Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin asettama takaraja TikTokin toiminnan myynnistä ilmoittamiselle lähestyy. Trump on uhannut kieltää TikTokin Yhdysvalloissa, ellei sen kiinalaisomistaja myy palvelua. Tuoreimman raportin mukaan Kiina pitää kuitenkin parempana palvelun sulkemista kuin Trumpin myyntiesitykseen suostumista.
Näin kertovat kolme eri lähdettä uutistoimisto Reutersille.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump allekirjoitti elokuun alkupuolella presidentin asetukset, jotka kieltävät ”transaktiot” kiinalaisomisteisten TikTok- ja WeChat-sovellusten kanssa asetusten allekirjoittamisestaan 45 päivän päästä eli 20. syyskuuta alkaen. Myöhemmin Trump kirjoitti vielä toisen asetuksen, jonka mukaan kiinalaisen ByteDancen pitää myydä TikTok marraskuun puoliväliin mennessä, jotta sovellus välttyy kiellolta. Erikseen Trump on kertonut TikTokin myynnistä ilmoittamisen takarajaksi 15. syyskuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiemmin tällä viikolla raportoitiin Trumpin kertoneen, ettei hän ole myöntämässä jatkoaikaa TikTokin myynnille. Kaupoista ilmoittamisen takaraja pysyy siis ensi viikon tiistaissa 15. syyskuuta.
Neuvottelut TikTokin Yhdysvaltojen, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin toimintojen myynnistä näyttivät etenevän hyvin siihen asti, kunnes Kiina asettui elokuun lopulla julkisesti käytännössä vastustamaan kauppaa. Kiina asetti erillisen vientiluvan vaativien teknologioiden listalleen ”data-analyysiin perustuvan teknologian, jota käytetään personoitujen suositusten tarjoamiseen”, jonka on arvioitu käsittävän TikTokin toiminnan keskiössä olevan sisällön suosittelualgoritmin.
TikTokin ostosta ovat neuvotelleet johtavina ostajaehdokkaina Microsoft sekä Oracle. Molempien rinnalla mukana voi olla kumppaneita, esimerkiksi maailman suurin vähittäiskauppias, Walmart. on Microsoftin kumppani TikTok-neuvotteluissa. Kauppahinnan on arvioitu voivan olla jopa 20-30 miljardia dollaria, eli kyse olisi varsin mittavasta diilistä toteutuessaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat pitää TikTokia uhkana kansalliselle turvallisuudelle sen kiinalaisen omistajan takia. Pelkoja ovat tietojen siirto Kiinaan sekä toisaalta palvelun käyttö propagandavälineenä tulevaisuudessa.
Kiinassa puolestaan asia nähdään niin, että TikTokin pakotettu myynti saisi sekä sen omistajan ByteDancen että Kiinan näyttämään heikoilta Yhdysvaltojen painostuksen edessä. Tämän takia Kiina on valmis kohtaamaan Yhdysvaltojen kieltotoimet sen sijaan, että TikTokin toiminta myytäisiin. Trumpin presidentin asetukset on viety jo myös oikeuteen. ByteDance kokee ne perustuslain vastaisiksi.
ByteDance kommentoi asiaa Reutersille nyt todeten, ettei Kiinan hallinto ole ikinä ehdottanut sille TikTokin sulkemista Yhdysvalloissa tai muilla markkinoilla.
Reutersin lähteiden mukaan Kiina on kuitenkin halukas ja valmis käyttämään edellä mainittua teknologian vientikieltoa kauppojen viivästyttämiseen tai estämiseksi, jos sen niin tarvitsee tehdä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »