Samsung julkisti uuden taittuvanäyttöisen Galaxy Z Fold2 -älypuhelimensa jo muiden uutuuksiensa rinnalla 5. elokuuta. Vasta tänään syyskuun alussa Samsung kertoi kuitenkin myös puhelimen hinta- ja saatavuustiedot.
Galaxy Z Fold2:n suositushinta Suomessa on 2 099 euroa, eli kokonaista yhden euron vähemmän kuin edeltävän, alkuperäisen Galaxy Foldin viime vuonna. Myyntipakkauksessa ei kuitenkaan toimiteta enää mukana täyslangattomia kuulokkeita kuten vielä Galaxy Foldin kanssa, joten varusteiden osalta vastine hinnalle on heikentynyt, ja tallennusmuistiakin Galaxy Z Fold2:ssa on 512 gigatavun sijaan 256 gigatavua.
Samsung Galaxy Z Fold2 5G
- Android
- Lasi + alumiini
- 7,6" Taittuva Dynamic AMOLED 2X + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 12 + 12 + 12 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 865+ -piiri
- 4500 mAh akku
Galaxy Z Fold2 sisältää kuitenkin useita toivottuja parannuksia, joiden myötä itse laite on huomattavasti aiempaa vahvempi kokonaisuus, jota voi Galaxy Foldia paremmin suositella yhä useammille – jos vain korkea hinta ei ole esteenä ostopäätökselle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tutustuimme Galaxy Z Fold2:een lyhyesti eilen maanantaina Samsungin Suomen pääkonttorilla. Alta löytyvät lyhyet ensituntumat Galaxy Z Fold2:n tärkeimmistä uudistuksista. Laajempi arvostelu puhelimesta on tulossa lähiviikkojen aikana.
Galaxy Z Fold2:n ennakkomyynti alkaa tänään 1. syyskuuta ja saataville puhelin tulee perjantaina 18. syyskuuta.
Suurempi kansinäyttö
Yksi eniten kritiikkiä keränneistä seikoista alkuperäisessä Galaxy Foldissa oli sen pieni kansinäyttö, jonka koko oli vain 4,6 tuumaa ja ympärillä suuret reunukset. Tämän Samsung on Galaxy Z Fold2:ssa korjannut: kansinäyttö on jopa 1,65-kertaisesti aiempaa suurempi ja kooltaan nyt 6,2 tuumaa. Reunukset ovat kutistuneet niin, että näyttö kattaa nyt laajasti laitteen etupuolen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suuremmalla kansinäytöllä on merkitystä, sillä se parantaa Galaxy Foldin käytettävyyttä liikkeellä ollessa ja muuten yhdellä kädellä käytettäessä huomattavasti. Näyttö on nyt mukavan kookas, joskin kuvasuhteeltaan edelleen erittäin pitkulainen 25:9.
Kokonaiskäytettävyydessä suuremman kansinäytön tuoma loikka eteenpäin on merkittävä.
Suurempi sisänäyttö ilman lovea
Myös sisänäyttö on kasvanut Galaxy Z Fold2:ssa kokoa, mutta huomattavasti maltillisemmin. Samsungin mukaan näyttö on nyt 1,12-kertainen alkuperäiseen Foldiin verrattuna. Tuumissa koko on kasvanut 7,3 tuumasta 7,6 tuumaan. Näytönreunukset ovat pienentyneet 27 prosentilla, mutta merkittävämpi muutos on Galaxy Foldin näytön oikean yläkulman suurikokoisen loven korvautuminen näytön oikean puoliskon yläreunaan sijoitetulla pienikokoisella kamerareiällä. Katselukokemus on nyt kokonaisuutena miellyttävämpi.
Näytössä on tapahtunut myös useita muita muutoksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tarkkuus on nyt 2208×1768 pikseliä verrattuna Galaxy Foldin 2152×1535 pikseliin, ja näytön kuvasuhde on nyt noin 3,75:3 verrattuna Foldin 4,2:3-kuvasuhteeseen, eli näyttö on entistäkin neliömäisempi. Näyttö on myös hieman aiempaa kirkkaampi, ja ilahduttavasti tuettuna on nyt nopeampi 120 hertsin virkistystaajuus. Galaxy Note20 Ultran tavoin näytön virkistystaajuus vaihtelee sisällön mukaan, ja voi laskea staattisella sisällöllä vain 11 hertsiin, mikä pienentää virrankulutusta.
Samsung käyttää nyt myös Galaxy Z Fold2:ssa jo aiemmin simpukkamallisissa Galaxy Z Flip -puhelimissa nähtyä ohutta, taittuvaa Ultra Thin Glass -lasia osana taittuvan näytön pintarakennetta. Sen päällä on kuitenkin edelleen suojana polymeeri- eli käytännössä muovikerros. Galaxy Z Fold2:n näytössä on esiasennettuna suojakalvo, joka ei ulotu aivan näytön reunusten alle. Samsungin mukaan ”näyttöä suojaava kalvo suositellaan pitämään paikallaan, mutta jos sen poistaa, niin näyttöön ei saa kiinnittää muita suojakalvoja tai tarroja”.
Samsungin mukaan UTG-lasin käyttöönoton myötä näytön pinta on taitoskohdassa tasaisempi kuin Galaxy Foldissa. Ilman rinnakkain vertailua väitteen todenperäisyyttä on vaikea todeta, mutta toki yhä myös Galaxy Z Fold2:ssa taitoskohta näkyy näytössä erityisesti kirkkaassa valossa selvästi epätasaisena. Kuten myös jo aiemmissa taittuvanäyttöisissä Samsung-puhelimissa, suoraan edestä päin katsottuna epätasaisuutta ei kuitenkaan juuri näe eikä sillä myöskään ole minkäänlaista vaikutusta käyttöön.
Uusi kestävämpi ja vapaa-asentoinen sarana
Näytöissä sekä ulko- että sisäpuolella tapahtuneiden muutosten lisäksi Galaxy Z Fold2 sisältää uudelleen suunnitellun saranarakenteen, joka myös vastaa jo aiemmin Galaxy Z Flip -puhelimissa käytettyä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuten monet varmasti muistavat, alkuperäisen Galaxy Foldin lanseeraus viime vuonna ei mennyt aivan kuten piti. Samsung joutui perumaan laitteen suunnitellun myyntiintulon keväällä laitteen taittuvan näytön hajottua useiden eri medioiden testaajilla, kun likaa tai jotakin muuta ylimääräistä pääsi puhelimen sisälle. Samsung paranteli kestävyyttä erilaisin tempuin, ja lopulta Galaxy Fold saatiin tuotua syksyllä markkinoille – loppujen lopuksi varsin toimivana tuotteena.
Nyt Galaxy Z Fold2:ssa rakenne saranan ympäriltä on aiempaa tiiviimpi, ja osana sitä ovat sisäpuolella harjakset, jotka pitävät saranan jatkuvasti puhtaana. Kestävyys selviää vasta pidemmällä aikavälillä, mutta ainakin Galaxy Z Flip -malleissa luotettavuus on tältä osin ollut erinomainen, eikä julkisuudessa ole raportoitu laajemmista ongelmista.
Galaxy Z Fold2:n hintaan sisältyy edelleen myös vuoden sisällä yhden kerran rikkoontuneen näytön korjaus alhaisella, reilun satasen omavastuuhinnalla (Care+).
Paremman kestävyyden lisäksi Galaxy Z Fold2:n uusi sarana mahdollistaa kannen avaamisen haluttuun asentoon, kun Galaxy Foldissa kansi oli käytännössä pidettävä joko täysin kiinni tai auki sen ollessa muuten löysä.
Galaxy Z Fold2 mahdollistaakin uusia käyttötapoja. Galaxy Z Flipin tavoin Galaxy Z Fold2:n saa asetettua tasaiselle pinnalle taittuva näyttö haluttuun kulmaan avattuna. Samsung kutsuu tätä tilaa Flex Modeksi, ja valituissa sovelluksissa näytön näkymä jakautuu kahtia ylä- ja alaosaan. Flex Modea tukevat jo nyt tai pian esimerkiksi kamera, videosoitin, YouTube-sovellus, Galleria, Google Duo -videopuhelut sekä Kalenteri. Näistä useimmissa sisältö jää katseltavaksi näytön yläpuoliskolle, ja kontrollit löytyvät alapuoliskosta.
Lisäksi osittain avattavaa kantta voi hyödyntää myös toisinpäin, kansinäytöltä sisältöä katsoen.
Käytännössä eri kulmiin avattavan kannen myötä Galaxy Z Fold2:ssa on ikään kuin sisäänrakennettu seisontatuki. Sitä voi hyödyntää myös kuvatessa. Puhelimen saa asetettua esimerkiksi pöydälle kuvaamaan videota. Mukana kamerasovelluksessa on myös uusi toiminto, joka pitää 1-2 liikkuvaa ihmistä videolla ruudun sisällä kuvaa sopivasti rajaten.
Galaxy Z Fold2:ssa on muutenkin pyritty tarjoamaan kattavat kuvausominaisuudet. Myös takakameroita voi yhdessä kansinäytön kanssa käyttää selfie-kuvaamiseen, minkä lisäksi laite avattuna kuvatessa esikatselunäkymän saa halutessaan laajennettua myös kansinäytölle niin, että sekä kuvaaja että kuvauskohde voivat sen nähdä.
Kamerat Galaxy Z Fold2:ssa on myös päivitetty Galaxy Foldista, jossa ne vastasivat Galaxy S10:ää, osittain samalle tasolle Galaxy S20 -puhelinten kanssa. 12 megapikselin pääkamerassa on nyt suurempi kenno ja 1,8 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on uutuudessa 16 megapikselin sijaan 12 megapikselin kenno ja kolmantena kamerana on edelleen 12 megapikselin telekamera 2x optisella zoomilla. Sekä sisäpuolelta että kannesta löytyvien etukameroiden tarkkuus on 10 megapikseliä.
Enemmän mahdollisuuksia hyödyntää suurta sisänäyttöä
Samsung on kehittänyt eteenpäin tapoja hyödyntää Galaxy Z Fold2:n sisänäyttöä, joka on tavanomaisia älypuhelimia huomattavasti suurempi sekä kuvasuhteeltaan poikkeava.
Aiempaan tapaan näytölle voi avata kerrallaan enimmillään kolme sovellusta Multi Active Window -näkymässä. Uutta on kuitenkin se, että nyt on mahdollista avata myös vaakasuunnassa allekkain kaksi sovellusta, kun aiemmin sovellukset näkyivät vain pystysuunnassa rinnakkain. Vaakasuuntaan näytön jakaminen toimii paremmin erityisesti videosisällön kanssa.
Lisäksi toisena uudistuksena näytölle voi nyt avata saman sovelluksen kaksi kertaa rinnakkain. Tätä tukevat Samsung Notes, Internet ja Omat tiedostot sekä Microsoftin Office-sovellukset.
Vierekkäin auki olevien sovellusten välillä voi myös raahata tietoja valittujen, tuettujen sovellusten välillä. Näitä sovelluksia ovat alkuvaiheessa Samsungin omien sovellusten ohella valitut Googlen (Gmail, Chrome, Google Maps), Microsoftin (Office-sovellukset ja Outlook) ja tiettyjen muiden kehittäjien, kuten WhatsApp, sovellukset.
Laajemmin Samsung on tuonut tarjolle myös uuden näyttöasetuksen, jolla Galaxy Z Fold2:n sisänäytön pistetiheyden voi valita kolmesta vaihtoehdosta (420, 480 tai 540 dpi). Näytön sisällön asettelu tuetuissa sovelluksissa mukautuu tämän mukaisesti niin, että tiheimmällä asetuksella näytöllä esitetään tietokonemaisempi näkymä esimerkiksi lisäpainikkeita, linkkejä tai ehdotuksia tarjoavan sivupalkin kera.
Tätäkin PC:n tapaista käyttöliittymää tukevat alkuvaiheessa Samsungin omat järjestelmäsovellukset (Viestit, Yhteystiedot, Puhelin, Omat tiedostot, Internet, Kalenteri, Kello, Videopuhelu, Muistutus, Laskin, AR-alue), Spotify, valitut Googlen sovellukset, kuten YouTube, Gmail ja Google Maps, sekä Microsoftin Office-hyötysovellukset.
Mattapintainen rakenne
Galaxy Z Fold2:ssa on käytössä etupuolella uutta kestävämpää Gorilla Glass Victus -lasia takapinnan lasin ollessa Gorilla Glass 6. Takalasi on nyt viimeistelty mattapintaiseksi, mikä on erinomainen ratkaisu tyylikkyyden kannalta. Mattapinnassa sormenjäljet eivät näy juuri lainkaan.
Värivaihtoehtoja Galaxy Z Fold2:sta on kaksi, pronssi Mystic Bronze sekä musta Mignight Black, minkä lisäksi Samsungin omasta verkkokaupasta tilattaessa saranareunavärin voi kustomoida neljästä vaihtoehdosta (kulta, hopea, punainen, sininen).
Laatutuntuma on kaikin puolin ensiluokkainen, ja astetta parempi kuin alkuperäisessä Galaxy Foldissa. Saranarakenne vaikuttaa tiiviimmin suljetulta, näytönreunukset ovat pienemmät ja reunoiltaan laite on myös aiempaa ohuempi. Sormenjälkilukija on sijoitettu edelleen kyljelle.
Painoa Galaxy Z Fold2:lla on 282 grammaa, eli älypuhelimeksi kyse on varsin raskaasta laitteesta. Suljettuna paksuus on 13,8-16,8 millimetriä.
Ja tietenkin lisää suorituskykyä
Sisuksissa Galaxy Z Fold2 sisältää ajan tasalla olevaa tekniikkaa, eli Qualcommin viimeisimmän huippuluokan Snapdragon 865+ -järjestelmäpiirin, joka on Android-puhelinten kärkeä suorituskyvyltään, nopeaa LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuistia 12 gigatavua sekä 256 gigatavua tallennusmuistia, joka myös viimeisintä ja nopeinta UFS 3.1 -tyyppiä. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti ole, ja Galaxy Z Fold2 sisältää myös vain yhden fyysisen nano-SIM-korttipaikan. Toisen liittymän saa käyttöön eSIMillä.
Galaxy Foldia hieman suurempi 4 500 milliampeeritunnin akku tukee nyt 25 watin pikalatausta, kun alkuperäisessä mallissa teho rajoittui 15 wattiin. Tuettuna on edelleen myös langaton lataus sekä langaton virranjako.
Järjestelmäpiirin myötä Galaxy Z Fold2 tukee tietenkin myös 5G-mobiiliverkkoyhteyttä, niin alle 6 gigahertsin taajuuksilla kuin korkeilla millimetriaaltotaajuuksillakin.
Galaxy Note20 Ultran perässä Galaxy Z Fold2 on Samsungin toinen UWB-lähilaitepaikannusta tukeva laite. UWB-laitteet pystyvät paikantamaan toisensa lähialueelta erittäin tarkasti, mikä helpottaa jatkossa esimerkiksi sisällön jakamista mutta on toistaiseksi varsin vähämerkityksellinen ominaisuus.
Kokonaisuutena erinomainen parannus
Samsung on tehnyt Galaxy Z Fold2:ssa useita erinomaisia parannuksia sen edeltäjämallista, alkuperäisestä taittuvanäyttöisestä Galaxy Fold älypuhelimesta.
Parannusten, kuten selvästi suuremman kansinäytön sekä monin tavoin parantuneen sisänäytön ja kokonaisuutena kohentuneen laatutuntuman, myötä Galaxy Z Fold2 lunastaa nyt entistä vahvemmin paikkansa Samsungin älypuhelinmalliston huipulla.
Galaxy Z Fold2 on toki edelleen 2 099 euron hintalapulla erittäin korkeahintainen, mutta rahalle saa myös vastinetta älypuhelimena, joka korvaa monin paikoin tarpeen esimerkiksi tablettilaitteen suuremmalle näytölle olipa kyse sitten laitteella lukemisesta, videoiden katselusta tai useamman sovelluksen käytöstä rinnakkain.
Samsung Galaxy Z Fold2:n tekniset tiedot
- Taittuva sisänäyttö: Dynamic AMOLED 2X, 7,6 tuumaa noin 3,75:3-kuvasuhteella ja 2208×1768 pikselillä (373 PPI), 120 hertsin virkistystaajuus, HDR10+-tuki
- Kansinäyttö: Super AMOLED, 6,2 tuumaa 25:9-kuvasuhteella ja 2260×816 pikselillä (386 PPI), 60 hertsin virkistystaajuus, HDR10+-tuki
- Stereokaiuttimet
- Sormenjälkilukija kyljellä
- Kolme takakameraa
- 12 megapikselin pääkamera 1,8 mikronin pikselikoolla, dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 83 asteen kuvakulma
- 12 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 12 megapikselin 2x optisen zoomin telekamera 1,0 mikronin pikselikoolla. PDAF-automaattitarkennuksella, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 45 asteen kuvakulma
- Sisäpuolella 10 megapikselin etukamera 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, 80 asteen kuvakulma
- Kannessa 10 megapikselin etukamera 1,22 mikronin pikselikoolla f/2,2-aukolla, 80 asteen kuvakulma
- Qualcomm Snapdragon 865+ -järjestelmäpiiri (3,09 GHz)
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 3.1)
- Yksi nano-SIM-korttipaikka ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 20, 2 Gbit/s / 200 Mbit/s
- 5G: NSA / SA, alle 6 GHz ja millimetriaaltotaajuudet
- Wi-Fi 6 / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet, UWB-lähilaitepaikannus
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin (RGB) / Hall-anturi
- 4 500 milliampeeritunnin akku 25 watin pikalatauksella
- Langaton lataus ja langaton virranjako eli käänteinen langaton lataus
- Mitat 159,2 x 68 x 13,8-16,8 millimetriä suljettuna ja 159,2 x 128,2 x 6,0-6,9 millimetriä avattuna
- Paino 282 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio osana Samsung One UI -ohjelmistoa
Päivitetty 3.9. kello 9.44: Muutettu tietoa näytön suojakalvosta Samsungilta saadun uuden tiedon mukaisesti.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »