Tablettilaitteiden kauppa erityisesti hintahaitarin yläpäässä on viime aikoina ollut yhä vahvemmin Applen iPadeilla hallitsemaa pelikenttäää. Aiemmin niin runsas Android-tablettien valikoima on kenties vuosien saatossa jopa kutistunut mutta silti myös Android-tablettia etsivälle riittää vielä vaihtoehtoja.
MatePad Pro on Huawein tuore Android-tabletti huippuluokan ominaisuuksilla. MatePad Prolla Huawei haastaa erityisesti iPad Pron kilpailukykyisellä hinta-laatusuhteellaan ja kehittyneillä teknisillä ominaisuuksillaan.
MatePad Pro on jo myynnissä Suomessa kahtena versiona, joista toinen tukee Wi-Fi-yhteyksiä ja toinen myös 4G-mobiiliverkkoyhteyksiä. Myöhemmin MatePad Prosta pitäisi olla tulossa myös 5G-versio.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Värivaihtoehtoja on yksi, harmaa Midnight Grey, ja laitteen hinnat ovat seuraavat:
- Wi-Fi, 6 + 128 Gt: suositushinta 599 euroa
- Wi-Fi + 4G, 6 + 128 Gt: suositushinta 649 euroa
Huawei tarjoaa MatePad Pron ostajille lisäksi kaupan päälle yhteensä 249 euron arvoiset M-Pencil-kosketuskynän sekä näppäimistön, mikäli tabletin ostaa 31. heinäkuuta mennessä.
Huawei MatePad Pron tekniset tiedot
- 10,8 tuuman IPS LCD -näyttö 2560×1600 pikselin tarkkuudella
- Neljä Harman Kardon -kaiutinta Huawei Histen -tilaäänitoistolla
- 13 megapikselin automaattitarkenteinen takakamera f/1,8-aukolla ja LED-kuvausvalolla, 4K-videokuvaus
- 8 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla
- Huawei Kirin 990 -järjestelmäpiiri (2x 2,86 GHz ARM Cortex-A76 + 2x 2,09 GHz ARM Cortex-A76 + 4x 1,86 GHz ARM Cortex-A55 sekä ARM Mali-G76 MP16 -grafiikkasuoritin
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja NM Card -muistikorttipaikka
- 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys (4G-versiossa)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (wave2) / Bluetooth 5.1 -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus (4G-versiossa)
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C 3.1 Gen1 -liitäntä
- 7 250 milliampeeritunnin akku tuella 40 watin pikalataukselle, mukana 20 watin laturi
- Mitat 246 x 159 x 7,2 millimetriä
- Edestä lasia, takaa lasikuitumuovia
- Paino noin 460 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio osana EMUI 10.0.1 -ohjelmistoa
Hyvää Huawei MatePad Prossa
- Laatu. Huawei MatePad Pro on huippuluokkaa sekä ominaisuuksiltaan että ulkoisilta raameiltaan. Tabletti on jykevä, mutta silti mukavan kevyt. Paino on jakautunut tasaisesti, mikä tekee käytöstä miellyttävää.
- Erinomainen akku. Kookas 7 250 milliampeeritunnin akku takaa pitkän käyttöajan. Tabletilla voi myös erikoisominaisuutena ladata langattomasti muita Qi-standardia tukevia laitteita.
- Suuren näytön hyödyntäminen. MatePad Prossa on sama EMUI 10.1 -ohjelmisto kuin Huawein älypuhelimissa mutta mukana on monia lisätoimintoja isolle näytölle. Tabletti pyörittää vaivattain rinnakkain kolmeakin sovellusta, ja erillinen työpöytätila toimii hienosti.
- Lisäkikat Huawei-käyttäjille. MatePad Pro toimii oivasti yksiin Huawei- ja Honor-älypuhelinten kanssa. Tietojen jakaminen laitteiden välillä on helppoa, ja älypuhelimen kuvaruudun voi näppärästi jakaa tabletille ja hyödyntää vaikkapa näppäimistöä älypuhelimella viestittelyyn.
Huonoa Huawei MatePad Prossa
- Google-kysymys. Google-palveluiden puute kiusaa myös MatePad Prota. AppGallery ei yllä Google Play -kaupan tasolle, ja pieni osa sovelluksista ei pyöri ensinkään. Lähes kaikki sovellukset saa kuitenkin toimimaan, ja Huaweilta on jo saatavilla helppoja apukeinoja sovellusten turvalliseen asentamiseen.
- Heikohko tunnistautuminen. MatePad Prossa ei ole sormenjälkilukijaa, mikä on hieman erikoista. Kasvojentunnistus on saatavilla perinteisten PIN-koodien ohella, mutta pelkkään kameraan pohjautuvan tunnistuksen tietoturva ei ole sormenjälkilukijan tasolla.
- Pienet puutteet. MatePad Prossa ei ole erillistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää, mikä on tabletissa harmillista. Etukameran sijainti näytön kulmassa ei ole myöskään videopuheluja ajatellen ihanteellinen, minkä lisäksi kameroiden laadulta odottaisi enemmän Huawein maineen tuntien.
Teknisesti erinomainen paketti
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei MatePad Pro on teknisiltä ominaisuuksiltaan erittäin hyvin varusteltu, eikä merkittäviä puutteita ole. Myös ulkoisesti laatu on kohdillaan, ja Huawein visiona on ollut suunnitella kompakti ja kevyt laite mahdollisimman suurella näytöllä. MatePad Pron 10,8-tuumaista näyttöpaneelia kiertävät joka reunalta yhtä paksut reunukset, ja näyttö-runkosuhde on noin 90 prosenttia, valmistajan mukaan jopa kaikista tablettilaitteista korkein.
Harman Kardon -äänentoistolla varustettuja kaiuttimia peräti neljä, ja MatePad Pron pitäisi Huawein mukaan kyetä vakuuttavaan Histen-tilaäänitoistoon. Musiikki ei rätise ja äänenvoimakkuus nousee tarvittaessa todella korkealle, mutta laatu jää samalla hieman tasapaksuksi esimerkiksi bassojen ollessa melko vaatimattomat. Tilaäänen läsnäolon sen sijaan huomaa, ja äänentoisto mukautuu hienosti esimerkiksi toistettavaan videoon.
Huawei MatePad Pro painaa ilman myyntipakkauksessa toimitettavaa suojakuorta 460 grammaa, ja paino on jakautunut tasaisesti. Tablettia on mukava pidellä, ja 10,8-tuumainen 2560 x 1080 pikselin LCD-kuvaruutu 280 pikselin pikselitiheydellä on tarkka. Se ei tuoreimpien iPad Pro -mallien lailla yllä 120 hertsin virkistystaajuuteen, mutta esimerkiksi väritoisto on kohdillaan ja sisällön katselu näytöltä miellyttävää. Katselukulmat ovat laajat, ja myös korkea enimmäiskirkkaus ansaitsee erityiskehun.
Esimerkiksi Samsung-kilpailijoiden AMOLED-näyttöjen tarjoamaa vieläkin rikkaampaa värintoistoa tummine mustineen ei MatePad Prota käyttäessä muista kaivata, vaikka se rinnakkain vertaillen mukava lisä olisikin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Järjestelmäpiirinä MatePad Prossa on Huawein oma Kirin 990, joka on tuttu myös yhtiön huippuälypuhelimista. Suomessa myytävässä versiossa sen rinnalla on 6 gigatavua RAM-käyttömuistia, ja käyttökokemus on kuten odottaa sopii, nopean sujuva ja takeltelematon myös pelattaessa tai käytettäessä yhtä aikaa useita sovelluksia.
Sisäistä tallennusmuistia on tarjolla 128 gigatavua. MatePad Prossa on myös paikka Huawein omalle Nano Memory -muistikortille (NM Card), jotka ainakin toistaiseksi ovat vielä perinteisiä microSD-kortteja huomattavasti harvinaisempia ja täten tyyriimpiä. SIM-korttipaikan sisältävässä versiossa on samassa korttitelakassa paikat sekä SIM- että NM-korteille.
Huawei MatePad Prossa on 8 megapikselin etukamera, joka on sijoitettu pienikokoiseen kamerareikään näytön kulmaan, vasempaan yläkulmaan vaaka-asennossa laitetta pidettäessä. Kamera on tarpeeksi tarkka videokeskusteluihin, ja ihan laadukkaita selfieitäkin sillä voi räpsiä. Kameran sijainti näytön kulmassa on kuitenkin hieman hankala, sillä pituussuunnassa näytön puolivälissä sijaitseva kamera kohdistuisi paremmin kasvoihin videopuheluissa.
Takana on kenties hieman yllättäen vain yksi 13 megapikselin kamera LED-kuvausvalolla. Huawein huippupuhelimet tunnetaan erinomaisista kameroistaan, mutta tablettipuolella osaamisesta ei ole otettu kaikkea irti. MatePad Pron takakameralla voi ottaa perushyviä valokuvia, mutta tarkkuus ja värimaailma eivät ole likimainkaan saman hintaluokan älypuhelinten tasolla. Harvoinpa tablettia tosin kameran korvikkeena käytetäänkään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla on kaksi esimerkkiotosta Huawei MatePad Pron takakameralla otettuna.
Huawei MatePad Prossa ei ole ensinkään sormenjälkilukijaa. Tunnistautumista varten käytettävissä on sen sijaan etukameraan perustuva, sujuvan vikkelästi toimiva kasvojentunnistus sekä tietenkin perinteiset PIN-koodit ja lukituskuviot. Sormenjälkilukijan tarjoamalle tietoturvatasolle kasvojentunnistus ei kuitenkaan yllä.
MatePad Pron yksi ehdottomia vahvuuksia on akunkesto. Tabletissa on kookas 7 250 milliampeeritunnin akku, joka tarjoaa erittäin pitkän käyttöajan, eikä tablettia tarvitse kovallakaan käytöllä latailla kuin muutaman vuorokauden välein. Yhtäjaksoista suoratoistoa Wi-Fi-yhteyden kautta täysi akku mahdollisti noin puolella näytönkirkkaudella yli 14 tuntia, mikä on mainio suoritus.
MatePad Pro tukee jopa 40 watin pikalatausta, vaikka pakkauksessa toimitetaan mukana vain 20 watin pikalaturi. MatePad Pron voi ladata myös langattomasti enintään 27 watin teholla, ja lisäksi tabletin avulla voi ladata muita Qi-yhteensopivia laitteita langattomasti.
MatePad Prolle on saatavilla myös erillinen näppäimistö ja M-Pencil-kosketuskynä, jotka tekevät käytöstä monipuolisempaa. Kummankin parittaminen laitteen kanssa on helppoa – näppäimistö pariutuu, kun sen kiinnittää tablettiin, ja myös M-Pencilin MatePad Pro löytää automaattisesti, kun sen napsauttaa kiinni tabletin jommallekummalle pidemmälle reunalle.
Näppäimistöä tai kosketuskynää ei tarvitse erikseen ladata, vaan ne saavat virtaa ollessaan kiinni MatePad Prossa. Lisäosien käyttö ei merkittävästi laske tabletin käyttöaikaa, joten niitä voi hyödyntää huoletta. Bluetooth-yhteyden on kuitenkin oltava päällä.
Näppäimistö toimittaa samalla suojakuoren virkaa, ja sen avulla tabletin voi asettaa joko noin 60 tai noin 70 asteen kulmaan, joten näyttö jää joka tapauksessa melko pystyyn. Näppäimistöllä kirjoittaminen on kokonaisuudessaan mukavaa, ja käytettävissä on myös itse mukautettavia pikakomentoja. Näppäintuntuma ei ole paras mahdollinen, sillä painikkeet painuvat alas vain hienokseltaan mutta hetken totuttelun jälkeen kirjoittaminen on jo sujuvan ripeää.
Erillistä kosketuslevyä näppäimistössä ei ole, mutta MatePad Prohon voi halutessaan yhdistää myös langattoman hiiren.
Näppäimistön tablettiin kiinnittävä magneetti ei ole yhtä pitävä kuin tabletin mukana toimitettavan perinteisen suojaläpyskän, mikä kannattaa huomioida, ettei laite pääse luiskahtamaan lattialle. Mukana toimitettavan suojakuoren magneetti on sen sijaan erittäin vankka ja pitävä.
M-Pencil-kosketuskynä mahdollistaa vaikkapa piirtämisen, käsin tehtävät muistiinpanot ja tarkemmankin työskentelyn. M-Pencil tukee myös erikoiskomentoja, ja esimerkiksi muistikirjan saa auki napauttamalla kiinni olevaa näyttöä kynällä. Kynä tuntuu rekisteröivän kosketuksen tarkasti, enkä itse löytänyt sen toiminnasta moitteen sijaa.
Saatavilla on luonnollisesti monipuolinen kattaus erilaisia piirto- ja maalausohjelmia sekä muita M-Penciliä hyödyntäviä sovelluksia, jotka myös opettavat kynän käyttöä. M-Pencilissä ei ole painikkeita, joten esimerkiksi kameran laukaisimena tai mediatoiston kaukosäätimenä sitä ei voi käyttää toisin kuin joissakin Samsung-laitteissa niiden S Peniä.
Monipuolinen ohjelmisto ja lisäkikkoja Huawei-käyttäjille
Arvostelun julkaisuhetkellä Huawei MatePad Pro on varustettu älypuhelimistakin tutulla ja Android 10 -pohjaisella EMUI 10.1 -ohjelmistolla. Android-tietoturva on 1. toukokuuta 2020 tasolla.
EMUI 10 -ohjelmisto on tablettilaitteessa ominaisuuksiltaan pitkälti samanlainen kuin älypuhelimissa. Mukana on kuitenkin muutamia yksinomaan tabletin suurta näyttöä ajatellen luotuja kikkoja, kuten peräti kolmen sovelluksen rinnakkaiskäytön mahdollistava moniajotila, jossa kahden näytölle jaetun sovelluksen lisäksi käyttöön saa samanaikaisesti vielä kolmannen omassa, vapaasti raahaamalla siirreltävässä ikkunassaan. Aivan kaikki sovellukset eivät jaettua näkymää tue, mutta pääasiassa näkymä toimii sujuvasti.
Kaikkia Android-tabletteja on perinteisesti kiusannut sama ongelma, sovellusten viimeistelemättömyys suurelle näytölle. Usein sovellukset ovat ikään kuin älypuhelinversioita ”venytettyinä”, jolloin suuremmasta näytöstä ei saada kaikkia hyötyjä irti. Esimerkiksi monissa kuvanmuokkaus- tai tekstinkäsittelysovelluksessa muokkausvalikot on aina erikseen kosketettava auki, vaikka tila näytöllä riittäisi helposti. Tämä ei kuitenkaan ole vain MatePad Pron ongelma. Onneksi yhä useammista sovelluksista on jo tätä nykyä erillinen tablettiversionsa myös Androidilla.
Käytettävissä on lisäksi työpöytätila, jossa käyttöliittymä muuttuu ulkoasultaan tietokonenäkymää muistuttavaksi, jolloin tablettiin voi yhdistää myös langattoman hiiren. App Multiplier puolestaan saman sovelluksen käyttämisen samanaikaisesti kahdessa eri ikkunassa. Tällöin näytölle saa helposti vaikkapa kaksi selainnäkymää vieretysten.
Näppärä, vastikään päivityksenä julkaistu uutuustoiminto on eBook-tila, joka tekee MatePad Pron näytöstä lukulaitteita muistuttavan. Käytännössä tämä toteutetaan värimaailmaa mukauttamalla, jolloin paneelista tulee lähes mustavalkoinen. Kirjatilassa sinistä valoa erittyy näytöstä vähemmän, jolloin lukukokemus on miellyttävämpi, vaikka aivan lukulaitteiden E-ink-näyttöä vastaava kokemus ei olekaan.
MatePad Prossa on myös pari näppärää Huawei- ja Honor-älypuhelimia tukevaa toimintoa. Huawei Share mahdollistaa tiedostojen siirtämisen puhelimelta tabletille tai tabletilta puhelimelle nopeasti ja vaivattomasti, kun taas rytmikkäästi nimetty Moninäyttöyhteiskäyttö tuo puhelimen näkymän tabletin näytölle omassa ikkunassaan. Tabletin suurella näytöllä voi täten katsella vaikkapa puhelimella olevia videoita tai hoitaa videopuheluita.
Google-palveluiden puute mahdollisena kompastuskivenä
Kuten useimmat tietänevät, ei Huawei voi Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan aiheuttamien kieltolistapäätösten vuoksi enää hyödyntää esimerkiksi Googlen palveluita uusissa laitteissaan. Myös MatePad Prossa tutut Google-palvelut sovelluksineen on korvattu Huawein omilla Huawei Mobile Services -palveluilla (HMS), kuten muun muassa uusissa P40-sarjan huippupuhelimissakin.
Google-puutteen huomaa ensi alkuun siitä, ettei MatePad Prossa ole esiasennettuna lainkaan Googlen sovelluksia, jotka muiden valmistajien Android-laitteissa ovat jo valmiina, halusi niitä tai ei. Täten esimerkiksi Gmail-, YouTube-, Maps- tai Google-sovelluksia ei ole, ja myös Play-kauppa loistaa poissaolollaan.
Tilalla ovat Huawein omat HMS-palvelut AppGallery-sovelluskaupan johtamana. AppGalleryn sovellusvalikoima on kasvanut jonkin verran viime kuukausina, muttei ole vieläkään likimainkaan Play-kaupan veroista. Esimerkiksi Yle Areenan, Ilmatieteen laitoksen sään, Ruutu-suoratoistopalvelun ja monet muut suomalaissovellukset AppGallery kuitenkin jo sisältää, ja Huawei lupailee valikoiman kasvavan jatkuvasti ja nopeasti.
Huawei on lisäksi tuonut laitteisiinsa Petal Search -sovelluksen, joka paikkaa AppGalleryn puutteita. Sovelluskauppaa muistuttavalla Petal Searchilla voi nopeasti löytää verkosta APK-tiedostot, eli Android-sovellusten asennustiedostot, lähes kaikkien sovellusten asentamiseen. Vain osa Googlen taustapalveluita hyödyntävistä sovelluksista ei MatePad Prolle asennu ja toimi. Tällaisia ovat esimerkiksi sijaintipohjaiset pelit, kuten Pokémon GO. Sen sijaan esimerkiksi jopa Google Maps toimii ongelmitta, kunhan sen saa asennettua.
Myös Huawein Phone Clone -sovelluksella voi helposti siirtää sovelluksia älypuhelimelta tai vanhalta tabletilta. Google-palveluita toimiakseen vaativat sovellukset eivät silti tällöinkään tule käytettäväksi.
Suoratoistopalveluiden käyttö on MatePad Prolla mahdollista, ja myös Netflixistä on saatavilla toimiva versio. Tarvittavien sertifointien puuttuessa Netflix ei kuitenkaan kykene näyttämään sisältöä HD- tai 4K-tasolla, vaan MatePad Prolla on ainakin toistaiseksi tyytyminen alempiin kuvanlaatuihin. Muut suoratoistopalvelut, kuten Yle Areena, Ruutu ja C More, toimivat myös HD-kuvanlaadulla.
MatePad Pro on oiva tabletti viihteen lisäksi myös työkäyttöön. Esimerkiksi Microsoftin Office-pakettiin lukeutuvat sovellukset toimivatkin tabletilla ongelmitta, vaikka ainakaan vielä niitä ei AppGallerysta saakaan ladattua.
On pitkälti käyttötottumuksista kiinni, miten suuri ongelma Google-palveluiden puute on. Itselleni ei tullut vastaan sellaista haluamaani sovellusta, jota ei MatePad Prolle saisi asennettua, mutta esimerkiksi monet sijaintipohjaiset sovellukset tai joidenkin yritysten suosimat G Suite -palvelut voivat olla ongelmia.
Onko MatePad Pro ostamisen arvoinen?
Huawei MatePad Pro on laitteena onnistunut huippuluokan tabletti, joka tarjoaa rutkasti vastinetta houkuttelevalle hinnalleen. Sormenjälkilukijan puuttumisen lisäksi tabletissa ei ole merkittäviä laitepuolen kompastuskiviä, ja tältä osin sitä suosittelisikin mielellään.
Google-palveluiden poissaolo varjostaa kuitenkin ikävästi myös MatePad Prota, kuten kaikkia Huawei-uutuuksia. Omia käyttötottumuksiaan kannattaa miettiä tarkasti ennen kuin MatePad Pron ostaa.
Muilta osin Huawei MatePad Pro on mainio tablettilaite, etenkin Huawein ja Honorin ekosysteemiin mieltyneille. Sen hinta-laatusuhde on jo nyt hyvällä tasolla, ja valinnaiset lisäosat parantavat käyttökokemusta entisestään.
Android-puolella samantasoiset haastajat ovat harvassa. Eräs näppärä vaihtoehto on Samsungin viimekesäinen Galaxy Tab S6 tasokkaalla AMOLED-näytöllä ja Google-palveluilla. Wi-Fi-yhteyksillä ja samoilla muistimäärillä varustettu Galaxy Tab S6 maksaa kuitenkin MatePad Prota enemmän, vajaat 700 euroa.
Mikäli tehoiltaan vaatimattomampi laite riittäisi omiin tarpeisiin, on Samsungin huhtikuussa myyntiin saapunut Galaxy Tab S6 Lite alkaen vajaan 400 euron hinnallaan tarkastelemisen arvoinen.
Myös Applen iPad Pro on eräs vaihtoehto, joka tarjoaa enemmän tehoja ja erilaisen ekosysteemin Androidin korvaajaksi. Edullisimmillaan 909 euroa maksava, alkukeväästä päivittynyt iPad Pro on kuitenkin huomattavasti kalliimpi.
Huawei MatePad Pro on mainio valinta niin tietokoneen hetkelliseksi korvikkeeksi vaikkapa työmatkalle kuin monipuoliseksi viihdelaitteeksikin, kunhan ostopäätöksen tekee tarkasti omia tarpeitaan harkiten, laitteen vahvuudet ja rajoitteet tiedostaen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »