Vaikka 5G-verkkojen käyttöönotto ympäri maailman on vielä varsin varhaisessa vaiheessa, on tutkimus- ja kehitystyö jo kiihtymässä jälleen seuraavan sukupolven eli 6G:n osalta. 6G-verkkoja odotetaan käyttöön kuitenkin vasta joskus seuraavan vuosikymmenen taitteessa.
6G-verkkojen tutkimusta tehdään myös Suomessa Oulun yliopistossa, jossa on käynnissä 6G Flagship -tutkimuskokonaisuus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yksi sen keskeinen elementti on avoin 5G-testiverkko (5GTN), joka linkittää teorian käytäntöön sekä tutkimuksen liike-elämään, kun uusia laitteita ja sovelluksia voidaan testata täysin omassa hallinnassa olevassa testiverkossa. ”Suunta ja siirtymä kohti 6G-testiverkkoa on selvä”, kertoo yliopisto tiedotteessaan.
Professori Ari Poutun johtama 5GTN-tiimi hoitaa verkkoa, joka on rakennettu 6G Flagshipissa kumppanina alusta asti olleen Nokian tarjoamille pääkomponenteille. Tiimin hallinnoitavana on 4G- ja 5G-radiolaitteiden sekä verkon kontrollijärjestemän lisäksi yli 1 000 erillistä SIM-korttia, 2 500 anturia, yksi maailman suurimmista sisäpaikannusjärjestelmistä, laskentaresursseja sekä huipputeknisiä mittauslaitteita, jotka ovat käytettävissä tutkimukseen, kokeiluihin, esityksiin ja koulutukseen. Yhteistyökumppaneille tämä kaikki on mahdollista ilmaiseksi.
”Korostamme pilotointia ja testausta eri vertikaalimarkkinoilla”, Ari Pouttu kertoo. ”Nykyiset fokusalueemme ovat teollisuus ja valmistus, satamat ja logistiikka sekä sairaalat ja terveydenhoito. Olemme laajentamassa voimavarojamme myös autoihin ja liikenteeseen, joihin tutkijayhteisön kiinnostus yhä useammin kohdistuu.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tällä hetkellä kehitämme älyautoamme niin, että se voi hyödyntää 5G:tä ja sitä seuraavien sukupolvien teknologioita. Suunnitelmissamme on esitellä verkkoon yhdistettyä autonomista ajamista testeillä, jotka on tarkoitus suorittaa aikanaan rajanylityksillä Suomen ja Ruotsin välillä. Tiimi lisää 5G-testiverkon joustavuutta integroimalla siihen myös lupaavia uusia teknologiakomponentteja, joita ovat esim. LIDAR-pohjainen tilannekuvan muodostaminen ja drone-pohjaiset uudet palvelut”, kertoo Pouttu.
Viimeisimmät laitteistohankinnat ovat tukeneet 5GTN:n pilvipohjaista radioarkkitehtuuritutkimusta, useiden radiorajapintojen integrointia ja radiopaikannusta sekä sisä- että ulkotiloissa sekä kokonaan 5G-tasoista erillisrunkoverkkoa, mikä tehostaa 5GTN:ää ihanteellisena avoimena ympäristönä päästä päähän -järjestelmien testaukselle.
Suunnitelmat 5GTN:n kehittämiseksi 6GTN:n suuntaan määritettiin vuonna 2018. Pouttu vahvistaa tiekartan sisältävän useita kriittisiä vaiheita alkaen 6G-tyyppisten, terahertsialuetta käyttävien konseptilaitteiden lisäämisestä verkkoon. Virtualisoinnin ja pilvitekniikan täysimittainen käyttö sisältyy tulevan 6GTN:n lähitulevaisuuden tavoitteisiin. Tämän tuloksena verkosta tulee erittäin turvallinen ja elastinen, sillä QoS-tekniikka ja palveluiden skaalattavat resurssivarannot on suunniteltu mahdollistamaan palveluiden hyvä käytettävyys, suuri kaistanleveys ja pieni latenssi.
”Tällaiset ominaisuudet ovat kriittisen tärkeitä rakennettaessa testiympäristöä, jolla pystytään vastaamaan erilaisista vertikaalisista tarpeista johtuviin vaatimuksiin”, Pouttu kertoo. ”Viipalointi ja dynaaminen resurssien kohdentaminen ovat jatkossa mahdollisia käytön mukaan, mikä edellyttää intensiivistä tutkimusta ja kiinteää infrastruktuuria algoritmien validoinnille, jotta verkon suorituskyky voidaan varmistaa kaikissa skenaarioissa.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tällä hetkellä terahertsialueen ratkaisuja testataan jo testiverkossa. Tulevat päivitykset laajentavat materiaalien, laitteiden, aaltomuotojen, signaalinkäsittelyn tai hajautettuun dataan perustuvien verkon ohjausparadigmojen tutkimusta.
Lähivuosien parannetut ominaisuudet tukevat lisäksi tulevaisuuden radiorajapinnan ja radiotaajuuden tutkimusta olettaen, että millimetriaalto- ja terahertsitekniikkaa käyttävät suuren kapasiteetin backhaul- ja fronthaul-ratkaisut MIMO-antenneilla mahdollistavat mukautuvan säteenmuodostuksen. ”6G-tyyppisten ominaisuuksien lisääminen tekee testiverkostamme entistäkin tehokkaamman ympäristön omalle innovaatiotoiminnallemme sekä yhteiskehittämiselle etenkin yritysten, akateemisten kumppaneiden ja julkisen sektorin kanssa”, Pouttu sanoo. ”Tuskin maltamme odottaa, että pääsemme esittelemään valikoituja vertikaalisia käyttötapauksia kumppaniemme kanssa lähitulevaisuudessa.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »