OnePlus palaa jälleen astetta edullisempien älypuhelinten markkinoille 21. heinäkuuta julkistetulla uudella Nord-älypuhelinmallillaan.
OnePlus Nordin suositushinnat Suomessa ovat muistista riippuen 399 euroa (8+128 Gt) ja 499 euroa (12+256 Gt). Värivaihtoehtoja ovat hillitty Harmaa helmi (Onyx Gray) sekä erottuvampi Sininen marmori (Blue Marble).
OnePlus Nord
- 6,44" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 8 + 5 + 2 Mpiks. kamera
- 32 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 765G -piiri
- 4115 mAh akku
OnePlus-lippulaivapuhelinten hinnat ovat uusien mallien myötä nousseet selvästi viime vuosina, ja esimerkiksi kevään 2020 mallien OnePlus 8 ja OnePlus 8 Pro lähtöhinnat Suomessa olivat 699 ja 899 euroa. Näin mallistossa on jäänyt tilaa myös edullisemmalle mallille, jonka paikan Nord nyt täyttää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Nord on myös 5G-älypuhelin perustuen Qualcommin Snapdragon 765G -järjestelmäpiirille, kun tähän asti OnePlus-puhelimissa käytössä ovat olleet Qualcommin 8-sarjan piirit. Muita ominaisuuksia Nordissa ovat 6,44 tuuman Fluid AMOLED -näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella, neljä takakameraa 48 megapikselin pääkameralla, ensi kertaa kaksi etukameraa OnePlus-puhelimessa sekä 4 115 milliampeeritunnin akku, joka tukee samaa Warp Charge 30T -pikalatausta kuin aiemmat kalliimmatkin OnePlus-mallit.
Julkaisimme OnePlus Nordista kattavan ensituntumamme jo julkistuksen yhteydessä noin viikon käyttökokemuksella mutta OnePlussan embargo-sopimuksen mukaisesti täyden arvostelun, joka sisältää mittauksia ja esimerkkikuvia kameralla, julkaisun piti odottaa tähän hetkeen asti.
Laajempaan myyntiin OnePlus Nord tulee 4. elokuuta alkaen. Sitä ennen OnePlus on järjestänyt pop-up-myynnin verkossa sekä 30. heinäkuuta kello 15-18 myös DNA Kaupoissa kauppakeskuksissa Triplassa Helsingissä, Hansassa Turussa, Ratinassa Tampereella, Jumbossa Vantaalla, Seppälässä Jyväskylässä ja Ideaparkissa Oulussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Nordin tekniset tiedot
- Takaa lasipintainen, kyljiltä muovinen rakenne
- 6,44 tuuman Fluid AMOLED -näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella, 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselillä (408 pikseliä tuumaa kohti), 180 hertsin kosketustunnistus, Corning Gorilla Glass 5 -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Neljä takakameraa
- 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (12 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia), f/1,75-aukolla, 6-elementtisellä linssillä ja optisella kuvanvakaimella
- 8 megapikselin 119 asteen ultralaajakulmakamera f/2,25-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
- 5 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
- Kaksisävyinen LED-kuvausvalo
- Videokuvaus 4K-tarkkuudella 30 fps ja 1080p-tarkkuudella 30 / 60 fps, hidastuskuvaus 1080p-tarkkuudella 240 fps
- Kaksi etukameraa
- 32 megapikselin kiinteätarkenteinen pääkamera Sony IMX 616 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (8 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia) ja f/2,45-aukolla
- 8 megapikselin 105 asteen ultralaajakulmakamera f/2,45-aukolla
- Videokuvaus 4K- tai 1080p-tarkkuudella 30 / 60 fps
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri (1x Kryo 475 Prime / ARM Cortex-A76 @ 2,4 GHz + 1x Kryo 475 Gold / ARM Cortex-A76 @ 2,2 GHz + 6x Kryo 475 Silver / ARM Cortex-A55 @ 1,8 GHz, Adreno 620 -grafiikkasuoritin)
- 8 tai 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 128 tai 256 gigatavua UFS 2.1 -tallennusmuistia (ei muistikorttipaikkaa)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 18/13, maks. 1,2 Gbit/s / 150 Mbit/s
- 5G: NSA / SA, taajuudet N1, N3, N7, N28, N78
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ac 2×2 MIMO / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) / SBAS / NavIC -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 2.0, ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
- 4 115 milliampeeritunnin akku
- OnePlus Warp Charge 30T -pikalataus (5V/6A)
- Mitat 158,3 x 73,3 x 8,2 millimetriä
- Paino 184 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio + OxygenOS 10.5 -ohjelmisto
Hyvää OnePlus Nordissa
- Laadukas AMOLED-näyttö. OnePlus Nord on varustettu AMOLED-näyttöpaneelilla, mikä ei 400-500 euron hintaluokassa ole vielä itsestäänselvyys vaikka kovimmista kilpailijoistakin AMOLED-näyttö löytyy. Nordin näyttö on myös laadukas tarjoten riittävästi tarkkuutta sekä kirkkautta sekä hintaluokassaan erikoisuutena 90 hertsin virkistystaajuuden, joka sulavoittaa käyttökokemusta.
- 5G-tuki. Snapdragon 765G:n sisältämän 5G-modeemin myötä Nord on myös valmis uusiin 5G-verkkoihin, joita puhelin tukee alle 6 gigahertsin taajuuksilla. 5G-verkot tuovat parhaimmillaan jo nyt käyttöön moninkertaiset latausnopeudet 4G-verkkoihin verrattuna. Vielä toistaiseksi peittoalueet ovat rajattuja mutta kasvavat jatkuvasti, ja mitä pidempään Nordia aikoo käyttää sitä enemmän iloa myös sen 5G-tuesta tullee jatkossa olemaan.
- OxygenOS ja päivityslupaus. Kuten on monesti todettu, lukeutuu OnePlussan OxygenOS-ohjelmisto Android-versioiden parhaimmistoon. Ohjelmisto toimii vikkelästi ja sulavasti, on yleisilmeeltään varsin kevyt ja miellyttävä mutta sisältää kuitenkin joitakin oikeasti hyödyllisiä lisäominaisuuksia vakio-Androidiin verrattuna. Lisäksi OnePlus on kunnostautunut nopeilla päivitysjulkaisuilla, ja myös Nordille luvataan huippumallien tavoin kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä.
- Nopea akun pikalataus. Nord tukee OnePlussan jo tuttua 30 watin Warp Charge 30T -pikalatausta, joka lunastaa lupaukset – akku täyttyy tyhjästä reilussa 20 minuutissa ja täyteen asti alle 55 minuutin. Hintaluokassaan Nord erottuu nopealla pikalatauksella erinomaisella tavalla edukseen.
- Hyvä pääkamera. OnePlus Nord on varustettu neljällä takakameralla. Kuten monissa muissakin puhelimissa, neljästä kamerasta erilliset makrokamera ja syvyyskamera ovat melko turhia osia kokonaisuudessa. Pääkamera Nordissa on kuitenkin hyvä, sama kuin OnePlus 8:ssa. 48 megapikselin kameran kuvanlaatu on hyvää, ja kameran käytettävyyttä parantaa huomattavasti sen optinen kuvanvakain.
Huonoa OnePlus Nordissa
- Muovikehyksen pinnan kuluminen. Nordin kylkiä kiertävä kehys on alumiinin sijaan muovia, ja valitettavasti näyttää siltä, että muovikehyksen pintaviimeistely saattaa kulua erittäin herkästi. Omassa testipuhelimessamme ilmeni vasta pientä kulumaa noin kahden viikon testirupeamalla mutta osa muista puhelimen testaajista Suomessa on raportoinut pinnoitteen laajemmastakin kulumisesta pois.
Päivitys: OnePlussan 27.7. antaman tiedon mukaan kulumassa olisi kyse viasta Suomeen saapuneessa erässä, jossa nämä muutamat vialliset tapaukset on havaittu. Missään muualla kyseistä ongelmaa ei ole havaittu, ja näin ongelmia esiintyisi vain tässä kyseisessä medialle tarkoitetussa laite-erässä eikä sen pitäisi koskea myyntiin päätyviä valmiiden laitteiden toimituksia.
- Ei telekameraa. Neljän takakameran joukkoon ei ole sopinut erillistä telekameraa, joka toisi mukaan optista zoomia. Tässä suhteessa Nord jää jälkeen esimerkiksi OnePlus 7T:stä, jossa yksi kolmesta takamerasta oli hyvä 12 megapikselin 2x-telekamera. Tosin, on todettava sekin, että tietyllä tavalla telekameran odottaminen osaksi Nordia olisi ollut ”liian hyvää ollakseen totta” – eihän sellaista löydy OnePlus 8:stakaan. Mutta puute on kuitenkin puute.
- Tyypillisesti puuttuvat ominaisuudet. OnePlussalle tyypilliseen tapaan myöskään Nord ei sisällä muistikorttipaikkaa eikä myöskään esimerkiksi 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää. Kalliimmista malleista sitä erottavat myös esimerkiksi IP-luokitellusti pöly- ja vesitiiviin rakenteen sekä langattoman latauksen puuttuminen.
Paljon hyvää, hieman karsittua
OnePlus Nord on monipuolisesti varustettu älypuhelin, joka tarjoaa runsaasti vastinetta alkaen alle 400 euron hinnalleen.
Nordissa on laadukas 6,44 tuuman AMOLED-näyttö ja erittäin hyvä pääkamera. Mukana on myös tuki 5G-verkkoyhteyksille ja peruskäyttö onnistuu kaikin erittäin sujuvasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mistä OnePlus on sitten Nordissa karsinut painaakseen puhelimen hintaa alemmas?
- Suorituskyvystä: Nord on varustettu Snapdragon 765G -järjestelmäpiirillä, joka suorituskyvyltään on peruslaskennassa aika lailla samalla tasolla OnePlus 6 / 6T -malleista löytyvän Snapdragon 845:n kanssa ja häviää selvästi uudemmille. Pelaamisessa tärkeässä graafisessa laskennassa Snapdragon 765G on suorituskyvyltään vielä suhteellisesti jonkin verran vaatimattomampi ja jää Snapdragon 845:n taakse ja on samaa luokkaa Snapdragon 835:n (OnePlus 5 / 5T) kanssa. Järjestelmäpiirin rinnalla myös Nordin RAM-käyttömuisti ja tallennusmuisti ovat viimeisimpiä huippumalleja hitaampaa tyyppiä.
- Telekamerasta: Nord ei sisällä optisen zoomin mahdollistavaa telekameraa. Neljästä takakamerasta erilliset 5 megapikselin syvyyskamera ja 2 megapikselin makrokamera ovat osana kokonaisuutta varsin turhia.
- Runkomateriaalista: Nordin kylkiä kiertää muovikehys eikä alumiini. Sekä etu- että takalasi ovat kuitenkin Gorilla Glass 5 -lasia.
- Pikkuasioista, osittain järjestelmäpiirivalintaan perustuen, kuten Wi-Fi 6 -tuen puuttumisesta sekä USB-yhteyden 2.0-versiosta verrattuna nopeampaan kolmosversioon.
Lopulta OnePlus on karsinut Nordissa oikeista paikoista niin, että kokonaisuutena käyttökokemus on edelleen onnistunut – ja paikoin jopa erinomainen.
OnePlus on panostanut onnistuneesti tärkeimpiin perusasioihin, laadukkaaseen ja nopeutensa myötä sulavaan näyttöön, pääkameraan sekä muun muassa nopeaan akun pikalataukseen, joilla on vaikutusta jokapäiväiseen käyttökokemukseen. Ja vaikka suorituskyvystä on kalliimpiin malleihin verrattuna toki tingitty, ei Nordin suorituskyky sen omassa hintaluokassa häpeile.
Raa’an suorituskyvyn vertautuminen muihin OnePlus-puhelimiin kannattaa kuitenkin tiedostaa, sillä se on Nordissa ehdottomasti se osa-alue jolla puhelin antaa periksi myös useammalle sukupolvelle aiempia OnePlus-malleja:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
GeekBench CPU -suorituskykytestin tuloksia
- OnePlus Nord: 610 (1-ydin), 1 943 (moniydin)
- OnePlus 5T: 390 (1-ydin), 1 753 (moniydin)
- OnePlus 6T: 513 (1-ydin), 2 306 (moniydin)
- OnePlus 7T: 784 (1-ydin), 2 900 (moniydin)
- OnePlus 8: 922 (1-ydin), 3 369 (moniydin)
- Xiaomi Mi 10 Lite 5G: 625 (1-ydin), 1 922 (moniydin)
3DMark (Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1) -grafiikkasuorituskykytestin tuloksia
- OnePlus Nord: 3 315
- OnePlus 5T: 3 472
- OnePlus 6T: 4 832
- OnePlus 7T: 6 323
- OnePlus 8: 7 251
- Xiaomi Mi 10 Lite 5G: 3 337
Kokonaisuutena Nordin suorituskyky kuitenkin riittää tällä hetkellä erinomaisesti, enemmän kuin hyvin, kaikkeen muuhun kuin raskaimpaan mobiilipelaamiseen. Pelipuhelimenakin Nord on välttävä muttei ensisijaisesti suositeltava.
Muut sovellukset toimivat hyvin, ja OxygenOS-ohjelmisto yhdessä 90 hertsin näytön kanssa, tekevät käytöstä erittäin sulavan tuntuista. OnePlus on optimoinut ohjelmistonsa hyvin miellyttävän käyttökokemuksen tuottamiseksi.
Akunkestoltaan OnePlus Nord osoittautui varsin keskiverroksi, mikä tarkoittaa että puhelimella pärjää läpi yhden päivän mutta kaksi alkaa tehdä tiukkaa ja vaatia jopa kohtuuttomia säästötoimenpiteitä. Testin aikana puhelimen kanssa liikuttiin pääosin 5G-verkossa, millä on oma jonkin verran heikentävä vaikutuksensa akunkestoon.
Omassa hintaluokassaan OnePlus Nord puolestaan loistaa akun pikalatausnopeudessa. Nordin akku latautuu mukana toimitettavalla Warp Charge 30T -laturilla tyhjästä 20 minuutissa 47 prosentin ja 30 minuutissa 70 prosentin varaukseen, aivan kuten OnePlus lupaakin. Nordin tukema pikalataus on sama kuin yhä toistaiseksi uusimmissa OnePlus-huippumalleissakin.
Tyhjästä täyteen asti Nordin akku latautuu alle 55 minuutissa, eli yllättäen jopa aavistuksen nopeammin kuin pienemmällä akulla varustettu OnePlus 7T -malli jonka tiedot OnePlus 6T:n ohella ovat alla taulukossa verrokkina.
Valitettavasti jo noin parin viikon testirupeaman aikana OnePlus Nordin kestävyydestä näyttäisi paljastuneen yksi erittäin ikävä seikka. Niin omassa testipuhelimessamme kuin laajasti useamman muun suomalaisen Nord-testaajan puhelimessa kyljen muovikehyksen pinnoite on alkanut kulua pois – vaikka puhelinta on pidetty suojakuoressakin tai toisaalta ole suuremmin kolautettu mihinkään.
Omassa testipuhelimessamme kyljen muovipinnoitetta on kadonnut vain pieni pala puhelimen yläkulmasta mutta lisäksi myös pohjassa alakulma ja liitännän ympärys ovat muiden testaajien puhelimissa kärsineet rumasta kulumasta.
Mikäli sama ongelma piinaa myös laajemmin Nord-puhelimia, eikä OnePlus pysty korjaamaan tilannetta tuotantoprosessia parantamalla, voidaan kyljen pinnoitteen näin heppoista kulumista pitää merkittävänä ongelmana.
Sinällään Nordin laatutuntuma ilman tätä ikävää seikkaa olisi erittäin hyvä muovikehyksestä huolimatta. Puhelimen rakenne tuntuu vankalta ja jämäkältä. Valitettavasti puhelimen kaunis viimeistely ei vain vaikuta ainakaan testierän puhelinten perusteella kestävältä, mikä kannattaa ottaa huomioon ostopäätöstä harkittaessa.
Päivitys: OnePlussan 27.7. antaman tiedon mukaan kulumassa olisi kyse viasta Suomeen saapuneessa erässä, jossa nämä muutamat vialliset tapaukset on havaittu. Missään muualla kyseistä ongelmaa ei ole havaittu, ja näin ongelmia esiintyisi vain tässä kyseisessä medialle tarkoitetussa laite-erässä eikä sen pitäisi koskea myyntiin päätyviä valmiiden laitteiden toimituksia.
Hyvä pääkamera – ja ilahduttava toinen etukamera
Takana OnePlus Nord sisältää saman 48 megapikselin pääkameran Sony IMX586 -kennolla, f/1,75-aukon optiikalla ja optisella kuvanvakaimella kuin OnePlus 8. Pääkameralla kuvia voi ottaa joko 12 megapikselin kuvakoolla ja 1,6 mikronin yhdistetyllä pikselikoolla, tai täydellä 48 megapikselillä ja 0,8 mikronin pikseleillä.
Muut kolme takakameraa Nordissa ovat 119 asteen ultralaajakulmakamera 8 megapikselin tarkkuudella ja f/2,25-aukolla, 2 megapikselin erillinen makrokamera lähikuvaukseen vain neljän senttimetrin etäisyydeltä sekä 5 megapikselin syvyyskamera, joka muun muassa auttaa kuvauskohteen taustan sumentavan boke-efektin luomisessa.
Mielenkiintoisesti videokuvaus onnistuu takakameroilla 4K-tarkkuudella korkeintaan 30 fps -nopeudella, kun pääetukameralla 4K-kuvaus on mahdollista myös 60 fps -nopeudella. Hidastuskuvausta tuetaan vain päätakakameralla, 1080p-tarkkuudella ja 240 fps -nopeudella (8x hidastus).
OnePlus Nordin pääkamera on hyvä. Kuvanlaatu on kokonaisuutena erittäin hyvää, ja kamerassa on mukana myös optinen kuvanvakain, mistä on apua hyvän lopputuloksen saavuttamisessa. Myös ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on kohtuullisen hyvä, joskin esimerkiksi värit tallentuvat jonkin verran valjummin ja yksityiskohdat pehmeämmin. Erillinen makrokamera sen sijaan on odotetulla tavalla kuvanlaadultaan heikko, ja varsin turha osa kamerakokonaisuutta.
Esimerkkikuvia kameroilla löytyy alta artikkelin lopusta.
Erillisen telekameran puute on harmittava, joskaan ei missään nimessä yllättävä puute OnePlus Nordissa. Nordin 48 megapikselin pääkamera mahdollistaa hyvät kuvat vielä 2x-tasolla mutta reilummassa zoomauksessa ero on merkittävä erillisellä telekameralla varustettuihin puhelimiin, kuten vaikkapa verrokkina alla olevaan OnePlus 8 Prohon, jossa on 3x-telekamera.
Muuten kuin zoom-kuvaamisessa OnePlus Nord laittaa kampoihin hyvin kuvauskykyjensä puolesta myös kalliimmille huippupuhelimille.
Ilahduttava lisä OnePlus Nordissa on sen toinen etukamera. OnePlus on myös päivittänyt monen, monen vuoden jälkeen pääetukameran 16 megapikselin tarkkuudesta 32-megapikseliseksi Nordissa – ja kuvanlaatu on myös sen osalta verrattain hyvä.
Toinen etukamera mahdollistaa lisäksi tarvittaessa huomattavasti laajemmat selfiet, halusipa sitten mukaan enemmän taustaa tai mahduttaa kuvaan suuremman joukon ihmisiä.
Laajakulmaisen etukameran kuvakulma on 105 astetta.
Toinen etukamera Nordissa on erinomainen lisä, ja mitä todennäköisemmin yhä useammasta älypuhelimesta löytyy tulevaisuudessa kaksi etukameraa.
Paras keskihintaluokan 5G-älypuhelin
Suomessa ovat kevään 2020 aikana tulleet myyntiin jo aiemmin keskihintaisista älypuhelimista suositushinnoiltaan 479 euron Samsung Galaxy A51 5G, 399 euron Xiaomi Mi 10 Lite 5G sekä viimeisimpänä toistaiseksi edullisin 349 euron Motorola Moto G 5G Plus.
Kovin kilpailija näistä 5G-verrokeista OnePlus Nordille on samanhintainen Xiaomi Mi 10 Lite 5G, joka myös tarjoaa AMOLED-näytön, täysin saman Qualcomm Snapdragon 765G -järjestelmäpiirin ja myös 48 megapikselin pääkameran sekä ultralaajakulma-, makro- ja syvyyskamerat.
Verrattuna Mi 10 Lite 5G:hen OnePlus Nordin vahvuuksia ominaisuuksissa ovat näytön suurempi 90 hertsin virkistystaajuus ja sen myötä sulavampi liiketoisto, toinen etukamera (ultralaajakulma) sekä todennäköisesti parempi päivitystuki.
OnePlus lupaa Nordille muiden puhelintensa tavoin kahden vuoden Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitykset sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. OnePlus on myös yleisesti pärjännyt hyvin päivitysten julkaisunopeudessa.
Lähtöhinnaltaan edullisemman Motorola Moto G 5G Plussan OnePlus Nord voittaa AMOLED-näytöllään, paremmalla laatutuntumallaan kuin myös päivitystuellaan. Lisäksi Moto G 5G Plussassa järjestelmäpiirinä on Snapdragon 765, johon verrattuna Nordin sisältämä Snapdragon 765G tarjoaa Qualcommin mukaan 15 prosenttia paremman graafisen suorituskyvyn esimerkiksi peleissä.
Samalla hinnalla Nordin kanssa myös Samsungin Galaxy A51 5G, joka on varustettu Samsungin omalla mutta hyvin vertailukelpoisella Exynos 980 -järjestelmäpiirillä, olisi kova kilpailija OnePlus Nordille. Mitään perusteita sen tällä hetkellä korkeammalle hinnalle on kuitenkin vaikea keksiä.
Keskihintaluokan 5G-älypuhelinten kisassa OnePlus Nord on siis tällä hetkellä vahvoilla, ja kokonaisuutena paras valinta, vaikkei toki sen asema mitenkään ylivoimainen ole.
Entä OnePlus 7T? Entä OnePlus 8?
Uutuusmalli Nord häviää aiemmalle OnePlus 7T:lle suorituskyvyssä. Uudemmissa kevään 2020 OnePlus 8 -sarjalaisissa käytettyyn Snapdragon 865:een verrattuna ero on vielä suurempi – jo vähintään useampia kymmeniä prosentteja.
Lisäksi OnePlus 7T:n vahvuutena verrattuna Nordiin on erillinen 2x optisen zoomin telekamera ja stereokaiuttimet.
Nordin valttikortti puolestaan on tietenkin 5G-verkkojen tuki. 5G-verkkojen peittoalueet Suomessa kasvavat jatkuvasti ja parhaimmillaan 5G-verkkojen tarjoamat latausnopeudet ovat moninkertaiset verrattuna 4G-verkkoon. Silti 5G:n tarjoama etu käyttökokemuksessa on vielä verrattain vähäinen: suuremmasta tiedonsiirtonopeudesta todella merkittävän hyödyn irti saaminen rajoittuu vasta pienillä maantieteellisille alueille. Esimerkiksi laajimman 5G-verkon Suomessa omaavan Elisan mukaan vasta miljoona suomalaista asuu 5G-alueella, joten monelle 5G ei ole vielä arkipäivää. Enemmän älypuhelimen käyttökokemuksen sujuvuuteen vaikuttavat muut asiat kuin verkkotuki.
Yhteenveto: Ominaisuuksiltaan paras älypuhelin alle 400 eurolla
OnePlus Nord on hintaisekseen erinomaisesti varustettu älypuhelin. Se tarjoaa onnistuneesti vastinetta alkaen alle 400 euron hinnalleen.
Nordissa on 6,44 tuuman AMOLED-näyttö liiketoistoa sulavoittavalla 90 hertsin virkistystaajuudella, hyvin toimiva sormenjälkilukija, sama pääkamera kuin kalliimmassa OnePlus 8:ssa, ilahduttavana lisänä toinen laajakulmaisempi etukamera, kohtuullisen hyvän suorituskyvyn mahdollistava Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri sekä tietenkin 5G-tuki, jolta osin Nord edustaa älypuhelinten viimeisintä kehitystä. Yhteistä Nordissa muihin OnePlus-puhelimiin on Android-versioiden parhaimmistoon lukeutuva OxygenOS-ohjelmisto sekä lupaus päivitystuesta kuin myös esimerkiksi tutun nopea 30 watin Warp Charge 30T -pikalataus.
Kaikki Nordin ominaisuudet on pakattu kuoriin, jotka tarjoavat mukavan tuntuman ja lähtökohtaisesti hyvän laatuvaikutelman vaikka kehys onkin muovia. Käytössä kehyksen muovipinnan viimeistelyn kuluminen kuitenkin arveluttaa, jollei tilanne sen osin ole OnePlussan lupausten mukaisesti parempi myyntiin päätyvissä tuotantoerissä.
Edullisemmissa älypuhelimissa, kuten OnePlus Nordissa, on luonnollisesti tingittävä jostakin huippumalleihin verrattuna ja Nordissa on tingitty oikeista asioista niin että kokonaisuutena käyttökokemus on edelleen ilahduttavan sujuva ja miellyttävä.
Jos on nyt ostamassa uutta älypuhelinta noin 400-500 euron hintaluokassa on OnePlus Nord ominaisuuksiltaan parhaita, ellei useimmille jopa aivan paras vaihtoehto.
Alta löytyy esimerkkikuvia OnePlus Nordin kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia merkittävästi, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossa alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät lisäksi myös tästä Dropbox-kansiosta.
Ultralaajakulmakamera (0,6x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (2x zoom):
Ultralaajakulmakamera (0,6x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera (0,6x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera (0,6x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera (0,6x):
Makrokamera:
Pääkamera (2x zoom):
Pääkamera (5x zoom):
Päivitetty kello 15.53: Arvostelussa mainittiin aiemmin virheellisesti, ettei OnePlus Nordin näyttö tukisi HDR10+ -laajasävyskaalan väritoistoa. OnePlus ei ollut listannut ominaisuutta ilmoittamiinsa teknisiin tietoihin mutta todellisuudessa puhelimen näytöstä tuki löytyy.
Päivitys kello 17.50: Lisätty OnePlussan kommentti kulumisesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »