Yhdysvallat on raportoidusti asettanut rajoitteita myynnille kiinalaiselle SMICin eli Semiconductor Manufacturing International Corpille, jonka myötä tiettyä yhdysvaltalaista teknologiaa sille ei saa myydä ilman erillistä lupaa.
Yhdysvaltojen toimesta on raportoinut Financial Times. Kauppaministeriö ei vielä viikonlopun aikana vahvistanut asiaa. Financial Timesin raportti perustui kuitenkin kauppaministeriön SMICille lähettämään kirjeeseen.
Yhdysvaltalaistoimitukset SMICille tarvitsevat jatkossa tietyiltä osin samalla tavalla luvan Yhdysvaltojen kauppaministeriöltä kuin miten Yhdysvallat on aiemmin asettanut vientikiellon myös Huaweille myyntiin. SMICiä ei kuitenkaan toistaiseksi ole varsinaisesti asetettu niin sanotulle kieltolistalle, vaan kyse on ainakin toistaiseksi vasta astetta kevyemmistä rajoituksista. Myös laajemmin toimituksia rajoittavaa kieltolistalle lisäämistä on jo kuitenkin myös harkittu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Armeijaloppukäytön säännöt koskevat osaa listatuista yhdysvaltalaista alkuperää olevista asioista. Entity list -säännöt (eli kieltolistaus) koskevat kaikkea yhdysvaltalaista alkuperää ja osaa ulkomaista alkuperää olevista asioista”, kommentoi Akin Gumpin vientivalvonnan asianajaja Kevin Wolf Bloombergille.
Yhdysvallat on perustellut SMICin vastaisia toimia ”riskillä, jota ei voida hyväksyä” liittyen toimitusten päätymiseen armeijatarkoituksiin.
SMIC ei ole vielä saanut virallista ilmoitusta rajoituksista, eikä sillä ole suhdetta Kiinan armeijaan eikä se valmista tuotteita millään tavalla armeijalle tai armeijakäyttöön, kommentoi SMIC puolestaan Bloombergille antamassaan lausunnossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tutkimusyhtiö Jefferiesin mukaan jopa 50 prosenttia SMICin laitteistosta tulee Yhdysvalloista. Julkisesti listatun yhtiön markkina-arvo on yli 29 miljardia dollaria. SMIC on valmistanut piirejä myös yhdysvaltalaisyhtiöille, kuten Qualcommille ja Brodcomille.
Yhdysvalloille SMIC-rajoitukset ovat vain osa laajempaa Kiinan teknologiasektorin vastaista toimintaa, jota Yhdysvallat on perustellut pääasiassa uhalla sen kansalliselle turvallisuudella.
SMIC ei ole keskeisessä asemassa järjestelmäpiirien toimittamisessa älypuhelimiin, mutta Huawei on viime aikoina aloittanut käyttämään SMICin Kiinassa 14 nanometrin tuotantoprosessilla valmistamaa Kirin 710A -järjestelmäpiiriä valituissa edullisemmissa älypuhelinmalleissaan – ensimmäisenä Honor Play 4T:ssä ja myöhemmin nyt juuri julkistetussa, myös Suomen markkinoille odotetussa Huawei P Smart 2021:ssä.
Toistaiseksi ei tiedetä, miten laajat vaikutukset Yhdysvaltojen uusilla rajoituksilla SMICille tulee olemaan esimerkiksi sen järjestelmäpiirien tuotantoon Huaweille. Yhdysvallat on kuluvan syksyn aikana kiristänyt merkittävästi Huawei-rajoituksiaan niin, että Huawein on enää erittäin vaikea saada hankittua älypuhelimiin sopivia järjestelmäpiirejä sekä valittuja muitakin komponentteja. Tämän on arvioitu romahduttavan Huawein älypuhelintoimitukset ensi vuoden aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osana Yhdysvaltojen toimia kiinalaista teknologiaa vastaan presidentti Trumpin hallinto on myös päättänyt kiinalaisomisteisten sovellusten TikTokin ja WeChatin kieltämisestä. TikTokin osalta ratkaisuna tilanteeseen on neuvoteltu kuitenkin monimutkainen järjestely yhdysvaltalaisten Oraclen ja Walmartin kanssa, mutta sen lopullisen muodon ja toteutumisen osalta on ilmassa edelleen suurta epävarmuutta. WeChat-kiellon toimeenpanon oikeus puolestaan on toistaiseksi jo keskeyttänyt.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »