Yhdysvallat päätti tänään uudesta rajoitustoimesta, joka estää piiritoimitukset Huaweille, kuten aiemmin uutisoimme.
Käytännössä rajoituksen ymmärretään estävän esimerkiksi maailman suurimman piirivalmistajan, taiwanilaisen TSMC:n piiritoimitukset Huaweille. Huawei on käyttänyt TSMC:tä muun muassa kehittämiensä ja älypuhelimissaan käyttämiensä Kirin-järjestelmäpiirien valmistajana. Jatkossa tämä ei ole enää mahdollista uuden rajoituksen alla, mikä voi käytännössä lamauttaa jo lyhyellä aikavälillä koko Huawein kuluttajaliiketoiminnan tuotannon.
Huawein johdosta oli jo aiemmin kommentoitu, ettei Kiina jätä vastaamatta Yhdysvaltojen jo kuukausia velloneeseen uuteen, nyt toteutettuun uhkaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen hallitseman julkaisijan People’s Dailyn The Global Times on kertonut lähteisiinsä perustuen Kiinassa valmisteltavista vastatoimista Yhdysvaltojen päätökselle.
Kiinan kerrotaan olevan valmis asettamaan yhdysvaltalaisia yhtiöitä, kuten Applen, Ciscon ja Qualcommin ”epäluotettavien toimijoiden” listalle.
Käytännössä tämä voisi vaikeuttaa merkittävästi näiden amerikkaisyhtiöiden liiketoimintaa Kiinassa, hieman vastaavalla tavalla kuin Huawei on käytännössä suljettu ulos Yhdysvalloista. Tämä voisi myös näkyä yhtiöiden liiketoimintakäytäntöihin suunnattuina tutkimuksina ja rajoituksina.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Global Timesin mukaan Kiina aikoo keskeyttää lentokoneiden ostot yhdysvaltalaiselta Boeingilta.
Global Timesin raportista on kertonut myös uutistoimisto Reuters.
Huawei ei ole tänään kommentoinut tilannetta mutta yhtiön ylimmästä johdosta esitettiin jo maaliskuun lopulla, ettei Kiina aio katsoa tapahtumia vain vierestä.
”Kiinan hallinto ei aio vain seistä vieressä ja katsoa, jos Huawei teurastetaan leikkuupöydällä”, kommentoi Huawein hallituksen puheenjohtaja Eric Xu suorasanaisesti maaliskuun lopulla uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Miksei Kiinan hallinto sitten kieltäisi 5G-piirien tai 5G-piireillä varustettujen tukiasemien, älypuhelinten ja muiden amerikkalaisten yhtiöiden älylaitteiden myyntiä kyberturvasyistä?” pohti Xu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat on jatkuvasti perustellut kaikkia Huawei-rajoituksiaan kansallisella turvallisuudella, jonka uhaksi Yhdysvallat Huawein laitteet ja palvelut näkee. Yhdysvallat ei kuitenkaan ole ikinä julkisesti esittänyt minkäänlaisia todisteita vakoilusta tai muusta epäilyttävästä käytännön toiminnasta, vaikka onkin lobannut ankarasti myös liittolaismaitaan luopumaan Huawein verkkolaitteista.
On vaikea nähdä ennalta, miten tilanne tulee etenemään eli lamauttaako Yhdysvaltojen uudet rajoitukset Huawein toiminnan merkittävällä tavalla ja miten Kiinan toimet tulevat käytännössä vaikuttamaan esimerkiksi Applen iPhone-tuotantoon maassa.
Yksi mahdollisuus, joskaan ei toistaiseksi vielä kovin todennäköinen, on toki sekin, että tilanteen eskaloituessa kummankin osapuolen osalta entistä pahemmaksi kokonaisuuteen löytyisi lopulta jokin ratkaisu. Kuluttajan kannalta tämä voisi olla paras ratkaisu, sillä nyt huomio suuntautuu parhaimpien mahdollisten tuotteiden luomisen sijaan johonkin aivan muuhun.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »