Suomalaistiimi on julkaissut koronatilanteen seurantaan tarkoitetun Fevermap-palvelun nyt 14 eri kielellä.
Fevermap kehittyi Hack the Crisis Finland -kilpailussa, jossa Fevermapia lähdettiin järjestäjienkin toimesta viemään eteenpäin voittajien ja noin kymmenen muun projektin muassa. Idea sovelluksesta oli syntynyt Otto Kekäläisen sekä Matias Huhdan Twitter-keskustelusta. Oman IT-alan yrityksen johdossa työskentelevällä Huhtalla oli jo Helsingin Sanomien alueelliseen infektiolaskuriin perustuva tiedotusnettisivu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Fevermap-palvelulla kuka tahansa voi osallistua koronavirusinfektioiden levinneisyyttä koskevan reaaliaikaisen datan keräämiseen ja seuraamiseen. Tieto omasta terveenä pysymisestä tai virusinfektiolle tyypillisestä oirehdinnasta jätetään Fevermap-sovelluksen avulla anonyymisti päivittäin.
Parissa päivässä idean kehittymisestä sähköpostilistalle oli rekisteröitynyt 400 ihmistä. Ennen 31. maaliskuuta tapahtunutta julkaisua jo yli 1 000 ihmistä oli ilmoittautunut odottamaan sovelluksen saatavuutta.
Fevermap on tällä hetkellä saatavilla hankkeen verkkosivujen fevermap.net kautta ja levitystä aiotaan tulevina viikkoina laajentaa muillekin kanaville.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Fevermap vastaa Suomessa THL:n terveysturvallisuusjohtajan peräänkuuluttamaan tarpeeseen tietoja keräävästä sovelluksesta, jossa raportit näkyisivät kartalla. Parikymmentä IT- ja terveydenhuoltoalan ammattilaista yli 12 eri maasta osallistui kehittämistyöhön ja sovellus on parhaillaan saatavilla 14 kielellä. Lisää kielikäännöksiä on jo kehitteillä. Fevermap neuvottelee parhaillaan yhteistyöstä sekä suomalaisten että ulkomaalaisten viranomaisten ja yksityisen sektorin toimijoiden kanssa.
Vapaaehtoisten panoksella raakaversio Fevermapista kehittyi vain 48 tunnissa.
Fevermap korostaa kuumeen merkitystä oiretiedon keruussa, sillä kuume on selvä indikaattori infektiosta. Joissain maissa käytetäänkin rutiininomaista kuumeseulontaa viitteenä karanteenin tai koronavirustestien tarpeesta. Fevermapilla käyttäjät voivat seurata alueensa sairastajien määrää ja paranemisvauhtia. Käyttö on yksinkertaista: käyttäjät mittaavat kuumeensa päivittäin ja käyttävät muutaman sekunnin oiretietojen anonyymiin tallennukseen.
”Asiantuntija-arvioiden mukaan koronavirustartuntoja on 30-40 kertaa enemmän kuin mitä viralliset testiluvut kertovat,” sanoo projektin käynnistänyt, IT -yrityksensä toimitusjohtajana työskentelevä Otto Kekäläinen. ”Fevermapilla pyrimme auttamaan viranomaisia saamaan todellisen tilannekuvan siitä, kuinka suuri osa sairastuneista on tällä hetkellä terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viranomaisten lisäksi käyttäjät hyötyvät, sillä sairastajat voivat pitää oireistaan kirjaa ja terveille sovellus mahdollistaa riskialueilla liikkumiseen varautumisen. Käyttäjä voi pian myös tilata päivittäisen tiedotteen alueensa sairastamistilanteesta. Kehittäjät muistuttavat, ettei sovellus kuitenkaan ole tarkoitettu turvallisten alueiden määrittelemiseen, sillä pandemian aikana mikään sovellus ei voi arvioida alueen viruksettomuutta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »