Nokia on saanut 14. tammikuuta ilmoitetut yhteistoimintaneuvottelut päätökseen.
Alun perin yt-neuvottelujen arvioitiin johtavan noin 180 työpaikan vähennykseen Suomessa vuonna 2020. Henkilöstön edustajien kanssa käydyt yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 3. maaliskuuta, ja arvioitu vähennystarve tarkentui neuvottelujen aikana enintään 148 työtehtävään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Henkilöstövähennykset koskevat Nokian mukaan sen kaikkia toimipaikkoja Suomessa, joskin suurin vaikutus kohdistuu Espooseen. Yhtiön 5G-tuotekehitys ja Oulun tehdas eivät kuulu vähennysten piiriin. Henkilöstövähennykset pyritään toteuttamaan vuoden 2020 aikana.
Nokia tarjoaa vähennysten kohteeksi joutuville mahdollisuuden osallistua Bridge-tukiohjelmaan, joka auttaa jokaista vähennysten kohteena olevaa työntekijää löytämään uusia mahdollisuuksia työurallaan joko Nokian sisällä, yhtiön ulkopuolella tai esimerkiksi yrittäjyyden parissa.
”Vuonna 2018 käynnistämämme säästöohjelma on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Jatkamme toimenpiteitä operatiivisen toimintakykymme parantamiseksi ja yhtiön kilpailukyvyn varmistamiseksi pitkällä aikavälillä. Nämä päätökset eivät ole helppoja ja teemme parhaamme tukeaksemme henkilöstöämme muutosprosessin aikana”, sanoi Nokian johtokunnan jäsen ja maajohtaja Tommi Uitto tammikuun puolivässä yt-neuvottelujen alkaessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia petti markkinoiden odotukset pahemman kerran heinä-syyskuun tulosjulkistuksen yhteydessä laskemalla merkittävästi sekä loppuvuoden 2019 että vuoden 2020 tulosnäkymiään. Nokian markkina-arvo romahti noin kolmanneksella 26 miljardista 18 miljardiin euroon, josta se sittemmin toipui takaisin yli 20 miljardiin euroon ennen koronaviruksen viimeisen reilun viikon aikana aiheuttamia merkittäviä markkinaliikkeitä. Elisen kaupankäynnin päätteeksi Nokian markkina-arvo oli reilut 19 miljardia euroa.
Nokian mukaan se joutuu tekemään lisäpanostuksia 5G-tuotekehitykseen, minkä lisäksi sen 5G-verkkotuotteiden tuotantokustannukset ovat toistaiseksi liian korkeat ja katteet jäävät näin kovassa kilpailussa liian pieniksi. Nokia on sittemmin kertonut ongelmiensa liittyvän erityisesti tukiasemien piiriratkaisuihin, joiden osalta Nokia on epäonnistunut uusien ratkaisujen käyttöönotossa. Lisäksi 5G-verkkomarkkinan nopeampi liikkeelle lähtö on yllättänyt Nokian, jolla oli vielä sisäisesti kädet täynnä töitä Alcatel-Lucent-yhdistymisen hoitamisessa loppuun.
Nokia on sittemmin kertonut vaihtavansa sekä hallituksen puheenjohtajaa Risto Siilasmaan vetäytyessä sekä tällä viikolla myös toimitusjohtajaa. Pekka Lundmark korvaa Rajeev Surin arviolta 1. syyskuuta alkaen.
Nokia julkisti lokakuussa 2018 maailmanlaajuiset suunnitelmansa strategian toimeenpanon nopeuttamiseksi, asiakaslähtöisyyden parantamiseksi ja pitkän aikavälin kustannusjohtajuuden säilyttämiseksi. Osana aiemmin julkistettua ja käynnissä olevaa, maailmanlaajuista uudelleenjärjestely- ja kustannussäästöohjelmaansa yhtiö tavoittelee 500 miljoonan euron kustannussäästöjä vuoden 2020 loppuun mennessä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »