Älypuhelinten, jotka kestäisivät hieman kovempaakin käyttöä esimerkiksi raksalla tai vauhdikkaissa harrastuksissa, valikoima ei ole viime vuosina ollut suuren suuri.
Samsung Galaxy XCover Pro
- Android
- Muovi
- 6,3" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 25 + 8 Mpiks. kamera
- Samsung Exynos 9611 -piiri
- 4050 mAh akku
Kestävämpää puhelinta etsiville olen pääsääntöisesti suositellut investoimaan hyvään puhelimeen ja erilliseen, tukevaan suojakuoreen. Markkinoilla on toki ollut kaikenlaisia kestävinä markkinoituja älypuhelimia, jotka ovat kuitenkin älypuhelimina pääasiassa olleet aivan silkkaa kuraa, esimerkiksi heikkoine suorittimineen ja täysin alimitoitettuine muisteineen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsungin alkuvuodesta esittelemä XCover Pro on ilahduttavasti eri maata kuin vuosien takaiset edeltäjänsä.
Uusi Galaxy XCover Pro yhdistää keskisarjalaisen älypuhelimen tekniikan selvästi keskivertoa kestävämpään kuorirakenteeseen. Laite ei tarjoa näyttäviä lasi- ja alumiinipintoja, vaan musta, muovikuorinen laite niin sanotusti keskittyy olennaiseen. Rautapuolella kyseessä ei ole markkinoiden tehokkain luuri, mutta potkua ja muistia on sen verran, että peruskäyttäjä pärjää ilman hammasten kiristelyä oikein mukavasti.
Galaxy XCover Pron tuoreimpana edeltäjänä Suomen markkinoilla on ollut Samsungin kesällä 2019 julkaisema XCover 4s, joka perustui hyvin pitkälti vuonna 2017 esiteltyyn XCover 4:ään, joka sekin oli jo julkaisuhetkellään teknisesti varsin heikoilla kantimilla. Niinpä uusi Pro on enemmän kuin tervetullut uudistus mallistoon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ainoa värivaihtoehto Galaxy XCover Prolle on musta, ja suositushinta puhelimelle Suomessa on 499 euroa.
Samsung Galaxy XCover Pron tekniset tiedot
- Muovirakenne, irroitettava takakansi
- 6,3 tuuman Infinity Display -näyttö, TFT LCD -paneeli, tarkkuus 2400 x 1080 pikseliä, Wet Touch – ja Glove Mode -tuki
- Sormenjälkilukija sivupainikkeessa
- Kaksi takakameraa: 25 megapikselin pääkamera ja 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, automaattitarkennus
- 13 megapikselin etukamera
- Kahdeksanytiminen Samsung Exynos 9611 -järjestelmäpiiri 2,0 gigahertsin kellotaajuudella
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka, tuki enintään 512 gigatavun muistikortille
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompass / läheisyystunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- Käyttäjän vaihdettavissa oleva 4 050 milliampeeritunnin akku 15 watin pikalatauksella
- Mitat 165,2 x 76,5 x 9,94 millimetriä
- Paino 217 grammaa
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis
- Iskunkestävyys testattu MILSTD 810G -standardin mukaisesti
- Käyttöjärjestelmänä Android Pie 9.0, Android 10 -päivitys on julkaistu
Hyvää Samsung Galaxy XCver Prossa
- Kolhuja kestävä kuorirakenne, joka ei näytä keinotekoisen monimutkaiselta. XCover Pron ulkoasua eivät hallitse krumeluurit ja feikkiruuvit, vaan laite on yksinkertaisen koruttoman tyylikkäästi muotoiltu, ja muotoilu on ennen kaikkea käytännöllinen niin käytön mukavuuden kuin iskunkestävyydenkin kannalta.
- Laadukas älypuhelin kestävällä rakenteella. Takavuosina Samsungin XCoverit olivat ehkä päällisin puolin tukevia, mutta älypuhelimina naurettavan heikkotehoisia. Nykyaikaan loikannut XCover Pro toimii myös älypuhelimena mukavasti.
- Käyttäjän vaihdettavissa oleva akku. Käyttäjä voi vaihtaa akun ilman työkaluja, mikäli virta pääsee päivän aikana loppumaan. Lisäksi akun helppo vaihdettavuus pidentää laitteen käyttöikää. ”Hot swap” -mahdollisuutta ei ole, eli laitteen joutuu akunvaihdon yhteydessä käynnistämään uudelleen, eikä akun vaihdettavuus välttämättä päivittäisenä apuna toimi, sillä erillistä laturia Samsung ei vaihtoakuille myy.
Huonoa Samsung Galaxy XCover Prossa
- TFT-näyttö saattaa olla ongelmallinen polarisoivien aurinkolasien kanssa. Näytön polarisaatiosuodin tuntuu olevan kovin haastava aurinkolaseja käytettäessä, kun laitteen kääntää vaaka-asentoon. Lasien linsseistä riippuen kuva voi näkyä hieman tavallista tummempana, reilusti tummempana ja vaikeasti luettavana tai pahimmillaan täysin mustana.
- Akkukesto jättää toivomisen varaa. Laitteessa onneksi on käyttäjän vaihdettavissa oleva akku, sillä virrankulutus ei ole markkinoiden vähäisimpiä. Peruskäytössä laite kyllä jaksaa mukavasti koko päivän, mutta jos laitetta tulee vaikkapa juuri töissä ahkerammin käytettyä, kannattaa laturi tai vaihtoakku pitää työmaalla mukana.
Tuntuma on tukeva ja ulkoasu siisti
Samsung Galaxy XCover Pro on yksinkertaisesti muotoiltu ja ulkonäöltään helposti lähestyttävä. Se ei leiju erikoisuuksilla tai näytä keinotekoisen monimutkaiselta. Pyöreäreunainen laite tuntuu myös käsissä mukavalta. Runko tuntuu tukevalta, mutta pintakerros miellyttävän pehmeältä. Sopivasti karhea takakuori tarjoaa hyvän tuntuman, eikä laite ole käsissä liukas.
Painikkeita on kolmella sivulla. Äänenvoimakkuus- ja herätyspainikkeet sijaitsevat oikealla sivulla, yläpäässä ja vasemmalla sivulla on ohjelmoitavat painikkeet, joihin voi yhdistää erilaisia toimintoja, kuten taskulampun, tai eri sovellusten pikavalintoja. Laite tukee myös push-to-talk-ominaisuutta, eli laitetta voi käyttää yhtä painiketta painamalla radiopuhelimen tavoin, jos toisessa päässä on vastaavalla tuella varustettu laite.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sormenjälkilukija sijaitsee oikean sivun painikkeessa ja toimii mainiosti.
Rungon kulmissa on hieman paksummin pintaa, mikä tuo suojaa pudotuksissa sekä parantaa tarttumismahdollisuuksia. Lisäksi kuori nousee sivuilta näytön pintaa ylemmäksi erillisen suojakotelon tavoin, eli näytön lasikaan ei ensimmäiseksi ole ottamassa iskuja vastaan, jos laite putoaa tai sen päälle kaatuu jotain.
Suorituskyky riittää peruskäyttäjälle
Galaxy XCover Pro on järkevästi hinnoiteltu ja ensisijaisesti hyötykäyttöön tai aktiivisen elämäntavan ihmisille suunnattu laite, joka ei pyrikään olemaan markkinoiden tehokkain. Puhtia on silti sen verran, että esimerkiksi erilaiset huvi- ja hyötysovellukset pyörivät mainiosti. Raskaita pelejä pyörittäessä nykimistä saattaa ilmetä, mutta koville pelaajille onkin sitten omat puhelimensa. 4 gigatavun RAM-muistia voi pitää välttävänä, mutta peruskäytössä se riittää varsin hyvin. Samoin on 64 gigatavun tallennusmuistin kanssa, ja lisätilaa saa tarvittaessa muistikortilla.
Käyttöjärjestelmänä laitteessa oli julkaisuhetkellä vanhempi Android 9, mutta testilaite sai jo päivityksen uuteen Android 10:een. ja samalla käyttöliittymä päivittyi Samsungin One UI 2.0:aan. Artikkelin kirjoitushetkellä tietoturvapäivitys oli peräisin toukokuulta 2020, eli ilahduttavasti ajan tasalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy XCover Pron näyttö on tyypiltään TFT LCD, eikä se tarjoa AMOLED-näytön väritoistoa, mutta on miellyttävän tarkka ja peruskäytössä asiallinen. Erikoisena yksityiskohtana näytön polarisaatiosuodin lienee halvimmasta päästä, sillä se ei tunnu olevan ensinkään yhteensopiva polarisoivien aurinkolasien kanssa.
Eräällä ulkoiluretkellä eteen tuli todella villiltä tuntunut tilanne, kun puhelimen näyttö meni pimeäksi vaaka-asentoon käännettäessä. Hyvin erikoiselta tuntunut vika selvisi hetken ihmettelyn jälkeen, ja syyksi osoittautui polarisoivien aurinkolasien ja näyttöpaneelin huono yhteensopivuus. Testasin puhelinta kolmien eri lasien kanssa, ja linsseistä riippuen kuva oli joko selkeästi tummempi tai täysin musta. Vastaavaan en muista muiden älypuhelimien kanssa itse törmänneeni, vaikkei ilmiö missään nimessä ainutlaatuinen olekaan.
Akkukesto ei häikäise eikä vaihdettava akku lohduta paljoakaan
Akkukestoltaan Galaxy XCover Pro on asiallinen ja jaksaa peruskäytössä mukavasti koko päivän yhdellä latauksella. Raskaammin työsovelluksia tai vaikka sosiaalista mediaa käytellessä saattaa joutua lisävirtaan turvautumaan, ja silloin vaihtoehtoina ovat joko lataus tai akun vaihto. Pikalataus onnistuu enintään 15 watin teholla, eli Samsungin kärkimallien tehokkaimpia latausmahdollisuuksia ei ole, ja puhelimen oman laturin kanssa tyhjästä täyteen lataus onnistuu vajaassa parissa tunnissa. Ammattikäytössä plussaa lienee myös tuki Pogo-lataukselle, eli alapään USB-C-reiän molemmin puolin löytyy latauspinnit, joiden kautta laite saa virtaa sopivassa telakassa.
Vaihdettava akku on mielenkiintoinen yksityiskohta, mutta jättää hivenen kylmäksi. Pikainen googlaus ei kertonut, mistä vaihtoakkuja voisi ostaa, mutta Samsungin edustajan mukaan niitä saa Samsungin virallisista huoltoliikkeistä 25 eurolla. Samsung itse mainitsee laitteen verkkosivulla, kuinka ”voit keskittyä sisältöön sen sijaan, että joutuisit miettimään mahdollista latauspaikkaa tyhjentyneelle akulle”, mutta käytännössä vaihdettava akku toimii enemmänkin hätävarana. Erillistä laturia Samsung ei sille myy, eli vaihtoakku pitää ladata puhelimen sisällä, ellei jostain tarvikekaupasta satu löytymään sopivaa kolmannen osapuolen laturia.
Tietenkin laitteen käyttöikää auttaa akunvaihto ilman erikoistyökaluja, eli jos alkuperäinen akku alkaa parin-kolmen vuoden käytön jälkeen osoittaa väsymisen merkkejä, on korjaus nopea ja helppo.
Kamerat tukevat asiasisällön tallentamista
Kuten olettaa sopii, työkäyttöön suunnitellun älypuhelimen kameratkin ovat etupäässä asiallisia. Samsung Galaxy XCover Pron kameravarustukseen kuuluu kaksi takakameraa sekä yksi 13 megapikselin etukamera. Takakameroista pääkamera on varustettu 25 megapikselin kennolla, ja kaverinaan sillä on kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera. Takakameroiden kinovastaavuudet ovat 26 ja 13 millimetriä, eli laajakulmaisen polttoväli on puolet pääkamerasta.
Kameroiden kuvanlaatua voisi totisesti luonnehtia asialliseksi, eli hyvässä valossa kuvatessa jälki on hyvää ja väritoisto luonnollinen ja miellyttävä, erityisesti pääkameralla. Pääkameran 25 megapikselin kuva kestää hieman myös suurentamista, mutta laajakulmakameran pienempi tarkkuus alkaa nopeasti näkyä erottuvina pikseleinä. Valon vähetessä kohina lisääntyy näkyvästi molemmilla kameroilla, mutta jälki on silti vielä kohtuullista. Myös yökuvaustila laitteesta löytyy, ja sekin tuottaa asiallista jälkeä.
Videokuvauksessa pääkameran jälki on hyvinkin siistiä, mutta laajakulmakamerasta loppuu dynamiikka nopeasti kesken, eli kirkkaammat kohteet palavat herkästi puhki. Videokuvauspuolella Galaxy XCover Prosta löytyy mukavana ja työkäytössä hyödyllisenäkin yksityiskohtana tuki AR-piirroksille. Alkujaan Galaxy Note10 -puhelimissa nähty ominaisuus mahdollistaa piirtämisen ja kirjoittamisen videon päälle niin, että kuvat ja tekstit pysyvät kiinni kohteissa, eivätkä liiku kuvan mukana.
Testikuvia löytyy alta artikkelin lopusta.
Koteloitu kovaa käyttöä kestäväksi
Samsungin lehdistötiedotteen mukaan ”XCover Pro on vesitiivis ja iskunkestävä IP68- ja MILSTD 810G -standardien mukaisesti. Puhelimen on testattu kestävän pudotus 1,5 metrin korkeudelta.” Näistä IP68 tarkoittaa, että laite on täysin pölytiivis ja se kestää pidempiaikaisen upotuksen veteen. Joissain mainoksissa ja tiedotteissa virheellisesti mainittua IP69-luokitusta puhelimella ei ole, eli kuuman, paineistetun vesihöyryn kanssa ei kannata ryhtyä leikkimään.
MIL STD 810G on tällaisissa yhteyksissä hyvin paljon lähinnä sanahelinää ja markkinointipuhetta, koska kyse on Yhdysvaltain Armeijan mittausstandardista, jonka minimivaatimukset laitevalmistaja voi kuitenkin itse asettaa itselleen mieluisiksi. Samsung on onneksi blogikirjoituksissaan hieman avannut testausmenetelmiä, ja laitetta on altistettu niin vaihteleville lämpötiloille ja ilmankosteuksille, tunteja kestäneelle jatkuvalle tärinälle kuin pudotuksillekin. Samsungin mukaan testilaite toimi normaalisti pudottuaan ensin 26 kertaa viiden jalan eli noin 1,5 metrin korkeudesta.
Testilaitteella emme lähteneet iskunkestävyyttä kokeilemaan, mutta laitetta käsitellessä on helppo uskoa, ettei se ihan pienistä iskuista ole moksiskaan. Silti tulee muistaa, ettei laitetta ole sentään ydinsodan kestäväksi suunniteltu, eli pudotus muutamasta metristä saattaa olla kohtalokas, ja esimerkiksi yksi teräväreunainen kivi saattaa koitua näyttölasin kohtaloksi matalaltakin pudotessa.
Koska akku on käyttäjän vaihdettavissa, on myös takakuori irroitettavissa ilman työkaluja, ja alkuun mieleen muistuivatkin takavuosien peruspuhelimet, jotka lattialle pudotessaan eivät välttämättä hajonneet, mutta sinkauttivat takakuoren ja akun noin parin metrin säteelle itse puhelimesta. Galaxy XCover Pron kohdalla tämä tuskin koituu ongelmaksi, sillä sen verran hyvin takakuori tuntuu paikoilleen napsahtavan.
Vihdoin XCover, jota voi suositella
Voin rehellisesti sanoa, että takavuosien heikkotehoiset Galaxy XCoverit samankaltaisine kilpailijoineen saivat minut lähinnä turhautumaan, mutta uusi Galaxy XCover Pro on toista maata. Tässä on vihdoin laite, jota voin vilpittömästi suositella kaverille, joka kaipaa älypuhelinta kovempaankin menoon. Se ei tykitä hurjia pelitehoja tai hämmästytä sen enempää näyttönsä kuin kameroidensakaan kuvanlaadulla, mutta täyttää mainiosti peruskäyttäjän tarpeet ilman raivostuttavaa tahmaamista.
Suoria kilpailijoita Samsung Galaxy XCover Prolle ei markkinoilta oikein löydy. Suunnilleen samassa hintaluokassa on viime syksynä julkaistu Doogee S95 Pro, joka rehellisyyden nimissä liikkuu kuitenkin enemmän hilavitkuttimien kuin työpuhelimien maailmassa. Cat S52 puolestaan jää teknisesti jälkeen XCover Prosta, vaikka suojauksiltaan onkin samassa luokassa.
Peruspuhelimien puolelta kovempaan käyttöön on suunniteltu Nokia 800 Tough, josta toki löytyy esimerkiksi sähköposti, WhatsApp ja yksinkertainen Google Maps, mutta se on silti lähtökohtaisesti peruspuhelin, ja painii siis eri sarjassa kuin selkeästi älypuhelimeksi kelpaava XCover Pro.
Tietysti yksi vaihtoehto on paketoida vaikkapa Samsungin oma Galaxy A51 muutamalla kympillä tukeviin suojakuoriin, mutta silloinkin saattaa hieman jännittää, kestääkö puhelin esimerkiksi lämpötilanvaihteluja tai tärinää, eikä akkuakaan pääse vaihtamaan ilman erikoistyökaluja.
Kaiken kaikkiaan Samsung Galaxy XCover Pro on vihdoin sitä, mitä XCoverin olisi pitänyt jo aiemmin olla. Älypuhelin, joka ei hevillä hajoa eikä myöskään johda hitaudellaan käyttäjänsä pään hajoamiseen.
Alta löytyy esimerkkikuvia Galaxy XCover Prolla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »