Applen käytännöt sen App Store -sovelluskaupan suhteen ovat aiheuttaneet paljon porua viime aikoina.
Eniten huomiota on tietenkin kerännyt Epic Gamesin tietoinen kaupan sääntöjen rikkominen omalla suoramaksutavallaan, jonka jälkeen Apple poisti suositun Fortnite-pelin kaupasta ja on kertonut sulkevansa Epicin kehittäjätilin 28. elokuuta. Epic haluaisi välttyä maksamasta Applelle sen App Store -maksuista ottamaa 30 prosentin komissiota, sekä lisäksi perustaa myös Apple-laitteisiin oman sovelluskauppansa, jossa se voisi myydä sekä omia että muiden pelejä.
Epicin toiminta rikkoi selkeästi Applen jo pian vuosikymmenen voimassa olleita App Store -sääntöjä, ja kyse on vain siitä, että oikeus ja lainsäätäjät tulevat myöhemmin ottamaan kantaa siihen, onko 30 prosenttia sopiva taso App Store -maksujärjestelmän komissiolle ja tulisiko Applen sallia laitteissaan myös kilpailevat sovelluskaupat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple on kuitenkin tuntunut myös kiristäneen yleisesti App Store -sääntöjen tulkintaa viime kuukausien aikana – ja välillä yllättävin seurauksin. Nyt tässä suhteessa on saavutettu kenties uusi pohjanoteeraus Applen vaatimuksissa.
Apple nimittäin on kieltäytynyt hyväksymästä suositun, avoimen koodin WordPress-sovelluksen päivityksiä App Storeen. Apple ei ole suostunut hyväksymään sovellusta enää ennen kuin siihen on lisätty sovelluksen sisäinen ostomahdollisuus. Erikoisen tilanteesta kuitenkin tekee se, ettei WordPress-sovellus varsinaisesti myy mitään.
Päivitys 23.8. kello 10.55: WordPress-sovelluksen päivitystilanne on ratkennut. Uuden lisätiedon valossa WordPress-sovellukseen oltiin lisäämässä aiempaa näkyvämmin viittauksia, markkinointia ja myyntiä maksullisista palveluista, minkä takia sovellus kiinnitti Applen huomion. Nyt Applen mukaan, koska ”kehittäjä poisti sovelluksestaan tiedon maksuvaihtoehdoista, on se nyt ilmainen itsenäinen sovellus, jonka ei tarvitse tarjota sovelluksen sisäisiä ostoja.” ///
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
WordPress on avoimen koodin projektina kehitettävä sisällönhallintajärjestelmä. WordPressiä voi käyttää omalle palvelimelle asennettuna, kuten esimerkiksi Mobiili.fissä, tai vaihtoehtoisesti Automattic-yrityksen tarjoamana ja ylläpitämänä WordPress.com-palveluna.
Tähän asti WordPressin iOS-sovellus on vain ohjannut käyttäjiä luomaan ilmaisen, ylläpidetyn WordPress-verkkosivun, eikä sovellus ole tarjonnut mahdollisuutta oman maksullisen domain-verkko-osoitteen sisältävän paketin hankkimiselle. Lisäksi WordPress-sovellus on käytettävissä myös täysin ilmaisen, omalle palvelimelle asennetun WordPress-sivuston hallintaan.
Nyt Apple kuitenkin vaatii Automatticia päivittämään WordPress-sovellusta niin, että sen kautta ovat myynnissä myös sen tarjoamat maksulliset domain-paketit ja Apple pääsee ottamaan tästä myynnistä näin 30 prosentin komission itselleen.
Muun muassa Stratechery-julkaisun Ben Thompson on ihmetellyt Twitterissä, miksi Apple pitää tällä tavalla avoimen koodin sovellusta panttivankinaan estäessään sovelluksen päivitykset – vain koska sovelluksen yksi käyttäjä, Automattic, sattuu omassa toiminnassaan myös myymään maksullisia domain-paketteja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Automatticin perustaja ja toimitusjohtaja Matt Mullenweg on kuitenkin todennut myös, että sen tavoitteena on pyrkiä noudattamaan jatkossa Applen vaatimuksia ja se näin ollen työstää tapaa tuoda maksulliset domain-tilaukset WordPress-sovelluksen kautta myytäväksi.
I am admittedly puzzled as to why Apple is denying me updates to the open source app for my open source web site because one user of that app happens to sell domains.
Also, I thought Apple wasn’t going to hold bug updates hostage anymore? https://t.co/e1lCw2VSUP
— Ben Thompson (@benthompson) August 21, 2020
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen toimintatapa on yleisemminkin herättänyt viime kuukausina paljon kysymyksiä. Pyrkiessään kasvattamaan omaa liiketoimintaansa Apple näyttää nyt tulkitsevan App Store -sääntöjä entistä tiukemmin ja vaativan sovelluksen sisäisten ostojen lisäämistä sovelluksiin, joissa niitä ei ole aiemmin ollut tarjolla.
Myös useat yrityksille SaaS-mallilla erilaisia tilausmaksullisia palveluja tarjoavat yhtiöt ovat nimettömästi kertoneet Applen uusista vaatimuksista, joiden mukaan niiden pitäisi myös tarjota nämä tilausmahdollisuudet App Storen kautta. Tämä voi olla erittäin ongelmallista muun muassa tilanteessa, jossa yrityksen liiketoimintamalli perustuu esimerkiksi koko asiakasyrityksen käyttöön kerralla myytävään, mahdollisesti erittäinkin korkeahintaiseen tilaukseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »