Suomen tänään alkanut, 26 gigahertsin alueen 5G-taajuushuutokauppa oli hetkessä ohi: tarjolla olleet kolme eri taajuusalueen toimilupaa jakautuivat minimihinnalla eli 7 miljoonan euron lähtöhinnalla DNA:lle, Elisalle ja Telia Finlandille.
Taajuusalueista Elisa sai 25,1-25,9 gigahertsin, Telia 25,9-26,7 gigahertsin ja DNA 26,7-27,5 gigahertsin taajuudet käyttöönsä.
Toimilupamaksut suoritetaan huutokaupan myös järjestäneelle Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille viitenä vuosittaisena tasaeränä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusi 26 gigahertsin taajuusalue tulee mahdollistamaan jopa useamman gigabitin tiedonsiirtonopeudet rajatuilla alueilla. Korkeasta taajuudesta johtuen verkon peitto jää puolestaan vähäiseksi. Muun muassa Yhdysvalloissa 5G-verkkoa on jo alkuvaiheessa rakennettu näillä korkeilla, myös millimetriaalloiksi kutsutuilla taajuuksilla.
Suomessa huutokaupattava 26 gigahertsin taajuusalue kattaa taajuudet 24,25-27,5 gigahertsiä. Tältä alueelta valtakunnalliseen käyttöön on huutokaupattiin taajuudet 25,1-27,5 gigahertsiä kolmena 800 megahertsin taajuuskaistana. Lähtöhinta kaupassa oli 7 miljoonaa euroa yhtä 800 megahertsin taajuuskaistaa kohden. Toimiluvat myönnetään Manner-Suomeen ja ne ovat voimassa 31.12.2033 asti. Yksi yritys tai yhteisö sai huutokaupassa enintään yhden taajuuskaistan.
Huutokaupattua taajuusaluetta voidaan käyttää 5G-verkkojen rakentamiseen 1.7.2020 alkaen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Taajuusalueen alempi osa 24,25-25,1 gigahertsiä eli 850 megahertsiä taajuuksia jätetään huutokaupan ulkopuolelle ja varataan paikallisten verkkojen rakentamiseen. Paikallisia verkkoja voitaisiin rakentaa tulevaisuudessa esimerkiksi satamiin ja teollisuuslaitoksiin. Yritykset voisivat käyttää paikallisia verkkoja muun muassa etäohjaukseen, robotisaatioon ja sensoridatan keräämiseen.
5G-verkkojen avulla voidaan toteuttaa huippunopeita ja langattomia tiedonsiirtoyhteyksiä, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa muun muassa uusia liikenteen ja terveydenhoidon palveluita ja liiketoimintaa. Taajuusalue 26 gigahertsiä soveltuu suurten yhteysnopeuksien tarjoamiseen esimerkiksi kaupungeissa, liikenteen solmukohdissa ja yleisötapahtumissa. Sillä voidaan myös korvata kuituyhteyksien rakentamista.
Suomi myönsi ensimmäisten maiden joukossa yrityksille 5G-taajuuksia syksyllä 2018. Yritykset alkoivat rakentaa ja avata verkkoja 3,5 gigahertsin taajuusalueella vuonna 2019.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »