Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump allekirjoitti pari viikkoa sitten presidentin asetukset, jotka kieltävät ”transaktiot” kiinalaisomisteisten TikTok- ja WeChat-sovellusten kanssa asetusten allekirjoittamisestaan 45 päivän päästä eli 20. syyskuuta alkaen. Monet yhdysvaltalaisyhtiöt, mukaan lukien Apple, ovat esittäneet huolensa erityisesti WeChatin estämisen seurauksista niiden liiketoiminnalle.
Vaikka presidentti Trump on julkisesti kommentoinut, etteivät häntä kiinnosta esimerkiksi Applen huolet asiassa, näyttäisi Trumpin hallinto olevan toteuttamassa WeChat-kiellon pelättyä pehmeämmällä tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Bloombergin lähteiden mukaan Trumpin hallinto on yksityisesti vakuuttanut asianosaisille, että esimerkiksi Apple ja muut yhdysvaltalaisyhtiöt voivat jatkaa liiketoimintaa WeChatin kanssa Kiinassa.
WeChatin käyttö länsimaissa on varsin vähäistä, mutta Kiinassa palvelu on keskeisessä, ellei jopa elintärkeässä roolissa modernissa elämässä. WeChat ei ole Kiinassa vain ylivoimaisesti suosituin viestipalvelu ja sosiaalisen median yhteisöpalvelu, vaan myös palvelu, jonka kautta hoituvat maksaminen, kyyti- ja ruokatilaukset ja oikeastaan kaikki muu mitä puhelimella voi tehdä.
Yhdysvaltalaisyhtiöille WeChatin kanssa toiminnan kieltäminen Kiinassa olisi ollut todella paha isku mitä tulee niin markkinointiin kuin kaupankäyntiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Bloombergin lähteet kertovat myös Trumpin hallinnossa tajutun, että kiellon ulottamisella toimintaan Kiinassa olisi voinut olla tuhoisat vaikutukset yhdysvaltalaisille yhtiöille ja niiden liiketoiminnalle Kiinassa.
Nyt näyttää mahdolliselta, että Applea ja Googlea tullaan pyytämään poistaa WeChat sovelluskaupoistaan, mutta vain Yhdysvalloissa. Siellä sovellusta ei voisi enää asentaa tai päivittää.
Hallinnon työntekijöiden kerrotaan kuitenkin yhä työstävän kiellon laajuutta ja sen käytännön toteutusta, mutta samalla lähteet kertovat myös, että presidentti Trump saattaa vielä omalla päätöksellään jyrätä läpi minkä tahansa ratkaisun.
Trumpin allekirjoittamat asetukset on kirjoitettu niin laveasti, että niitä voitaisiin tulkita lähes millä laajuudella tahansa. Esimerkiksi WeChatia koskevassa asetuksessa todetaan kiellettävän transaktiot WeChatin omistavan Tencentin kanssa, mutta sittemmin on tarkennettu määräyksen koskevan vain juuri WeChatia koskevia transaktioita. Tencent on suuri omistaja myös pelialalla omistaen muun muassa yli 80 prosenttia suomalaisesta Supercellistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toimiaan kiinalaisomisteisia sovelluksia vastaan Yhdysvallat on perustellut kansallisella turvallisuudella: se näkee kiinalaissovellusten kautta voivan paljastua tietoa Kiinan hallinnolle ja maata hallitsevalle kommunistiselle puolueelle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »