Kiinalaisbrändi Xiaomi on viime aikoina vahvistanut jalansijaansa Suomenkin markkinoilta, ja myös yhtiön edullisempiin älypuhelimiin keskittynyt alabrändi Redmi on tullut tutummaksi.
Redmi 9 on nyt uusin ja viimeisin tarjokas edullisessa, alle 200 euron hintaluokassa.
Xiaomi Redmi 9
- 6,53" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 13 + 8 + 5 + 2 Mpiks. kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- Mediatek Helio G80 -piiri
- 5020 mAh akku
Ominaisuuksiensa puolesta Redmi 9 vaikuttaa hintaisekseen erittäin lupaavalta. Se sisältää mukavan kookkaan näytön, monipuolisen kamerakattauksen ja mittavan 5 020 milliampeeritunnin akun. Suomessa laajemmin myyty Redmi 9 -variantti on varustettu 4+64 gigatavun muisteilla, mutta valituilla markkina-alueilla on saatavilla myös muita muistivaihtoehtoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Redmi 9 tuli hiljattain myyntiin Suomessa. Värivaihtoehtoja on kolme, harmaa Carbon Grey, vihreä Ocean Green sekä sinertävän violetti Ocean Purple, jollainen arvostelulaitteemme on.
Houkutteleva 169 euron suositushinta nostaa odotukset Redmi 9:stä korkealle.
Redmi 9:n tekniset tiedot
- Muovirakenne
- 6,53 tuuman IPS LCD -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselillä (395 PPI)
- Sormenjälkilukija takana
- Neljä takakameraa ja LED-kuvausvalo
- 13 megapikselin pääkamera automaattisella tarkennuksella, f/2,2-aukolla, OmniVision OV13B10 -kennolla ja 1,12 mikronin pikselikoolla
- 8 megapikselin ultralaajakulmakamera kiinteällä tarkennuksella, f/2,2-aukolla, Samsung S5K4H7 ISOCELL -kennolla ja 1,12 mikronin pikselikoolla
- 5 megapikselin makrokamera 3-5 senttimetrin kuvausetäisyydellä ja kiinteällä tarkennuksella ja f/2,4-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
- 1080p Full HD -videokuvaus (30 fps)
- 8 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla ja 1080p Full HD -videokuvauksella (30 fps)
- MediaTek Helio G80 -järjestelmäpiiri (12 nm, 2x ARM 2,0 GHz Cortex-A75 + 6x 1,8 GHz ARM Cortex-A55, Mali-G52 MC2 -grafiikkasuoritin)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa + microSD-muistikorttipaikka
- 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet, FM-radio
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 5 020 milliampeeritunnin akku tuella 18 watin lataukselle
- Mitat 163,3 x 77 x 9,1 millimetriä
- Paino 198 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio osana MIUI 11 -ohjelmistoa
Hyvää Redmi 9:ssä
- Loistokas akunkesto. Redmi 9:n akunkesto on täyttä rautaa. Kookas 5 020 milliampeeritunnin akku on suuri etenkin puhelimen ominaisuudet huomioiden, ja kahden vuorokauden käyttöaika on realismia kohtalaisen runsaallakin käytöllä. Akku latautuu hitaanpuoleisesti, mutta lataukselle ei olekaan jatkuvaa tarvetta.
- Mukava näyttö. Myös 6,53-tuumainen IPS LCD -näyttö on tässä hintaluokassa oikein hyvä. Tarkkuus on korkea, väritoisto kohdillaan, ja etenkin kontrasti on erinomaisella tasolla. Ikävä kyllä enimmäiskirkkaus on varsin alhainen.
- Hyvät kamerat. Reilun 150 euron hintaluokassa kamerakokemus ei luonnollisesti ole markkinoiden huipputasolla, mutta Redmi 9:n kamerat yllättävän iloisesti. Saatavilla ovat pääkameran ohella myös mukiinmenevä ultralaajakulmakamera sekä makrokamera. Myös HDR- ja Pro-tilat ovat käytettävissä.
- Monipuolisesti varusteltu. Noin 160 euron Redmi 9:ssä on muun muassa Bluetooth 5.0 -yhteydet, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, NFC, erillinen microSD-muistikorttipaikka, infrapunalähetin ja ilman kuulokeantennia toimiva FM-radio. Varustelu on kohdillaan.
Huonoa Redmi 9:ssä
- Ajoittainen takkuilu. Redmi 9:n peruskäyttö on useimmiten sujuvaa, ja pelitkin pyörivät alhaisilla grafiikkatasoilla. Toisinaan raskaanpuoleinen MIUI 11 -ohjelmisto kuitenkin takkuaa, vaikka Helio G80 -järjestelmäpiirin suorituskyvyn pitäisi kyllä riittää. Nähtäväksi jää, parantavatko tulevaisuuden päivitykset käytön sujuvuutta.
- Hidas lataus. Redmi 9 tukee 18 watin pikalatausta, mutta iso akku täyttyy silti melko hitaasti. Puolen tunnin lataus mukana toimitettavalla 10 watin laturilla tarjoaa noin 25 prosenttia varausta täyden latauksen viedessä reilut kaksi tuntia.
- Alhainen näytön kirkkaus. Näytön enimmäiskirkkaus, 400 nitiä, on perin alhainen ja selkeä haittapuoli. Kirkkaassa päivänvalossa käyttö on vaikeaa.
Hintaluokkansa kärkikastia
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomin alabrändi Redmi tunnetaan maailmalla etenkin edullisemman hintaluokan älypuhelimistaan, jotka kerta toisensa jälkeen erottuvat edukseen mainiolla hinta-ominaisuussuhteella. Perinteisesti Redmi on julkaissut hieman kookkaampaa Note-sarjaa sekä sen rinnalla kulkevaa mallistoa, jonka tuorein jäsen Redmi 9 on.
Puhelin on rakenteeltaan kauttaaltaan muovinen lukuun ottamatta Gorilla Glass 3 -suojattua 6,53-tuumaista IPS-näyttöpaneelia. Takakuoresta on tehty hieman rosoinen, mikä sekä parantaa otetta että tekee laitteesta hintaistaan arvokkaamman oloisen, etenkin violetinsininen Sunset Purple -väri näyttää tietyistä kulmista jopa hiilikuitumaiselta.
Muotokieli on yllätyksetön ja vuoden 2020 trendien mukainen. Kulmat ovat pyöristetyt, joten Redmi 9 istuu käteen mukavasti, vaikka kookas onkin. Takakamera-alue on erotettu muusta takakuoresta omaksi pyöreäksi alueekseen, mikä on hauska visuaalinen yksityiskohta. Myyntipakkauksessa toimitetaan myös laadukas ja läpinäkyvä silikonisuoja, mikä ei tässä hintaluokassa ole jokapäiväistä.
Redmi 9:n kookas 6,53-tuumainen näyttö on toteutettu 19,5:9-kuvasuhteella. Näyttö on 160 euron hintaluokassa tarkka (2340 x 1080 pikseliä, 395 PPI) ja kaikin puolin laadukas toisto-ominaisuuksia tarkasteltaessa. Värit ovat kohdillaan, kontrastit kunnossa ja katselukulmat laajat. Oletusasetuksilla värit taipuvat hieman ylikorostetusti sinertävään päin, mutta asetuksia on helppo mukauttaa mieleisikseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näytön merkittävin ongelma on alhainen kirkkaus. Valmistajan mukaan enimmäiskirkkaus yltää Redmi 9:llä automaattiasetuksillakin vain 400 nitiin, joten kirkkaassa auringonvalossa puhelimen käyttö on vaikeaa huippupuhelimiin verrattuna.
Alkusyksyn iltahämärässä Redmi 9 on kuitenkin hyvä multimedialaite hintaluokkaansa nähden. Näpsäkän näyttöpaneelin tukena on yksi peruslaadukas kaiutin, ja parempaa äänenlaatua mieliville on tarjolla myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Äänet toistuvat tyydyttävän täyteläisesti myös puhelimen omalla kaiuttimella, mutta esimerkiksi bassot jäävät vähemmän yllättäen melko olemattomiksi. Kaikeksi onneksi ääni ei juuri särise korkeillakaan voimakkuuksilla.
Ilahduttava näyttö on kuitenkin tavallaan myös heikkous, sillä kookas ja tarkka paneeli on toisinaan liikaa MediaTekin kahdeksanytimiselle Helio G80 -järjestelmäpiirille, joka on vastuussa Redmi 9:n sujuvasta toiminnasta. Jokapäiväinen käyttö onkin pääasiassa mukavaa, mutta toisinaan ohjelmisto tökkii hienokseltaan syystä tai toisesta. Pelaaminen on mahdollista, mutta grafiikoissa on luonnollisesti tingittävä.
Suorituskykynsä puolesta Redmi 9 sopii älypuhelimeksi henkilölle, joka ei kaipaa huippuluokan tehokkuutta tai esimerkiksi sujuvaa monen sovelluksen rinnakkaiskäyttöä. Sosiaalisen median laitteeksi puhelin on erinomainen, ja ajoittaisesta takkuilusta huolimatta sen käyttäminen on miellyttävää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
On mahdollista, että MIUI 11:n tulevat ohjelmistopäivitykset parantavat myös Redmi 9:n suorituskykyä, tai ainakin käytön sujuvuutta perustoiminnoissa. Xiaomi ei ole antanut Redmi 9:lle erillistä päivityslupausta, mutta arvostelun julkaisuhetkellä Android 10 -ohjelmiston tietoturva on kiitettävällä 1. heinäkuuta 2020 tasolla. Myös tuloillaan oleva MIUI 12 -päivitys on vahvistetusti saapumassa Redmi 9:lle.
MIUI 11 on kaukana puhtaasta Androidista, mikä on käyttäjästä riippuen joko hyvä tai huono asia. Itse pidän käyttöliittymän loogisuudesta, ja vaikka Xiaomin omia sovelluksia on mukana runsaasti, ei monikaan niistä tunnu turhalta. Suuren osan voi myös poistaa niin halutessaan. Xiaomi tarjoaa MIUI 11:n mukana muun muassa tietoturvaa parantavan Turvallisuus-sovelluksen, tiedostojen siirtelyyn suunnatun Mi Moverin sekä näppärän Mi Remoten, jolla voi infrapunalähettimen ansiosta korvata useita kodin kaukosäätimiä.
Androidia voi myös mukauttaa MIUI 11:lla kattavasti esimerkiksi teemojen avulla, minkä lisäksi käyttäjä voi itse päättää, haluaako sovelluksilleen erillisen päävalikon vai ei. Koko järjestelmän laajuinen tumma tila, digitaalisen hyvinvoinnin työkalut sekä liukueleohjaus ovat luonnollisesti mukana, kuten muutkin Android 10:n ominaisuudet.
Redmi 9:ssä on 5 020 milliampeeritunnin akku, joka tarjoaa erittäin pitkän käyttöajan. Itse pärjäsin yhdellä latauksella kaksi vuorokautta helposti, ja erittäin runsaallakin käytöllä virta riittää aamusta iltaan ongelmitta. Etenkin suoratoistoa akku kestää hienosti, ja ilahduttavasti Redmi 9 ei merkittävästi lämpene enempää kovassakaan rasituksessa.
Myyntipakkauksessa toimitetaan hidas 10 watin laturi, joka tarjoaa puolen tunnin latauksella vajaat 25 prosenttia varausta. Täysi lataus vie yli kaksi tuntia, joten latausnopeus on nykypäivän tasolla melko hidas. Redmi 9 tukee enintään 18 watin pikalatausta erikseen ostettavalla laturilla, jolla täysi lataus vie vajaat kaksi tuntia.
Yllättävän pätevä kamerapuhelin
Redmi 9 on hintaisekseen monipuolinen ja hyvä kamerapuhelin. Sen neljästä takakamerasta kolmea voi hyödyntää valokuvauksessa, ja automaattitarkenteinen pääkamera yltää hyviin tuloksiin useimmilla osa-alueilla, vaikkei varsinaisesti loistakaan niistä millään. Erittäin positiivinen yllätys on ultralaajakulmakamera, joka on ehdottomasti tämän hintaluokan parhaimmistoa, jopa joidenkin keskihintaisten puhelinten veroinen. Myös makrokamera kykenee tarkkoihin lähiotoksiin, kunhan kuvausetäisyys on sopiva. Omakuvat ovat niin ikään perushyviä, vaikka muotokuvatila etukameralla ei aivan yhtä vakuuttava olekaan.
Redmi 9:n takakamerat ovat seuraavat:
- 13 megapikselin pääkamera automaattisella tarkennuksella, f/2,2-aukolla, OmniVision OV13B10 -kennolla ja 1,12 mikronin pikselikoolla
- 8 megapikselin ultralaajakulmakamera kiinteällä tarkennuksella, f/2,2-aukolla, Samsung S5K4H7 ISOCELL -kennolla ja 1,12 mikronin pikselikoolla
- 5 megapikselin makrokamera 3-5 senttimetrin kuvausetäisyydellä ja kiinteällä tarkennuksella ja f/2,4-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
Lisäksi käytettävissä on 8 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla. Takakameroista vain pääkamerassa on automaattinen tarkennus, mikä kannattaa ottaa huomioon.
Kameran käyttöliittymä on tuttu Xiaomin ja Redmin muista malleista. Kuten useimmilla älypuhelimilla, myös Redmi 9:llä kuvaustilojen välillä vaihdellaan sivuttaissuuntaisin pyyhkäisyelein, kameroiden välillä puolestaan erillisellä painikkeella. Makrokamera on syystä tai toisesta piilotettu lisävalikon taakse asetusten yhteyteen.
Redmi 9:ssä on kohteen suhteellisen hyvin rajaava muotokuvatila, automaattinen tai manuaalinen HRD-tila, valinnainen tekoäly ja jopa hidastuskuvaukseen tarkoitettu videotila. Kamerasovelluksen käyttöliittymä on yksinkertainen ja helposti operoitavissa myös yhdellä kädellä.
Redmi 9:n pääkamera on hintaluokassaan varsin pätevä. Sen dynaaminen alue on verrattain laaja, kontrastit kohdallaan ja yksityiskohtia mukavasti. Erityisen loistokas pääkamera ei millään osa-alueella ole, mutta suoritus on tasapainoisen hyvä.
Kameran käyttöliittymässä on oma valintansa myös 2x-lähennykselle. Se kuitenkin on toteutettu vain digitaalisesti pääkameran avulla. Myös digitaalisesti lähennetyissä otoksissa tarkkuus 1x-tilaan verrattuna on kuitenkin melko hyvä. Muutoin digitaalinen zoom on saatavilla 10x-tasolle asti, jolla kuvat ovat luonnollisesti jo hyvin rosoisia.
Erillistä yötilaa ei ole, mutta tekoälyn ja HDR:n avustuksella Redmi 9 kerää hämärässäkin tarpeeksi valoa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jaettavien valokuvien tarpeisiin. Varsinaisesti laadukkaiksi hämäräkuvia ei voi kehua, ja pimeämmässä kuvista tulee poikkeuksetta hyvin suttuisia. Jostakin on edullisessa hintaluokassa karsittava.
Redmi 9:n todellinen valttikortti on mainio ultralaajakulmakamera. Otokset ovat tarkkoja ja luonnollisia, minkä lisäksi ohjelmisto tekee pääasiassa hienoa työtä korjatessaan reuna-alueiden vääristymät tarkasti. Yksityiskohtia tallentuu valokuviin lähes pääkameran verrokkikuvien verran, ja myös värimaailma on kohdallaan.
Makrokamera puolestaan mahdollistaa kuvaamisen 3-5 senttimetrin etäisyydeltä. Automaattista tarkennusta ei ole, joten etäisyys todella on kaikki kaikessa. Redmi 9:n makrokameralla voi kaikesta huolimatta ottaa tyydyttäviä, väreiltään hieman hailakoita lähikuvia, mikäli sellaisille tarvetta ilmenee.
Videokuvaus onnistuu Redmi 9:llä 1080p-tarkkuudella ja 30 ruudun sekuntitahdilla sekä taka- että etukameroilla. Korkeaa 4K-tarkkuutta ei tueta, ja niin ikään 60 fps -nopeus jää haaveeksi kaikilla tarkkuuksilla. Videot eivät ole tarkimpia mahdollisia myös värimaailman jäädessä helposti latteaksi niin etukameralla kuin takakamerakokoonpanon pää- ja ultralaajakulmakameroillakin. Makrokameralla ei videoita voi kuvata.
Kokonaisuutena Redmi 9:n kamerakokoonpano on kuitenkin ilahduttava yllätys. Edullisessakin hintaluokassa älypuhelimet sisältävät tätä nykyä monesti useita kameroita, mutta muiden kuin pääkameran hyöty jää monesti olemattomaksi heikon laadun vuoksi. Redmi 9:llä kuitenkin eritoten ultralaajakulma on mainio lisä niin ikään perusnäppärän pääkameran tueksi.
Redmi 9 on oiva vaihtoehto edulliseksi älypuhelimeksi
Suositushinnaltaan 169 euron Redmi 9 on edullisen hintaluokan älypuhelin, joka tarjoaa erinomaisesti vastinetta rahalle. Sen suuri ja tarkka näyttö, mainio kamerakokonaisuus sekä erinomainen akunkesto tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon älypuhelintaan pikkubudjetilla päivittävälle.
Redmi 9:n heikkouksia ovat ajoittain ailahteleva suorituskyky sekä näytön alhainen kirkkaustaso, joka hankaloittaa käyttöä kirkkaissa olosuhteissa. Osa kovimmista haastajista lyö Redmi 9:n näillä osa-alueilla, mutta kaiken kaikkiaan Redmi 9:ää on helppo suositella.
Vaihtoehtojakin on saatavilla runsaasti, myös Redmin omasta valikoimasta. Redmi Note 9 on pitkälti samankaltainen, mutta tarjoaa esimerkiksi paremman kamerakokoonpanon. Muun muassa näyttö ja Android-ohjelmisto ovat kuitenkin samat kuin Redmi 9:ssä. Myös Redmi Note 8T on hyvin varusteltu ja tätä nykyä vain 149 euron hintaisena kiinnostava vaihtoehto.
Vajaa vuosi sitten julkaistu Nokia 6.2 tarkemmalla kameralla ja muun muassa 4K-kuvaustuella ja 199 euron hinnalla kannattaa myös ottaa mukaan vertailuun, mikäli puhdas Android ja kattava päivitystakuu kiinnostavat.
Myös 149 euron Huawei P40 Lite E on eräs vaihtoehto paremmilla tehoillaan, joskin näyttö on heikompi ja Google-palvelut puuttuvat. Kiinalaisyhtiön sisarbrändin Honor 9X Lite tarjoaa samankaltaisen kattauksen ja myös Google-palvelut noin 160 euron hintansa vastineeksi, mutta sen Android 9 Pie -ohjelmisto alkaa olla jo vanha.
Redmi 9 on kokonaisuutena varsin tasapainoinen ja hyvin varusteltu älypuhelin edullisessa hintaluokassa. Sillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, mutta kokonaisuutena Xiaomin sisarbrändi on tehnyt jälleen hienoa työtä. Redmi 9 on selkeästi hintansa väärti.
Alla vielä muutamia esimerkkikuvia Redmi 9:n kameroilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »