Suomessa on kehitetty keksintö estämään puurakennusten kosteusongelmia. Nyt tuotteen kehittänyt Wiiste sekä metsäyhitö Stora Enso aloittavat viennin myös kansainvälisille markkinoille.
Kyse on puuhun ruuvattavasta, verkkoon yhteydessä olevasta IoT-kosteusmittarista sekä sen kanssa käytettävästä verkkosovelluksesta.
Erilaisiin puurakennuksiin sopivaa ratkaisua on jo pilotoitu muun muassa Helsingin Jätkänsaaren Wood City 2:ssa ja Itävallassa, Wienin BOKU-yliopiston rakennusprojektissa. Lisäksi parhaillaan uusi puuelementtien IoT-kosteusmittaus on käytössä Helsinkiin kohoavan noin 700 oppilaan suomalais-venäläisen koulun rakennustyömaalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kehittäjie mukaan uutuuden ero nykyisiin mittaustapoihin, joissa piikeillä varustettu mittari isketään puuhun tai puusta porataan näytepala, on merkittävä. Suurin etu on kertamittauksen vaihtuminen jatkuvaan seurantaan, joka on tärkeää, sillä puuelementti voi kastua ketjun eri vaiheissa. Uudella mittarilla saadaan tieto kastumisesta tehtaalta rakennustyömaalle kuljetuksen aikana kuin myös valmiin rakennuksen osana.
”Tiedoista voidaan päätellä myös mahdollisen kastumisen ajankohta – onko kosteutta kertynyt kuljetuksessa, säilytyksessä, rakennusvaiheessa vai rakennuksen valmistumisen jälkeen”, kertoo Wiisteen toimitusjohtaja Toni Luopajärvi.
Laitteen kiinnitysruuveja käytetään myös mittaelektrodeina, joilla saadaan mitattua puun kosteusprofiili kahdelta eri syvyydeltä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ratkaisulle on haettu patenttia ja tuotteen myynti alkaa tällä viikolla.
Laitteelle odotetaan suurta kysyntää puukerrostalojen tehdasvalmisteisten elementtien kosteuden mittauksesta. Laite soveltuu myös hirsitalovalmistajien tarpeisiin. Yksi laite tulee maksamaan ilman arvonlisäveroa noin 350 euroa ja pilvipalvelu sekä datasiirto joitakin euroja kuukaudessa.
Esimerkiksi puisessa pienkerrostalossa kerrotaan tarvittavan yleensä muutamia mittalaitteita kerrosta kohti. Laite mittaa myös ilmankosteuden sekä lämpötilan ja ilmoittaa kahdesta viiteen vuotta kestävien paristojen vaihtotarpeesta.
”Kansainvälisesti vakuutusyhtiöt, rahoittajat ja viranomaiset kiinnittävät kasvavassa määrin huomioita puurakentamisen kosteuden todentamiseen. Ratkaisumme vastaa tähän tarpeesee”n, Wiisteen Toni Luopajärvi arvioi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusi tuote syntyi rakenteisiin asennettavan mittaustekniikan edelläkävijän Wiisteen ja Stora Enson yhteistyönä, joka alkoi vuoden 2019 alussa. Wiiste toi kehitystyöhön langattoman kosteusmittauksen teknologiaosaamisensa, Stora Enso puuteknologian hallinnan ja resursseja. Yhteistyön taustalla oli myös Combient Foundry, joka on suurten yritysten yhteenliittymä joka julkaisee jäsenyritystensä todellisiin liiketoimintatarpeisiin perustuvia haasteita ja etsii startupeja vastaamaan niihin.
”Voimme olla ensimmäinen puurakennusliiketoiminnan yritys, joka tarjoaa kosteuden tunnistusta koko toimitusketjun ja rakennusprosessin aikana työmaalla. Tämä ratkaisu voi tarjota digitaalisen varmuuden siitä, että rakennus on hyvässä kunnossa ja sen sisällä on terveellistä elää”, kertoo Stora Enson digital scout Jyripekka Hiltunen.
Wiiste puolestaan saa vientiään vauhdittamaan vahvistusta, kun Aki Böök siirtyy Digian Digital-yksikön myyntijohtajan tehtävästä Wiisteen toimitusjohtajaksi elokuun alusta alkaen. Böök on ollut Wiisteen osakas ja hallituksen jäsen jo muutamia vuosia. Nykyinen toimitusjohtaja Toni Luopajärvi jatkaa työtään Wiisteen tuote- ja kehitysjohtajana. Aiemmin Wiisteen ratkaisuilla on mitattu pääosin betonin kuivumista. Se on toimittanut kosteusantureita 1 500 kohteeseen Suomessa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »