Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on allekirjoittanut presidentin asetukset, jotka tulevat kieltämään transaktiot kiinalaisten, ByteDancen omistaman TikTok-palvelun sekä Tencentin omistaman WeChat-palvelun kanssa, 45 päivän kuluttua eli 20. syyskuuta alkaen.
Trump antoi asetuksensa perustuen Yhdysvaltojen kansallisen hätätilan lakiin sekä kansainvälisen taloudellisen hätätilan lakiin.
Yhdysvalloissa kiinalaissovellukset nähdään laajasti uhkana kansalliselle turvallisuudelle, sillä yhdysvaltalaiskäyttäjien tietoja nähdään voivan paljastua Kiinan hallinnolle ja Kiinan kommunistisen puolueen voivan nähdä sensuroivan palvelun sisältöä tai käyttävän niitä propagandavälineinä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Trumpin asetukset tulevat voimaan vasta 45 päivän kuluttua, joten ne jättävät vielä aikaa Microsoftin käymille neuvotteluille TikTokin ostamisesta.
Viime viikonlopusta alkaen on raportoitu Microsoftin neuvottelevan TikTokin ostamisesta, minkä Microsoft myös itse vahvisti. Microsoft kertoi tuolloin neuvottelevansa Yhdysvaltojen ohella TikTokin toiminnan hankkimisesta Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.
Neuvottelut Microsoftin TikTok-kaupoista ovat kuitenkin vielä kaukana valmiista, ja niitä ympäröivä tilanne on myös erittäin monimutkainen. Lähtökohtaisesti TikTokin omistava kiinalainen ByteDance ei edes haluaisi TikTokia myydä, mutta Yhdysvallat on sen tähän pakottamassa uhkaamalla sovelluksen kieltämisellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on lisäksi aiemmin todennut, että Yhdysvaltojen pitää saada ”paljon rahaa” kaupan yhteydessä. Trump näyttää siis asettaneen minkäänlaisen kaupan hyväksymisen kynnyskysymykseksi myös jonkinlaisten voitelurahojen maksamisen Yhdysvalloille, joko ostajan tai myyjän toimesta, ilman että mitään laillista velvoitetta tälle muuten olisi.
Eilen raportoitiin, että Microsoft tavoittelisi nyt koko TikTokin maailmanlaajuisen liiketoiminnan ostamista, mukaan lukien toiminnan Euroopassa ja Intiassa. Kaupan toteutuessa kauppahinta voisi nousta kymmeniin miljardeihin dollareihin, ja kyse olla yhdestä teknologia-alan historian suurimmista kaupoista.
Microsoft on kertonut, että se tekee kaupat 15. syyskuuta mennessä tai ei ollenkaan.
TikTokilla on suuri käyttäjäkunta myös Yhdysvalloissa, kun taas toisen Trumpin nyt asetuksella 45 päivän päästä kieltämällä sovelluksella WeChatilla käyttäjiä on Yhdysvalloissa huomattavasti vähemmän. Tencent on kuitenkin myös suuri pelialan toimija – esimerkiksi myös suomalaisen Supercellin pääomistaja.
On myös mahdollista, että Trumpin allekirjoittamat asetukset haastetaan oikeudessa. Asetusten perusteet ovat poikkeuksellisia, eivätkä välttämättä kestäisi oikeuden tarkastelua. Mahdollista voi olla sekin, että TikTokin ja WeChatin emoyhtiöt hakevat oikeudelta päätösten toimeenpanon lykkäämistä samalla haastaessaan asetusten laillisuuden oikeudessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sekin on epäselvää toistaiseksi, mitkä kaikki transaktiot eli liiketoimet asetukset TikTokin ja WeChatin sekä niiden emoyhtiöiden kanssa kieltävät. Yhdysvaltojen kauppaministeriön tehtäväksi jää jatkossa määritellä asia tarkemmin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »