupassa samalla viivalla muiden kehittäjien sovellusten kanssa mitä tulee esimerkiksi Google Play -maksujen käyttöön jatkossa kuin myös sovellusten esittelyyn ja esille nostoihin kaupassa.
Sovelluskehittäjien ja sovelluskauppojen välillä on tapahtunut vuoden 2020 aikana useampia korkean profiilin yhteenottoja samalla, kun sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa taustalla ovat käynnissä kilpailuoikeudelliset tutkinnat sovelluskauppoihin mahdollisesti liittyvistä ongelmista.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »