Suomalainen DNA-operaattori säilytti kärkipaikkansa keskimääräisessä mobiiliasiakkaiden datakäytössä myös vuoden 2020 alkupuoliskolla, kertoo tutkimusyhtiö Tefficientin tilasto.
Kevään koronapoikkeusaika kasvatti mobiilidatan käyttömääriä huomattavasti niin Suomessa kuin muuallakin, kun etätyöt ja -opiskelu lisääntyivät dramaattisesti, ja ruutujen parissa vietettiin muutenkin enemmän aikaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA:n verkoissa keskimääräinen liittymäkohtainen tiedonsiirron määrä nousi vuoden 2020 alkupuoliskolla 33,1 gigatavuun kuukaudessa verrattuna koko vuonna 2019 saavutettuun 27,2 gigatavuun. Keskimääräisen tiedonsiirron määrä kasvoi siis lähes 22 prosentilla.
DNA:n perässä seuraavaksi eniten mobiilidataa liittymää kohden käyttivät Itävallan 3:n (29,8 Gt) ja Kuwaitin Zainin (27,7 Gt) asiakkaat.
Suomalaisopeaattoreista Elisa sijoittui mobiilidatan käytössä neljänneksi. Elisan asiakkaat siirsivät keskimäärin 26,2 gigatavua dataa liittymää kohden alkuvuoden 2020 aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA on sijoittunut Tefficientin vertailun kärkipaikoille jo useana vuonna peräkkäin. Vielä vuonna 2015 maailman ykkössijaan riitti DNA:n asiakkaiden tuolloinen 5 gigatavun käyttö kuukaudessa, minkä jälkeen datankäyttö on yli kuusinkertaistunut vain viiden vuoden aikana.
”Yhä nopeammat yhteysnopeudet ja maailmalla melko poikkeuksellinen rajaton data kotimaassa vaikuttavat olennaisesti siihen, että mobiilidataa käytetään näin paljon. Korkealaatuisten video- ja live-sisältöjen katselu lisääntyy edelleen, mikä nostaa datankäyttöä merkittävästi”, toteaa DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.
DNA:n mukaan sen tuore data paljastaa, että pilvipalveluiden, Netflixin ja YouTuben lisäksi mobiilidatan kuluttajien kärkijoukkoon ovat nousseet lyhytvideoiden jakamiseen perustuva TikTok, pelivideoiden suoratoistopalvelu Twitch ja monet pelialustat, kuten Steam ja PlayStation Network, sekä Instagram, jossa myös videoiden painoarvo on kasvanut.
Karkeasti arvioituna DNA:n asiakkaiden keskimäärin kuukaudessa käyttämä 33,1 gigatavua mobiilidataa voi tarkoittaa esimerkiksi noin 22 tuntia täyden teräväpiirtolaadun (full hd) videokuvaa, liki 300 tuntia hyvälaatuista suoratoistettua musiikkia tai yli 330 tuntia Instagramin selailua kuukaudessa. Todellisuudessa datan kokonaiskäyttö on tietenkin lukuisten asioiden summa, ja moni sovellus siirtää nykyään dataa myös taustalla, kun niitä ei aktiivisesti käytä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mobiilidatan käytön kasvulle ei odoteta stoppia, vaan se tulee jopa kiihtymään uuden sukupolven 5G-verkon yleistymisen myötä. ”5G-verkon ripeä rakentaminen jatkuu, ja samalla parannamme myös olemassa olevaa 4G-verkkoa. Kasvavan kapasiteetin vuoksi myös palveluidemme laatu paranee entisestään, kasvavasta datavolyymista huolimatta”, Laari kertoo.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »