Suomalainen HMD Global, joka kehittää ja myy Nokia-puhelimia lisensoimallaan tavaramerkillä, on kertonut nyt vuoden 2019 tuloksestaan.
HMD Globalin liikevaihto koko vuodelta 2019 laski 1,7 miljardiin euroon eli noin kolmellakymmenellä prosentilla vuonna 2018 saavutetusta 2,4 miljardista. Liikevaihto jäi myös vuotta 2017 pienemmäksi.
HMD Global selittää liikevaihtonsa laskua keskittymisessä avainmarkkinoihin ja läsnäolon vähentämisellä vähemmän kannattavilla markkinoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HMD Globalin nettotulos vuodelta 2019 oli fokusoitumisesta huolimatta heikompi -295 miljoonaa euroa verrattuna -188 miljoonaan euroon vuonna 2018. ”Pääsyyt tappioon liittyivät siirtymiseen uuteen ODM-strategiaamme ja muihin strategiamuutoksiin vuonna 2019”, HMD Global kertoo.
Yhteenlaskettuna HMD Globalin tappiot ovat toiminnan aloituksesta ylittäneet jo puoli miljardia euroa.
Vuoden 2019 viimeiseltä neljännekseltä eli loka-joulukuulta HMD Global kertoo kuitenkin tehneensä positiivisen liiketuloksen eli tuloksen ennen rahoituseriä ja veroja (EBIT). Tämä oli tiedossa jo aiemmin, sillä HMD Globalin osaomistaja, aiemmin yksin sen puhelinten tuotannosta vastannut FIH Mobile kertoi tulosraportissaan HMD Globalin loppuvuoden positiivisesta tuloksesta jo maaliskuun lopulla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edellä mainittu uusi ODM-strategia, eli moni-ODM-malli, tarkoittaa suomeksi sitä, ettei HMD Global enää tee yhteistyötä vain FIH Mobilen kanssa, vaan Nokia-älypuhelinten valmistuksesta vastaavat nyt useat eri sopimusvalmistajat. Tämä loppuvuodesta 2018 tehty strateginen muutos on nähtävästi ajan myötä mahdollisesti parantanut HMD Globalin kannattavuutta sen kilpailuttaessa erikseen kullekin mallille parhaan katteen mahdollistavan valmistussopimuksen.
HMD Global itse kertoo keskittymisen avainmarkkinoihin ja uuden ODM-strategian myös vahvistaneen sen kasvua valituilla markkinoilla.
Viime vuoden on aiemmin useampien eri tutkimusyhtiöiden toimesta raportoitu olleen vaikeaa aikaa HMD Globalille, kun sen älypuhelintoimitukset ja markkinaosuus laskivat. Esimerkiksi loka-joulukuussa 2019 HMD Global toimitti Counterpoint Research -tutkimusyhtiön mukaan vain 2,8 miljoonaa Nokia-älypuhelinta, mikä tarkoitti toimitusten laskeneen 41 prosentilla vuotta aiemmasta 4,6 miljoonasta.
HMD Global ei itse nyt tiedottanut toimittamiensa äly- tai peruspuhelinten lukumääristä.
Yleinen arvio on, että tuoreimpien Nokia-älypuhelinmallien kilpailukyky on nyt heikompi kuin esimerkiksi vuonna 2017 HMD Globalin ensimmäisten älypuhelinten. Vuonna 2017 HMD Global aloitti älypuhelinten myynnin alkuvuonna Kiinasta, jonka jälkeen laajemmin myynti lähti liikkeelle kesän aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osaltaan HMD Globalin liikevaihdon laskua voi selittää myös peruspuhelinmarkkinan rapistuminen. Peruspuhelimissa HMD Globalin markkina-asema on suhteellisesti huomattavasti vahvempi: se on markkinakakkonen, kun älypuhelimissa se kamppailee lukeutumisesta TOP10-valmistajien joukkoon.
Tänä vuonna HMD Global on julkistanut maaliskuussa älypuhelimet Nokia C2:n, Nokia 1.3:n, Nokia 5.3:n ja Nokia 8.3 5G:n sekä 5310-peruspuhelimen, toukokuussa uudet edullisimman luokan peruspuhelimet Nokia 125:n ja Nokia 150:n sekä viime viikolla Yhdysvaltojen markkinoille Cricket Wireless -operaattorille räätälöidyt Nokia C5 Endin, Nokia C2 Tavan ja Nokia C2 Tennenin. Yksi alue, jolta HMD Global nyt hakee uutta kasvua on myös Brasilia, johon HMD Global on laajentanut toimintaansa alkuvuoden aikana.
Älypuhelinten ohella HMD Global aikoo jatkossa panostaa enemmän myös palveluihin, mistä ensimmäisenä esimerkkinä on maaliskuussa julkistettu maailmanlaajuista dataroamingia tarjoava HMD Connect.
Käytännössä Nokia-puhelinten tekninen kehitystyö on pitkälti myös sen valmistaja- ja muiden kumppanien vastuulla. HMD Global kertoo kuitenkin panostavansa osaamisensa kasvattamiseen ohjelmisto-, kuvaus- ja tietoturva-alueilla.
HMD Global on esimerkiksi perustanut tietoturvaan keskittyvän kehityskeskuksen Tampereelle. Alkuvuonna HMD Global on myös muun muassa rekrytoinut uuden markkinointijohtajan. Osaltaan panostaminen tietoturvaan voi auttaa HMD Globalin yritysmyyntiä, jossa se kertoo enemmän kuin tuplanneensa markkinaosuutensa.
Muiden älypuhelinvalmistajien tavoin koronaviruksen vaikutukset toimitusketjuun ja kysyntään ovat vaikuttaneet myös HMD Globaliin. ”Silti, emme kärsi enempää kuin muutkaan samankaltaiset toimijat ja strategiamme ja visiomme säilyy vankkumattomana”, toteaa HMD Global tiedotteessaan.
Mielenkiintoista on toki myös se, mistä HMD Global ei tänään tiedottanut. Sillä on nimittäin raportoitu olleen käynnissä rahoituskierros jo viime kesästä asti mutta siitä ei nyt kuultu uutta tietoa. Ei siis ole tiedossa, onko HMD Global nostanut uutta oman pääoman ehtoista rahoitusta.
Edellisellä vuoden 2018 toukokuussa tiedotetulla 100 miljoonan dollarin rahoituskierroksella HMD Global arvostettiin 1 miljardin dollarin arvoiseksi yritykseksi. HMD Globalin omistajakunnasta ei ole kokonaisuutena tarkkaa tietoa, sillä suurin osa sen omistuksesta on hämärän peitossa järjesteltynä erilaisten rahastorakenteiden taakse.
Nokia ei kuulu HMD Globalin omistajiin tai rahoittajiin. Sen sijaan HMD Global maksaa Nokialle lisensointimaksuja puhelinmyyntinsä perusteella.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »