Ensimmäiset taittuvanäyttöiset älypuhelimet tulivat markkinoille viime vuonna, ja tänä vuonna valikoima on laajentunut jo useampiin malleihin.
Samsungin ensimmäinen taittuvanäyttöinen älypuhelin oli keväällä 2019 esitelty Galaxy Fold, jonka myyntiintulo venähti lopulta syksyyn asti kestävyysongelmien ratkaisemisen vuoksi. Nyt noin vuosi alkuperäisen Galaxy Foldin myyntiintulon jälkeen taittuvanäyttöisten älypuhelinten pioneerimalli on saanut seuraajan Galaxy Z Fold2:sta.
Samsung Galaxy Z Fold2 5G
- 7,6" Taittuva Dynamic AMOLED 2X + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 12 + 12 + 12 Mpiks. kamera
- 10 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 865+ -piiri
- 4500 mAh akku
Galaxy Z Fold2:ssa Samsung on sekä parantanut muutamia keskeisiä osa-alueita, jotka vielä Galaxy Foldissa keräsivät kritiikkiä, kuin myös on päivittänyt laitteen yleisesti vuoden 2020 tekniselle tasolle mitä tulee muun muassa suorituskykyyn ja verkkoyhteyksiin. Tärkeimpiä parannuksia ovat huomattavasti suurempi kansinäyttö sekä myös hieman kookkaampi, ja nyt loveton, auki taittuva sisänäyttö.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jo elokuun alkupuolella julkistettu Galaxy Z Fold2 tuli saataville 18. syyskuuta. Suomessa puhelimen suositushinta on 2 099 euroa. Hintalapussa euroja on yksi vähemmän kuin edeltävällä Galaxy Foldilla, mutta siihen nähden tallennusmuistia on vain puolet (256 gigatavua) eikä mukana toimiteta täyslangattomia kuulokkeita. Huippupuhelinten hinnat ovat vuonna 2020 nousseet yleisemminkin muun muassa 5G-tuen lisäämisen takia, joten sinällään Galaxy Z Fold2:n hinnoitteluakaan hieman heikommalla varustuksella ei voi pitää yllätyksenä.
Värivaihtoehtoja Galaxy Z Fold2:sta on kaksi, musta Mystic Black ja pronssi Mystic Bronze. Lisäksi Samsungin omasta verkkokaupasta tilattaessa saranareunavärin voi kustomoida neljästä vaihtoehdosta (hopea, punainen, sininen, kulta).
Samsung Galaxy Z Fold2:n tekniset tiedot
- Taittuva sisänäyttö: Dynamic AMOLED 2X, 7,6 tuumaa noin 3,75:3-kuvasuhteella ja 2208×1768 pikselillä (373 PPI), 120 hertsin virkistystaajuus, HDR10+-tuki
- Kansinäyttö: Super AMOLED, 6,2 tuumaa 25:9-kuvasuhteella ja 2260×816 pikselillä (386 PPI), 60 hertsin virkistystaajuus, HDR10+-tuki
- Stereokaiuttimet
- Sormenjälkilukija kyljellä
- Kolme takakameraa
- 12 megapikselin pääkamera 1,8 mikronin pikselikoolla, dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 83 asteen kuvakulma
- 12 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 12 megapikselin 2x optisen zoomin telekamera 1,0 mikronin pikselikoolla. PDAF-automaattitarkennuksella, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 45 asteen kuvakulma
- Sisäpuolella 10 megapikselin etukamera 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, 80 asteen kuvakulma
- Kannessa 10 megapikselin etukamera 1,22 mikronin pikselikoolla f/2,2-aukolla, 80 asteen kuvakulma
- Qualcomm Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri (3,09 GHz)
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 3.1)
- Yksi nano-SIM-korttipaikka ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 20, 2 Gbit/s / 200 Mbit/s
- 5G: NSA / SA, alle 6 GHz ja millimetriaaltotaajuudet
- Wi-Fi 6 / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet, UWB-lähilaitepaikannus
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin (RGB) / Hall-anturi
- 4 500 milliampeeritunnin akku 25 watin pikalatauksella
- Langaton lataus ja langaton virranjako eli käänteinen langaton lataus
- Mitat 159,2 x 68 x 13,8-16,8 millimetriä suljettuna ja 159,2 x 128,2 x 6,0-6,9 millimetriä avattuna
- Paino 282 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio osana Samsung One UI -ohjelmistoa
Hyvää Samsung Galaxy Z Fold2:ssa
- Laadukkaalta ja kestävältä tuntuva rakenne. Galaxy Foldin ensimmäinen myyntiintuloyritys viime vuonna meni piloille kestävyysongelmien takia, mutta sittemmin Samsung on onnistuneesti korjannut tilanteen uudemmissa malleissaan. Myös Galaxy Z Fold2:n laatutuntuma on erinomainen, ja huomattavasti Galaxy Foldia parempi. Osa tätä on aiempaa elegantimmalta tuntuva rakenne sekä ohuen UTG-lasin käyttö osana taittuvan näytön rakennetta. Rakenteellisten muutosten myötä kestävyyden ei pitäisi myöskään olla minkäänlainen ongelma.
- Erinomaiset näytöt. Galaxy Z Fold2:n näytöt ovat erinomaisen laadukkaita kuvanlaadultaan. Näytöt ovat riittävän tarkkoja ja kirkkaita, ja auki taittuva sisänäyttö tarjoaa nyt nopean 120 hertsin virkistystaajuuden.
- Toimiva käyttökokemus yhdellä kädellä. Kooltaan edeltäjämallin 4,6 tuumasta 6,2-tuumaiseksi kasvanut kansinäyttö on kenties dramaattisin parannus Galaxy Z Fold2:ssa. Suuremman kansinäytön ansiosta se on nyt entistä useammin käyttökelpoinen tilanteissa, joissa Galaxy Z Fold2:n sisänäyttöä ei halua avata. Kansinäytöllä on nyt mukava hoitaa nopeat asiat.
- Miellyttävä katselukokemus suurella näytöllä ja stereokaiuttimilla. Sisänäyttö puolestaan tarjoaa edelleen mahtavan katselukokemuksen. Suuren näytön löytyminen taskuun mahtuvasta laitteesta on taittuvanäyttöisten älypuhelinten suuri lupaus, ja Galaxy Z Fold2:lla on mukava katsella videoita ja ohjelmia netistä. Hyvää katselukokemusta tukevat myös voimakkaat ja laadukkaan äänentoiston stereokaiuttimet.
- Hyvä akunkesto. Galaxy Z Fold2:n akunkesto osoittautui positiiviseksi yllätykseksi. Osansa tässä on varmasti sillä, että osa puhelimen käytöstä tapahtuu suljettuna, jolloin kansinäyttö kuitenkin on vähävirtaisempi kuin kuitenkin suuremmat ja enemmän pikseleitä sisältävät näytöt tavallisissa älypuhelimissa. Galaxy Z Fold2:n akusta riitti virtaa hyvin toiselle aktiiviselle käyttöpäivälle, ja ajoittain jopa läpi kahden täyden päivän.
- Monipuoliset kuvausominaisuudet kokonaisuutena hyvillä kameroilla. Galaxy Z Fold2:ssa on yhteensä viisi kameraa. Takana pää- ultralaajakulma- ja 2x-telekamerat, ja samanlaiset 10 megapikselin kamerat sekä kansinäytön että sisänäytön yläreunan rei’issä. Kokonaisuutena Galaxy Z Fold2 tarjoaa monipuoliset kuvausominaisuudet. Myös laadukkaat takakamerat ovat käytettävissä selfie-kuviin kansi avattuna, ja muutenkin tarjolla on paljon erilaisia kuvausmahdollisuuksia.
- Suuren näytön hyödyntämisessä parannuksia. Samsung on pyrkinyt parantamaan suuren näytön hyödyntämistä uudella näyttöasetuksella, jota tukevat sovellukset voivat hyödyntää lisätilaa esimerkiksi sivupalkin sisältävällä käyttöliittymällä. Lisäksi uuden saranarakenteen mahdollistama näytön avaaminen haluttuun kulmaan tuo uusia tapoja hyödyntää suurta näyttöä, ja moniajoonkin on tehty tarpeellisia uusia parannuksia.
Huonoa Samsung Galaxy Z Fold2:ssa
- Suuri näyttö jää edelleen laajasti hyödyntämättä. Vaikka osassa sovelluksia suurta näyttöä hyödynnetäänkin aiempaa paremmin ja moniajo tarjoaa mahdollisuuksia, siltikään suuresta näytöstä ei saa kaikkea irti. Useimpien sovellusten käyttöliittymä ei suuremmalle näytölle mukaudu, vaan on vain suuremmaksi venytetty versio verrattuna tavallisiin älypuhelimiin. Lisäksi osa sovelluksista ei aukea rinnakkaisessa moniajonäkymässä.
- Korkea hinta. Galaxy Z Fold2:n hinta on erittäin korkea. 2 099 euron hintalapulla, pienemmällä tallennusmuistilla ja heikommalla myyntipakkauksen varustuksella puhelimen hinnan voidaan todeta nouseen alkuperäisestä Galaxy Foldista. Näin korkealla hinnalla taittuvanäyttöiset älypuhelimet eivät ole nousemassa suureen suosioon.
- Tietyt puutteet ominaisuuksissa. Galaxy Z Fold2 ei ole luokitellusti pölyn- ja vedenkestävä, mikä toki ei ole puhelimen rakenne huomioiden yllätys. Silti tämä on yksi heikkous laitteessa. Tallennustilaa ei voi myöskään laajentaa muistikortilla, joten se rajoittuu laitteen sisäiseen 256 gigatavun muistiin. Fyysisiä SIM-korttipaikkoja on myös vain yksi, joten toisen liittymän saa käyttöön vain eSIMillä.
- Akun pikalataus ei kovin nopea. Galaxy Z Fold2 tukee Samsungin 25 watin pikalatausta, joka alkaa jäämään pikku hiljaa jälkeen kilpailijoista – varsinkin nyt Fold2:ssa. Galaxy Z Fold2:n 4 500 milliampeeritunnin akkukapasiteetti latautuu tyhjästä puolessa tunnissa vain noin 30 prosentin varaukseen, ja täysi lataus vie lähes kaksi tuntia. Lataus käy siis varsin hitaasti.
Astetta elegantimpi, huomattavasti laadukkaampi ja todennäköisesti myös kestävämpi laite
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Z Fold2 tuntuu kaikin puolin paljon viimeistellymmältä, ja valmiimmalta, laitteelta kuin sen edeltäjä, alkuperäinen Galaxy Fold.
Yleisesti parempi kokonaisfiilis syntyy useista eri osatekijöistä:
- Kansinäyttö kattaa nyt laajasti laitteen etupuolen, kun Galaxy Foldissa sen selvästi pienempi kansinäyttö tuntui vielä jotenkin vaillinaiselta ratkaisulta.
- Samoin sisänäyttö on suurempi, eikä sen oikeassa yläkulmassa ole enää kolhon oloista lovea kameroille. Sen sijaan sisänäytöstä löytyvä kamerareikä sulautuu huomattavasti paremmin osaksi kokonaisuutta. Myös sisänäytön reunukset ovat aiempaa pienemmät.
- Taittuvassa sisänäytössä on nyt käytössä taittuva UTG-lasi, joka tekee näytön pinnasta jämäkämmän ja laadukkaamman tuntuisen. Pintakerroksena on kuitenkin edelleen muovimaista materiaalia, ja Galaxy Z Fold2:n sisänäytössä on myös esiasennettuna lähelle reunoja ulottuva suojakalvo, jonka Samsungin mukaan saa kuitenkin halutessaan myös poistaa – vaikka suositeltua poistaminen ei olekaan.
- Muotoilu on Galaxy Z Fold2:ssa uudistunut hienostuneemmaksi. Kyljet ovat aiempaa suoremmat, vaikka eivät kuitenkaan täysin suorat. Muotoilu tuntuu hyvin käteen sopivalta.
- Saranarakenne on aiempaa suljetumpi päistään, mikä tekee siitä myös tyylikkäämmän.
- Uudelleen suunniteltu sarana on nyt jäykkä ja puhelimen voi avata haluamaansa kulmaan, kun Galaxy Foldissa sarana oli vielä löysä ääripäidensä välillä.
- Lasisen takapinnan mattaviimeistely Mystic Bronze -värisessä Galaxy Z Fold2:ssa on erinomainen parannus. Pinta tuntuu miellyttävän silkkiseltä ja pysyy myös tyylikkäänä, sillä mattapinnassa sormenjäljet eivät juurikaan näy.
Kokonaisuutena Galaxy Z Fold2 on fyysisesti varsin vakuuttavan oloinen laite, ja samalla merkittävä parannus edeltäjästään.
Lisäksi myös kestävyyden pitäisi olla kunnossa. Samsung itse lupaa Galaxy Z Fold2:n olevan testattu kestämään 200 000 taittokertaa, eli esimerkiksi yli 100 kertaa päivässä viiden vuoden ajan. Saranarakenne on suunniteltu uudelleen ja se on nyt aiempaa suljetumpi. Lisäksi osana saranarakennetta toimivat nyt harjakset, jotka ehkäisevät lian pääsyä ja pysymistä saranamekanismissa sen toimintaa haittamassa. Harjasten liikkeen voi myös kuulla Galaxy Z Fold2:n sisällä avattaessa tai suljettaessa puhelimen kansi korvan vieressä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suljettuna Galaxy Z Fold2:n kahden puoliskon väliin jää yhä pieni rako, vaikka Samsungin mukaan Galaxy Z Fold2:ssa onkin toistaiseksi maailman tiukimman käännön taittuva näyttöpaneeli. Rako puoliskojen välillä onkin aiempaa pienempi.
Taitoskohdassa Galaxy Z Fold2:nkin taittuvassa näytössä on selvä juova, joka sekä tuntuu sormella että näyttää sivusta katsottuna epätasaiselta. Suoraan edestä päin, näytön ollessa päällä, katsottuna epätasaisuus ei kuitenkaan juuri erotu, muuten kuin kirkkaassa ympäristön valossa. Käyttöä epätasaisuus ei myöskään varsinaisesti haittaa mitenkään.
Silti taittuvan näytön epätasaisuus taitoskohdassaan on mielestäni yksi selkeä seikka, jota Samsungin tulisi vielä vähintään selvästi parantaa tai josta olisi hyvä päästä eroon kokonaan ennen kuin taittuvanäyttöiset älypuhelimet pystyvät houkuttelemaan suurempia yleisöjä. Taittuvan näytön kestävyys ja muutkin ominaisuudet ovat saavuttaneet jo erinomaisen tason, joten toivottavasti tämä epäkohta saa jatkossa osakseen huomiota. Pääsy eroon epätasaisesta juovasta parantaisi vielä selvästi tunnetta laadusta ja tekisi taittuvanasta näytöstä täydellisemmän ratkaisun ilman kompromisseja.
Kuvanlaadultaan sekä Galaxy Z Fold2:n 6,2 tuuman kansinäyttö että auki taittuva, 7,6 tuuman sisänäyttö ovat erinomaisia. Kirkkautta on tarpeeksi, katselukulmat ovat laajat ja väritoisto Samsungin AMOLED-näytöille tyypillisesti erinomainen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sisänäyttö tukee nyt myös 120 hertsin virkistystaajuutta, jonka ansiosta liikkeen toisto näytöllä on sulavampaa. Syksyn Galaxy Note20 Ultra -mallin tavoin Galaxy Z Fold2:n näyttö tukee virkistystaajuuden mukautuvuutta näytön virkistystaajuuden voidessa laskea sisällön mukaan 120 hertsin maksimista vain jopa 11 hertsiin virrankulutuksen säästämiseksi. Halutessaan asetuksista näytön saa toki kytkettyä alemmalle tavanomaiselle 60 hertsin virkistystaajuudelle, jollei koe lainkaan tarvetta suuremmalle nopeudelle.
Sormenjälkilukija Galaxy Z Fold2:ssa sijaitsee kyljellä virtapainikkeessa. Lukija toimii erittäin hyvin – sekä nopeasti että varmasti. Lisäksi kyljellä on äänenvoimakkuuden säätökytkin. Muita painikkeita Galaxy Z Fold2:ssa ei ole.
Varustettu huippuluokan tekniikalla
Sisuksissaan Galaxy Z Fold2 sisältää ajan tasalla olevaa tekniikkaa, eli Qualcommin viimeisimmän huippuluokan Snapdragon 865+ -järjestelmäpiirin, joka on tällä hetkellä Android-puhelinten kärkeä suorituskyvyltään, nopeaa LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuistia 12 gigatavua sekä 256 gigatavua tallennusmuistia, joka myös viimeisintä ja nopeinta UFS 3.1 -tyyppiä. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti ole, ja Galaxy Z Fold2 sisältää myös vain yhden fyysisen nano-SIM-korttipaikan. Toisen liittymän saa käyttöön eSIMillä.
Galaxy Z Fold2:n 4 500 milliampeeritunnin akku tukee nyt 25 watin pikalatausta, kun alkuperäisessä mallissa teho rajoittui 15 wattiin. Tuettuna on edelleen myös langaton lataus sekä langaton virranjako.
Valitettavasti Galaxy Z Fold2 akun pikalataus on yllättävän verkkainen, ilmeisesti kahteen osaan jaetun akun vuoksi. Akku latautuu tyhjästä vain noin 30 prosentin varaukseen puolessa tunnissa, eli latausnopeus jää jopa kymmeniä prosenttiyksikköjä jälkeen nopeuksista, joihin muissa huippupuhelimissa on totuttu. Akun täysi lataus vie lähes kaksi tuntia.
Akunkesto Galaxy Z Fold2:ssa puolestaan osoittautui varsin hyväksi. Akunkesto on lähellä kahta täyttä aktiivista käyttöä sisältävää päivää, ja muun muassa näytön kirkkaudesta säästämällä kahden päivän läpi on helppo yltää. Testin aikana Galaxy Z Fold2:ta käytettiin pääasiassa Elisan 4G- ja 5G-verkoissa Helsingin alueella. 5G-yhteydet Galaxy Z Fold2:ssa vaikuttivat toimivan kaikin puolin hyvin ja odotusten mukaisesti.
Galaxy Note20 Ultran perässä Galaxy Z Fold2 on Samsungin toinen UWB-lähilaitepaikannusta tukeva laite. UWB-laitteet pystyvät paikantamaan toisensa lähialueelta erittäin tarkasti, mikä helpottaa jatkossa esimerkiksi sisällön jakamista mutta on toistaiseksi varsin vähämerkityksellinen ominaisuus vähäisen UWB-laitteiden määrän vuoksi.
Pari askelta eteenpäin suuren näytön hyödyntämisessä, mutta matka on yhä kesken
Suuren näytön tarjoaminen taskuun mahtuvassa laitteessa on tietenkin se juttu taittuvanäyttöisissä laitteissa, kuten Galaxy Z Fold2:ssa.
Parhaimmillaan Galaxy Z Fold2 tarjoaakin esimerkiksi mahtavan katselu- tai lukukokemuksen. Sisänäytön kuvasuhde on 3,75 : 3, tai Samsungin itse ilmoittamalla tavalla 22,5 : 18. Kun lukuja pyöritellään vielä lisää, niin kuvasuhde voidaan ilmoittaa myös muodossa 16 : 12,8.
Katseltaessa tavanomaista 16:9-kuvasuhteen laajakuvamateriaalia Galaxy Z Fold2:lla vaaka-asennossa, jää näytön ylä- ja alareunaan siis selvät mustat reunukset, mutta itse videokin näkyy näytöllä kuitenkin erittäin kookkaana. 4:3-kuvasuhteen materiaalin, kuten valokuvien ja omien videoiden, katsomiseen näyttö puolestaan sopii kuvasuhteeltaan lähes täydellisesti.
Suurinta osaa Android-sovelluksista ei ole optimoitu hyvin, tai lainkaan, tavallista älypuhelinta suuremmille näytöille. Tämä ongelma on piinannut aina myös Android-tabletteja, ja samoin nyt myös taittuvanäyttöisiä älypuhelimia, kuten Galaxy Z Fold2:ta, joissa näytöt ovat melko neliömäisiä. Suuremman näytön lisätila valuu hukkaan, jos sovellus esitetään näytöllä vain suuremmalle näytölle venytettynä esimerkiksi niin, että käyttöliittymän elementit tai painikkeet kasvavat jo ylisuuriksi tai tyhjää tilaa on ruudulla suhteettoman paljon.
Galaxy Z Fold2:n yhteydessä Samsung on pyrkinyt ratkomaan tätä ongelmaa nyt näyttöasetuksella, jolla sisänäytön pistetiheyden voi valita kolmesta vaihtoehdosta (420, 480 tai 540 dpi).
Näytön sisällön asettelu optimoiduissa sovelluksissa mukautuu tämän mukaisesti niin, että tiheimmällä asetuksella näytöllä esitetään tietokonemaisempi näkymä esimerkiksi lisäpainikkeita, linkkejä tai ehdotuksia tarjoavan sivupalkin kera.
Tätä enemmän PC:n tapaista käyttöliittymää tukevat alkuvaiheessa Samsungin omat järjestelmäsovellukset (Viestit, Yhteystiedot, Puhelin, Omat tiedostot, Internet, Kalenteri, Kello, Videopuhelu, Muistutus, Laskin, AR-alue), Spotify, valitut Googlen sovellukset, kuten YouTube, Gmail ja Google Maps, sekä Microsoftin Office-hyötysovellukset.
Esimerkiksi alla ovat vertailussa näyttökuvat Gmailista eri näytön tiheysasetuksella Galaxy Z Fold2 vaaka-asennossa.
Galaxy Z Fold2:n uusi saranarakenne, jonka ansiosta kannen ja näytön voi avata haluamaansa kulmaan, avaa myös uusia käyttömahdollisuuksia. Samsungin Flex Modeksi ristimää näytön jakautumista ylä- ja alapuoliskoon tukevat jo nyt tai pian esimerkiksi kamera, videosoitin, YouTube-sovellus, Galleria, Google Duo -videopuhelut sekä Kalenteri.
Pääsääntöisesti sovelluksessa tärkein sisältö jää näkyviin näytön yläosaan, ja alaosassa esitetään esimerkiksi erilaisia painikkeita tai lisätietoja. Esimerkiksi kamerassa kameran etsinnäkymä jää yläosaan ja painikkeet löytyvät alaosasta yhdessä edellisen tallennetun kuvan kanssa.
Halutussa kulmassa pysyvää kantta voi hyödyntää myös toisinpäin, eli sisällön katseluun Galaxy Z Fold2:n kansinäytöllä laitteen ollessa pöydällä tai muulla tasaisella pinnalla.
Yksittäisten sovellusten lisäksi suurta näyttöä voi tietenkin hyödyntää avaamalla näytölle rinnakkain kerralla useampia sovelluksia. Aiempaan tapaan Galaxy Z Fold2:n näytölle voi avata kerrallaan enimmillään kolme rinnakkaista sovellusta Multi Active Window -näkymässä. Uutta on kuitenkin se, että nyt on mahdollista avata myös vaakasuunnassa allekkain sovelluksia, kun aiemmin sovellukset näkyivät vain pystysuunnassa rinnakkain. Vaakasuuntaan näytön jakaminen toimii paremmin erityisesti laajakuvaisen videosisällön kanssa.
Sovellusten avaaminen rinnakkain onnistuu varsin helposti näytön reunavalikon kautta. Kaikki sovellukset, kuten esimerkiksi Instagram, eivät kuitenkaan tue jaetulle näytölle avaamista. Edelleen mahdollista on myös avata sovelluksia rinnakkain näkyvien lisäksi myös toisen päällä kelluvana ikkunana.
Vierekkäin auki olevien sovellusten välillä voi nyt myös raahata tietoja, kuten tekstiä ja kuvia, tuettujen sovellusten välillä. Näitä sovelluksia ovat alkuvaiheessa Samsungin omien sovellusten ohella valitut Googlen (Gmail, Chrome, Google Maps), Microsoftin (Office-sovellukset ja Outlook) ja tiettyjen muiden kehittäjien, kuten WhatsApp, sovellukset. Tämä toimi kokeilemissamme sovelluksissa hyvin.
Lisäksi vielä yhtenä uudistuksena näytölle voi nyt avata saman sovelluksen kaksi kertaa rinnakkain. Tätä tukevat tosin toistaiseksi vain Samsung Notes, Internet ja Omat tiedostot sekä Microsoftin Office-sovellukset. Uudistus voi olla kätevä esimerkiksi asiakirjoja työstettäessä, jolloin rinnakkain voi olla auki kaksikin Wordia, Exceliä tai PowerPointia.
Tosin, vaikka Galaxy Z Fold2:n sisänäyttö on älypuhelimeen kookas, on se todelliseen työskentelyyn usealla rinnakkaisella sovelluksella kuitenkin varsin pieni. Ennemminkin näytön jakaminen useammalle sovellukselle on hyödyllistä edelleen yksinkertaisemmissa tilanteissa, vaikkapa katseltaessa videota, jonka kanssa samanaikaisesti näytölle voi avata viestikeskustelun.
Perushyvät kamerat – puhelimen rakenne monipuolistaa kuvausmahdollisuuksia
Myös kamerat on Galaxy Z Fold2:ssa ovat päivitetty Galaxy Foldista, jossa ne vastasivat Galaxy S10:ää, osittain samalle tasolle kevään 2020 Galaxy S20 -puhelinten kanssa. 12 megapikselin pääkamerassa on nyt suurempi kenno ja 1,8 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on myös nyt 12 megapikselin kenno ja kolmantena kamerana on edelleen 12 megapikselin telekamera 2x optisella zoomilla. Sekä sisäpuolelta että kannesta löytyvien etukameroiden tarkkuus on 10 megapikseliä.
Kameroiden kuvanlaatua voidaan pitää perushyvänä. Galaxy Z Fold2 ei tarjoa markkinoiden parhaita kameroita, mutta kamerat tuskin ovat myöskään pääasiallinen syy harkita Galaxy Z Fold2:n ostoa. On helppo todeta, että kamerat ovat laitteessa riittävän hyvät.
Galaxy Z Fold2:n tavallisista älypuhelimista poikkeava rakenne mahdollistaa puhelimella tavallista monipuolisemmat kuvausominaisuudet.
Myös takakameroita voi nimittäin yhdessä kansinäytön kanssa käyttää selfie-kuvaamiseen, minkä lisäksi laite avattuna kuvatessa esikatselunäkymän saa halutessaan laajennettua myös kansinäytölle niin, että sekä kuvaaja että kuvauskohde voivat sen nähdä.
Käytännössä eri kulmiin avattavan kannen myötä Galaxy Z Fold2:ssa on lisäksi ikään kuin sisäänrakennettu seisontatuki. Sitä voi hyödyntää myös kuvatessa. Puhelimen saa asetettua esimerkiksi pöydälle kuvaamaan videota, kumpaan tahansa suuntaan. Mukana kamerasovelluksessa on myös uusi toiminto, joka pitää 1-2 liikkuvaa ihmistä videolla ruudun sisällä kuvaa sopivasti rajaten. Lisäksi kamerasovellus sisältää tietenkin muut viimeaikaiset Samsung-ominaisuudet, kuten esimerkiksi Yksi otos -kuvaustilan, joka tallentaa erilaisia otoksia automaattisesti hetken kuvaamalla ja poimii niistä tekoälyn mielestä parhaat.
Yhteenveto: Vahva parannus, mutta riittääkö se?
Galaxy Z Fold2:lle ei juuri ole varteenotettavia kilpailijoita. Jos haluaa huippuluokan älypuhelimen, joka tarjoaa suuren näytön edut, mutta mahtuu kuitenkin mukavasti taskuun, on ainoa järkevä vaihtoehto tällä hetkellä Suomen markkinoilla Galaxy Z Fold2.
Lähinnä vain Huawein taittuvanäyttöinen Mate Xs voisi olla vaihtoehto Galaxy Z Fold2:lle, mutta se ei sisällä Google-palveluja ja muutenkin Mate Xs on rakenteeltaan haavoittuvaisempi ja vähemmän hiotumpi kuin Galaxy Z Fold2.
Ennemmin Galaxy Z Fold2:n kohdalla onkin kyse siitä, kokeeko itse tämän kaltaista laitetta tarvitsevansa vai voisiko omalla kohdalle parempi vaihtoehto olla esimerkiksi huippuluokan älypuhelimen ja tablettilaitteen hankinta erillisinä laitteina suunnilleen samalla rahasummalla. Esimerkiksi Samsungin syksyn huippupuhelin Galaxy Note20 Ultra ja huipputabletti Galaxy Tab S7 maksavat yhdessä jotakuinkin saman verran kuin Galaxy Z Fold2.
Edellä esitetty hintavertailu erilliseen huippupuhelimeen ja -tablettiin paljastaa myös toistaiseksi taittuvanäyttöisten älypuhelinten merkittävimmän kompastuskiven, korkean hinnan.
Galaxy Z Fold2:ssa Samsung on tehnyt vahvan parannuksen ensimmäisestä Galaxy Foldista, mutta edelleen taittuvanäyttöisessä älypuhelimessa on myös paljon parannettavaa jäljellä. Helpoimmat kehityksen hedelmät on nyt poimittu, ja jatko tulee olemaan vaikeampaa. Käyttökokemusta parantaisi eniten sovellusten parempi mukautuminen poikkeukselliselle näyttökoolle ja -kuvasuhteelle, mutta sen osalta ainakaan nopea muutos ei vaikuta todennäköiseltä.
Kokonaisuutena Galaxy Z Fold2 on laitteena jo äärettömän hieno ja vielä myös erikoinen. Se edustaa monella tapaa viimeisintä kehitystä, ja on hämmästyttävää, miten monipuolinen ja laajat mahdollisuudet tarjoava laite voi nykyisin mahtua taskuun ja kulkea vaivatta mukana.
—
Alla vielä muutamia esimerkkikuvia Galaxy Z Fold2:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Ultralaajakulmakamera (0,5x):
Pääkamera (1x):
Telekamera (2x):
Ultralaajakulmakamera (0,5x):
Pääkamera (1x):
Telekamera (2x):
Telekamera (2x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Telekamera (2x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »