Yhdysvallat ja Kiina ovat saaneet aikaan ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen, useat mediat ovat raportoineet. Sen myötä Yhdysvallat peruu uudet tullit, jotka olivat astumassa voimaan tämän viikon sunnuntaina 15. joulukuuta.
Virallista ilmoitusta kauppasopimuksesta odotetaan tänään perjantaina.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi elokuun alussa Yhdysvaltojen asettavan 10 prosentin tullit 300 miljardille dollarille lisätuontia Kiinasta Yhdysvaltoihin. Sittemmin osan uusista tulleista voimaantuloa viivästytettiin 15. joulukuuta asti. Tämä koski tiettyjä tuoteryhmiä mukaan lukien matkapuhelimet, kannettavat tietokoneet, pelikonsolit, tietyt lelut, tietokoneiden näytöt sekä tietyt jalkineet ja vaatteet. Yhdysvaltojen nähtiin viivästyksellä suojelevan joulukaupan sujumista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suunniteltua tullitariffia ehdittiin korottaa alkuperäisestä 10 prosentista 15 prosenttiin, kunnes nyt löydetty ensimmäisen vaiheen kauppasopimus peruu suunnitellut tullit 160 miljardin arvoiselta tuonnilta Kiinasta Yhdysvaltoihin.
Osana sopimusta myös joitakin aiemmin jo voimaan tulleita tulleja saatetaan myös laskea tai poistaa kokonaan mutta kaikki yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä. Jo syyskuun alusta tullien piirissä ovat olleet elektronisista laitteista esimerkiksi älykellot, kuulokkeet, kaiuttimet ja pöytätietokoneet, joiden tullimaksut ovat olleet jopa 30 prosenttia. Puhetta on ollut voimaan astuneiden tullien puolittamisesta.
Osana sopimusta Kiina sitoutuu kymmenien miljardien dollarien maataloustuotteiden ostoihin Yhdysvalloista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaikka nyt Yhdysvallat ja Kiina ovat saamassa aikaan ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksestaan, ei se tarkoita vielä kokonaisratkaisua tilanteeseen maiden välillä. Neuvotteluissa vaikeammat aiheet ovat vielä käsittelemättä.
Tullien lisäksi Trumpin kauppasota Kiinan kanssa on vaikuttanut teknologia-alaan muutenkin, ennen kaikkea kiinalaista Huaweita kohtaan kohdistettuna paineena. Huawei on myös yksi pelinappula suurvaltojen välisessä mittelössä.
Kaupan epätasapainon lisäksi Yhdysvallat on nähnyt osan Kiinan käytännöistä epäreiluina. Kiinaa on kritisoitu voimakkaasti esimerkiksi aineettomien oikeuksien, kuten patenttien, heikosta suojasta sekä esteistä ulkomaisille yrityksille toimia Kiinan markkinoilla vaikka kiinalaiset yritykset voivatkin toimia maailmalla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »