Teknologia-alalla on tapahtumassa jättimäinen yrityskauppa. Yhdysvaltalainen Nvidia on päässyt sopimukseen japanilaisen SoftBankin kanssa brittiläisen piirisuunnittelija ARMin ostamisesta. 40 miljardin dollarin eli vajaan 34 miljardin euron kauppahinta maksetaan sekä rahana että Nvidian uusina osakkeina.
Nvidia on tunnettu grafiikkasuorittimistaan. Sen teknologian käyttö on kuitenkin viime vuosina kasvanut voimakkaasti myös datakeskuksissa, sillä tuotteet sopivat hyvin myös koneoppimislaskentaan.
ARMin ostamalla Nvidia laajentaa nyt huomattavasti rooliaan mitä tulee mobiililaitteisiin kuin myös laajempaan piirisuunnitteluun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ARMin liiketoiminta pohjautuu suunnitteluun, tutkimus- ja kehitystyöhön, jonka tuloksena syntyy ikään kuin pohjapiirroksia suoritinarkkitehtuureista. ARM itse ei ole osallistunut lopullisten suoritinten tai piirien valmistukseen, vaan myy suoritinten pohjasuunnitelmiiaan muille, kuten Applelle, Huaweille, Samsungille ja Qualcommille, jotka kehittävät omia ratkaisujaan ARM-pohjalta – vaihtelevalla oman lisäsuunnittelutyön ja muutosten määrällä. ARMille nämä kumppanit maksavat käytännössä valmistettujen suoritinten lukumäärään perustuen.
ARMin historia on pitkä ja vivahteikas. Se perustettiin aikanaan Advanced RISC Machines -nimellä vuonna 1990 Acorn Computersin, Applen ja VLSI Technologyn yhteisyrityksenä.
Nvidian mukaan nyt ilmoitettu yrityskauppa yhdistää sen johtajuuden tekoälylaskennassa Armin laajaan ekosysteemiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nvidia on ilmoittanut myös laajentavansa ARMin tutkimusta ja tuotekehitystä Cambridgessä, Isossa-Britanniassa. Se aikoo perustaa uuden ”maailmanluokan” tekoälytutkimus- ja koulutuskeskuksen, kuin myös rakentaa ARMin ja Nvidian teknologiaan pohjautuvan supertietokoneen.
Lisäksi Nvidia on kertonut jatkavansa ARMin avointa lisensointimallia ja asiakasneutraalia toimintatapaa. Nvidian suunnitelmana on myös laajentaa ARMin lisensointiportfoliota Nvidian teknologialla.
ARMin teknologia on ollut pitkään suunnattu ennen kaikkea vähävirtaisiin laitteisiin, kuten älypuhelimiin. Pikku hiljaa ARM-akkitehtuuri on kuitenkin valtaamassa alaa myös perinteisistä tietokoneista kuin myös mahdollisesti jatkossa yhä vahvemmin myös datakeskuksista AMD:n ja Intelin x86-arkkitehtuurin suoritinten sijaan.
SoftBankin omistuksessa ARM oli lopulta vain vähän aikaa, sillä japanilainen teknologia-alan monitoimija osti ARMin vasta vuonna 2016 noin 32 miljardilla dollarilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt osana kauppoja SoftBankin omistusosuus Nvidiasta nousee noin 10 prosenttiin.
40 miljardin dollarin kauppahinnasta 21,5 miljardia dollaria maksetaan SoftBankille Nvidian uusina osakkeina ja 12 miljardia dollaria rahana, josta 2 miljardia dollaria maksetaan kaupan allekirjoittamishetkellä. Lisäksi SoftBank voi myöhemmin saada korkeintaan 5 miljardin dollarin lisäkorvauksen Armin tulevaan tuloskehitykseen pohjautuen.
Lisäksi Nvidia antaa Armin työntekijöille kannustimina 1,5 miljardin dollarin osakepalkkiot, mikä nostaa koko yrityskaupan arvon 40 miljardiin dollariin.
Osana kauppaa ei ole Armin IoT Services Group -palveluliiketoiminta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaupan odotetaan toteutuvan seuraavan 18 kuukauden aikana. Kaupan toteuttaminen vaatii muun muassa viranomaishyväksynnät Yhdistyneeltä kuningaskunnalta, Kiinalta, Euroopan unionilta ja Yhdysvalloilta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »