Nokian alkuvuoden tulos osui melko tarkkaan hajanaisten analyytikko-odotusten keskimääräiseen odotukseen.
Nokian oikaistu liikevoitto (ei-IFRS) ylsi 116 miljoonaan euroon tammi-maaliskuussa, kun analyytikot olivat odottaneet 102 miljoonaa euroa.
Nokian 4,9 miljardin euron liikevaihto jäi hieman analyytikoiden 5,1 miljardin euron ennusteesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian vuotta aiempi alkuvuoden tulos oli erittäin heikko, joten siihen nähden tulos parani nyt alkuvuonna komeasti. Silti oikaistun liikevoiton marginaali eli suhde liikevaihtoon jäi vain 2,4 prosenttiin.
Nokian mukaan se onnistui parantamaan katteitaan tuotekustannusten vähennystoimien myötä. Liiketoiminnan kasvu oli vahvaa Nokia Software -segmentissä ja Nokia Enterprise -liiketoiminnassa.
Yhteeensä kaupallisia 5G-sopimuksia Nokialla on 70 kappaletta ja verkkoja on otettu käyttöön 21.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia myös laski tänään koko vuoden tulosnäkymiään. ”Aiemmin julkaistujen vuoden 2020 näkymien vaihteluvälien puitteissa tarkennamme ei-IFRS osakekohtaisen tuloksen keskipisteen 0,23 euroon ja liikevoittoprosentin keskipisteen 9,0 prosenttiin”, Nokia kertoo nyt. Aiemmin ohjeistuksen keskipisteet olivat olleet 0,25 euroa ja 9,5 prosenttia.
Nokian mukaan koronavirustilanteen vaikutuksesta suurimman osan arvioidaan kohdistuvan toiseen neljännekseen, ja toisesta vuosipuoliskosta odotetaan edelleen kausiluonteisesti vahvaa.
Nokian verkkoliiketoiminnan käsittävän Networks-segmentin liikevaihto laski alkuvuonna vuotta aiemmasta 5 prosenttia 3,757 miljardiin euroon ja esimerkiksi kertaeristä oikaistu liiketulos (ei-IFRS) oli -81 miljoonaa euroa. Vertailukausi vuoden 2019 alussa oli heikko tuoden tuolloin -254 miljoonan euron tappion.
Alkuvuonna korona-ajan rajoitukset söivät Nokian mukaan Networksin liikevaihdosta 150 miljoonaa euroa. Näiden toimitusten odotetaan siirtyvän eteenpäin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia on kertonut, että se odottaa heikosti suoriutuneen mobiiliverkkojen Mobile Access -liiketoiminnan tilanteen paranevan, kun uusilla piiriratkaisuilla varustettujen ReefShark-tuotteiden osuus toimituksista kasvaa. Nokian 5G-verkkolaitteiden valmistuskustannukset ovat olleet kilpailijoita korkeampia, ja myös suorituskykyä on arvosteltu. Nyt Nokian mukaan ReefShark-tuotteiden osuus toimituksista kasvoi edeltävän neljänneksen 10 prosentista 17 prosenttiin alkuvuonna.
Networks-segmentin sisällä alkuvuonna Mobile Accessin liikevaihto laski 2 prosentilla, kiinteiden verkkojen Fixed Accessin 18 prosentilla, IP-reitityksen 10 prosentilla ja optisten verkkojen 1 prosentilla. Bruttokateprosentti parani vahvasti 26,9 prosentista 30,4 prosenttiin.
Nokia Software -ohjelmistoliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 13 prosenttia 643 miljoonaan euroon ja oikaistu liiketulos (ei-IFRS) nousi viime vuoden -7 miljoonasta eurosta nyt 70 miljoonaan euroon.
Nokian patentti-, teknologia- brändilisensoinnin kattavan Nokia Technologiesin liikevaihto laski 6 prosentilla 347 miljoonaan euroon ja oikaistu liiketulos (ei-IFRS) laski 4 prosentilla 290 miljoonaan euroon. Technologiesin liikevaihdon laskua selitti kertaluonteisen liikevaihdon pienentyminen noin 40 miljoonasta eurosta noin 10 miljoonaan euroon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alueellisesti Kiina jatkoi Nokialle heikkona alueena ja liikevaihto sieltä laski 29 prosenttia vuotta aiemmasta 308 miljoonaan euroon. Nokia on jäänyt ulos 5G-verkkosopimuksista Kiinassa niiden mennessä kiinalaisille yhtiöille sekä rajatusti Ericssonille.
Nokia kertoo tuloksestaan sekä raportoituina että esimerkiksi uudelleenjärjestelykuluista ja yrityskauppoihin liittyvien aineettomien oikeuksien poistoista oikaistuina ei-IFRS-lukuina. Nyt alkuvuonna Nokian oikaistu ei-IFRS-liiketulos oli 116 miljoonaa euroa mutta raportoitu liiketulos -76 miljoonaa euroa. Raportoitu nettotulos oli -100 miljoonaa euroa.
Nokian kassa ja lyhytaikaiset sijoitukset maaliskuun lopussa olivat 6,3 miljardia euroa ja korollisilla veloilla vähennetty nettokassa 1,3 miljardia euroa. Nokia keskeytti viime syksynä osingonmaksun vahvistaakseen kassatilannettaan.
Näin toimitusjohtaja Rajeev Suri kommentoi kokonaisuudessaan Nokian tulosta
”Nokian vakaa ensimmäisen neljänneksen tulos osoitti laajaa kannattavuuden parannusta edellisvuoteen verrattuna, kun muutostoimenpiteemme ja tuotekustannusten vähennystoimemme alkoivat vaikuttaa. Edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna konsernin ei-IFRS-liikevoittoprosentti kasvoi 3,6 prosenttiyksikköä; Networks-segmentin bruttokateprosentti kasvoi 3,5 prosenttiyksikköä; Nokia Software -segmentin neljännes oli erinomainen katteiden parantuessa merkittävästi ja kehityksen ollessa vahvaa asiakkaissa Pohjois-Amerikassa. Nokia Enterprise -liiketoiminnan liikevaihto kasvoi kaksinumeroisin luvuin.
Kuten kommentoin viime neljänneksellä, keskitymme edelleen vahvasti Mobile Access -liiketoimintaan ja kassavirran tuottamiseen, ja edistyimme hyvin kummallakin osa-alueella ensimmäisellä neljänneksellä. ”5G Powered by ReefShark” toimitusten kasvu jatkuu ja tuotekustannusvähennykset etenevät hyvin. Ilmoitimme myös johtavista uusista ratkaisuista neljänneksen aikana. Näihin sisältyi ainutlaatuinen lähestymistapa dynaamiseen taajuuksien jakoon, joka on nyt testikäytössä tietyillä merkittävillä asiakkailla ja jonka odotetaan tulevan saataville suuressa mittakaavassa kesän kuluessa DSS-kyvykkäiden mobiililaitteiden saatavuuden mukaisesti. Palveluiden osalta jatkuvat suorituksen parannukset edistivät kannattavuuden paranemista edellisvuoteen verrattuna. Paransimme myös kassa-asemamme 6,3 miljardiin euroon, kun taas nettokassa laski odotusten mukaisesti kausiluonteisesti 1,3 miljardiin euroon.
Nämä parannuksethan tulevat ennennäkemättömän, COVID-19:n aiheuttaman muutoksen aikaan. Meille on tärkeintä työntekijöidemme suojaaminen, asiakkaidemme kriittisen verkkoinfrastruktuurin ylläpito ja vahvan kassa-asemamme varmistaminen. Ensimmäisellä neljänneksellä COVID-19:stä johtuvien haasteiden vaikutus liikevaihtoomme oli noin 200 miljoonaa euroa, ja tämä johtui pääasiassa Kiinaan liittyvistä toimitushäiriöistä.
Tarkennamme aiemmin julkaisemiemme vuotta 2020 koskevien näkymien vaihteluvälien puitteissa niiden keskipisteitä heijastaen tämänhetkisen COVID-19-tilanteen aiheuttamia kasvaneita riskejä ja epävarmuutta. Arviomme mukaan COVID-19:n vaikutus kohdistuu pääosin toiseen neljännekseen, ja uskomme toimialamme kestävän kriisiä melko hyvin, vaikka se ei olekaan sille immuuni.
Kysynnässä ei havaittu laskua ensimmäisellä neljänneksellä. COVID-19-tilanteen kehittyessä lisääntyvät haasteet toimituksissa ja jakelussa ovat kuitenkin mahdollisia useissa maissa ja jotkut asiakkaat saattavat arvioida uudelleen hankintasuunnitelmiaan. On ilahduttavaa, että vaikka suurin osa tutkimus- ja tuotekehityshenkilöstöstämme työskentelee kotoa käsin, emme ole havainneet tällä olleen mitään vaikutusta tuotesuunnitelmiimme, ja itse asiassa jotkin keskeiset ohjelmistoversiot etenevät edellä aikataulusta. Lisäksi verkkokapasiteetin tarpeessa huomattiin valtavaa kasvua.
Lopuksi, Nokian visio maailmaa yhdistävän teknologian luomisesta ei ole koskaan ollut tärkeämpi kuin nyt. Haluan kiittää työntekijöitämme heidän uskomattomasta sinnikkyydestään, jatkuvasta tuesta toisilleen etätyöskentelyn aikana, sekä sitoutumisestaan siihen, että kriittisten verkkojen toimittaminen jatkuu tänä aikana. Samoin haluan kiittää asiakkaitamme, toimittajiamme, yhteisöjämme ja koko laajaa ”Nokia-perhettä” heidän jatkuvasta tuestaan.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »