Piirisuunnittelija ARMin työn tulokset päätyvät käytännössä osaksi suurinta osaa älypuhelimista. Tänään ARM on julkistanut seuraavan sukupolven keskussuoritinytimensä, Cortex-A78:n sekä Cortex-X1:n, kuin myös uuden huippuluokan Mali-G78-grafiikkasuorittimen ja sen karsitun version Mali-G68:n.
Älypuhelinten järjestelmäpiireissä esimerkiksi Qualcommilta, Samsungilta ja Huaweilta ARMin nyt julkistamia ratkaisuja aletaan nähdä ensi vuodesta 2021 alkaen.
Uusi ARM Cortex-A78 -suoritinydin on jatkoa aiemmalle A77:lle mutta sen lisäksi ARM julkisti tänään myös yhdessä kumppaniensa kanssa kehitetyn ja vielä tehokkaamman Cortex-X1-suoritinytimen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Cortex-A78:ssa on keskitytty entistä paremman suorituskyvyn tarjoamiseen wattia kohden eli enemmän tehoa samalla virrankulutuksella ja hieman pienemmässä koossa. Cortex-X1 puolestaan on uusi ydin, jossa on tavoiteltu ennen kaikkea huippusuorituskykyä ja mietitty asteen verran vähemmän virrankulutusta.
ARMin mukaan uusi Cortex-A78 tarjoaa 20 prosentin suorituskykyparannuksen verrattuna edeltävään Cortex-A77-piiriin pysyen 1 watin tehorajoitteen sisällä. Tämä on saavutettu muun muassa arkkitehtuurimuutoksilla, korkeammilla kellotaajuuksilla ja siirtymällä 5 nanometrin tuotantoprosessiin. Pelkkä arkkitehtuurimuutos tuo suorituskykylisästä 7 prosenttiyksikköä.
Lisäksi ARMin mukaan saman suorituskyvyn Cortex-A78-ydin 2,1 gigahertsin kellotaajuudella kuluttaa virtaa jopa 50 prosenttia vähemmän kuin Cortex-A77-ydin 2,3 gigahertsin kellotaajuudella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uusi Cortex-X1-ydin puolestaan on ensimmäinen hedelmä ARMin uudesta CXC-ohjelmasta, jossa ARM tekee yhteistyötä kehityksessä kumppanien kanssa.
ARMin mukaan Cortex-X1:n suorituskyky peittoaa Cortex-A77:n 30 prosentilla. Myös Cortex-A78 jää kakkoseksi 23 prosentin erolla kokonaislukulaskennassa.
Cortex-X1-ytimessä on panostettu muun muassa suurempaan välimuistiin – L2-välimuistia voi olla jopa 1 megatavu ja jaettua L3-välimuistia piirin muiden ydinten kanssa jopa 8 megatavua uuden muistiohjaimen ohjaamana.
Cortex-X1-ytimen arkkitehtuuri on myös optimoitu suorituskykyä silmällä pitäen, ja sisältää useita muutoksia, joiden ansiosta ydin pystyy suorittamaan enemmän laskutoimituksia yhdessä kellosyklissä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huippuluokan älypuhelinten järjestelmäpiireissä saatetaan nähdä ensi vuonna esimerkiksi yksi ARM Cortex-X1 -ydin, kolme Cortex-A78-ydintä sekä neljä vähävirtaisempaa ydintä. Erikseen suunnitellulla tehoytimellä ARM pyrkii parantamaan erityisesti yhden ytimen suorituskykyä, ja muun muassa auttamaan järjestelmäpiirivalmistajia näin pyrkimään lähemmäs suorituskyvyssä Applen järjestelmäpiirejä, jotka ovat viime vuosina olleet johtavassa asemassa alalla.
Toistaiseksi ei ole tietoa, mitkä järjestelmäpiirivalmistajat ovat tehneet ARMin kanssa yhteistyötä Cortex-X1-ytimen osalta.
Tekoälylaskentaa ARM kiihdyyttää myös uudella Ethos-N78-neuroverkkolaskentayksiköllä, joka parantaa suorituskykyä jopa 25 prosentilla edeltäjäänsä N77:ään verrattuna.
Järjestelmäpiireihin integroitujen grafiikkasuoritinten puolella päivän uutuudet ovat Mali-G78 ja Mali-G68. Ne perustuvat edelleen Mali-G77:n ja Mali-G57:n tavoin ARMin Valhall-arkkitehtuurille muutamin muutoksin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mali-G78:ssa ydinten enimmäislukumäärää on kasvatettu 16 ytimestä jopa 24 ytimeen. Mali-G68:ssa ydinten lukumäärä on korkeintaan kuusi.
Mali-G78:n laskennalliseksi suorituskykyparannukseksi ARM kertoo 25 prosenttia, mikä syntyy jälleen osittain 5 nanometrin tuotantoprosessiin siirtymisen ja korkeampien kellotaajuuksien kautta. Virrankulutuksen osalta lupaus on 10 prosentin vähennys ja erityisesti koneoppimiseen liittyvässä laskennassa parannus suorituskyvyssä on 15 prosenttia.
Kokonaisuutena ARM lupaa pelisuorituskykyyn Mali-G78:lla 6-17 prosentin parannusta riippuen ydinten lukumäärästä.
Uusi Mali-G68-ydin puolestaan tuo huippuluokasta tuttuja ominaisuuksia ja suorituskykyä edullisemman hintaluokan järjestelmäpiireihin ja älypuhelimiin. Se sisältää samoja arkkitehtuuriparannuksia kuin Mali-G78:ssa on tehty.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »