Applea, Googlea, Microsoftia, Teslaa ja Delliä syytetään lapsityövoiman hyödyntämisestä kobolttikaivoksilla sekä lasten altistamisesta työolosuhteille, jotka ovat johtaneet kuolemaan ja vakaviin vammoihin. Haasteen takana ovat kaivosonnettomuuksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden lapsien vanhemmat ja omaiset.
Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun suuria teknologiayhtiöitä syytetään lapsityövoiman hyödyntämisestä ja esimerkiksi Applea on syytetty lapsityövoimalla toimivien kobolttikaivosten hyödyntämisestä jo lähes neljä vuotta sitten. Virallisesti Apple on ilmoittanut, että yhtiöllä on nollatoleranssi lapsityövoiman käyttöön, mutta kyse on Applen käyttämien alihankkijoiden toimintatavoista. Koska akkutuotannossa käytettävän koboltin alihankintaketju on monesti pitkä, ei yhtiöillä ole aina tietoa alihankkijoiden toiminnasta ruohonjuuritasolla, mikä on mahdollistanut lapsityövoiman käytön. Toisaalta yhtiöitä on myös kritisoitu liian kevyistä panostuksista raaka-aineiden alkuperän selvittämiseen, jolloin yhtiöt ovat omalla toiminnallaan mahdollistaneet alihankkijoiden toiminnan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt tehdyssä kanteessa omaiset syyttävät Applen, Googlen, Microsoftin, Teslan ja Dellin olleen tietoisia alihankkijoiden käyttämästä lapsityövoimasta, mutta välttäneen puuttumista asiaan. Kanne nimeää myös alihankkijat, joiden kaivoksissa lapsityövoimaa on käytetty. Toinen alihankkijoista on brittiläinen Glencore, ja toinen kiinalainen Zhejiang Huayou Cobalt. Lisäksi kanteessa mainitaan Umicore, joka on Brysselissä toimiva metalli- ja kaivostuotteiden välittäjä, joka on myynyt akkujen valmistukseen sopivaa kobolttia Applelle, Googlelle, Teslalle, Microsoftille ja Dellille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »