Huawei on vienyt oikeuteen Yhdysvaltojen viestintäviraston FCC:n 22. marraskuuta tekemän päätöksen, jolla se kielsi yhdysvaltalaisia operaattoreita hankkimasta Huawein laitteita verkkonsa rakentamiseksi.
Suurimmat operaattorit Yhdysvalloissa eivät ole käyttäneet Huawein verkkolaitteita mutta osa pienemmistä, vähemmän asuttuja maaseutualueita palvelevista operaattoreista on käyttänyt verkoissaan myös Huawein teknologiaa. FCC:n päätös kieltää niiltä jatkossa Universal Service Fundin tarjoaman rahoituksen käytön hankintoihin Huaweilta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen valitustuomioistuimelle jätetyn valituksen mukaan Huawei näkee FCC:n toiminnan olevan vastoin Yhdysvaltojen perustuslakia ja tiettyjä muita lakeja, koska Huaweille ei tilanteessa tarjota asiallista prosessia puolustautumiseksi. Lisäksi Huawein mukaan FCC ei ole esittänyt kiellon taustalla olevien väitteidensä kansallisesta turvallisuusuhasta perustaksi riittävää näyttöä tai analyysia. FCC on myös Huawein näkemyksen mukaan ylittänyt toimivaltansa, sillä se ei omaa oikeuksia päättää kansallisesta turvallisuusuhasta.
”Huawein kaltaisen yhtiön kieltäminen, vain sen takia, että tulemme Kiinasta – ei ratkaise kyberturvallisuushaasteita”, kommentoi Huawein lakiasiainjohtaja Song Liuping Huawein tiedotustilaisuudessa.
Huawei kertoo myös toimittaneensa FCC:lle huomattavasti näyttöä, kuinka kielto vaikuttaa haittaavasti ihmisiin ja yrityksiin vähemmän asutuilla alueilla. FCC ei ole ottanut näitä seikkoja huomioon, Huawei toteaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawein lisäksi FCC:n päätös rajaa samalla tavoin ulos hankinnoista myös toisen kiinalaisen yhtiön, ZTE:n.
Yhdysvallat on käynyt viimeisten vuosien aikana Huawein kimppuun monin eri tavoin.
Huawei suljettiin Yhdysvalloissa ulos hankinnoista myös toista kautta, johon liittyen Huawei myös haastoi aiemmin Yhdysvaltojen lainsäädännön (National Defense Authorization Act) oikeudessa perustuslain vastaisena mitä tulee Huawein vastaisiin kirjauksiin.
Huawei haastoi Yhdysvallat oikeuteen myös sen laitteiden takavarikoinnista, ennen kuin siltä osin tilanne ratkesi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Huawein talousjohtaja Meng Wanzhuo pidätettiin loppuvuodesta 2018 Kanadassa Yhdysvaltojen pyynnöstä ja odottaa nyt luovutuspäätöksen käsittelyä. Meng pidätettiin epäiltynä Yhdysvaltojen asettamien Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta osallistumalla kiellettyyn kauppaan Iranin kanssa.
Toukokuussa Yhdysvallat asetti Huawein kieltolistalle, joka estää yhdysvaltalaista alkuperää olevan teknologian myynnin Huaweille ilman kauppaministeriön erillisiä lupia. Tältä osin vaikutus on näkynyt toistaiseksi merkittävimmin Google-yhteistyön katkeamisena uusien laitemallien osalta. Huawein uusimpien Mate 30 ja Mate 30 Pro -huippupuhelinten myyntiintulo kansainvälisillä markkinoilla on tästä syystä jäänyt hyvin rajalliseksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »