Samsungin Galaxy Note -sarjan puhelimet ovat perinteisesti sisältäneet S Pen -ohjauskynän lisäksi ison näytön ja viimeisen päälle tehokkaan sisäisen tekniikan sekä kaikki huippuluokan herkut, joita julkaisuhetkellä suinkin on voinut kuvitella. Samalla kynää kaipailevat älypuhelinkäyttäjät ovat valitettavasti joutuneet katselemaan myös hinnaltaan varsin kovan luokan luuria.
Samsung Galaxy Note10 Lite
- 6,7" Super AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 12 + 12 + 12 Mpiks. kamera
- 32 Mpiks. etukamera
- Samsung Exynos 9810 -piiri
- 4500 mAh akku
Tähän on nyt tullut helpotusta, kun Samsung toi alkukeväästä myyntiin uuden Galaxy Note10 Liten. Puhelimen suositushinta on 629 euroa mutta hinta on ehtinyt painua nopeasti jo alle 500 euron.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Kevytversiossa” ei ole kaikkia Galaxy Note10:n tai Note10+:n herkkuja, mutta S Pen -ohjauskynä siitä löytyy, ja onpa hintakin roimasti alhaisempi, kun verrokit ovat hinnoiltaan tätä nykyä noin 900 euroa ja hieman yli 1000 euroa. ”Budjettiluokan” laite tarjoaa paljon vastinetta rahalle, mutta säästöratkaisut näkyvät tehoissa.
Samsung Galaxy Note10 Liten tekniset tiedot
- 6,7 tuuman Super AMOLED -näyttö, 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselillä (398 PPI)
- Näytönalainen sormenjälkilukija
- S Pen -kynä (4 096 tason paineentunnistus, alle 70 millisekunnin latenssi ja 0,7 millimetrin kärki), säilytyspaikka kynälle puhelimessa
- Kolme takakameraa
- 12 megapikselin pääkamera dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 12 megapikselin 2x optisen zoomin telekamera automaattitarkennuksella, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 4K-videokuvaus jopa 60 ruudun sekuntinopeudella
- 32 megapikselin automaattitarkenteinen etukamera f/2,2-aukolla
- Kahdeksanytiminen Samsung Exynos 9810 -järjestelmäpiiri
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 1 teratavuun asti)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 4 500 milliampeeritunnin akku 25 watin pikalatauksella
- Mitat 163,7 x 76,1 x 8,7 millimetriä
- Paino 198 grammaa
Eroja huippumalleihin
Eroja kalliimpiin Note10-versioihin on vähän siellä ja täällä, osa eroista on ehkä merkittävämpiä kuin toiset. Näyttö on ”vain” Super AMOLED, ei Dynamic AMOLED, eikä stereoäänentoistoa tai Dolby Atmos -tukea löydy. Langatonta latausta ei tueta, eikä S Pen -kynä tue ilmaeleohjausta. 4 500 milliampeeritunnin akku on isompi kuin Galaxy Note10:ssä tai Note10+:ssa, mutta toisaalta järjestelmäpiirinä on jo pari vuotta vanha Exynos 9810, joka ei edusta aivan yhtä tehokasta tai virtapihiä tekniikkaa kuin nykyisten huippumallien piirit. Näytön läpimitta (6,7″) tuumissa ilmaistuna on selkeästi suurempi kuin Galaxy Note10:ssä ja lähes yhtä iso kuin Note10+:ssa, mutta käytännössä näyttö on kasvanut korkeussuunnassa eli näyttösuhde on pitkulainen 20:9.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Takapinta Galaxy Note10 Litessä on lasin sijaan kiiltävää muovia, jota Samsung kutsuu nimellä ”Glasstic”, ja reunoja kiertää metallirunko. Puhelimen pintaloistoa merkittävämpänä erona voinee pitää IP-luokitellun pölyn- ja vedenkestävyyden puutetta. Siinä, missä kalliit huippuversiot ovat IP68-luokiteltuja, eli pöly- ja vesitiiviitä, ei Litestä tällaista mainintaa löydy. Myös sormenjälkilukija eroaa kalliimmista malleista. Huippuversiot käyttävät näytön alaista ultraäänitunnistinta, mutta Liten tunnistin on tyypiltään perinteisempi optinen.
Hyvää Samsung Galaxy Note10 Litessä
- Galaxy Note10 Lite tuo S Pen -ohjauskynän tarjolle edullisempaan hintaluokkaan. Uusimpien versioiden ilmaeleohjausta se ei tue, mutta Bluetooth-yhteys ja kauko-ohjaintoiminnot löytyvät. Kaikki eivät tarvitse ohjauskynää puhelimeensa, mutta piirtämiseen ja nopeiden muistiinpanojen tekemiseen se on mainio, eikä markkinoilla paljoa muitakaan tarjokkaita ole.
- Suuri näyttö ja akku. Kumpikaan ei ponkaise sarallaan markkinoiden ykköspaikalle, mutta tarjoavat mukavasti vastinetta rahalle.
- Vanhan hyvän ajan kuulokeliitäntä. Eittämättä moni yhä haikailee perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän perään, ja Galaxy Note10 Litestä sellainen löytyy. Kalliimmista versioista kuulokeliitäntä on jo jätetty pois.
Huonoa Samsung Galaxy Note10 Litessä
- Näyttöön piilotettu optinen sormenjälkitunnistin on huono. Galaxy Note10 Liten näyttöön upotettu optinen sormenjälkitunnistin on erillisiin tunnistimiin verrattuna yksinkertaisesti huono. Lukija on turhauttavan hidas ja harmittavan epävarma.
- Ei vesitiiviyttä. IP67- tai IP68-luokitusta voisi vähitellen pitää jo jonkinlaisena standardina huippuluokan puhelimissa, mutta Lite jää sen verran huippuluokasta jälkeen, ettei Samsung lupaa laitteen selviävän uimareissulta ehjänä.
- Ei langatonta latausta. Galaxy Note10 Litessä on toki 25 watin pikalataus ja suurehko 4500 milliampeeritunnin pikalataus, mutta langattomien latureiden päälle se ei ymmärrä. Joillekin moinen yksityiskohta on merkityksetön, mutta langattomaan lataukseen tottuneelle menetys saattaa tuntua kurjalta.
Ulkonäkö ja tuntuma tuttua Samsungia
Galaxy Note10 Lite on muotoilultaan tuttua tämän päivän Samsungia, eli alumiinirunko reunustaa laitetta, kaareutuvien etu- ja takapaneeleiden tarjotessa sulavaa näköä ja tuntumaa.
Laite tuntuu käsissä miellyttävältä, joskin liukkaalta. Glasstic-materiaali näyttää äkkiseltään tutulta kiiltävältä lasilta, mutta kun laitteen ottaa kämmenelle, tuntuu muovi aavistuksen lasipintaa lämpimämmältä ja pehmeämmältä. Premium-tuntumaa tämä hieman syö, mutta muovin voisi toisaalta olettaa kestävän iskuja lasia paremmin. Naarmuuntumiselle pinta tuntuisi olevan altis, sillä testilaitteessa näkyi pieniä naarmuja jo muutaman viikon peruskäytön jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy Note10 Lite on muuten ensimmäinen Note-sarjan puhelin sitten Note 5:n, jossa ei ole reunoilta kaareutuvaa Edge-näyttöä. Näytön lasi on toki reunoiltaan pyöristetty, mutta itse näyttöpaneeli on suora. Tämä ei millään tavalla kuitenkaan heikennä Liten arvoa tai ulkonäköä.
Vaikka mallinimi viittaakin Note10-sarjan dieettiversioon, on laite itse asiassa pulskempi kuin kalliimmat veljensä. 8,7 millimetrin paksuudella eroa tulee 0,8 millimetriä, eli ei paljoa, mutta hieman kuitenkin. Kaikkinensa laite kuitenkin tuntuu varsin sutjakalta. Samaten Lite on myös malliston pisin ja painavin. Erot Plus-malliin ovat kuitenkin häviävän pieniä, 1,4 millimetriä ja kolme grammaa. Perusmallin Note10:een eroa kertyy jo toistakymmentä millimetriä ja kolmisenkymmentä grammaa, minkä kyllä huomaa käytössä.
Suorituskyky uhkaa jäädä kilpailijoista
Kuten edellä tuli jo mainittua, Galaxy Note10 Liten sisuksissa ruutia tarjoilee yhtiön oma Exynos 9810 -järjestelmäpiiri. Alkuvuodesta 2018 esitelty piiri löysi ensimmäiseksi tiensä Galaxy S9 -puhelimiin, eli kyse on parin vuoden takaisesta huippuluokan piiristä. Parin vuoden aikana kehitystä on tapahtunut niin suorituskyvyssä kuin esimerkiksi virrankulutukseen vaikuttavassa valmistustekniikassakin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kilpailijoiden leirissä saattaa tässä hintaluokassa törmätä Qualcommin Snapdragon 855- tai 855+-järjestelmäpiireihin, joiden suorituskyky näyttää kaapin paikkaa Samsungille. Samaten massamuistin nopeudessa Lite jää jälkeen joistain UFS 3.0 -massamuistia käyttävistä kilpailijoistaan.
Peruskäyttäjälle erot ovat häviävän pieniä, mutta raskaassa käytössä vaikutus saattaa olla huomattava. Esimerkiksi erityisen raskaita pelejä pyörittäessä voi Exynos tarjota pätkivää ruudunpäivitystä, kilpailijoiden pyörittäessä materiaalia sulavammin.
Galaxy Note10 Liten AMOLED-näyttö ei ole markkinoiden parhaimmistoa, mutta kuitenkin aivan hyvä. Tälle näyttötyypille ominaisesti väritoistoa ja kontrastia löytyy, ja kirkkauttakin on riittävästi myös aurinkoisella säällä käytettäessä. Oletuksena näyttö on asetettu luonnolliselle väritoistolle, mutta karkkivärien ystävät voivat asetuksista ottaa käyttöön eläväisemmän väritoiston. Kuten olettaa sopii, näytön kuva ei tällöin ole yhtä luonnollinen, mutta iloisen räiskyvä.
Näyttöhifistelijöiden harmiksi näytön virkistystaajuus on vain 60 hertsiä, kun jotkin kilpailijat tässä hintaluokassa tarjoavat 90:n tai jopa 120 hertsin virkistystaajuuksia. Peruskäyttäjälle tuskin muodostuu tästä ongelmaa, ellei vieressä satu samanaikaisesti olemaan nähtävissä korkeamman virkistystaajuuden näyttöä.
Stylus-kynää kaipaaville Galaxy Note-sarjan laitteet ovat jo useamman vuoden olleet verrattomia. S Pen -kynä ei ole yhteensopiva muiden älypuhelimien kanssa, vaan toimii vain Noten kanssa.
Puhelin sille suunnitellun kynän kanssa tarjoaa yhteensopivuutta, jota jokin muu puhelinmalli kolmannen osapuolen styluksen kanssa ei pystyisi tarjoamaan. S Pen -kynän tarkkuus ja tuntuma ovat erinomaisia ja näyttö tunnistaa kämmenreunan niin, ettei harhakosketuksia rekisteröidä kynää käytettäessä.
Kynästä löytyy Bluetooth-yhteys, eli se toimii myös kauko-ohjaimena tietyille toiminnoille, mutta kalliimmista Note10-sarjan puhelimista poiketen Liten kynä ei tue ilmaeleohjausta. Henkilökohtaisesti en ole kyseisiä eleitä päässyt kokeilemaan, mutta useiden raporttien ja kuvausten perusteella niiden puuttumista ei voi kuitenkaan pitää kovin merkittävänä. Galaxy Note10 Litessä S Pen toimii kerrassaan mainiosti.
Biometrisen tunnistamisen osalta Galaxy Note10 Lite jää selvästi jälkeen monista kilpailijoistaan, mutta sama seikka taitaa vaivata myös kalliimpia Note10-malleja. Litessä näyttöön piilotettu sormenjälkitunnistin on tyypiltään optinen, kun Note10:ssä ja Note10+:ssa tunnistin toimii ultraäänen avulla. Lienee sitten käyttäjän tuntumasta riippuvaista, kumpi ratkaisuista on vähemmän huono, mutta lukemattomien muiden puhelinmallien erillisiin tunnistimiin verrattuna nämä näyttöön upotetut tunnistimet ovat huonoja.
Galaxy Note10 Liten sormenjälkilukija on hidastoiminen, mutta hetken odottelukaan ei aina takaa onnistunutta lukutulosta. Itse asiassa lukija jättää yllättävän usein sormen tunnistamatta. Muutaman viikon testijaksolla opetin sille kolme sormenjälkeä jopa kahdesti uudelleen, mutta aina vain tunnistin toimi kehnosti. Tämä tuntui paikoin jopa raivostuttavalta, sillä nykyajan älypuhelimessa pitäisi nopean ja vaivattoman tunnistautumisen olla jo itsestäänselvyys. Kasvojentunnistuskin laitteesta toki löytyy, mutta senkään toimintaa ei oikein pääse kehumaan.
Kamerat hintaluokkaan sopivia
Kalliimman Galaxy Note10:n tavoin myös Note10 Lite sisältää kolme takakameraa, mutta Liten kamerapatteristo on riisuttu erikoisuuksista. Pääkameran kavereina ovat ultralaajakulmakamera ja telekamera. Jokaisen kameran tarkkuus on 12 megapikseliä, eikä muuttuvia aukkoja ole. Pääkameran aukkoluku on f/1,7, laajakulmakameran aukkoluku f/2,2 ja telekameran aukkoluku f/2,4. Kamerasovelluksessa kolme eri kameraa näkyvät simppelisti normaalina, 0,5-kertaisena zoomina ja 2-kertaisena zoomina, ja kinovastaavuuksiltaan kamerat ovat 26 millimetriä, 13 millimetriä ja 52 millimetriä.
Galaxy Note10 Liten kameravarustus on siis varsin yksinkertainen, jos sitä vertaa aiemmin julkaistuihin Note10-malleihin tai vaikkapa samaan aikaan julkaistuun S10 Liteen. S10 Liten pääkamera on tarkkuudeltaan 48 megapikseliä ja varustettu hienostuneemmalla Super Steady -kuvanvakautuksella.
Lienee hyvin pitkälti makuasia, minkälaisia kameroita puhelimeltaan kaipaa, ja itse pidin tätä 0,5-kertaisen, 1-kertaisen ja 2-kertaisen zoomin kokonaisuutta varsin kätevänä päivittäisessä työkäytössä. Laajakulma on todellakin laaja, eli kuvatessa reunoille tulee jo selkeää vääristymää.
Kameroiden suorituskykyä voi pitää asiallisena, mutta suuria fanfaareja ne eivät ansaitse. Hieman erilaisia asetuksia kokeilemalla saa kuvista tarpeiden ja halujen mukaan joko asiallisia tai hyvinkin räiskyviä, mutta kuviin tulee herkästi hienoista pehmeyttä ja valon vähetessä kohinaa alkaa tulla runsaasti. Automaattiasetuksilla kuvattuna kevään heräilevä luonto eiGalaxy Note10 Litellä kuvattuna näyttänyt erityisen heräilevältä, mutta työkäyttöä ajatellen kuvanlaatu on tyydyttävä ja kamerat toimivat nopeasti.
Esimerkkikuvia löytyy artikkelin lopusta.
Kohtuullisen hyvä akunkesto
Galaxy Note10 Lite sisältää 4 500 milliampeeritunnin akun ja näin ollen se päihittää akkukapasiteetillaan kalliimmat sisaruksensa. Pari vuotta vanhaa teknologiaa edustava järjestelmäpiiri kuitenkin hukkaa isomman kapasiteetin edun, eli ennätyslukuihin Galaxy Note10 Litellä ei pääse. Akkukestoa voisi silti kuvailla vähintäänkin mukavaksi. Normaalin työpäivän akku kesti itselläni mukisematta, kun normaalisti käytössä oleva iPhone XS Max alkaa yleensä iltapäivällä kaivata jo hieman apuja laturilta, että se jaksaa iltaan asti.
Itse jäin Galaxy Note10 Liteltä kaipaamaan langatonta latausta, johon olen puhelimissani viime vuosina tottunut ja oppinut arvostamaan sen vaivattomuutta. Latauskäämien poisjättö toki mahdollistaa isomman akun sovittamisen samoihin kuoriin, ja kuten edellä tuli mainittua, on Samsung laitteeseen kiitettävän ison akun laittanutkin.
Galaxy Note10 Lite tukee myös 25 watin pikalatausta, mutta huippumalleista tuttua 45 watin lataustukea Litestä ei löydy. Tätäkään ei ehkä voi pitää järin suurena miinuksena, sillä käytännössä suurin osa latauksesta kuitenkin tapahtuisi alhaisemmalla teholla. Omalla laturillaan Note10 Lite latautui viidestä prosentista 65 prosenttiin noin puolessa tunnissa ja täyteen asti noin tunnissa ja 15 minuutissa.
Yhteenveto: S Pen -kynän ystäville mielenkiintoinen vaihtoehto
Samsung Galaxy Note10 Lite on varmasti tervetullut uutuus niille käyttäjille, jotka ovat tottuneet S Pen -kynän tuomiin mahdollisuuksiin. Jos kynälle ei ole tarvetta, samasta hintaluokasta löytyy esimerkiksi Samsungin oma, mielenkiintoisia kameraratkaisuja tarjoava Galaxy S10 Lite.
Toisaalta vanhempaa Galaxy S10 -huippumallia alkaa pian saada tarjouksista kilpailukykyiseen hintaan, ja se tarjoaa Galaxy Note10 Liteä parempaa suorituskykyä ja paremman näytön. Muiden valmistajien puhelimista esille taas nousevat ainakin OnePlus 7T ja 7T Pro, jotka liikkuvat Note10 Liten hintaluokassa, tarjoten enemmän suorituskykyä ja esimerkiksi 90 hertsin näytöt.
Loppujen lopuksi voisi kuitenkin sanoa, ettei Galaxy Note10 Litelle hintaluokassaan juuri oikeita kilpailijoita ole, sillä S Pen -kynä on yliveto, jos sellaista puhelimeltaan haluaa. Galaxy Note10:stä ja Note10+:sta kynä tietysti löytyy, mutta hintakin on sitten kovempi. Lite-versio tinkii muutamista jutuista, mutta tuo näin S Penin tarjolle edullisempaan hintaluokkaan, eikä silti juurikaan tingi mistään tärkeästä. Oikeastaan ainoat oikeat puutteet, jotka jäivät harmittamaan, ovat IP-luokitellun vedenkestävyyden ja langattoman latauksen pois jättäminen.
Galaxy Note -malliston edullisempi versio Galaxy Note10 Lite ei aivan vielä näillä eväillä ansaitse varauksetonsa suositusta, mutta on ehdottomasti tervetullut uusi avaus, jolle soisi jatkoa päivitettynä versiona Samsungin mallistossa jatkossakin.
Alla muutamia Galaxy Note10 Litellä otettuja testikuvia. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia, mutta alkuperäisiä voit tarkastella tarkemmin myös Dropboxissa tästä linkistä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »