Huawein alkuperäinen, viime vuoden keväänä esitelty taittuvanäyttöinen Mate X -älypuhelin ei ikinä tullut myyntiin Suomessa.
Mate X:n nyt julkistettu päivitetty versio Mate Xs on kuitenkin tulossa myyntiin Suomessa huhtikuun aikana ja ennakkomyynnin on kerrottu käynnistyvän jo maaliskuun aikana. Uutuuden suositushinta Suomessa on 2 499 euroa.
Huawei Mate Xs
- Android (ei Google-palveluja)
- Alumiini
- 8,0" Taittuva AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 40 + 16 + 8 Mpiks. + 3D ToF kamera
- HiSilicon Kirin 990 5G -piiri
- 4500 mAh akku
Mate Xs:ssä Huawei on muun muassa parantanut suorituskykyä uudemmalla Kirin 990 5G -järjestelmäpiirillä sekä myös laitteen kestävyyttä muutamilla muutoksilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Perusidea Mate Xs:ssä on kuitenkin ennallaan: puhelimessa on sen ulkopinnalla yksi näyttöpaneeli, joka avattuna on kooltaan 8 tuumaa. Kiinni taitettuna näytön koko on etupuolella 6,6 tuumaa ja takana 6,38 tuumaa.
Kameroita Mate Xs tarjoaa neljä kappaletta. Puhelimen rakenneratkaisun ansiosta erillisiä taka- ja etukameroita ei tarvita, vaan selfie-kuvat onnistuvat puhelinta kääntämällä ja näytön toista puolikasta kuvaamiseen käyttämällä.
Huawei Mate Xs:n tekniset tiedot
- Taittuva OLED-näyttö
- Koko avattuna 8 tuumaa ja tarkkuus 2480×2200 pikseliä (kuvasuhde noin 3,4:3)
- Suljettuna edessä 6,6 tuumaa (2480×1148 pikseliä) ja takana 6,38 tuumaa (2480×892 pikseliä)
- Sormenjälkilukija kyljellä
- Neljä Leica-kameraa
- Pääkamera 40 megapikseliä f/1,8-aukolla
- Ultralaajakulmakamera 16 megapikseliä f/2,2-aukolla
- 3x optisen zoomin telekamera 8 megapikseliä f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 3D ToF -syvyyskamera
- Kirin 990 5G -järjestelmäpiiri (2x 2,86 GHz ARM Cortex-A76 + 2x 2,36 GHz ARM Cortex-A76 + 4x 1,95 GHz ARM Cortex-A55, ARM Mali-G76 MP16 -grafiikkasuoritin, moniydin-NPU)
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 512 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
- NM Card -muistikorttipaikka (tuki 256 gigatavuun asti)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (wave2) / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- Infrapunalähetin
- GPS (L1 + L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1 + E5a) / QZSS (L1 + L5) -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-tunnistin
- USB-C-liitäntä (3.1 Gen1)
- 4 500 milliampeeritunnin akku 55 watin Huawei SuperCharge -pikalatauksella
- Mitat suljettuna 161,3 x 78,5 x 11 millimetriä, avattuna 161,3 x 146,2 x 5,4-11 millimetriä
- Paino noin 300 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio osana Huawei EMUI 10.0.1 -ohjelmistoa
Hyvää Huawei Mate Xs:ssä
- Avattuna suuri kahdeksan tuuman näyttökoko. Mate Xs tarjoaa loppujen lopuksi suljettuna varsin kompaktin kokoisessa laitteessa auki taitettuna suurikokoisen näytön, jonka tarjoama käyttökokemus ei jää kauaksi esimerkiksi erilliseen tablettiin verrattuna.
- Hyvä käytettävyys myös kiinni taitettuna. Toisin kuin markkinoiden muut taittuvanäyttöiset älypuhelimet, Mate Xs:n rakenne on mahdollistanut riittävän suuren näytön tarjoamisen myös kiinni taitettuna sekä yhdellä kädellä käytettäessä. Suljettuna Mate Xs on kuin lähes mikä tahansa älypuhelin mutta haluttaessa näytön saa laajennettua lähes tuplakokoon.
- Kameroiden kuvanlaatu. Mate Xs:n kamerat ovat laadukkaat ja tarjolla on kattava kamerakokoonpano sisältäen pääkameran lisäksi myös ultralaajakulmakameran sekä 3x-telekameran.
- Kamerat käytettävissä kumpaan tahansa suuntaan. Mate Xs:n kaikki kamerat ovat käytettävissä myös selfie-kuviin, joissa puhelin tämän takia loistaakin. Lisäksi Mate Xs:n näytön osittain auki taittamalla puhelin pysyy tarvittaessa myös hyvin pystyssä eli puhelimessa on ikään kuin sisäänrakennettu seisontatuki mitä kuvaamiseen tulee.
- Erinomainen laatutuntuma varauksin. Mate Xs on viimeistelty tyylikkäästi. Puhelin tuntuu kädessä yksityiskohdiltaan harkitulta ja laatutuntuma vakuuttaa erityisesti puhelimen ollessa suljettuna. Hienoisesti muuten erinomaista laatutuntumaa syövät kuitenkin saranarakenteesta liikkuessa luontaisesti kuuluva rutiseva ääni sekä näyttöpinnan taitoskohdan epätasaisuus avattuna.
Huonoa Huawei Mate Xs:ssä
- Erittäin korkea hinta. 2 499 euron hinnallaan Mate Xs on markkinoiden kallein älypuhelin, kun laskuista jätetään pois materiaaliensa takia tyyriit erikoispuhelimet tai design-erikoisversiot. Mate Xs:n hintaa voidaan pitää korkeana myös lähimpään taittuvanäyttöiseen kilpailijaansa Samsungin Galaxy Foldiin verrattuna.
- Ei Google-palveluja. Mate XS:n suurin heikkous on selkeä. Muiden uusien Huawei-laitemallien tavoin siitä puuttuvat Google-palvelut ja tarjolla on sen sijaan Huawein oma AppGallery-sovelluskauppa, jonka valikoima on ainakin vielä toistaiseksi erittäin suppea.
- Puutteet ominaisuuksissa. Mate XS:stä puuttuu – osittain tietenkin laitteen rakenteenkin erikoisuuden vuoksi – muutamia ominaisuuksia. Näitä ovat 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, langaton lataus sekä luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys. Stereokaiuttimet Mate Xs:stä periaatteessa löytyvät mutta toisen kaiuttimen äänentoiston voimakkuus on suhteessa pääkaiuttimeen on erittäin heikko.
Avoimet kysymykset Huawei Mate Xs:ssä
- Näytön mahdollinen naarmuuntuminen. Mate Xs:n taittuva näyttö on jatkuvasti altis naarmuuntumiselle, koska se ei sijaitse kannen suojissa. Tavallisiin älypuhelimiin verrattuna naarmuuntumisriskiä lisää muovimaisen materiaalin käyttö näytön pintana lasin sijaan. Lyhyen testin aikana Mate Xs:n näyttö ei vielä pahemmin naarmuuntunut.
- Saranan luotettavuus. Mate Xs:n sarana pitää ikävän kuuloista rutisevaa ääntä liikkuessaan mutta tämä kuuluu asiaan. Kokonaisuutena saranarakenteen kestävyys ei kuitenkaan herätä suurinta mahdollista luottamusta ja kestävyys pidemmällä aikavälillä onkin kysymysmerkki.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mate Xs on varustettu esiasennetulla näytön suojakalvolla. Halutessaan kalvon voi kuitenkin irrottaa – sillä ei siis ole roolia näyttörakenteen kestävyydessä.
Näytön kuvanlaatu on erinomainen. Näyttö on kirkas, katselukulmat ovat laajat ja myös tarkkuus on enemmän kuin riittävällä tasolla (414 PPI).
Auki taitettuna näytön taitoskohdassa on havaittavissa epätasaisuutta. Näytön pinnassa kulkee taitoskohdassa noin 1-2 senttimetrin levyinen loiva kohouma. Epätasaisuus on siis hyvin erilaista kuin Samsungin taittuvanäyttöisissä Galaxy Foldissa ja Galaxy Z Flipissä, joissa ryppy pinnassa on kapeampi mutta terävämpi. Käytännössä Mate Xs:n taitoskohdan epätasaisuus on vähemmän näkyvä, eikä myöskään haittaa millään tavalla normaalia käyttöä.
Mate Xs:n taittuva näyttö on varustettu kaksikerroksisella polymeerirakenteella. Huawein kehittämässä ratkaisussa kaksi polyimidimateriaalikerrosta yhdistetään optisesti näkymättömällä liimalla, millä tavoitellaan parasta mahdollista kestävyyttä säilyttäen samalla erinomainen kuvanlaatu ja väritoisto. Huawein mukaan Mate Xs:n näyttöpinnan kaksikerroksinen rakenne on 80 prosenttia kestävämpi verrattuna yksikerroksiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaikka Mate Xs:ssä näytön pintana on muovimainen materiaali on näytön pintatuntuma silti yllättävänkin jämäkkä ja kova. Arvioisin näytön pinnan tuntuman kovemmaksi kuin taittuvanäyttöisissä Samsungeissa. Tämä on ehdottomasti positiivista, sillä käyttötuntuma on näin lähempänä tavallista näyttöä.
Mate Xs:ää on helppo käyttää yhdellä kädellä laitteen näytön ollessa kiinni taitettuna. Tällöin käytössä on etupuolen 6,6 tuuman näyttö. Taakse jäävää 6,38 tuuman näyttöä ei ole tarkoitettu pidempään käyttöön. Kamerasovelluksessa painike, josta tavallisesti vaihdetaan taka- ja etukameroiden välillä, aktivoi Mate Xs:ssä näyttöpuolen vaihdon. Painalluksen jälkeen, kun puhelimen kääntää kädessään toisin päin, avautuu pienemmälle näytölle kameranäkymä selfie-kuvaamiseen valmiina. Kamerasovelluksesta poistumalla 6,38 tuuman näytöllä voi jatkaa muutakin käyttöä. Takaisin 6,6 tuuman etupuolen näyttöä käyttämään voi siirtyä näytön alareunan painikkeesta.
Suljettuna Mate Xs:n rakenne lukittuu kiinni. Lukituksen vapauttaa kameroiden alapuolelta löytyvä punaviivainen painike. Tämä pongauttaa rakenteen avoimeksi vajaan 90 asteen kulmaan asti ja loput avaamisesta tulee käytännössä tehdä toisella kädellä. Mate Xs:n avaaminen ja sulkeminen tuntuvat luontevalta ja varsin vaivattomalta. Puhelimen käytöstä suljettuna on helppoa ja nopeaa siirtyä käyttöön näyttö auki taitettuna tai päinvastoin. Näytön sisältö mukautuu muutokseen myös ilman ylimääräistä viivettä.
Huawei on kertonut parantaneensa Mate Xs:ssä myös sen Falcon Wing -nimeä kantavaa saranaratkaisua alkuperäisestä Mate X:stä. Saranamekanismi koostuu yli 100 yhteen liitetystä osasta. Saranarakenteessa käytetään nyt zirkonium-metalliin perustuvaa liquid metal -materiaalia, ja Huawein mukaan päivitetty sarana on Mate X:ssä nähtyä alkuperäistä versiota kestävämpi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Saranarakenne pitää avaamisensa loppuvaiheessa selkeää rutisevaa ääntä osasten lukitessa näytön täyteen 180 astetta auki olevaan asentoon. Rutiseva ääni ei kuulosta kovin mukavalta ja syö osaltaan Mate Xs:n laatutuntumaa.
Saranarakenteen kestävyys pidemmällä aikavälillä on myös kysymysmerkki. Saranan päätyjä on pyritty suojaamaan mutta avoimista aukoista saattaa kuitenkin päästä likaa ja muuta ylimääräistä ainetta saranarakenteen sisälle vahingoittaen mahdollisesti sen toimintaa. Lyhyellä reilun parin päivän käyttöajalla ei saranan kanssa havaittu kuitenkaan minkäänlaisia ongelmia.
Sarana on myös erittäin lähellä näyttöä ja rakenne on ohut. Voimakkaammin näyttöä taitoskohdasta painettaessa voi nämä painallukset tuntea selvästi myös takaa saranan kohdalta sen rakenteiden liikkumisena.
Sormenjälkilukija Mate Xs:ssä on sijoitettu kyljelle. Lukija toimii erittäin nopeasti ja varmasti, ja on myös sijoitettu ergonomian kannalta onnistuneesti – oikeassa kädessä puhelinta pidettäessä peukalo hakeutuu luontevasti lukijan päälle.
Kiinni taitettunakin Mate Xs on vain 11 millimetriä paksu. Puhelin on toki tavanomaisiin nykypäivän älypuhelimiin suhteutettuna kookas ja jykevä muttei mahdottoman paksu. Rakenne on selvästi ohuempi kuin esimerkiksi Samsungin taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa. Painoa on noin 300 grammaa.
5G-tuki ja muutenkin huippuluokan tekniikkaa
Huawei Mate Xs on varustettu 5G-tuella. Puhelin tukee sekä nykyisin käytössä olevia, 4G-verkkoihin vielä ohjauksessa tukeutuvia Non-Standalone-verkkoja (NSA) kuin myös mahdollisesti kesästä alkaen Suomessakin käyttöön otettavia itsenäisiä 5G Standalone -verkkoja (SA). Taajuustuki rajoittuu alle 6 gigahertsin alueelle, eli korkeita millimetriaaltotaajuuksia Mate Xs ei tue.
Käytimme Mate Xs:ää testiajan Elisan 5G-liittymällä ilman ongelmia.
Puhelin tukee aluksi Suomessa käytössä olevan 3,5 gigahertsin N78-taajuuden lisäksi vain N41-taajuutta mutta 5G-taajuustuen on tarkoitus laajentua tulevalla ohjelmistopäivitykselllä kattamaan yhteensä kahdeksan eri taajuutta.
5G-modeemi on integroitu osa Huawein Kirin 990 5G -järjestelmäpiiriä, joka Suomen markkinoilla nähdään ensi kerran juuri Mate Xs:ssä. Suomessa hiljattain rajatusti myyntiin tuodussa Mate 30 Prossa on Kirin 990 -järjestelmäpiiri. 5G-tuen lisäksi piireissä on pieni ero suorituskyvyssä.
Kirin 990 5G sisältää kaksi 2,86 gigahertsin kustomoitua ARM Cortex-A76 -ydintä, kaksi 2,36 gigahertsin ARM Cortex-A76 -ydintä sekä neljä 1,95 gigahertsin ARM Cortex-A55-ydintä. Grafiikkasuorittimena on 16-ytiminen ARM Mali-G76. Lisäksi tekoälysuorituskykyyn on kiinnitetty erityistä huomiota moniytimisellä NPU-neuroverkkolaskentayksiköllä.
Kokonaisuutena alun perin viime syksynä esitellyn Kirin 990 5G:n suorituskyky edustaa edelleen markkinoiden kärkikaartia, vaikka sittemmin tämän kevään Qualcommin Snapdragon 865 onkin mennyt jo ohi suorituskykymittauksissa. Käytännön tasolla mitään puutetta suorituskyvyssä on vaikeaa, ellei mahdotonta havaita.
RAM-käyttömuistia on riittävät 8 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia mukavat 512 gigatavua. Sen osalta ei siis ole säästelty huolimatta siitä, että Mate Xs:ssä on myös muistikorttipaikka. Tavallisten microSD-korttien sijaan paikka löytyy kuitenkin nano-SIM-kortin kanssa samankokoisille Huawein omille NM Card -korteille. Muistikorttipaikka on jaettu toisen SIM-korttipaikan kanssa.
Muiden yhteyksien ja ominaisuuksien osalta Mate Xs tarjoaa odotetun kattauksen. Huomionarvoisia seikkoja ovat lähinnä infapunalähettimen löytyminen kauko-ohjainkäyttöön sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitännän puuttuminen.
Yksittäinen USB-C-liitäntä on sijoitettu alareunan oikeaan kulmaan.
Akun pikalatausta Huawei Mate Xs tukee peräti 55 watin teholla. Valitettavasti tätä emme kuitenkaan päässeet testaamaan, sillä Mate Xs oli testissämme ilman myyntipakkauksen varusteita.
Akunkesto Mate Xs:ssä vaikuttaa kohtuullisen hyvältä tai ainakin tyydyttävältä. Melko lyhyt annettu testiaika (johtuen testilaitteiden vielä heikosta saatavuudesta) toki vaikeutti myös käsityksen muodostamista akunkestosta mutta akusta tuntuisi riittävän virtaa ainakin toisen aktiivisen käyttöpäivän alkuun, ja pienellä akun säästämisellä päivän läpikin. Tältä osin kannattaa myös huomioida, ettei Mate Xs -testilaitettamme oltu varustettu vielä lopullisella myyntivaiheen ohjelmistoversiolla.
Kameroina Mate Xs tarjoaa 40 megapikselin pääkameran f/1,8-aukolla, 16 megapikselin ultralaajakulmakameran f/2,2-aukolla, 8 megapikselin 3x optisen zoomin telekameran f/2,4-aukolla sekä vielä neljäntenä 3D ToF -syvyyskameran. Pää-, ultralaajakulma- ja telekamera vastaavat teknisiltä määreiltään esimerkiksi aiemmin Huawei P30 -mallissa nähtyä.
Mate Xs:n pääkamera on varustettu RYYB-kennolla, jossa kaksi keltaista alipikseliä sisältävä pikselijaottelu mahdollistaa kameran tallentavan jopa 40 prosenttia enemmän valoa.
Kameroiden kuvanlaatu on Huawein huippupuhelimista tutulla totutun hyvällä tasolla ja kamerasovellus tarjoaa erittäin monipuoliset ominaisuudet useilla eri kuvaustiloilla ja muilla mahdollisuuksilla.
Alta jutun lopusta löytyy muutamia esimerkkikuvia Mate Xs:n kameroilla.
Plussaa on, että sama vahva kamerakokonaisuus on laitteen rakenteen ansiosta käytettävissä myös selfie-kuviin.
Ei Google-palveluja
Johtuen Yhdysvaltojen rajoituksista Huawei ei voi enää esiasentaa uusiin laitemalleihin Googlen sovelluksia tai sen monille muillekin sovelluksille tärkeitä taustapalveluja.
Myöskään Mate Xs:ssä ei siis ole Google Play -sovelluskauppaa eikä muita Google-sovelluksia (mukaan lukien YouTubea), eikä niitä puhelimeen myöskään helposti saa.
Huawein oman AppGallery-sovelluskaupan valikoima on vielä erittäin kapea. Tutustuimme AppGalleryn valikoimaan yksityiskohtaisemmin tammikuun lopulla julkaistussa artikkelissa perustuen kokemuksiin Mate 30 Pro -puhelimella. Tilanteessa ei ole sittemmin kuukaudessa tapahtunut vielä suurta muutosta: Google Playn Suomessa 150 suosituimmasta sovelluksesta AppGallerysta on saatavilla noin parikymmentä.
Sovellusvalikoimasta loistavat toistaiseksi poissaolollaan muun muassa kaikki Facebookin ja tietenkin Googlen sovellukset, pankkien sovellukset sekä monet muut asiointisovellukset.
Huawei työskentelee sekä paikallisella tasolla Suomessa että maailmanlaajuisesti kovasti AppGalleryn sovellustarjonnan laajentamiseksi, ja todennäköisesti jo kevään edetessä panostukset kantavat jonkinlaista hedelmää. Matka siihen, että kaupasta löytyisi kattavasti useimmat tarpeelliset sovellukset, on kuitenkin erittäin pitkä.
Sovelluksia voi toki asentaa myös AppGalleryn ulkopuolelta, esimerkiksi lataamalla APK-asennustiedostoja verkosta eri palveluista, kuten APKPuresta tai APK Mirrorista. Tämä kuitenkin kasvattaa selvästi tietoturvariskejä ainakin kahdella tavalla: sovellusten asennustiedostoja on saatettu peukaloida ja toisaalta käyttöön jäänee useammin vanha sovellusversio, kun päivitykset eivät tapahdu normaalisti. Näistä syistä toimintatapa ei ole kovin suositeltava.
Esimerkiksi sovelluksista Facebook, Instagram, Facebook Messenger ja WhatsApp toimivat kuitenkin jo myös Mate Xs:ssä, vaikka niitä ei Huawein AppGallerysta löydykään.
Sen sijaan esimerkiksi Snapchat ei toimi, koska se vaatii Google Play -palveluita. Samoin myöskin Netflix kertoo suoraan sovelluksen avaamisen jälkeen, ettei laitetta tueta. Suomalaisista suosituista palveluista ei toimi myöskään ruoankuljetuspalvelu Woltin sovellus.
Huawei on viime aikoina vauhdilla kehittänyt omia vaihtoehtojaan Googlen muille sovelluksille tarjoamille taustapalveluille esimerkiksi sovellusten sisäisiin ostoihin, karttoihin ja käyttäjätileihin liittyen. Näiden käyttöönotto vaihtoehtoina Googlen tarjoamien rinnalla vaatii sovelluskehittäjiltä jonkin verran, joskaan ei useimmiten mahdottoman paljon työtä. Nähtäväksi jää, miten hyvin Huawei onnistuu houkuttelemaan sovelluksia mukaansa.
Toistaiseksi monia palveluita ajautuu Mate Xs:llä käyttämään verkkoselaimen kautta, mikäli se on mahdollista.
Lopuksi on vielä hyvä muistuttaa, että lähes kaikki Googlen omat sovellukset eivät tavallisesti asentaen Mate Xs:ssä toimi, vaan Google-sovellusten saaminen käyttöön vaatii erityisiä temppuja. Google otti viime viikolla kantaa asiaan ja varoitti tietoturvasta. ”Google-sovellusten asentaminen muualta tuo mukanaan myös suuren riskin sovelluksen asentamisesta, jota on muunneltu tai peukaloitu käyttäjän turvallisuuden vaarantamiseksi”, Google totesi.
Mate Xs:stä puuttuvien sovellusten joukkoon lukeutuu myös Google Maps. Puhelimessa ei ole toistaiseksi valmiina minkäänlaista kartta- ja navigointisovellusta, eikä Huawein AppGallery-sovelluskauppakaan tarjoa tilanteeseen juuri apua.
Huawei on kertonut solmineensa sopimuksen yhteistyöstä TomTomin kanssa, ja odotettavissa on sen kartta-aineistoon pohjautuva sovellus sekä karttapalvelut muihin sovelluksiin. Tarkkaa aikataulua näiden julkaisusta ei kuitenkaan ole.
Suurempi näyttö käytössä
Auki taitetun näytön tarjoama kahdeksan tuuman koko lähes neliömäisellä kuvasuhteella tarjoaa pääosin hyvän käyttökokemuksen esimerkiksi lukemiseen. Myös videoita saa katseltua varsin suuressa koossa, vaikka toki videon ylä- ja alapuolelle jäävätkin kookkaat mustat reunat kuvasuhteesta johtuen. Pelaamiseen suuri näyttö on mahtava, ja AppGallerysta löytyy jo muutamia mielenkiintoisia pelejäkin.
Monet sovellukset eivät kuitenkaan ole suunniteltuja neliömäiselle näytön kuvasuhteelle, yhtenä esimerkkinä Instagram, jossa tarinajulkaisut täyttävät kyllä koko näytön mutta rajautuvat samalla erittäin paljon – välillä erikoisin lopputuloksin. Kuvasuhteeseen liittyvät ongelmat eivät tietenkään liity vain Mate Xs:ään vaan laajemmin uudenlaiseen poikkeukselliseen kuvasuhteeseen, jota sovelluskehittäjät eivät ole vielä riittävällä tavalla osanneet huomioida. Tämä on hyvä pitää mielessä, sillä monissa sovelluksissa suurempi näyttö ei sen neliömäisen muodon takia parannakaan käyttökokemusta.
Suurempaa näyttöä on mahdollista Mate Xs:ssä hyödyntää myös kahden sovelluksen käyttöön rinnakkain. Tekstiä ja kuvia on myös mahdollista raahata sovellusikkunasta toiseen. Kaikki sovellukset eivät kuitenkaan tue jaetun näytön tilaa. Halutessaan jaetun näytön sijaan tai sen kahden kahden sovelluksen lisäksi näytölle voi vielä kolmantena avata sovelluksen myös kelluvana, siirreltävänä ikkunana. Valitettavasti kelluvan ikkunan kokoa ei voi säätää pienemmäksi liian suuresta oletuskoosta.
Yhteenveto: Ostopäätös vaatii rohkeutta – ja paksua lompakkoa
Huawei Mate Xs on todella hieno laite. Suljettuna laitteen käyttö ei eroa juurikaan tavanomaisesta älypuhelimesta mutta tarvittaessa tarjolla on huomattavasti suurempi näyttö – laitteessa, joka kuitenkin mahtuu enemmän kuin mukavasti taskuun.
Verrattuna Samsungin taittuvanäyttöisiin kilpaileviin malleihin, joissa taittuva näyttö on piilossa kannen sisällä, tuntuu Huawein ratkaisu sijoittaa näyttö puhelimen ulkopinnalle enemmän lopulliselta ideaalilta tilanteelta, jota kohti taittuvanäyttöiset älypuhelimet jatkossa painottuvat.
Avoin kysymys on tietenkin kestävyys. Mate Xs:n taittuvan näyttöpaneelin muovimainen pinta on jatkuvasti altis iskuille ja naarmuuntumiselle. Pintamateriaali on myös huomattavasti lasia herkempi käytön jättämille jäljille.
Lisäksi Mate Xs:n saranaratkaisun kestävyys pidemmällä aikavälillä – rakenteen mahdollisesti kerätessä likaa sisäänsä – hieman huolestuttaa, vaikkakin testin aikana saranan kanssa ei ollut minkäänlaisia ongelmia.
Hinnaltaan Mate Xs on kallis. 2 499 euron hintalapusta ei voi muuta sanoa. Kahden ja puolen tonnin panostaminen laitteeseen, jonka kestävyys käytössä arveluttaa, vaatii erityistä rohkeutta.
Loppujen lopuksi hinta on kuitenkin täysin sivuseikka. Laitteena Mate Xs on mielestäni ehdottomasti hienoin ja upein älypuhelin, jota on toistaiseksi tullut itse käytettyä. Valitettavasti ohjelmiston puolella Google-palvelujen puuttuminen ja sen aiheuttamat vaikutukset myös muihin sovelluksiin ja sovellusten hankkimisen vaikeutumiseen ovat merkittävä heikkous, jota ei voi toistaiseksi ohittaa.
Mate Xs:n myyntiintuloon Suomessa on vielä parisen kuukautta aikaa. Toivottavasti Huawein AppGallery-sovelluskaupan valikoima ehtisi siinä ajassa jo hieman parantua. Jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä.
—
Alta löytyy muutamia esimerkkikuvia Mate Xs:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa kuvia varsin ronskisti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossa alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Ultralaajakulmakamera, 0,6x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Pääkamera, 1x:
Telekamera, 3x:
Telekamera, 3x:
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »