Honor 9A on Huawein toisen brändin Honorin tuorein budjettihintainen älypuhelin ja samalla Suomen markkinoilla ensimmäinen Honor-puhelin ilman Google-palveluita. Honorin itsensä mukaan 149 euron uutuus sopii edullisena älypuhelimena käyttäjille, jotka haluavat yksinkertaisen Android-kokemuksen hyvällä akunkestolla.
Puhelimen ominaisuuksiin nähden valtava 5 000 milliampeeritunnin akku onkin eittämättä Honor 9A:n valttikortteja. Myös näyttöpaneeli on iso, 6,3-tuumainen, ja kameroitakin uutuudessa on yhteensä takana kolme kappaletta.
Honor 9A
- 6,3" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 13 + 5 + 2 Mpiks. kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- MediaTek Helio P22 MT6762R -piiri
- 5000 mAh akku
Honor 9A on jo myynnissä Suomessa 149 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja ovat musta Midnight Black sekä turkoosinsininen Phantom Blue, jollainen arvostelulaitteemme on.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vielä 14. elokuuta asti Honor 9A:n ostajat saavat kaupan päälle noin 40 euron arvoisen Honor Band 5 -aktiivisuusrannekkeen.
Honor 9A:n tekniset tiedot
- Muovirakenne
- 6,3 tuuman IPS LCD -näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 1600×720 pikselillä (278 PPI)
- Sormenjälkilukija takana
- Kolme takakameraa ja LED-kuvausvalo
- 13 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla
- 5 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-kamera
- 1080p Full HD -videokuvaus
- 8 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla ja 1080p Full HD -videokuvauksella
- MediaTek Helio P22 MT6762R -järjestelmäpiiri (12 nm, 4x 2,0 GHz ARM Cortex-A53 + 4x 1,5 GHz ARM Cortex-A53, PowerVR GE8320 -grafiikkasuoritin)
- 3 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys (LTE-kategoria 4, 150/50 Mbit/s)
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet, FM-radio
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
- 5 000 milliampeeritunnin akku tuella 10 watin lataukselle
- Mitat 159,07 x 74,06 x 9,04 millimetriä
- Paino 185 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio osana Magic UI 3.1 -ohjelmistoa Huawei AppGallery -sovelluskaupalla ilman Google-palveluja
Hyvää Honor 9A:ssa
- Käyttötuntuma. Hintaluokkaansa verrattuna Honor 9A:n käyttötuntuma on asiallinen. Puhelin on jämäkkä ja tuntuu ulkoisesti hintaistaan laadukkaammalta, ja myös peruskäyttö on yllättävän sujuvaa ja takkuilematonta.
- Akunkesto. Honor 9A:ssa on 5 000 milliampeeritunnin akku, joka tarjoaa todella pitkän käyttöajan. Säästäväisellä käytöllä yksi lataus riittää helposti kahteen, jopa kolmeen vuorokauteen, ja vain yhdessä vuorokaudessa akun loppuun kuluttaminen on todella vaikeaa.
Huonoa Honor 9A:ssa
- Hidas lataus. Honor 9A:n suuri akku latautuu tyhjästä täyteen reilussa kahdessa tunnissa. Puhelin ei tue pikalatausta, ja laitteessa on edelleen vanhahtava Micro-USB-liitäntä. USB-C:n edut, ja etenkin pikalataus, olisivat kaivattuja lisiä.
- Google-tilanne. Monille käyttäjille Google-palveluiden puuttuminen on liian suuri ongelma, ja myöskään Honor 9A:lla kaikki sovellukset eivät toimi. Huawein AppGalleryn valikoima kuitenkin kasvaa jatkuvasti, ja sovellusten asentamiseen on onneksi tarjolla myös helppoja kiertoteitä.
Perusluokan Android-kokemus pienellä budjetilla
Huawein sisarbrändi Honor on viime vuosina onnistunut vakiinnuttamaan asemansa Suomen markkinoilla hienosti. Honorin älypuhelinmallisto on painottunut edullisempiin hintaluokkiin, ja Honor 9A on yhtiön tuorein älypuhelinmalli erittäin edullista laitetta etsiville.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 9A on rakenteeltaan kokonaan muovinen, mutta laatutuntuma on jopa yllättävän hyvä. Puhelin tuntuu kädessä sopusuhtaiselta ja jykevältä ollen myös sopivan paksu. Tyyliltään Honor 9A muistuttaa läheisesti esimerkiksi hieman kookkaampaa Honor 8X Liteä – sormenjälkilukija, kamerat, oikean laidan painikkeet ja alareunan liitännät ovat malleissa täsmälleen vastaavilla paikoilla.
Silmään pistää laitteen alalaidassa laturia odotteleva Micro-USB-liitäntä, joka alkaa vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä tuntua yhä enemmän historialliselta jäänteeltä. Liitäntä kuitenkin hoitaa tehtävänsä ladaten kookkaan 5 000 milliampeeritunnin akun tyhjästä täyteen noin kahdessa tunnissa. Latausaika on hidas, mutta käyttöaika yhdellä latauksella helposti kaksi vuorokautta, säästäväisemmällä käytöllä jopa kolme. Honor 9A:n ominaisuuksiin nähden 5 000 milliampeeritunnin akku on todella kookas, ja akunkesto onkin puhelimen parhaita puolia.
Honor 9A:n muovinen takapinta on pinnoitettu hauskasti valoa heijastavaksi. Tarkkaan katsottuna näyttää kuin puhelimen pinta olisi täynnä pieniä, pikselimäisiä neliöitä.
Puhelimen takana sijaitseva sormenjälkilukija on tuttu monista aiemmista Honor-älypuhelimista. Lukija on nopea, luotettava ja varmasti parhaita tässä hintaluokassa. Myös kaksiulotteisesti kasvoja analysoivaa kasvojentunnistusta voi käyttää niin halutessaan, mutta perinteiseen tapaan pelkkään etukameraan perustuvan tunnistuksen tietoturva ei yllä sormenjälkilukijan tasolle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor 9A on varustettu 20:9-kuvasuhteen ja 1600×720 pikselin 6,3-tuumaisella LCD-näytöllä, jonka ylälaidassa keskellä on vesipisaralovi etukameralle. Edullisimmassa hintaluokassa monessa asiassa on karsittava, ja Honor 9A:lla on panostettu näytön kokoon tarkkuuden sijaan. Näyttö toistaa värit kohtalaisen todenmukaisesti, mutta tarkkuus ei ole erityisen korkea.
Enimmäiskirkkaus sen sijaan nousee etenkin automaattiasetuksilla kiitettäviin lukemiin, ja aurinkoisenakin kesäpäivänä Honor 9A:n käyttäminen on helppoa. Hintaluokkaan nähden paneeli on hyvä, mutta kalliimmista älypuhelimista Honor 9A:han siirryttäessä ero on melkoinen.
Pohjasta löytyy Honor 9A:n ainut kaiutin. Sen äänenlaatu on perushyvällä tasolla, ja hintaluokkaan nähden sen äänenvoimakkuus nousee kiitettäviin lukemiin, joskin hieman rätisten. Käytettävissä on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, mikä on mukava lisä.
Honor 9A on varustettu MediaTekin Helio P22 -järjestelmäpiirillä, joka saa Suomessa tuekseen 3 gigatavua RAM-käyttömuistia. Piiri on tarpeeksi tehokas esimerkiksi sujuvaan sosiaalisen median käyttöön sekä muihin perustoimiin, mutta kovinkaan raskaita pelejä se ei jaksa pyörittää. Honor 9A ei ole missään nimessä pelipuhelin, eikä sitä sellaiseksi tarkoitettukaan. Oikeasti sujuvaan moniajoon Honor 9A:n tehot eivät oikein myöskään riitä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Helio P22:n parhaita puolia on suhteellisen alhainen virrankulutus, mikä tarkoittaa sekä parempaa akunkestoa että mukavan viileää älypuhelinta. Honor 9A ei pahemmin lämpene, vaikka sen suorituskyvyn venyttäisi äärimmilleen. Testirupeaman aikana eteen sattui silloin tällöin hetkiä, joina Honor 9A takkuili hieman, mutta kaiken kaikkiaan älypuhelimen käyttäminen oli varsin miellyttävää.
MediaTekin piirit tunnetaan vähemmän mairittelevasti myös siitä, että niillä päivitystahti on usein ollut melko verkkainen. Honor 9A ei 149 euron älypuhelimena luonnollisestikaan saa osakseen päivityskaarista pisintä, mutta piirivalintakin saattaa yhtä kaikki vaikuttaa tuen laajuuteen ja etenkin päivitysten nopeuteen. Arvostelun julkaisuhetkellä Androidin tietoturva on Honor 9A:ssa 1. huhtikuuta 2020 tasolla.
Honor 9A on varustettu Android 10 -pohjaisella Magic UI 3.1 -käyttöliittymällä, joka on jo löytänyt tiensä useisiin muihinkin Honor-älypuhelimiin. Magic UI 3.1 on oletuksena melko värikäs ja pirtsakka, mutta monipuolinen teemaeditori antaa käyttäjälle vallan mukauttaa puhelimesta juuri niin ilmeikkään kuin itse haluaa.
Magic UI 3.1 sisältää kaikki Android 10:n uudistukset digitaalisen hyvinvoinnin työkaluista tarkempaan sijainnin käyttöoikeuden hallintaan ja koko järjestelmän kattavaan tummaan tilaan. Valittavissa on lisäksi useita vaihtoehtoja eleohjaukselle.
Perustason kamerapuhelin
Mainion kamerapuhelimen saa nykypäivänä jo varsin edullisesti, ja myös Honor 9A:ssa on yhteensä neljä kameraa. Etukamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä (f/2,0-aukko), ja takana kameroita on kolme:
- 13 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla
- 5 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
Korkea kameroiden lukumäärä saa älypuhelimen helposti kuulostamaan todellista kyvykkäämmältä kamerapuhelimelta, mutta todellisuudessa kameroiden, samoin kuin megapikselienkään, määrä ei kerro kaikkea. Honor 9A:lla kuvat ja videot ovat perustasoa.
Pääkameralla on mahdollista napsia parhaimmillaan kirkkaita ja värikkäitä otoksia 13 megapikselin koossa. Kuvien värit korostuvat erittäin paljon ja sopivat hienosti vaikkapa sosiaalisen median käyttöön, mutta erityisen tarkkoja ne eivät ole. Kontrastit ovat paikoin hakusessa, ja myös yksityiskohtia toivoisi otoksiin enemmän.
Ultralaajakulmakameralla kohteiden mittasuhteet säilyvät todenmukaisina, mutta yksityiskohtien määrä vähenee jälleen ja värit haalistuvat hivenen. Kuviin mahtuu enemmän, mutta itse päädyin mieluummin astumaan pari askelta kauemmaksi kuvattavasta kohteesta parempien, pääkameralla vangittujen otosten toivossa.
Hämärässä valokuvien laatu laskee pääkameralla todella nopeasti, ja ultralaajakulmakameralla yöllisiä kuvausreissuja ei kannata oikeastaan edes harkita. Honor 9A:n edullinen hinta näkyy, ja puhelimen kamera on vaikeuksissa heti, kun olosuhteet heikkenevät. Valoisassa ulkoilmassa kamerat pystyvät kuitenkin parhaimmillaan myös hyviin suorituksiin, kuten esimerkkikuvissa alla.
Etukameralla otetut valokuvat ovat nekin kohtalaisen hyviä, mutta eivät erityisen vakuuttavia. Etenkin taustavalossa kuvista tulee helposti puuroutuneita.
Kamerakokemus eroaa kalliimmista älypuhelimista myös siten, että tekoälyä ei hyödynnetä samoissa määriin. Tyyriimmät Honor-älypuhelimet ovat jo vuosien ajan sisältäneet kuvauskohteita ja -olosuhteita tunnistavan ja asetuksia täten mukauttavan tekoälyn, mutta Honor 9A:sta se puuttuu. Tekoälyä kuitenkin käytetään Honorin mukaan esimerkiksi kuvanvakautuksessa.
Videokuvaus Honor 9A.lla on mahdollista enintään 1080p-tarkkuudella ja 30 ruudun sekuntitahdilla, sekä etukameralla että molemmilla takakameroilla. Edistynyttä kuvanvakautusta ei ole, joten kuvaajalta vaaditaan vakaata kättä, mutta muutoin videot ovat yllättävän laadukkaita hienoine väreineen.
Myös automaattinen tarkennus toimii niin valokuvia kuin videoitakin tallennettaessa luotettavasti ja sujuvasti.
Hintaluokka huomioiden Honor 9A on peruspätevä kamerapuhelin – tämä on taso, johon 149 euron suositushinnalla on tyytyminen. Kamera ei ole Honor 9A:n valttikortteja, mutta kuvat ja videot kelpaavat hienosti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jaettaviksi.
Honor 9A:n etu- ja takakameroilla ovat käytettävissä päätilojen lisäksi taustaa sumentava Aukko-boketila, muotokuvatilaa muistuttava Kauneus-tila sekä Ammattilainen-tila muutamine manuaalisine valintoineen. Myös HDR-kuvaus on mahdollista manuaalisesti, ja se parantaakin kuvanlaatua etenkin kirkkaassa auringonvalossa.
Ensimmäinen Honor-älypuhelin ilman Google-palveluita
Kiinan ja Yhdysvaltojen välienselvittelyn vuoksi uudet Huawei- ja Honor-puhelinmallit saavat ainakin toistaiseksi pärjätä ilman Google-palveluita ja -sovelluksia. Honor 9A on ensimmäinen Suomen markkinoille saapuva Honor-malli, jossa Googlen tutut palvelut on korvattu Huawein HMS-palveluilla (Huawei Mobile Services) ja Google Play -sovelluskauppa Huawein AppGallery-kauppapaikalla.
Huawein mukaan AppGallery on jo ennättänyt nousta kolmanneksi suurimmaksi sovelluskaupaksi, ja yhtiö povaa kasvun myös jatkuvan vahvana. AppGalleryn valikoima onkin jo huomattavasti esimerkiksi alkukevättä laajempi, sinne on ilmaantunut huomattava määrä suomalaisiakin sovelluksia, kuten Yle Areena, Ilmatieteen laitoksen sää ja Finnair.
Google Playn valikoimaan on silti vielä matkaa, ja esimerkiksi kaikki Facebookin sovellukset, kuten Instagram ja WhatsApp, puuttuvat kokonaan. TikTok, Snapchat ja Telegram sen sijaan ovat jo mukana, ja Twitterkin niin sanottuna pienoissovelluksena.
AppGalleryn pienoissovellukset tosin ovat vain verkkosivustopohjaisia sovelluksia, jotka mahdollistavat sovellusmaisen käyttökokemuksen verkkopohjaista käyttöliittymää, siis käytännössä verkkoselainta, hyödyntämällä. Kirjanmerkeistä pienoissovellukset eroavat siten, että ne tukevat myös ilmoituksia.
Pelivalikoima laahaa AppGalleryssa selkeästi Google Playn perässä, ainakin vielä.
AppGalleryn rajoittuneisuus ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sovelluksia saisi Honor 9A:lle ladattua. Huawein oma Petal-hakusovellus on käytettävissä myös Honor 9A:lla, ja sen avulla on helppo asentaa turvallisia APK-sovellustiedostoja kolmansien osapuolten sovelluskaupoista. Petal-haun avulla löytyvät, asentuvat ja toimivat niin Facebookin sovellukset, Netflix kuin Spotifykin.
Google-palveluiden puuttuminen ei olekaan ongelma niinkään sovellusten saatavuuden osalta, vaikka ne onkin asennettava Google Playn ulkopuolisia reittejä pitkin. Suurempi pulma on Googlen taustapalveluiden puuttuminen.
Osa sovelluksista vaatii toimiakseen Googlen taustapalveluita, mikä on yleistä esimerkiksi sijaintia vaativissa sovelluksissa ja peleissä, kuten Pokémon GO:ssa. Tällaiset sovellukset eivät Honor 9A:lla toimi ilman erityisosaamista vaativaa kikkailua Google-palvelujen asentamiseksi, mikä kannattaa ottaa huomioon. Widevine-videosertifikaatin puute puolestaan tarkoittaa, että esimerkiksi Netflix ei tue HD-kuvanlaatua, ainakaan vielä.
Useimmiten sovellukset pelittävät kuitenkin ongelmitta myös Honor 9A:lla, vaikka niitä ei AppGallerysta voisikaan vielä ladata.
Osa Googlen omista sovelluksista on niin ikään asennettavissa helposti. Esimerkiksi Gmail, Maps ja Google-hakusovellus asentuvat ja toimivat ongelmitta, mutta YouTuben virallisen sovelluksen käyttö vaatii enemmän kikkailua ja harrastuneisuutta.
Se, kuinka suuri ongelma Google-palveluiden ja -sovellusten puuttuminen on, riippuu käyttäjästä. Mikäli Honor 9A:n on tarkoitus toimia perustason älypuhelimena tai kakkosluurina, ei tilanne liene ylitsepääsemätön. Paljon pelailevalle nuorelle Google Playn puuttuminen ja arveluttava sovellustuki ovat sitä vastoin suurempia pulmia.
Kenelle Honor 9A sopii?
Honor 9A on 149 euron hintaisena älypuhelin, jota käyttävä joutuu karsimaan monessa asiassa. Honor 9A tarjoaa erittäin pitkän, jopa useiden vuorokausien käyttöajan ja sujuvan Android-peruskokemuksen, mutta paljon pelaavalle tai valokuvaavalle puhelinta ei voi suositella.
Honor 9A sopii mainiosti käyttäjille, jotka arvostavat pitkää käyttöaikaa ja älypuhelimen perusominaisuuksia. Puhelimella on helppo selailla nettiä ja sosiaalista mediaa tai vaikkapa jakaa verkkoyhteys langattomasti läppärille. Kokonaisuutena käyttökokemus on jopa yllättävän sujuva, ja suuren näyttönsä ansiosta Honor 9A saattaisi olla sopiva myös seniori-ikään ehtineille. Puhelimen kaiutin ja mikrofoni ovat sen verran tasokkaita, että perinteiset puhelut hoituvat hienosti.
Noin 150 euron hintaluokka ei ole Suomessa kilpailluin, mutta Google-palveluilla varusteltuja vaihtoehtoja on silti useita. Eräs edullinen verrokki on noin 220 euron Samsung Galaxy A21s, jonka vahvuuksia ovat AMOLED-näyttö ja paremmat kamerat. Akunkestossa Honor 9A vetää kuitenkin pidemmän korren.
Myös 119 euron Nokia 2.3 puhtaalla Android-ohjelmistolla kannattaa ottaa mukaan vertailuun. Puhelin on edullisempi ja sisältää kahden vuoden päivitystakuun, mutta ultralaajakulmakamera puuttuu, eikä akunkesto vedä vertoja Honor 9A:lle.
Mikäli taas hakusessa on nimenomaan Honorin älypuhelin, on 199 euron Honor 9X Lite mahdollinen vaihtoehto. Se on rahtusen Honor 9A:ta tehokkaampi, näyttö on kookkaampi ja myös Google-palvelut ovat vielä tavallisesti mukana. Puhelimen Android-ohjelmisto on kuitenkin Android 9 Pie -tasolla, eikä Android 10 -päivitystä kannattane odotella.
Edullisten uutuuksien lisäksi kannattaa katsastaa myös hieman vanhemmat, tehokkaammat älypuhelimet, joiden tarjoushinnat pyörivät monesti 150 euron hujakoilla. Tällöin esimerkiksi Honorilta itseltään, Huaweilta, Xiaomilta, Nokialta ja monilta muilta löytyy monia mahdollisia vaihtoehtoja.
Hintaluokassaan Honor 9A on perusluokan Android-puhelinta etsivälle pätevä valinta, ja mikäli Google-palveluiden puute ei ole omalla kohdalla ylitsepääsemätön este, saattaa sen hankinta hyvinkin olla järkevä valinta. Ostopäätös kannattaa kuitenkin tehdä huolella.
Arvostelun lopuksi tuttuun tapaan muutamia esimerkkiotoksia Honor 9A:n kameroilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »