Kiinalaisen ByteDancen omistaman TikTokin toimitusjohtajaksi vasta toukokuussa siirtynyt entinen Disney-johtaja Kevin Mayer on jättänyt yhtiön.
Mayer teki päätöksensä sen jälkeen, kun Trump päätti sovelluksen tulevasta kiellosta, ellei liiketoimintaa Yhdysvalloissa myydä uudelle omistajalle.
Ensimmäisenä Mayerin lähdöstä kertoi Financial Times, joka sai käsiinsä Mayerin lähettämän yhtiön sisäisen viestin. TikTokin väliaikaiseksi johtajaksi Mayerin paikalle nousee aiemmin sen johtajistoon lukeutunut Vanessa Pappas.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Viime viikkoina, kun poliittinen ympäristö on huomattavasti muuttunut, olen harkinnut merkittävästi mitä yritystason rakenteellisia muutoksia vaaditaan, ja mitä se tarkoittaa maailmanlaajuiselle roolille, johon lähdin mukaan. Tällä taustalla, ja odottaessamme saavuttavamme pian ratkaisun, raskain sydämin halusin kertoa päättäneeni jättää yhtiön”, Mayer kirjoitti henkilöstölle. ”Ymmärrän, että rooli, johon lähdin mukaan – mukaan lukien TikTokin johtaminen globaalisti – tulee näyttämään hyvin erilaiselta Yhdysvaltojen hallinnon ajaessa toimia Yhdysvaltojen liiketoiminnan myymiseksi.”
ByteDancen perustaja toimitusjohtaja Zhang Yiming kommentoi puolestaan omassa viestissään henkilöstölle ymmärtävänsä Mayerin päätöksen vallitsevassa tilanteessa.
Disneyllä Kevin Mayer todisti viimeisen vuoden aikana erinomaisesti mennyttä Disney+-suoratoistopalvelun lanseerausta ja sen tilaajamäärän nopeaa kasvua nollasta yli 50 miljoonaan, reilusti Disneyn omiakin odotuksia nopeammin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Disneyn uudeksi toimitusjohtajaksi nostettiin kuitenkin helmikuussa Mayerin sijaan sen teemapuistoista, muista kokemuksista ja tuotteista vastannut johtaja Bob Chapek. Tämä lienee ollut yksi motivaattori Mayerin siirtymiselle pois Disneyltä. Urasiirto TikTokille ei kuitenkaan mennyt nappiin.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump allekirjoitti elokuun alkupuolella presidentin asetukset, jotka kieltävät ”transaktiot” kiinalaisomisteisten TikTok- ja WeChat-sovellusten kanssa asetusten allekirjoittamisestaan 45 päivän päästä eli 20. syyskuuta alkaen. Myöhemmin Trump kirjoitti vielä toisen asetuksen, jonka mukaan kiinalaisen ByteDancen pitää myydä TikTok marraskuun puoliväliin mennessä.
Toimiaan Yhdysvallat on perustellut kansallisella turvallisuudella: se näkee kiinalaissovellusten kautta voivan paljastua tietoa Kiinan hallinnolle ja maata hallitsevalle kommunistiselle puolueelle.
Tilanne TikTokin ympärillä oli päällä jo ennen Mayerin nousua TikTokin toimitusjohtajaksi toukokuussa. Tuolloin nimekkään Mayerin nimityksen johtoon ajateltiin olevan yksi keino, jolla TikTok pyrki parantamaan tilannettaan Yhdysvalloissa ja parantamaan julkisuuskuvaansa lainsäätäjien ja hallinnon suuntaan. Lopulta Mayerista ei kuitenkaan ollut tässä suhteessa apua, vaan TikTokin vastaiset toimet etenivät vauhdilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
TikTok on vienyt Yhdysvaltojen hallinnon päätökset myös oikeuteen. TikTokin mukaan Yhdysvaltojen sitä vastaan suunnatut toimet, eli Trumpin presidentin asetukset, ovat lainvastaisia muun muassa, koska asiaa ei ole hoidettu asianmukaisen prosessin kautta antaen TikTokille mahdollisuus puolustautua. Lisäksi TikTokin mukaan Yhdysvallat ei ole esittänyt mitään todisteita sitä vastaan.
Vaikka TikTok kamppaileekin asetuksia vastaan oikeudessa, etenee myyntiprosessi. Asetuksen haastamisen oikeudessa ei odoteta vaikuttavan käynnissä oleviin neuvotteluihin TikTokin liiketoiminnan myynnistä. Tällä hetkellä johtavina ostajaehdokkaina on pidetty joko Microsoftia tai Oraclea. Viimeisimpien tietojen mukaan näyttää siltä, että ByteDance on valmis myymään vain toiminnan Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, eikä laajemmin, kuten myös aiemmin huhuttiin olleen esillä keskusteluissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »