Vuonna 2017 Nokia-brändin älypuhelinmarkkinoille palauttanut HMD Global on profiloitunut erityisesti keskihintaisten älypuhelinten valmistajana. Suomalaisyhtiön viimeisin malli, Nokia 5.3, jatkaa puhtaan Androidin tarjoamien etujen, kuten erinomaisen päivitystuen, viitoittamalla tiellä.
Toukokuun lopulla kauppoihin ilmestynyt Nokia 5.3 vaikuttaakin 199 euron hintaisena lähtökohtaisesti lupaavalta. Puhelin on päivittynyt 5-sarjan edeltäjäänsä nähden mukavasti, ja HMD Global itse kehuu uutuuden tarjoavan pitkän käyttöajan, kookkaan näytön ja tarpeeksi tehoja vaikkapa mobiilipelaajille.
Nokia 5.3
- 6,55" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 13 + 5 + 2 + 2 Mpiks. kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 665 -piiri
- 4000 mAh akku
Suomessa Nokia 5.3 on saatavilla 3 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 64 tai 128 gigatavun sisäisellä tallennusmuistilla. Värivaihtoehtoja on kaksi, hiilenharmaa ja siniseen taipuva syaani. Arvostelulaitteemme on syaaninsininen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 5.3:n tekniset tiedot
- Polymeerikomposiittinen rakenne
- 6,55 tuuman IPS LCD -näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 1600×720 pikselillä (270 PPI), Gorilla Glass 3 -lasi, kirkkaus 450 nitiä, kontrastisuhde 1500:1
- Sormenjälkilukija takana
- Neljä takakameraa
- 13 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla
- 5 megapikselin 118 asteen ultralaajakulmakamera
- 2 megapikselin makrokamera
- 2 megapikselin syvyyskamera
- LED-kuvausvalo
- 8 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla
- 2 mikrofonia
- Qualcomm Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri
- 3, 4 tai 6 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 64 tai 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (eMMC 5.1) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
- Yksi tai kaksi SIM-korttipaikkaa malliversiosta riippuen
- 2G / 3G / 4G (kategoria 4) -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet, FM-radio
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 4 000 milliampeeritunnin akku 10 watin latauksella
- Mitat 164,28 x 76,62 x 8,5 millimetriä
- Paino 180 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Nokia 5.3:ssa
- Pitkä akunkesto. Nokia 5.3 jaksaa yhdellä latauksella kaksikin vuorokautta, vaikka puhelinta käyttäisi paljon. Akku latautuu puolestaan 10 watin teholla kohtalaisen hitaasti, noin kahdessa tunnissa, mutta muutama lataus viikkoa kohti riittänee useimmille.
- Monipuoliset kamerat. Käytettävissä on yhteensä viisi kameraa, ja telekameraa lukuun ottamatta oikeastaan kaikki on mukana. Nokia 5.3:n kamera käyttää myös tekoälyä kohteiden tunnistamiseen sekä sisältää erilliset HDR-, yö- ja muotokuvatilat, jotka myös toimivat hienosti. Kuvanlaatu ei säväytä erityisesti, mutta kamera on monipuolinen.
- Android-päivitystuki. Nokia 5.3 tarjoaa muiden Nokia-älypuhelinten tavoin kahden vuoden Android-päivitykset takuulla. Päivitysten julkaiseminen vakio-Androidille on usein nopeaa, eikä tästä hintaluokasta löydy muilta valmistajilta haastajia yhtä luotettavalla päivitystuella.
- Suorituskyky varauksin. Qualcomm Snapdragon 665 yhdistettynä Nokia 5.3:n keveään vakio-Androidiin takaa suorituskyvyn, joka onnistuu jopa yllättämään. Tavallinen käyttö on luonnollisesti sujuvaa, mutta Nokia 5.3 sopii varauksin myös pelikäyttöön.
Huonoa Nokia 5.3:ssa
- Keskitasoinen näyttö. Nokia 5.3:n näyttö on erittäin kirkas ja kontrastit ovat hyvät, mutta kaikkein tarkimmasta kuvaruudusta ei ole kyse. Nykymittapuulla alhainen 1600 x 720 pikselin tarkkuus tietää sitä, että kookas 6,55 tuuman näyttö ei ole tässäkään hintaluokassa terävimpiä.
- Sormenjälkilukijan ajoittaiset ongelmat. Sormenjälkilukija sijaitsee Nokia 5.3:ssa takana, ja pääasiassa se toimii hyvin. Syystä tai toisesta tunnistusta joutuu kuitenkin toisinaan yrittämään useaan otteeseen, mikä on ärsyttävää.
Kookas Nokia keskihintaluokkaan
Nokia 5.3 on 6,55 tuuman näytöllä ja kohtalaisen paksuilla näytönreunuksillaan melkoisen kookas älypuhelin. Näytön 20:9-kuvasuhde kuitenkin tarkoittaa, että puhelin sopii käteen yllättävän hyvin. Kokoonsa nähden Nokia 5.3 on yllättävän kevyt, ja rakenteeltaan polymeerikomposiittia, siis käytännössä muovia.
Nokia 5.3 myös tuntuu kädessä hieman muoviselta keveytensä vuoksi. Puhelin vaikuttaa kaikesta huolimatta laadukkaalta, eikä se nitise tai natise taivuteltaessa. Oikean laidan virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet sekä vasemman laidan Google Assistant -painike ovat laadukkaan oloiset.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Virtapainike toimii Nokia 5.3:ssa myös ilmoitusvalona ja välkehtii vaaleana ilmoitusten saapuessa ja verkkaisemmin niiden saavuttua. Vasemman laidan Google Assistant -painike puolestaan avaa virtuaaliavustajan, jolle voi esittää kysymyksiä joko sanellen tai kirjoittaen. Omaa toimintoa painikkeelle ei voi ikävä kyllä lisätä, mutta sen voi kytkeä kokonaan pois päältä. Ilman muokkausmahdollisuutta painike jääkin melko turhaksi tapaukseksi, mikäli Google Assistantia ei käytä.
HMD Global ei ole perinteisesti hullutellut yllättävillä muotoilukikoilla, ja myös Nokia 5.3 on varsin pelkistetty. Nokia-logon ja sormenjälkilukijan lisäksi takana on vain pyöreä kameramoduuli neljällä kameralla. Nokia-logo on näkyvillä myös edessä näytön alapuolella.
Nokia 5.3:n näyttö on kaksijakoinen tapaus. Sen 1600 x 720 pikselin tarkkuus on nykymittapuulla tietenkin alhainen, ja 6,55-tuumaisessa paneelissa tarkkuus ei ole edes hintaluokan korkeimpia. Värimaailma on kuitenkin kohdallaan, kontrasti hyvällä tasolla, ja näytön enimmäiskirkkaus todella korkea etenkin automaattiasetuksilla.
Oletusasetuksilla värimaailma taittuu ainakin omaan makuuni hieman turhan sinertäväksi, mutta tilanne on äkkiä korjattu näyttöasetuksilla, joilla värimaailmasta saa juuri omia mieltymyksiä vastaavan. Pienten korjailujen jälkeen sisältö näyttää suurella näytöllä hienolta, ja katselukulmatkin ovat laajat. Kun vain tarkkuutta olisi hieman enemmän, olisi kyseessä jopa oivallinen LCD-näyttöpaneeli.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näytön 20:9-kuvasuhde tekee siitä oivan elokuvien katseluun, vaikkakaan kaikkein korkeimmista tarkkuuksista ei alhaisen resoluution vuoksi voi nauttia. Multimediakokemuksen tueksi Nokia 5.3:ssa on alalaidassa yksi erittäin kovaääninen kaiutin, joka on äänenlaadultaan ihan mukava. Bassoja toivoisi toki mukaan enemmän, mutta ääni ei liiemmin särise kovillakaan voimakkuuksilla.
Puhelimen ylälaidassa on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, jonka kautta ääni toistuu odotetulla tavalla.
Alle 200 euron älypuhelimeksi Nokia 5.3:ssa on monipuolisesti erilaisia ominaisuuksia, ja ilahduttavasti käytettävissä ovat myös NFC-yhteys esimerkiksi lähimaksamista varten. Puhelimessa on lisäksi FM-radio, ja myös perinteisenä puhelimena Nokia 5.3 on luotettava – äänenlaatu on kuuluva ja puhdas, mikrofoni tarkka ja luotettava.
Takana sijaitseva sormenjälkilukija on nopea, mutta toimintavarmuudessa olisi parantamisen varaa. Toisinaan tunnistusta sai yrittää useaan otteeseen, mikä on hämmentävää lukijan toimiessa pääasiassa hyvin. Käytettävissä on myös kasvojentunnistukseen perustuva lukitus, joka on muuten toimiva mutta erittäin verkkainen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puhdas Android on ollut uuden ajan Nokia-älypuhelinten vahvuuksia jo vuosia, eikä Nokia 5.3 ole poikkeus. Puhelin kuuluu Android One -ohjelmaan, mikä takaa sille HMD Globalinkin lupausten mukaisesti Android-ohjelmistopäivityksiä kahdeksi, tietoturvapäivityksiä kolmeksi vuodeksi.
Arvostelun julkaisuhetkellä tietoturva on Nokia 5.3:ssa 1. kesäkuuta 2020 tasolla, ja puhelimen pitäisi saada vielä Android 11 ja 12 -päivitykset aikanaan.
Vakio-Android on monien mieleen yksinkertaisuutensa takia. Mukana ei ole valmistajan omia sovelluksia, ja kamerasovellusta lukuun ottamatta HMD Globalin kädenjälki ei ohjelmistossa näy. Verrattuna rajummin muokattuihin Android-käyttöliittymiin puhdas ohjelmisto on tietenkin hieman karsittu, mutta toisaalta kokonaisuutena nopeampi ja kevyempi. Myös käytön opettelu on monien mielestä yksinkertaista.
Nokia 5.3:ssa on Suomessa 3 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 64 gigatavua sisäistä, microSD-muistikortilla (enintään 512 gigatavua) laajennettavaa tallennusmuistia. Järjestelmäpiirin virkaan on valittu Qualcommin Snapdragon 665.
Nokia 5.3:n käytännön suorituskyky on jopa yllättävän hyvä. Puhelin selviytyy takeltelematta moniajosta ja sovellusten välillä poukkoilusta, ja etenkin pelikokemus ilahduttaa sujuvuudellaan. Nokia 5.3:lla pyörivät osa raskaammistakin peleistä hieman keskivertoa paremmilla grafiikoilla, ja uutuutta voikin täten suositella yhtenä vaihtoehtona myös mobiilipelaamiseen mieltyneille hintaluokassaan.
Snapdragon 665 on kuitenkin melko yleinen järjestelmäpiiri noin 200 euron hintaluokassa.
Käyttöajassa mitattuna Nokia 5.3 on erinomainen. Sen 4 000 milliampeeritunnin akku riittää säästäväisellä käyttäjällä helpostikin kaksi vuorokautta, ja myös enemmän aikaa älypuhelimen kanssa viettävä pärjäilee yhdellä latauksella takuuvarmasti ainakin yhden päivän. Etenkin videotoistoa ja pelaamista Nokia 5.3 tuntuu kestävän hienosti.
Akku latautuu tyhjästä täyteen reilussa kahdessa tunnissa mukana toimitettavalla 10 watin laturilla. Latausaika ei ole nykyaikana erityisen nopea, mutta onneksi lataaminen on tarpeen vain melko harvoin.
Kohtalainen kamerapuhelin monipuolisilla kuvausominaisuuksilla
Kamerapuhelimena Nokia 5.3 on hintaluokassaan keskiverto. Se ei yllä yhdelläkään kamerallaan aivan huippusuorituksiin, mutta toisaalta tarjolla on monipuoliset kuvausmahdollisuudet, sillä kameroita on yhteensä peräti viisi.
Takana kameroita on neljä:
- 13 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla
- 5 megapikselin 118 asteen ultralaajakulmakamera
- 2 megapikselin makrokamera
- 2 megapikselin syvyyskamera
Viides kamera on etukamerana toimiva 8-megapikselinen kamera f/2,0-aukolla. Takana on lisäksi LED-kuvausvalo.
Nokia 5.3:n vahvuuksia on kameraominaisuuksien monipuolisuus. Kameroita on monia, mutta myös ohjelmistopuolelle on selkeästi panostettu. Käytettävissä on erillinen HDR-tila hankalia vastavalo-olosuhteita varten, erittäin hyvin toimiva muotokuvatila sekä hintaluokkansa parhaisiin kiistatta lukeutuva yötila. Se parantaa kuvanlaatua tuoden otoksiin lisää valoa, värejä ja tarkkuutta – kunhan kuvaajan käsi pysyy vakaana koko pitkän suljinajan.
Pääkamera vangitsee parhaimmillaan otoksiin runsaasti valoa ja kiitettävästi yksityiskohtia tarkentaen kohteisiin nopeasti. Hankaluuksia ilmenee olosuhteiden heikentyessä, ja sisätiloissa kuvattaessa Nokia 5.3:n on vaikea tallentaa valokuviin yhtä paljon yksityiskohtia kuin ulkona poutasäässä.
Ultralaajakulmakamera pettää osittain odotukset, sillä kuvien värimaailma jää usein hyvin latteaksi. Valokuviin mahtuu paljon, mutta tallentuu harmittavan vähän, sillä myös yksityiskohdat puuroutuvat helposti. Yötila on käytettävissä myös laajakulmaotoksissa, mikä on mukava yllätys.
Makrokameralla voi puolestaan tarkentaa vain muutaman senttimetrin päähän. Erillisen lähikameran hyödyllisuus on ikuisuuskysymys, mutta Nokia 5.3:lla pääsee eittämättä todella lähelle kuvattavaa kohdetta. Tarkentaminen toimii makrokamerassa hieman kaksijakoisesti, mutta parhaimmillaan lähiotokset vaikkapa hyönteisistä tai kasveista ovat mukavaa katseltavaa.
Etukamera jatkaa samalla perushyvällä linjalla. Kuvat eivät ole erityisen tarkkoja, mutta toimivat kyllä esimerkiksi sosiaalisen median käytössä. Etukamerassa on automaattinen tarkennus, ja takakameralla loistavasti toimiva muotokuvatila on hyvä myös etukameralla. Paremmat muotokuvat saa kuitenkin räpsäistyä takakameran ja tuttavan avustuksella.
Videokuvauksessa Nokia 5.3 on niin ikään kohtalainen. Jatkuva tarkennus toimii sujuvasti ja videoiden äänimaailma on hieno, mutta kirkkaassa valossa kamera on joskus vaikeuksissa. Takakameralla kuvaaminen onnistuu joko 4K- tai 1080p-tarkkuudella 30 ruudun sekuntitahtiin.
Kokonaisuutena Nokia 5.3 on kamerapuhelimena peruslaadukas. Se ei varsinaisesti häikäise hintaluokassaan, mutta ei kameraa huonoksikaan voi moittia. Vahvuuksiksi voidaan mainita oivallinen takakameran muotokuvatila, kelpo yötila ja ohjelmiston monipuolisuus. Ultralaajakulmakamera sen sijaan ei ole Nokia 5.3:n kohokohtia.
Yhteenveto: Onko Nokia 5.3 hintansa väärti?
Nokia 5.3 on älypuhelin, joka tarjoaa 199 euron hinnalleen hyvin vastinetta. Puhelin on tasavarma suoritus, joka ei varsinaisesti loista millään osa-alueella, mutta ei liioin sisällä merkittäviä heikkouksia. Sen erityisvahvuuksia ovat hintaluokkansa paras päivitystuki, puhdas Android ja pitkä käyttöaika.
Näytön alhainen tarkkuus on Nokia 5.3:n heikkouksia, ja paremman paneelin tarjoaa esimerkiksi Samsung Galaxy A21s noin 200 euron hinnallaan. Samsungilta on pian tulossa myyntiin myös Galaxy A20s, joka on 179 euron hintaisena kova haastaja. Eräs vaihtoehto on myös 199 euron Honor 9X Lite hieman tehokkaammalla järjestelmpiirillään ja paremmalla näytöllään. Android-ohjelmisto on kuitenkin viime vuoden tasolla, eikä päivityksiä liene tulossa. Myös 199 euron Redmi Note 9 hieman parempine kameroineen ja näyttöineen kannattaa ottaa mukaan vertailuun yhtenä vaihtoehtona.
Nokia 5.3 on perusvarma älypuhelin käyttäjälle, joka odottaa älypuhelimeltaan mukavan sujuvaa käyttökokemusta ja tarpeeksi tehoja ajoittaisia pelisessioita varten. Huippupuhelimia se ei kykene haastamaan, mutta rahalleen saa kyllä vastinetta.
Arvostelun lopuksi vielä esimerkkikuvia Nokia 5.3:n kameroilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »