Huawei tuo viime syksynä julkistetun Mate 30 Pro -älypuhelimen nyt rajatusti myyntiin myös Suomessa 10. helmikuuta alkaen 999 euron hintaan. Mate 30 Pro oli Huawein ensimmäisiä puhelinmalleja, jotka kärsivät Yhdysvaltojen asettamista rajoituksista.
Yhdysvallat ei salli toistaiseksi yhdysvaltalaisen teknologian myyntiä Huaweille ilman erillisiä lupia kauppaministeriöltä. Kielto koskee myös ohjelmistoja, ja rajoitus tarkoittikin Huawein Google-yhteistyön katkeamista mitä tulee täysin uusiin laitemalleihin.
Huawei Mate 30 Pro
- Android (ei Google-palveluja)
- Lasi + alumiini
- 6,53" AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä 3D-kasvojentunnistus
- 40 + 40 + 8 Mpiks. + 3D ToF kamera
- HiSilicon Kirin 990 -piiri
- 4500 mAh akku
Mate 30 Prossa ei näin ollen ole esiasennettuna tuttuja Googlen omistamia sovelluksia, eikä myöskään Googlen sovelluksille tarjoamia taustapalveluja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Olemme käyttäneet Mate 30 Pro -puhelinta tällä viikolla. Julkaisimme puhelimesta myös laajempia eri osa-alueita koskevia huomiota, kun taas alla keskitytään vain sovellusten hankkimiseen ja toimintaan puhelimessa.
Huawein AppGallery-sovelluskaupan valikoima vielä erittäin kapea
Huawei tarjoaa Mate 30 Prossa oman Huawei AppGallery -sovelluskauppansa. AppGallery on löytynyt Huawei-puhelimista jo aiemmin Google Play -sovelluskaupan ohella mutta nyt, kun Google Playta ei puhelimesta löydy, on Huawei AppGallery tarkoitettu pääasialliseksi tavaksi asentaa lisäsovelluksia Mate 30 Prohon.
Tutkimme Huawei AppGalleryn tarjontaa yleisluontoisesti kuin myös järjestelmällisemmin vertaamalla kaupan tarjontaa Google Play -kaupan keskiviikko-iltapäivällä 29. tammikuuta ilmoittamaan 150 suosituimman sovelluksen listaan Suomen osalta. Näistä 150 sovelluksesta Huawei AppGallerysta oli saatavissa vain 18 kappaletta eli 12 prosenttia. 50 suosituimmasta AppGalleryn valikoimissa on vain neljä – Yle Areena, TikTok, Storytel ja Tori.fi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sovellusvalikoimasta loistavat poissaolollaan muun muassa kaikki Facebookin ja Googlen sovellukset, pankkien sovellukset sekä monet muut asiointisovellukset.
AppGallerysta löytyy kyllä varmasti kappalemääräisesti jo suurikin määrä sovelluksia mutta jo tässä vaiheessa kauppa on täynnä myös turhaa sälää, mikä käy ilmi esimerkiksi hakiessa WhatsAppia kaupasta. Itse varsinaista sovellusta ei löydy mutta sen sijaan paljon kaikkea enemmän tai vähemmän epämääräistä.
Muuten kuin kapean sovellusvalikoimansa osalta AppGallery on toiminnoiltaan ihan pätevä nykyaikainen sovelluskauppa.
Huawein AppGalleryn lisäksi sovellusten asentamiseen on toki muitakin vaihtoehtoja, joita käsitellään alla.
Alla olevat tiedot koskevat tilannetta 29.1.2020. Sovellusten edessä näkyvät numerot ovat niiden sijoituksia Google Playn suosituimpien sovellusten listalla samana päivänä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mistä muualta sovelluksia?
Koska AppGallerysta Suomessa suosittuja sovelluksia on saatavilla toistaiseksi vain varsin niukasti, on muille tavoille asentaa sovelluksia olemassa suuri tarve.
Vaihtoehtoja on oikeastaan kolme erilaista:
- Sovellusten asentaminen verkosta ladatuista .apk-asennustiedostoista. Näitä löytyy ladattavaksi muun muassa APK Mirror tai APKPure -sivustoilta. Ongelmana tässä tapauksessa on sovellusten päivittyminen: päivityksiä ei tule, vaan uudet versiot pitää asentaa käsin uudestaan. Tämä voi aiheuttaa lisävaivan lisäksi myös tietoturvaongelmia, kun käytössä ei todennäköisesti ole yhtä usein viimeisintä versiota. Sovellusten päivitysten saatavilla olon tarkistamiseen voi käyttää myös joitakin apusovelluksia, kuten APKGrabber.
- Muiden sovelluskauppojen asentaminen ja niiden valikoimat. Androidille on tarjolla myös vaihtoehtoisia sovelluskauppoja, kuten esimerkiksi Aptoide. Niissä on tarjolla vaihtelevat sovellusvalikoimat.
- Google Play -sovelluskaupan asentaminen. Yksi vaihtoehto on Google Play -sovelluskaupan ja Googlen palvelujen asentaminen laitteeseen. Toisin kuin vielä viime syksynä heti Mate 30 Pron lanseerauksen jälkeen, on se kuitenkin nykyään varsin monimutkaista ja vaikeaa. Itsekään en parin tunnin yrittämisellä edes onnistunut Google-palveluja toimivasti asentamaan.
Monet sovellukset eivät yksinkertaisesti vaan toimi
Google Play -sovelluskaupan ja esiasennettujen Google-sovellusten lisäksi Mate 30 Prosta puuttuvat myös täysin Google Mobile Services -taustapalvelut, jotka ovat tärkeä osa monia sovelluksia.
Esimerkiksi Uber-sovellus käyttää tavallisesti Googlen karttapalvelua, ja Mate 30 Prohon asennettuna sovellus jää käytännössä käyttökelvottomaksi sillä kyydin tilaaminen ei onnistu kartan ja kaikkien paikkatietojen puuttuessa sovelluksesta.
Lisäksi lähes kaikki Googlen omat sovellukset vaativat Google Play -palvelut eivätkä näin ollen toimi. Selvyyden vuoksi todettakoon, ettei myöskään esimerkiksi YouTube-sovellus toimi.
Osa suosituimmista sovelluksista, kuten vaikkapa Facebook Messenger, puolestaan toimii hämmästyttävän hyvin ilman minkäänlaista huomattavaa eroa tavallisesta. Myös muut Facebookin sovellukset – Facebook, Instagram ja WhatsApp – vaikuttaisivat lyhyen käytön perusteella toimivan ilman ainakaan ilman suurempia ongelmia. Myös ilmoitukset pelaavat näissä hienosti. WhatsApp käyttää varmuuskopiointiin Googlen pilvipalvelua, joten sen osalta varmuuskopion palauttaminen ei onnistu normaalisti.
Sen sijaan esimerkiksi Snapchat ei toimi, koska se vaatii Google Play -palveluita. Samoin myöskin Netflix kertoo suoraan sovelluksen avaamisen jälkeen, ettei laitetta tueta. Suomalaisista palveluista ei toimi myöskään ruoankuljetuspalvelu Woltin sovellus. Itselläni on HSL:n kuukausilippu osana Whim-sovelluksen palvelupakettia mutta myöskään Whimin käyttö ei Mate 30 Prolla onnistu. Syystä tai toisesta sovellus kaatuu ja sammuu jo kirjautumisvaiheessa. Matkustaminen esitettävissä olevan lipun kanssa jäisi Mate 30 Prolla siis haaveeksi. HSL:n oma sovellus tosin näytti toimivan.
Pankkisovelluksista kokeilimme Nordeaa, joka toimi normaalisti.
Kokonaisuutena voidaan sanoa, että ainakin toistaiseksi monet erittäinkin suositut sovellukset eivät Mate 30 Prossa toimi. Tältä osin testauksemme oli vasta satunnainen otos, ja silti toimimattomia sovelluksia löytyi jo lukuisia. Ja tämä kaikki tietenkin sen päälle, etteivät muun muassa Google-sovellus, Google Kuvat, Google Maps tai Gmail omana sovelluksenaan tietenkään myöskään toimi.
Osaa palveluista on tietenkin mahdollista käyttää sovelluksen sijaan myös verkkoselaimen kautta mutta verkkoversioiden ominaisuudet ja käytettävyys eivät pääsääntöisesti ole sovellusten tasolla.
Google Play -sovelluskaupan ja Google-sovellusten asentaminen on muuttunut hankalaksi
Heti Mate 30 -puhelinten viimesyksyisen julkistuksen jälkeen verkossa levisi tieto helposta tavasta asentaa Google Play -sovelluskauppa, muut Google-sovellukset ja -taustapalvelut. Tämä perustui LZPlay-sovellukseen. Sittemmin LZPlay lakkasi nopeasti myös toimimasta mitä tulee Google-palvelujen käyttöönottoon Huawei-puhelimessa, jossa niitä ei ole esiasennettuna.
Yhä nytkin Google-palvelujen asentamisen pitäisi onnistua mutta se on huomattavasti monimutkaisempaa ja myös vaikeampaa. Esimerkiksi itse yritin eri verkosta löytyvillä ohjeistuksilla ja avuilla asentaa Google-palveluja laitteeseen parin tunnin ajan siinä kuitenkaan onnistumatta. Lopulta into ei enää riittänyt, luovutin ja jätin homman kesken.
En esimerkiksi onnistunut toistamaan alta löytyvän YouTube-videon tarjoamia ohjeita asentamiseen.
Osan ohjeista soveltaminen tyssäsi siihen, ettei tarvittavia tiedostoja ollut enää ladattavissa. Nykyiset tavat asentaa Google-sovellukset perustuvat pääsääntöisesti jostakin ladattavan varmuuskopion palauttamiseen, jolloin käyttöön saadaan Google-palveluiden asennusmahdollisuus esimerkiksi LZPlayn avulla, vaikkei se enää suoraan nyt asennettuna toimikaan.
Google-palvelujen asennusyritys on myös täynnä toimia, joita ei voi tietoturvamielessä missään nimessä suositella – erinäisten tuntemattomien tiedostojen siirtämistä ja sovellusten asentamista puhelimeen ilman tietoa siitä, kuka ne on kehittänyt tai mitä ne todella tekevät. Monissa kohdin valikotkin ovat kiinaksi ja siksi vaikeita tulkita.
Asentamisen yrittäminen oli tuskaista säätämistä – ja ainakin omalta osaltani lopulta vielä ilman lopputulosta.
Huawei-puhelinta ilman Google-palveluja voi suositella nyt vain alan harrastajalle
Kaupat ovat toinen toistaan parempia älypuhelimia täynnä. Kovan kilpailun ansiosta valintamahdollisuudet ovat laajat.
Tässä monien hyvien vaihtoehtojen joukossa Huawei-puhelinta ilman Google-palveluja, kuten esimerkiksi Huawei Mate 30 Prota, voi toistaiseksi suositella vain alan harrastajalle, jota syystä tai toisesta kiinnostaa elää ilman Googlea tai jolle on mielekästä puuhaa säätää laitteensa ohjelmiston kanssa.
Kenellekään peruskäyttäjälle, joka vain hakee mahdollisimman hyvää ja helppokäyttöistä älypuhelinta, ei Huawei-puhelin ilman Googlen palveluja yksinkertaisesti ole järkevä valinta.
Monet muutkaan erittäin suositut sovellukset kuin Googlen eivät puhelimessa ainakaan tällä hetkellä vielä toimi.
Myös Huawei ilmeisesti tiedostaa puutteet, mistä merkkinä on Huawei Mate 30 Pron tuominen vain rajatusti myyntiin. Puhelimen pääsee ostamaan liittymällä Huawein Facebookiin perustaman yhteisön jäseneksi, jolloin saa koodin jolla puhelimen pääsee ostamaan. Tämän prosessin yksi tavoite lienee se, ettei tietämätön kuluttaja ainakaan vahingossa tule ostaneeksi puhelinta jonka käyttökokemus eroaa radikaalilla tavalla sovellusten saatavuuden, asentamisen ja toimivuuden osalta siitä mihin on tullut totuttua.
Miksi Huawei sitten tuo Mate 30 Pron nyt myyntiin?
Puhelimen rajatunkin myyntiintulon lienee tarkoitus toimia esimerkkinä ja kannustaa sovelluskehittäjiä tukemaan Huawei Mobile Services -palveluja ja lisäämään sovelluksensa osaksi AppGallery-sovelluskauppaa. Mikäli monet näin tekevät, voi tulevaisuuden Huawei-puhelin ilman Googlen palveluja olla jälleen houkuttelevampi vaihtoehto.
Huawei tekee nyt suuria panostuksia sovelluskehittäjille tarjoamiensa ratkaisujen kehitystyöhön kuin myös sovelluskehittäjien aktivointiin eri keinoin tukemaan Huawei-puhelimia.
Huawein on myös huhuttu tuovan tämän kevään uudet P40-sarjan puhelimet Mate 30 -puhelimia nopeammassa tahdissa kansainvälisille markkinoille. Jotta ne voisivat menestyä, tarvitsee sovellustilanteen muuttua selkeästi paremmaksi – ja nopeasti.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »