Muun muassa urheilukelloistaan tunnetuksi tullut suomalainen, tätä nykyä tosin kiinalaisomistuksessa oleva Suunto esitteli tammikuussa ensimmäisen Wear OS -käyttöjärjestelmään perustuvan urheiluälykellonsa, Suunto 7:n. Suomessa suunniteltu ja testattu kello sisältää Googlen käyttöjärjestelmän ansiosta paljon ominaisuuksia, mutta lopputulos aiheuttaa ristiriitaisia tuntemuksia.
Älykellot ja erilaisia älyominaisuuksia sisältävät urheilukellot ja aktiivisuusrannekkeet ovat muutamassa vuodessa ilmestyneet katukuvaan varsin huomattavissa määrin. Siinä missä vaikkapa Applen tai Samsungin ensimmäiset älykellot toivat kantajilleen vahvaa nörtin leimaa, ovat vahvimpana kohderyhmänä tätä nykyä aktiiviliikkujat. Niinpä esimerkiksi juuri Suunnon kaltaiset vanhan liiton valmistajatkin ovat lähteneet rohkein mielin mukaan laajentamaan rannetietokoneiden markkinoita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suunto 7:n materiaaleina on kellon kehässä ruostumaton teräs ja rungossa vahvistettu polyamidi. Kellon halkaisija on 50 millimetriä ja painoa sillä on 70 grammaa. Ranneke on kooltaan 24 millimetriä ja saatavana on silikoni-, nahka- ja tekstiilirannekkeita. Graphite Copper -väriyhdistelmää kantava testikello toimitettiin silikonirannekkeen kanssa. Suositushinta kellolle on 479 euroa.
Teknisenä perustana Suunto 7 sisältää muun muassa Qualcomm Snapdragon Wear 3100 -piirin, pulssimittauksen ranteesta, barometrin ja sisäänrakennetun GPS / GLONASS / Galileo -paikannuksen. Suunnon kello on ensimmäinen Wear OS -kello, joka hyödyntää Snapdragon 3100 -piirin matalan virrankulutuksen kuntoilutilaa. Lisäksi kelloon on mahdollista ladata reittikarttoja offline-käyttöä varten, eli lenkkeily sujuu, vaikkei kelloon yhdistettyä puhelinta olisikaan mukana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suunnon valikoimissa on jo ennestään ollut runsain mitoin aktiiviliikkujalle soveltuvia rannelaitteita, mutta Wear OS:n älyominaisuudet mahdollistavat myös esimerkiksi isojen musiikki- ja maksupalveluiden tuomisen mukaan, Googlen sovelluskaupan tarjoamista kolmannen osapuolen sovelluksista puhumattakaan. Valitettavasti Suunto 7:n kohdalla laajennusyritys vaikuttaa kuitenkin jossain määrin harkitsemattomalta, sillä Suunnon perinteisemmät kuntoiluseurannat tuntuvat kompastelevan Googlen (ja muiden) vastaavien sovellusten jaloissa.
Kellon käyttöönotto aiheuttaa jo pientä hämmennystä, kun kellossa ja siihen yhdistetyssä älypuhelimessa pitää kirjautua niin Suunnon kuin Googlenkin sovelluksiin, että kellon asetukset saa kuntoon ja treeniseurannan voi aloittaa. Sovellukset tuntuvat jonkin verran juttelevan keskenään, mutta sitten taas kuitenkaan eivät ihan täysin. Fiilis on hivenen turhauttava ja hämmentävä.
Älykellona Suunto 7 on tyylikäs ja hienosti viimeistelty, pehmeä silikoniranneke tuntuu miellyttävältä ja tarjoaa kuntoillessa napakan pidon ranteessa, sillä hieman elastisen rannekkeen voi vetää aika tiukalle ilman, että se tuntuisi vielä varsinaisesti epämukavalta. Ranneke kiinnittyy kelloon pikakiinnikkeillä, mutta perinteisiä kellorannekkeita on turha suunnitella käyttävänsä, vaan pikakiinnitys on Suunnon omaa mallia, eli vaihtorannekkeita pitää etsiä valmistajan omista valikoimista.
Suunto 7:n näyttö on iso, mutta toisaalta koko kello on melkoisen kookas, pienikätiselle ehkä jopa turhan iso. Itseäni jäi harmittamaan kellon suuri koko ja reunojen terävähkö muotoilu, kun esimerkiksi yritin ujuttaa kelloa nopeasti esiin takin hihasta nähdäkseni saapuvat ilmoitukset. Useimmiten yritys jäi turhautumisen vuoksi kesken, kun kello tuntui vain jumittavan hihansuun resoria vasten. Kellon AMOLED-näyttö tarjoaa tarkan kuvanlaadun ja on hyvin luettavissa myös kirkkaassa auringonpaisteessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suunto lupaili kellolle julkistuksen yhteydessä jopa 48 tunnin akkukestoa päivittäiskäytössä, ilman jatkuvaa GPS-paikannusta. Itse en moisiin lukemiin kuitenkaan päässyt. Normaalisti napsautin kellon joka ilta lataukseen, jolloin se jaksoi seuraavan päivän loppuun asti ongelmitta. Kun pariin otteeseen yritin yhdellä latauksella pärjätä vielä toisenkin päivän, ei kello ihan toiseen iltaan asti jaksanut, vaikka käyttö olisi ollut vähäisempääkin. Itse en tätä tosin kokenut varsinaiseksi ongelmaksi Suunto 7:n kanssa, kuten en ole kokenut sitä ongelmaksi muidenkaan älykellojen kanssa. Normaalisti kellon laittaminen lataukseen ei kuitenkaan ole sen ihmeellisempää kuin puhelimenkaan laittaminen lataukseen joka ilta nukkumaan mennessä.
Käyttöliittymä Suunto 7:ssä ei välttämättä ole kaikkein pisimmälle mietitty. Laitteen sivuilta löytyy yhteensä neljä painiketta, minkä lisäksi löytyy tietysti kosketusnäyttö sekä mahdollisuus käyttää eleohjausta, eli heilauttaa kelloa eri suuntiin. Itse en tosin saanut eleohjausta toimimaan kovinkaan luontevasti, joten luovuin siitä heti alkuunsa. Jäljelle jääneet napinpainallukset sekä näytön painallukset ja pyyhkäisyt tarjosivat myös vähintäänkin riittävästi opiskeltavaa.
Jos joku nyt kysyisi, miten johonkin tiettyyn toimintoon pääsisi käsiksi, en luultavasti edelleenkään osaisi ulkomuistista luetella, mitä nappeja pitäisi painaa tai mihin suuntaan näyttöä pyyhkäistä. Tottumisjuttuja tietysti, mutta voisi se totuttelu käydä hieman helpommin, jos muistettavaa olisi vähemmän.
Lopuksi täytyy vielä sanoa, että älykellojen kolmannen osapuolen sovellustarjonta ei edelleenkään oikein tarjoa riittävästi syitä älykellon ostoon. Erilaisia kuntoilu- ja muistiinpanosovelluksia toki löytyy, ja joitain yksinkertaisia pelejä ja muita erikoissovelluksia, joiden olemassaolo lähinnä tuntuu resurssien tuhlaamiselta. Pääasiassa en kuitenkaan tähän mennessä ole sovelluskaupoista löytänyt mitään oikeasti rahan arvoista sen enempää Wear OS:llä kuin Applenkaan älykelloalustalla. Kuntoilijoille valinnan varaa löytyy monien eri valmistajien rannekkeista ja kelloista ilman erillistä sovelluskauppaakin, ja lähimaksaminenkin onnistuu esimerkiksi useilla Fitbitin tai Garminin rannelaitteilla myös Suomessa. Sen sijaan Google Pay ei Wear OS -kelloissa vielä Suomessa toimi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suunto 7 on hieno älykello, mutta sitä on vähän vaikea suositella sen enempää Wear OS:ää kuin Suunnon kelloakaan kaipaavalle, varsinkaan lähes 500 euron hinnalla. Pitkän linjan Suunto-fani löytänee kyllä tarpeisiinsa soveltuvia laitteita ilman Wear OS:n tuomia sekavuuksia, ja vastaavasti Wear OS:ää kaipaavalle löytynee älykelloja ilman Suunnon mukanaan tuomia päällekkäisyyksiä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »