Huawei esittelee uudet uudet P-sarjan huippupuhelimensa perinteisesti keväisin – ja niin myös tänä vuonna P40-sarjan myötä.
Uutuuksista Huawei P40 Prossa muun muassa kamerakokoonpanoa on päivitetty monin tavoin edeltäviin P30-sarjalaisiin verrattuna, ja pääkameran tarkkuus on nyt 50 megapikseliä. Mukana puhelimessa on luonnollisesti myös tuki uuden sukupolven 5G-verkoille sekä muun muassa näytön korkeammalle 90 hertsin virkistystaajuudelle.
Huawei P40 Pro
- 6,58" AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 40 + 12 Mpiks. + 3D ToF kamera
- 32 Mpiks. etukamera
- HiSilicon Kirin 990 5G -piiri
- 4200 mAh akku
Sekä 749 euron Huawei P40:n (8 Gt + 128 Gt) että 1 049 euron P40 Pron (8 Gt + 256 Gt) myynti Suomessa alkaa maanantaina 6. huhtikuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Takaa lasipintaisten P40- ja P40 Pro -mallien Suomessa myyntiin tulevat värit ovat hopea, kristalli ja musta.
Kolmas P40-malli, malliston huipulle tuleva P40 Pro+, julkaistaan myöhemmin kesällä. Myös P40 Pro lyö kuitenkin pöytään houkuttelevan paketin älypuhelinmaailman viimeisimpiä innovaatioita.
Huawei P40 Pron tekniset tiedot
- 6,58 tuuman reunoiltaan kaareva OLED-näyttö 19,8:9-kuvasuhteella ja 2640×1200 pikselillä (441 PPI), 90 hertsin virkistystaajuus, HDR10-tuki
- Näytönalainen sormenjälkilukija ja 3D-kasvojentunnistus infrapunakameralla
- Neljä takakameraa Leica-optiikalla
- 50 megapikselin Ultra Vision -pääkamera 23 mm -polttovälillä, 1/1,28 tuuman RYYB-kennolla, 8-PDAF-automaattitarkennuksella, f/1,9-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 40 megapikselin ultralaajakulmakamera 18 mm -polttovälillä, 1/1,54 tuuman kennolla, PDAF-automaattitarkennuksella ja f/1,8-aukolla
- 12 megapikselin periskooppitelekamera 125 mm -polttovälillä, 1/3,6 tuuman RYYB-kennolla, PDAF-automaattitarkennuksella, f/3,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 5x optinen zoom, 10x hybridizoom, 50x digitaalinen zoom
- 3D ToF -syvyyskamera
- Huawei XD Fusion Engine
- 4K-videokuvaus 30 tai 60 ruudun sekuntinopeudella, 7680 fps -hidastuskuvaus 720p-tarkkuudella
- 32 megapikselin etukamera automaattitarkennuksella ja f/2,2-aukolla sekä infrapunasyvyyskamera
- 3 mikrofonia
- Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja NM-muistikorttipaikka (tuki 256 gigatavuun asti)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu NM-muistikorttipaikan kanssa) ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G-mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6+ / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- USB-C-liitäntä
- 4 200 milliampeeritunnin akku 40 watin Huawei SuperCharge -pikalatauksella ja 27 watin langattomalla latauksella, käänteinen langaton lataus
- Mitat 158,2 x 72,6 x 8,95 millimetriä
- 203 grammaa
- Pöly- ja vesitiivis (IP68)
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio osana EMUI 10.1 -ohjelmistoa
Hyvää Huawei P40 Prossa
- Moitteeton laatutuntuma. Kuten odottaa saattaa, on hinnaltaan yli tonnin Huawei P40 Pro erittäin laadukas. Puhelimen ulkoisessa olemuksessa ei ole kerrassaan mitään moitteen aihetta. P40 Pro on jämäkkä, arvokkaan tuntuinen ja mukava pidellä. Painikkeiden ja näytön alle sijoitetun sormenjälkilukijan asemointi on niin ikään onnistunut.
- Loistonäyttö. Huawei P40 Pron 90 hertsin OLED-näyttö on erinomainen. Katselukulmat ovat laajat, väritoisto kaunista ja kirkkaus auringossakin riittävä. Lisäksi korkea 90 hertsin virkistystaajuus on käytössä näytön täydellä 2640×1200 pikselin tarkkuudella ja tekee liikkeestä näytöllä sulavampaa.
- Erinomaiset, monipuoliset kamerat. Sekä taka- että etukameroilla kuvaaminen on P40 Prolla miellyttävää. Kuvanlaatu on oivalla tasolla oikeastaan kaikissa olosuhteissa, ja hämäräkuvauksessa P40 Pro edustaa edelleen markkinoiden terävintä kärkeä. Myös videot ovat korkealaatuisia sekä etu- että takakameroilla. Huawei P40 Pro on toistaiseksi historian parhaita kamerapuhelimia, ellei jopa paras.
- Nopea pikalataus. Huawei P40 Pron akunkesto on hyvällä tasolla, muttei aivan hintaluokan huippua. Nopea 40 watin pikalataus täyttää tyhjän akun kuitenkin vain vajaassa tunnissa, ja jo puolen tunnin lataus riittää 80 prosentin varaukseen.
- Mainio sormenjälkilukija. Huawei on P40 Pron näyttöön integroidun sormenjälkilukijan kanssa päässyt jo erittäin lähelle perinteisiä, näytön ulkopuolisia kapasitiivisia vastineita. Lukijan toiminta on nopeaa ja varmaa, ja sijoittelu onnistunut.
Huonoa Huawei P40 Prossa
- Ei Google-palveluita. Yhdysvaltojen rajoituksista johtuva Google-palveluiden ja -sovellusten puuttuminen on P40 Pron ainut todella selkeä haittapuoli. Sovellukset ovat asennettavissa melko helposti, mutta etenkin muiden sovellusten toiminnalle tärkeiden taustapalveluiden puuttuminen harmittaa. Lopulta on kuitenkin yksilöllisistä käyttötottumiksista kiinni, kuinka paljon Google-tarjonnan uupuminen häiritsee.
- Lisämuistia vain NM-korteilla. Mikäli 128 tai 256 gigatavun sisäinen tallennusmuisti ei riitä, on hyödynnettävä Huawein omia, ainakin vielä harvinaisia NM-kortteja. Toinen SIM-korttipaikka on jaettu nano-SIM-kortin kokoisen NM-muistikortin kanssa. Tutut microSD-kortit eivät Huawei P40 Prohon käy.
Erittäin vakuuttava laite
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawein mukaan P40 Pro on suunniteltu yksinkertaisuuden ja minimalismin ehdoilla. Puhelin on edestä ja takaa lasia ja runko on alumiinia. Alumiinirunko muistuttaa puhelimen kulmissa aaltoa, ja osuvasti Overflow-näytöksi nimetty näyttöpaneeli jatkuu reunojen yli niin ylhäältä, alhaalta kuin sivuiltakin. Puhelimen kulmat ovat mukavan pyöristetyt ja näytön kokoon suhteessa kompaktia laitetta on ilo pidellä. Laatu näkyy ja tuntuu.
Takapinta on pelkistetty, ja hopeanvärinen P40 Pro heijastelee valoa tyylikkäästi keräten samalla kuitenkin sormenjälkiä erittäin ahnaasti. Takana katseen vangitsee varsin kookas kamera-alue, joka sisältää neljä kameraa, LED-kuvausvalon, mikrofonin videokuvausta ja äänizoomausta varten sekä erinäisiä sensoreita.
Muun muassa telekameran periskooppirakenteen vuoksi kamerakomponentti kohoaa runkosta hieman, noin millimetrin verran. Tämän takia puhelin keinuu tasaisella pinnalla, mutta mukana toimitettava läpinäkyvä silikonisuojus auttaa asiaa. Myyntipakkaus sisältää myös 40 watin laturin ja USB-C-liitäntään käyvät nappikuulokkeet.
Puhelimen yläreunassa on toinen mikrofoni ja infrapunalähetin. Oikealla laidalla ovat perinteisesti virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet vasemman laidan ollessa tyhjä. Alhaalta löytyvät USB-C-liitäntä, kaiutin, kolmas mikrofoni sekä ritilä kahdelle SIM-kortille tai yhdelle SIM-kortille ja Huawein NM Card -muistikortille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei P40 Prossa on vain yksi kaiutin. Puheluissa ääni tuotetaan näytön läpi välittyvän värinän avulla, joten ohuessa yläreunuksessa ei kovaäänistä ole, kuten ei mikrofoniakaan. Harvinaisesta toteutustavasta huolimatta äänenlaatu puheluissa on kohdallaan, mutta stereoäänentoistoon P40 Pro ei kykene.
Näyttöön on integroitu myös sormenjälkilukija. Sen sijoittelu on ainakin omaan makuuni onnistunut, ja lukijan toiminta vakuuttaa. Lukitus avautuu ilman näytön erillistä aktivointia erittäin nopeasti ja luotettavasti, eikä perinteisten kapasitiivisten lukijoiden toimintavarmuudesta olla enää kaukana. P40 Pron sormenjälkilukija on ehdottomasti parhaita näyttöön integroituja lukijoita, mitä toistaiseksi on nähty.
Myös kasvojentunnistus on tarjolla lukituskeinona. Etukameran yhteydessä olevan infrapunasyvyyskameran ansiosta lukitus osaa analysoida kasvoja myös kolmiulotteisina, mikä parantaa lukituksen turvallisuutta. Kahden etukameran näyttöreikä on melko kookas ja saattaa ensi alkuun hypätä silmille muutamaan otteeseen. Pillerin muotoisena reikä kuitenkin häivyttyy hiljalleen, kun silmä tottuu, ja halutessaan näytön yläosaan saa myös yhtenäisen mustan palkin loven sijaan.
Huawei P40 Pron näyttö on toteutettu OLED-teknologialla. Sen tarkkuus (2640 x 1200 pikseliä) ja 90 hertsin virkistystaajuus takaavat, että sisältö on luonnollista ja väritoisto eläväistä. Joissakin älypuhelimissa on nähty myös 120 ja jopa 144 hertsin virkistystaajuuksia, mutta käytännössä tässäkin suhteessa lisänopeus ei enää tuo vastaavaa hyötyä kuten ei lisätarkkuuskaan enää tietyn rajaan. Hyppäys 60 hertsistä 90:een on vielä kohtalaisen merkittävä ja sen voi huomata asiaan erikseen huomiota kiinnittäessä. P40 Pron näyttö toimii täydellä tarkkuudellaan myös 90 hertsin tilassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös HDR10-tuen sisältävä paneeli on kaikin puolin huippuluokkaa, eikä siitä ole muuta kuin kehuttavaa. Saman voi todeta puhelimen rakenteesta, P40 Pro on laadukas ja verrattain kookas, mutta olemattomien näytönreunusten ja kepeän painonsa vuoksi oikein mukava käyttää.
Suorituskykynsä osalta koko tuore P40-huippukolmikko on samalla viivalla ja loppuvuonna 2019 esiteltyä Mate 30 Prota vastaavalla tasolla. P40 Pron Kirin 990 5G -piiri on lähellä markkinoiden kärkeä, muttei yllä mitatussa suorituskyvyssä aivan esimerkiksi Qualcommin uuden tämän vuoden Snapdragon 865:n tasolle. Käytännössä todellisessa käytössä erot ovat kuitenkin olemattomat, ja Huawei P40 Pro selviää ongelmitta niin raskaasta moniajosta kuin peleistäkin korkeilla grafiikoilla.
Etua Kirin 990 5G saa puolestaan siitä, että 5G-modeemi on siinä sisäänrakennettu. Tämä saattaa parantaa akunkestoa, vaikka suoran vertailun tekeminen on tietenkin mahdotonta. P40 Pro osaa nykyisten Non-Standalone-tyyppisten 5G-verkkojen lisäksi hyödyntää myös tulevia Standalone 5G -verkkoja.
P40 Pro sisältää lisäksi tehokkaan grafeenipohjaisen jäähdytysjärjestelmän, joka pitää puhelimen mukavan vilpoisena kovassakin rasituksessa.
Huawei P40 Pron akunkesto on hyvällä tasolla, vaikka aivan erinomaisiin lukemiin se ei ylläkään. Akku on kapasiteetiltaan sama kuin viime vuoden P30 Prossa, 4 200 milliampeerituntia, mutta suurempi näyttö ja 5G lisäävät virrankulutusta. Mielenkiintoista kyllä, vaihtelu 60 ja 90 hertsin virkistystaajuuksien välillä ei näyttäisi kovin merkittävästi vaikuttavan akunkestoon.
Kahden vuorokauden käyttöaika on P40 Prolla realismia, mutta ahkeralla käytöllä siihen ei ole mahdollista yltää. Puhelin latautuu kuitenkin erittäin nopeasti, täysi lataus 40 watin teholla vie vain noin 50 minuuttia puolen tunnin tarjotessa 80 prosenttia varausta. Myös langaton lataus onnistuu jopa 27 watin teholla, minkä lisäksi P40 Prolla voi langattomasti ladata Qi-standardin kanssa yhteensopivia laitteita, kuten vaikkapa tiettyjä nappikuulokkeita.
P40-mallisto tukee myös älykästä latausta, jossa yöllä lataukseen jätetyn puhelimen latausnopeutta vähennetään hiljalleen. Näin ollen 100 prosentin varaus saavutetaan vasta juuri ennen käyttäjän heräämistä, mikä luonnollisesti takaa pisimmän mahdollisen kestävyyden akun kunnon säilymiselle.
Uusi EMUI 10.1 -ohjelmisto, vaan ei Google-palveluita
Huawei P40 Pro julkaistaan Android 10 -ohjelmistoon pohjautuvalla EMUI 10.1 -käyttöliittymällä. EMUI on melko kaukana puhtaasta Androidista, mutta sen muokkaaminen omia mieltymyksiä vastaavaksi on helppoa. Teemoja on saatavilla runsain mitoin, ja sovellusvalikkokin on aktivoitavissa asetuksista. Mukana on kaikki Android 10:n uudistukset, kuten tumma tila ja kehittynyt eleohjaus, joka Huawein toteuttamana muistuttaa esimerkiksi iPhoneilla nähtyä ratkaisua.
EMUI 10.1 on varmasti tuttu Huawein tai Honorin aiempia puhelimia käyttäneille. Uusiakin ominaisuuksia on kuitenkin mukana useita. MeeTime-videopuhelut mahdollistavat etäkeskustelun jopa 1080p-tarkkuudella, ja kasvojentunnistus- sekä optimointialgoritmit pitävät puhujat kuvan keskellä. Lisäksi tarjolla on Huawein oma virtuaaliavustaja, Celia, joka korvaa puuttuvan Google Assistantin. Celia puhuu aluksi englantia, espanjaa ja ranskaa ja on saatavilla vain valituilla markkinoilla, joihin Suomi ei lukeudu.
Huawei on parhaansa mukaan pyrkinyt korvaamaan kaikki Google-palvelut omilla vaihtoehdoillaan. EMUI 10:n myötä aloitusnäytölle lisättiin esimerkiksi myös vasemmalta pyyhkäisemällä avautuva Tänään-näkymä, joka yhdistää yhteen paikkaan esimerkiksi sää-, uutis- ja kalenteritietoja.
Muita uudistuksia ovat näppärämpi tekoälyä hyödyntävä kuvanmuokkain ja Sound Booster -ominaisuus, joka muuttaa älypuhelimen etänä toimivaksi mikrofoniksi. Puhelimen voi jättää vaikkapa lastenhuoneeseen ja kuunnella sen nauhoitusta etäältä Bluetooth-kuulokkeista. Hieman erikoinen, tarvittaessa vaikkapa vauvan itkuhälyttimen korvaava toiminto on helppo aktivoida, mutta tukee ensi alkuun vain FreeBuds-, FlyPods- ja FreeLace-kuulokkeita.
Eräällä tavalla Huawei P40 Pro poikkeaa esimerkiksi viimevuotisista P30-malleista, ja oikeastaan lähes kaikista muista Android-puhelimista. Kiinan ja Yhdysvaltain keskinäisen kauppanokittelun tuloksena Yhdysvallat langetti viime toukokuussa kuuluisan kieltolistapäätöksensä, jonka vuoksi Huawei ei toistaiseksi saa varustaa uusia älypuhelimiaan yhdysvaltalaisen Googlen palveluilla. Myös Huawei P40 Prosta Google-palvelut ja -sovellukset puuttuvat tyystin. Googlen taustapalvelut on korvattu Huawei Mobile Services -palveluilla.
Taustapalveluista etenkin sijaintipalveluiden menettäminen on Huaweille kovimpia Google-kiellon aiheuttamia kolauksia. Google Mapsin voi kikkailemalla toki asentaa P40 Prolle, mutta taustapalveluiden puuttuessa esimerkiksi Pokémon GO:n kaltaiset sijaintipohjaiset pelit eivät silti toimi. Kuten ei myöskään Uber tai Wolt, ainakaan toistaiseksi. AppGalleryssa ei ole liioin saatavilla Mapsin tasoista kartta- ja navigointisovellusta, mutta Huawei on jo vahvistanut kehittävänsä omaa, TomTomin karttadataan perustuvaa vaihtoehtoaan. Vielä sitä ei kuitenkaan ole saatavilla. Tällä hetkellä P40 Prossa ei siis ole esiasennettuna mitään kartta- tai navigointisovellusta, joka on vuonna 2020 älypuhelimessa hämmästyttävä puute.
Google-palveluiden puuttuminen vaikuttaa P40 Pron käyttökokemukseen kokonaisuutena merkittävästi. Googlen Play-kauppa on korvattu Huawein AppGallerylla, jonka valikoiman on luvattu kasvavan nopeasti, mutta on silti yhä jokseenkin rajoittunut.
Myös Suomessa suosittuja sovelluksia on kuitenkin jo saatavilla AppGallerysta. Esimerkiksi Yle Areena, Foreca, Telkku.com ja muutamat kotimaiset suoratoistopalvelut ovat jo ehtineet AppGalleryyn. Sosiaalisen median sovelluksissa on vielä vajausta, ja muun muassa Facebook ja Twitter on ladattava palveluiden verkkosivustojen kautta tai jostakin muualta verkosta.
P40 Prossa on esiasennettuna Huawein oma verkkoselain, mutta mikäli se ei miellytä, saa myös uusia selaimia helposti ja turvallisesti niiden julkaisijoiden verkkosivuilta. Myös Huawein selain on helppokäyttöinen, monipuolinen ja nopea. Se sisältää esimerkiksi Yötilan ja Yksityisen tilan turvalliseen selaukseen, enkä ainakaan itse kokenut tarvetta Google Chromen tai muun kolmannen osapuolen selaimen lataamiselle.
Verkossa on toki myös lukuisia kolmannen osapuolen sovelluskauppoja, joista Android-sovelluksia voi ladata näppärästi, joskaan Play-kaupan turvallisuustasoa kaupat eivät välttämättä tarjoa – ladata kannattaa siis tarkkaan harkiten. Monet sovellukset ovat ladattavissa myös niiden kehittäjän verkkosivuilta, joten käytännössä Play-kaupan puute nousee tässä mielessä vain harvoin täydelliseksi esteeksi sovelluksen asentamiselle. Muut asennustavat sisältävät kuitenkin aina ylimääräisiä riskejä, mikä kannattaa pitää mielessä.
Google-palvelut ovat asennettavissa myös P40 Prolle, mutta etenkin taustapalveluiden aktivointi vaatii jonkin verran paneutumista, eivätkä aivan kaikki toiminnot siltikään välttämättä toimi. Play-kaupan asentaminen on kuitenkin helppo prosessi esimerkiksi näitä TechnoBaboy-sivuston ohjeita seuraten. Kannattaa huomioida, että Play-kaupasta voi kyllä ladata useimmat sovellukset, mutta esimerkiksi sijaintiperustaiset sovellukset vaativat toimiakseen enemmän kikkailua. Jälleen on syytä painottaa myös tietoturvaa ja omaa harkintaa, sillä Google Playn asentamisessa epävirallisia reittejä pitkin on siinäkin omat riskinsä.
Tulevaisuudessa Google-palveluiden omakätisestä asentamisesta Huawein ja Honorin laitteille saattaa tulla aiempaa helpompaa. Tilanne elää koko ajan. Samalla on tietenkin mahdollista, että kiertoreittejä tukitaan sitä mukaa, kun tieto niistä saavuttaa Googlen.
Google-sovellusten ja -palveluiden puuttuminen aiheuttaa käyttäjästä riippuen enemmän tai vähemmän ongelmia. Itse koin, että muutos on jopa yllättävän pieni, ainakin ensi alkuun tietyllä tavalla vapauttavakin kokemus. Android sisältää useimmiten suuren joukon Googlen esiasennettuja sovelluksia, joita ei voi poistaa. Huawei P40 Prolla ne eivät ole ongelma, ja Huawein omat lisäykset ovat sen sijaan helposti hävitettävissä, mikäli niitä ei tarvitse.
Kaikkien aikojen paras kamerapuhelin?
Huawein lippulaivaälypuhelimet ovat viime vuosina kehittyneet aimo harppauksin, ja monien mielestä yhtiön P30- ja Mate 30 -sarjalaiset ovatkin olleet toistaiseksi markkinoiden parhaita kamerapuhelimia. Etenkin hämäräkuvauksessa Huawei on viime vuosina hallinnut, mikä nostaa odotuksia myös P40 Pron osalta. Artikkelin lopussa on tuttuun tyyliin rutkasti esimerkkikuvia P40 Pron kameroilla tallennettuina.
Huawei P40 Prossa on takana neljä kameraa, jotka kaikki on varustettu Leiva-optiikalla:
- 50 megapikselin Ultra Vision -pääkamera 23 mm -polttovälillä, 1/1,28 tuuman RYYB-kennolla, 8-PDAF-automaattitarkennuksella, f/1,9-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 40 megapikselin ultralaajakulmakamera 18 mm -polttovälillä, 1/1,54 tuuman kennolla, PDAF-automaattitarkennuksella ja f/1,8-aukolla
- 12 megapikselin periskooppitelekamera 125 mm -polttovälillä, 1/3,6 tuuman RYYB-kennolla, PDAF-automaattitarkennuksella, f/3,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 5x optinen zoom, 10x hybridizoom, 50x digitaalinen zoom
- 3D ToF -syvyyskamera
Pääkameralla kuvataan oletuksena 12,5 megapikselin tarkkuudella (2,44 mikronin pikselikoko), kun neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi. Myös 50 megapikselin tarkkuudella kuvaaminen on luonnollisesti mahdollista. Sekä pää- että telekamera on varustettu RYYB-tekniikalla toteutetulla kennolla, joka sisältää yhtä punaista ja sinistä alipikseliä kohden kaksi keltaista alipikseliä vihreiden sijaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että valoa tallentuu kuviin Huawein mukaan noin 40 prosenttia enemmän.
Huawei P40 Pron pääkameralla kuvanlaatu on kautta linjan erinomaisella tasolla, ja silmämääräisesti on vaikea löytää kuvista mitään moitittavaa. Viime vuoden P30 Pron perinnettä jatkaen P40 Pro on loistava myös hämärässä ja pimeässä – joskaan kovin merkittävää kehitystä ei vaikuta tapahtuneen pääkameran osalta tässä suhteessa. Tasapaino on kuitenkin edelleen kohdallaan ja kuvanlaatu mainiota.
Hämärässä tai pimeässä kuvattaessa puhelin osaa arvioida valon määrän tarkasti ja korostaa täten valokuvan yksityiskohtia valotusaikaa sopivasti mukauttamalla. Tästä seuraa, että jopa tilanteissa, jossa ihmissilmä näkee lähinnä pimeää, saa P40 Pro haalittua kuviin tarpeeksi valoa kuin ihmeen kaupalla. Erillinen yötila ei tuo merkittävää parannusta, ja jo automaattiasetuksilla tulokset ovat sen verran mallikkaita, että yötila tulee aktivoitua vain harvoin.
Huawei P40 Pron 40 megapikselin ultralaajakulmakamera voi hyvin olla älypuhelinmarkkinan tämän hetken ykkönen. Kuviin tallentuu erinomaisesti yksityiskohtia, eikä eroa pääkameraan parhaimmillaan huomaa muusta kuin laajemmasta näkymästä. P40 Pron tapauksessa kyse on kuitenkin pikemminkin laajakulmakamerasta ilman ultra-korostesanaa, kuvakulma kun ei ole niin laaja kuin kilpailijoilla. Jälki sen sijaan on sitäkin vakuuttavampaa.
Myös telekamera vakuuttaa. Periskooppirakenteen ansiosta P40 Pro yltää viisinkertaiseen optiseen zoomiin ja 10-kertaiseen, Huawein mukaan käytännössä häviöttömään hybridizoomiin. Kuvanlaatu säilyy hyvällä tasolla myös jonkin verran digitaalisesti zoomattaessa, ja enimmillään digizoom venyy 50-kertaiseen lähennykseen.
Verrattuna esimerkiksi Samsung Galaxy S20 Ultraan säilyttää Huawei P40 Pro zoom-kuvissa kenties hieman enemmän yksityiskohtia, mutta loppujen lopuksi erot ovat hyvin pieniä. Selvää on, että P40 Pron takakameraryhmä on kokonaisuutena ehdottomasti ainakin lähellä kaikkien aikojen parasta, ellei sitten kaikkein etevin mitä puhelimissa on nähty.
Kuvaustiloja on Huaweille tuttuun tapaan runsaasti, ja P40 Pron kamerasovellus on samanlainen kuin mihin viime vuosina on jo totuttu. Tuoreimpia lisäyksiä kamerasovelluksessa ovat esimerkiksi vedenalainen-tila ja kaksoisnäyttö, jolla voi kuvata kahdella takakameralla samanaikaisesti.
Myös videokuvaus P40 Prolla tuottaa laadukasta jälkeä. Sekä etu- että takakamerat yltävät 4K-tarkkuuteen 60 ruudun sekuntinopeudella, ja videot ovat korkealuokkaisia.
Huawei P40 Prossa on 32 megapikselin automaattitarkenteinen etukamera, joka nähtiin jo viime syksyn Mate 30 Prossa. Oletuksena kuvat tallentuvat 8 megapikselin tarkkuudella, mutta myös 32 megapikselin kuvausta voi halutessaan kokeilla. Myös omakuvat ovat P40 Prolla parhaimmillaan loistavia, eikä selviä heikkouksia oikeastaan ole. Myös taustan rajaus boke-tyylisissä sumennuskuvissa on todella tarkkaa.
Kokonaisuutena Huawei P40 Pron kamerakokonaisuus on ensiluokkainen suoritus. Se on monipuolinen, parhaimmillaan loistava ja helppokäyttöinen. Uusittu automaattitarkennus on luotettava ja lukkiutuu kohteeseen salaman nopeudella. Myös monet muun huippupuhelimet tuottavat kuitenkin erinomaisia valokuvia ja videoita, ja loppujen lopuksi kyse on osittain myös mielipiteistä.
Onko Huawei P40 Pro hankinnan arvoinen?
Viimeistään P40 Pro vahvistaa sen, ettei Huawei aio ainakaan luovuttaa Google-kiellosta huolimatta.
P40 Pro on erinomainen älypuhelin, joka täyttää kaikki vuoden 2020 lippulaivalta odotetut vaatimukset. Sen 1 049 euron hinta on kilpailukykyinen tärkeimpiin kilpailijoihin verrattuna, ja rahalleen saa kyllä laitteessa vastinetta erinomaisella tavalla.
Ainut selkeä haittapuoli on Google-sovellusten ja -palveluiden puuttuminen. Se, miten paljon puute vaikuttaa, riippuu tietenkin käyttäjästä, ja jokaisen P40 Pron hankintaa harkitsevan kannattaakin pohtia tilannetta omalta osaltaan tarkasti. Teknisiltä ominaisuuksiltaan P40 Pro on kuitenkin erinomainen älypuhelin.
Varteenotettavia haastajiakin P40 Prolle on. Esimerkiksi edeltäjä Huawei P30 Pro tarjoaa yhä hyvän käyttökokemuksen varsin pätevällä kamerakokoonpanolla, mutta tekniikka on toki vuoden 2019 tasolla, eikä puhelin tue 90 hertsin virkistystaajuutta tai 5G-yhteyksiä. P30 Pro on kuitenkin noin 600 euron hintaisena yli 400 euroa P40 Prota edullisempi. Myös 1 099 euron Samsung Galaxy S20+ 5G on yksi vaihtoehto erinomaisine näyttöineen ja samaten pätevine kameroineen. Pian julkaistava 999 euron Xiaomi Mi 10 Pro on sekin mielenkiintoinen vaihtoehto Suomeen saapuessaan ja myös OnePlussalta odotetaan jo huhtikuun aikana kauppoihin seuraavan sukupolven uutuuksia. Kaikki nämä Huawei P40 Pron vaihtoehdot sisältävät myös Google-palvelut ja -sovellukset, jos niitä kaipaa.
Huawei on viime vuosina noussut maailmanlaajuisesti keskeisen tärkeäksi tekijäksi älypuhelinmarkkinoilla, ja kuluvana vuonna näemme, miten yhtiön onnistuu selättää Google-kieltolistapäätöksen aiheuttamat hankaluudet. Huawei P40 Pro on mainio älypuhelin, jota on ilo suositella Android-puhelinmaailman valiota etsivälle kunhan Google-tilanteen muistaa ottaa huomioon.
Arvostelun lopuksi vielä lisää Huawei P40 Prolla kuvattuja valokuvia. Kuvat on otettu pääkameralla ja automaattiasetuksilla, ellei toisin mainita. Kannattaa huomioida, että sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa kuvia melko rajusti. Täysikokoisina kuvat ovat tarkasteltavissa myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »