Tietoturvayhtiö Check Pointin mukaan maailman yleisimpien haittaohjelmien listan kolmannelle sijalle noussut Agent Tesla -etäkäyttötroijalaisen uusi versio. Haittaohjelmaa esiintyi huhtikuussa kolmessa prosentissa maailman yritysverkoista.
Agent Teslaa on muokattu varastamaan kohdetietokoneilta W-iFi-salasanoja muiden tietojen, kuten Outlook-sähköpostitietojen, lisäksi. Huhtikuussa haittaohjelmaa jaettiin liitetiedostona useissa koronavirusaiheisissa roskapostikampanjoissa, jotka houkuttelivat uhria lataamaan haitallisen tiedoston tarjoamalla mielenkiintoista tietoa pandemiasta. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO:n nimissä lähetetyn viestin aiheena olivat koronavirusrokotteet (‘URGENT INFORMATION LETTER: FIRST HUMAN COVID-19 VACCINE TEST / RESULT UPDATE”).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Check Pointin mukaan tämä osoittaa jälleen, kuinka hakkerit hyödyntävät maailmanlaajuisia uutisia ja huolenaiheita hyökkäystensä onnistumiseksi.
Tunnettu pankkitroijalainen Dridex, joka oli maaliskuussa ensimmäistä kertaa kymmenen yleisimmän haittaohjelman listalla, oli huhtikuussa entistä vaikuttavampi. Se nousi listan kolmannelta sijalta ensimmäiseksi, esiintyen neljässä prosentissa organisaatioista maailmanlaajuisesti. Maaliskuun yleisin haittaohjelma XMRig putosi toiselle sijalle.
”Sekä Agent Tesla että Dridex ovat haittaohjelmien kolmen kärjessä, joten kyberrikolliset keskittyvät nyt käyttäjien henkilökohtaisten ja yritystietojen varastamiseen rahaa ansaitakseen. On välttämätöntä, että yritykset pitävät henkilökuntansa ajan tasalla uusimmista suojautumistekniikoista ja työkaluista, etenkin kun yhä useampi työskentelee nyt etänä”, kertoo Check Pointin Maya Horowitz, Director, Threat Intelligence & Research, Products.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa huhtikuun yleisin haittaohjelma oli modulaarinen Emotet-troijalainen, jota esiintyi 1,8 prosentissa maan yritysverkoista. Toisella sijalla oli Mirai, joka on tunnettu IoT (Internet of Things) -laitteiden tartuttamisesta ja massiivisista DDoS-hyökkäyksistä. Maan kolmanneksi yleisin haittaohjelma oli kryptovaluutan louhija XMRig.
Mobiilihaittaohjelmien globaalilla listalla ykkösenä oli huhtikuussa xHelper, jota käytetään muiden haitallisten sovellusten lataamiseen ja mainosten näyttämiseen. Sovellus pystyy piiloutumaan käyttäjältä ja virustorjuntaohjelmilta ja asentamaan itsensä uudelleen, jos käyttäjä poistaa sen. Toiseksi yleisin oli Android-laitteiden haavoittuvuuksia hyödyntävä hakkerityökalu Lotoor. Kolmannella sijalla oli Android-käyttäjiin kohdistuva mainosohjelma AndroidBauts.
Suomen yleisimmät haittaohjelmat huhtikuussa 2020 Check Pointin mukaan
- Emotet – Kehittynyt, itsestään leviävä ja modulaarinen pankkitroijalainen, jota käytetään nykyään pääasiassa muiden haittaohjelmien levittämiseen. Väistelee virustutkia ja poistoyrityksiä. Pystyy leviämään myös sähköpostiliitteiden ja -linkkien kautta. Esiintyvyys 1,87 %.
- Mirai – Tunnettu haavoittuvien IoT (Internet of Things) -laitteiden tartuttamisesta ja massiivisista DDoS-hyökkäyksistä. Esiintyvyys 1,87 %.
- XMRig – Monero-kryptovaluutan louhija. Esiintyvyys 1,87 %.
- Jsecoin – Verkkosivuille upotettava kryptovaluutan louhintaohjelma. Esiintyvyys 1,40 %.
- Shiz– Haittaohjelma, joka kätkeytyy Windows-ohjelmiin ja pyrkii varastamaan käyttäjän tietoja. Esiintyvyys 1,40 %.
- TrickBot – Pääasiassa pankkihuijauksiin tähtäävä haittaohjelma. Esiintyvyys 1,40 %.
- Tofsee – Windows-alustaan kohdistuva haittaohjelma yrittää ladata ja suorittaa muita haitallisia tiedostoja kohdejärjestelmissä. Esiintyvyys 1,40 %.
- RigEK – Haittaohjelmien lataaja Flash-, Java-, Silverlight- ja Internet Explorer -sovelluksissa. Esiintyvyys 0,93%.
- Ramnit– Mato, joka leviää pääasiassa ulkoisten kovalevyjen ja avoimien FTP-palvelinten kautta. Mato luo itsestään kopion ja tartuttaa laitteen ulkoiset ja sisäiset muistit. Esiintyvyys 0,93%.
- Adposhel. Esiintyvyys 0,93%.
- Adylkuzz. Esiintyvyys 0,93%.
- Catch22. Esiintyvyys 0,93%.
- Facexworm – Haittaohjelma varastaa salasanoja ja kryptovaluuttaa ja levittää roskapostia Facebook-käyttäjille. Esiintyvyys 0,93%.
- Valerie. Esiintyvyys 0,93%.
Maailman yleisimmät haittaohjelmat ja haavoittuvuudet huhtikuussa 2020 Check Pointin mukaan
- Dridex – Windows-laitteiden pankkitroijalainen, joka ohjaa uhrin pankkitiedot hyökkääjän hallitsemaan palvelimeen. Dridex ottaa yhteyttä etäpalvelimeen, lähettää tietoja tartunnan saaneesta järjestelmästä ja voi myös ladata ja suorittaa lisämoduuleja kauko-ohjausta varten. Esiintyvyys 4 %.
- XMRig – Avoimen lähdekoodin louhintaohjelma, jota käytetään Moneron louhintaan. Esiintyvyys 4 %.
- Agent Tesla – Edistyksellinen etäkäyttötroijalainen, joka pystyy esimerkiksi uhrinsa näppäinten painalluksia seuraamalla ja kuvakaappauksia ottamalla pääsemään käsiksi WiFi-salasanoihin ja muihin kohdelaitteen (esimerkiksi Outlook-sähköposti, Google Chrome ja Mozilla Firefox) tietoihin. Esiintyvyys 3 %.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »