Yhdysvaltojen oikeusministeri William Barr on ehdottanut, että yhdysvaltalaisomistajien tulisi ostaa ruotsalaisessa Ericssonissa tai suomalaisessa Nokiassa määräysvalta, jotta kiinalaiselle Huaweille voitaisiin rakentaa vahvempi kansainvälinen kilpailija verkkolaitemarkkinoille.
Huaweita pidetään Yhdysvalloissa laajasti uhkana kansalliselle turvallisuudelle johtuen sen kiinalaisuudesta.
Oikeusministeri Barrin mukaan Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten pitäisi ”aktiivisesti harkita” ehdotuksia ”amerikkalaisesta määräysvallan tuovasta omistuksesta” euroopalaisissa yrityksissä ”joko suoraan tai yksityisten amerikkalaisten ja liittolaisten yritysten konsortion kautta”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ministerin ehdotuksesta uutisoi muun muassa Financial Times. Barr lausui ehdotuksensa konferenssissa Washingtonissa.
Yhdysvallat on toistaiseksi asettanut Huawein kieltolistalle, joka estää yhdysvaltalaisen teknologian – esimerkiksi komponenttien ja ohjelmistojen – myynnin Huaweille ilman erillisiä lupia maan kauppaministeriöltä. Lisäksi Yhdysvallat on myös kieltänyt virastojaan ja niiden alihankkijoita tekemään hankintoja Huaweilta. Lisäksi muun muassa jo vuonna 2018 Kanada pidätti Yhdysvaltojen pyynnöstä Huawein talousjohtajan Meng Wanzhuon liittyen Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden väitettyyn rikkomiseen Iranin kaupassa.
Yhdysvallat on myös kovasanaisesti kehottanut liittolaismaitaan luopumaan Huawein verkkolaitteista 5G-verkoissaan. Iso-Britannia ja Eurooppa ovat kuitenkin pääosin torjuneet Yhdysvaltojen vaatimukset. Iso-Britannia asetti Huawein asemalle 5G-verkoissa rajoituksia mutta sallii kuitenkin Huawein osallistumisen varsin laajasti verkkojen rakentamiseen. EU:n rajoitukset ovat vielä vähäisempiä ja yleisluontoisempia vaatimuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Barrin mukaan Yhdysvaltojen vaatimukset Huaweista luopumisesta eivät ole tehonneet toivotulla tavalla, koska Huawei vaatisi nykyistä vahvempia kilpailijoita vaihtoehdoiksi operaattoreille. Nokialla ja Ericssonilla ei ministerin näkemyksen mukaan ole Huawein koon tuomia skaalaetuja tai takanaan suurta maata, jossa on suuri Kiinan kaltainen kotimarkkina.
Yhdysvaltojen on jo aiemmin raportoitu, muun muassa myös Financial Timesin toimesta, harkinneen velkarahoituksen tarjoamista Nokialle ja Ericssonille edullisin ehdoin auttaakseen niitä parantamaan hintakilpailukykyä Huawein kanssa.
”Suuren markkinamme ja taloudellisten muskeliemme asettaminen yhden tai molempien näiden yritysten taakse tekisi niistä paljon varteenotettavampia kilpailijoita ja poistaisi huolet niiden pysyvyydestä. Meidän ja läheisimpien liittolaistemme tulisi aktiivisesti harkita tätä lähestymistapaa”, kommentoi Barr viitaten sekä Nokiaan että Ericssoniin.
Nokia tai Ericsson eivät ole kommentoineet ministerin puheita. Nokia julkaisi vuoden 2019 lopun tulosraporttinsa aiemmin tänä aamuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ministeri Barrin kommentit toivat sekä Ericssonin että Nokian osakekurssiin hienoista nostetta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »