Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump allekirjoitti viime viikolla presidentin asetukset, jotka kieltävät ”transaktiot” kiinalaisomisteisten TikTok- ja WeChat-sovellusten kanssa asetusten allekirjoittamisesta 45 päivän päästä eli 20. syyskuuta alkaen.
Päähuomio Yhdysvaltojen viimeaikaisissa toimissa on keskittynyt ympäri maailman erittäin suosituksi pikavauhdilla nousseen TikTok-sovelluksen kohtaloon, jonka lopputuloksena voi olla sen liiketoiminnan myynti ainakin Yhdysvalloissa ja mahdollisesti muualla uudelle, yhdysvaltalaiselle omistajalle.
WeChatin vastaisilla toimilla voi kuitenkin olla lopulta laajakantoisemmat vaikutukset, jos Trumpin kielto todella lopulta toteutuu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toimiaan Yhdysvallat on perustellut kansallisella turvallisuudella: se näkee kiinalaissovellusten kautta voivan paljastua tietoa Kiinan hallinnolle ja maata hallitsevalle kommunistiselle puolueelle, minkä lisäksi erityisesti TikTok on nähty myös mahdollisena propagandavälineenä.
WeChatin käyttö länsimaissa on varsin vähäistä, mutta Kiinassa palvelu on keskeisessä, ellei jopa elintärkeässä roolissa modernissa elämässä. WeChat ei ole Kiinassa vain ylivoimaisesti suosituin viestipalvelu ja sosiaalisen median yhteisöpalvelu, vaan myös palvelu, jonka kautta hoituvat maksaminen, kyyti- ja ruokatilaukset ja oikeastaan kaikki muu mitä puhelimella voi tehdä.
Lisäksi kansainvälisesti WeChat toimii linkkinä Kiinaan esimerkiksi muissa asuville kiinalaisille. Tämä yhteydenpito ei välttämättä pian enää onnistu entiseen tapaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Trumpin asetuksen lopulliset vaikutukset ovat todennäköisesti hämärän peitossa, mutta toistaiseksi ei ole pois suljettua, että asetus johtaisi WeChatin poistumiseen Applen App Storesta. Lisäksi koska iPhoneihin sovelluksia voi ladata vain App Storesta, tarkoittaisi tämä jatkossa käytännössä WeChatin käytön estymistä iPhoneissa.
On kuitenkin epäselvää, tuleeko näin lopulta käymään – ja koskeeko mahdollinen sovelluskaupasta estäminen vain Yhdysvaltoja vaiko myös iPhoneja Kiinassa.
Erityisesti viimeisin skenaario olisi katastrofi myös Applelle, jonka iPhone-myynnin Kiinassa se todennäköisesti lopettaisi kertaiskusta. Älypuhelin ilman WeChatia kun on Kiinassa lähes hyödytön, tyhmä kapula.
Esimerkiksi Apple-paljastuksistaan tunnettu TF Securitiesin analyytikko Ming-chi Kuo on jo arvioinut, että Applen iPhone-myynti voisi jopa maailmanlaajuisesti pudota 30 prosentilla, mikäli WeChat App Storesta katoaisi kokonaan ympäri maailman. Arviolla on tosin toistaiseksi lähinnä viihdearvoa, koska kuten edellä todettiin, Trumpin asetusten lopputulos on vasta arvailujen varassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toisaalta toistaiseksi Kiina ei ole vielä merkittävällä reagoinut Yhdysvaltojen viimeisimpiin sen vastaisiin toimiin. Jonkinlaisia Kiinan vastatoimia voi siis olla luvassa, ja ne saattavat osua Appleen, sillä muihin yhdysvaltalaisiin teknologiajätteihin Kiinalla on vähemmän tarttumapintaa, koska esimerkiksi Facebookin ja Googlen palvelut ovat jo valmiiksi estetty maassa. Yhä suurempi riski Applen kannalta on sen laitteiden tuotannon nojautuminen Kiinassa valmistettaviin komponentteihin ja kokoonpanoon.
Trumpin allekirjoittamat asetukset on kirjoitettu niin laveasti, että niitä voitaisiin tulkita lähes millä laajuudella tahansa. Esimerkiksi WeChatia koskevassa asetuksessa todetaan kiellettävän transaktiot WeChatin omistavan Tencentin kanssa, mutta sittemmin on tarkennettu määräyksen koskevan vain WeChatia koskevia transaktioita. Tencent on suuri omistaja myös pelialalla omistaen muun muassa yli 80 prosenttia suomalaisesta Supercellistä.
Tencent voi myös vielä asetuksen oikeuden ratkaistavaksi. Näin odotetaan tekevän ainakin TikTokin omistajan ByteDancen, joka huhujen mukaan tulee toimimaan asiassa huomisen tiistain aikana.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »