Nokian lähihistorian erikoisimpiin kuvioihiin kuuluu ranskalaisen Withingsin hankinta vuonna 2016 ja myynti nopeasti päivälleen tasan kaksi vuotta myöhemmin.
Nokia osti Withingsin 170 miljoonalla eurolla. Kauppa saatettiin päätökseen 31.5.2016. Tarkkaa myyntihintaa ei ole tiedossa mutta se oli ostohintaan verrattuna erittäin matala, korkeintaan joitakin kymmeniä miljoonia euroja.
Nyt itsenäisenä yrityksenä Nokian myynnin jälkeen jälleen toiminut Withings on kertonut nostaneensa uutta rahoitusta 60 miljoonaa dollaria eli noin 52,5 miljoonaa euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pelkän uuden rahoituksen määrä on todennäköisesti suurempi kuin Nokian Withingsistä pari vuotta sitten myytäessä saama kauppahinta, ja Withingsin koko osakekannan arvo voi uuden rahoituskierroksen perusteella olla kokonaisuudessaan jälleen jopa 150-250 miljoonaa euroa mikäli rahoituskierros on antanut yhtiöstä uusille rahoittajille nyt tyypillisen omistusosuuden, jotakin viidenneksen ja kolmanneksen välissä. Tarkkaa tietoa Withingsin tämän hetken arvosta ei ole tiedossa mutta selvää on, että se on ainakin moninkertainen suhteessa Nokian saamaan myyntihintaan.
Nokian alla Withings toimi Nokian digitaalisen terveyden yksikkönä ja osa aiemmistakin laitteista siirrettiin Nokia-brändin alle. Myynnin jälkeen toiminta palasi Withings-nimen alle ja tuotteissa taas luovuttiin Nokia-brändistä. Tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa yksinkertaisia klassisesti muotoiltuja ”älykelloja”, vaakoja, unianturi, ja muita digitaalisen terveydenhuollon laitteita kuten älykkäät, puhelimen kanssa parittuvat lämpömittari ja verenpainemittari.
Withingsin takaisin Nokialta osti yksi sen perustajista, Eric Carreel, yhdessä sijoittajien kanssa. Uudella rahoituskierroksella johtavana sijoittajana nyt toimi Glide Healthcare, ja aiemmista sijoittajista mukana olivat IDinvest Partners, Bpifrance, BNP Paribas Développement, ODDO BHF ja Adelie Capital.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Withings panostaa nyt viime vuonna perustamansa uuden MED PRO -liiketoimintayksikkönsä bisneksen kasvattamiseen. Sen osana Withingsin laitteita hyödynnetään yhdessä terveyspalvelujen tarjoajien ja vakuutusyhtiöiden kanssa tarjoamaan päätöksenteon tueksi kattavampaa tietoa asiakkaiden terveydentilasta. Withingsin liiketoiminnan painopiste siirtyy samalla enemmän kuluttajamyynnistä yritysmyyntiin kumppaneille, ja nämä kumppanit puolestaan jakelevat Withingsin laitteita eteenpäin omille asiakkailleen.
Withings aikoo myös rekrytoida yhteensä noin sata uutta työntekijää tutkimuksen ja tuotekehityksen sekä myynnin ja markkinoinnin tiimeihinsä Yhdysvalloissa ja Ranskassa.
Nokia perusteli aikanaan, että sen digitaalisen terveyden liiketoiminnan koon arvioitiin jäävän liian pieneksi osana Nokiaa, jonka liiketoiminnasta valtaosa syntyy verkkolaitteista ja operaattorien palvelemisesta. Aikanaan Withings-yritysostolle asetettujen tavoitteiden ei siis nähty täyttyvän, minkä takia liiketoiminnasta päätettiin luopua. Voi toki myös epäillä, että Nokialla nähtiin myös verkkoliiketoiminnassa odotettua enemmän haasteita minkä takia tappiollinen, kassavirtaa syövää digitaalisen terveyden bisnes päätettiin unohtaa.
Nokia kirjasi jo heinä-syyskuun 2017 neljänneksellä alun perin Withingsin oston yhteydessä huhti-kesäkuussa 2016 kirjaamansa 141 miljoonan euron liikearvon taseessaan nollaan. Lisäksi Nokia kertoi vuoden 2018 toisella neljänneksellä kirjanneensa liiketoiminnan myynnin yhteydessä myyntitappiota 18 miljoonaa euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Digitaalisen terveyden liiketoiminta oli osa Nokian Technologies -yksikköä, jota on sittemmin keskittynyt patentti-, teknologia- ja brändilisensointiin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »