Applen App Store -käytännöt puhuttavat jälleen runsaasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tunnetulla tavalla Apple ottaa itselleen 30 prosentin komission App Storen kautta tehdyistä ostoksista, lukuun ottamatta nykyisin yli vuoden jatkuneita tilauksia, joissa osuus on laskettu 15 prosenttiin eikä Apple salli sovellusten kertoa muista App Storen ulkopuolisista tilausmahdollisuuksista.
Tällä viikolla julkaistu Hey-sähköpostipalvelu on myös joutunut Applen monimutkaisten sääntöjen vangiksi.
Tunnetun ja suositun Basecamp-projektinhallintapalvelun tiimin perustama uusi sähköpostipalvelu Hey on tilausmaksullinen palvelu. Vuoden tilaus maksaa 99 dollaria.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Basecampin yksi perustaja ja teknologiajohtaja David Heinemeier Hansson on kertonut Twitterissä uuden Hey-sähköpostisovelluksen kohtalosta Applen taholta.
Wow. I'm literally stunned. Apple just doubled down on their rejection of HEY's ability to provide bug fixes and new features, unless we submit to their outrageous demand of 15-30% of our revenue. Even worse: We're told that unless we comply, they'll REMOVE THE APP.
— DHH (@dhh) June 16, 2020
Apple hyväksyi aluksi Heyn 1.0-sovellusversion App Storeen mutta on kieltäytynyt hyväksymästä kauppaan virhekorjauksia sisältäviä 1.0.1- ja 1.0.2-korjauksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hey ei ole tarjonnut tilaustaan saataville sovelluksensa kautta. Sen sijaan asiakkaiden tulee tilata palvelu Heyn verkkosivuilla ja kirjautua sovellukseen. Näin Hey välttyy maksamasta Applelle sen 15 tai 30 prosentin komissiota myynnistä.
Tapaus liittyy Applen App Store -sovelluskaupan sääntöjen yksityiskohtaan. Apple sallii osalle sovelluksista, joita kutsutaan ”Reader”-sovelluksiksi, pääsyn tarjoamisen muualla myytyihin tilauksiin ilman tarvetta tarjota niitä lainkaan App Storen kautta. Esimerkkinä tästä ovat lehtitilaukset, kirjat ja musiikki- ja videosuoratoistopalvelut, internet-puhelusovellukset, pilvitallennuspalvelut sekä erilaiset tietokantasovellukset.
Applen näkemyksen mukaan Hey-sähköpostisovellus ei kuitenkaan kuulu edellä mainitun säännön alle, vaan kyseessä on niin sanottu Multiplatform-palvelusovellus. Näiden sovellusten osalta Apple edellyttää niiden myös tarjoavan sisältönsä ja tilauksensa sovelluksen sisäisinä App Store -ostoina, jotta Apple sovellukset App Storeen voi sallia. Sovelluksille on toki edelleen sallittua myydä tilaus ilman App Store -komissiota omissa kanavissaan mutta mahdollisuuden ostamiseen tulee olla tarjolla myös sovelluksen sisäisenä ostona Applen kautta.
Applen on kerrottu uhanneen Hey-sovelluksen poistamisella kaupasta, jollei se suostu vaatimuksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Heyn takana oleva Hansson on todennut, ettei Heyllä ole suunnitelmia perääntyä. ”Ei ole olemassa mahdollisuutta, että maksaisin Applelle kolmasosan liikevaihdostamme”, kommentoi Heinemeier Hansson haastattelussa Protocol-julkaisulle. ”Se on hävytöntä, se on rikollista, ja käytän vaikka kaikki rahat mitä meillä on tai mitä ikinä ansaitsemme paremman tilanteen saavuttamiseksi.”
Heinemeier Hansson on jo aiemmin kritisoinut voimakkaasti Applen toimintaa ja oli myös mukana todistajana aiemmin kilpailulainsäädäntöön liittyvässä kongressin kuulemisessa viime vuonna.
Erityisesti tulevia Euroopan komission päätöksiä asian tiimoilta odotetaan mielenkiinnolla. Lopputuloksena Applen App Store -bisnes saattaa joutua pakotetusti muuttumaan merkittävällä tavalla. Palvelut-segmentin painoarvo Applen liiketoiminnassa on viime vuosina jatkuvasti kasvanut: alkuvuonna tammi-maaliskuun neljänneksellä se toi Applen liikevaihdosta jo 23 prosenttia. Merkittävä osa Applen palveluliikevaihdosta kertyy sen osuudesta App Store -maksuista.
Myös Yhdysvalloissa on käynnissä tutkimuksia suurten teknologiayhtiöiden mahdollisesta kilpailua rajoittavasta toiminnasta.
https://t.co/MnnZu4RetI gets dinged for not offering IAP because it is considered a multiplatform service, not a ‘reader’ app like Spotify/Netflix. Apple’s rules are stacked in their favour and worthy of antitrust oversight, but those are the rules and the rules haven’t changed. pic.twitter.com/HirqQ57FAU
— Benjamin Mayo (@bzamayo) June 16, 2020
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »