Qualcomm on kertonut lisää teknisiä tietoja eilen ensijulkistamistaan uusista järjestelmäpiireistään.
Uusi huippuluokan älypuhelimiin suunnattu piiri Qualcommilta on Snapdragon 865, seuraaja tämän vuoden Snapdragon 855:lle.
Älypuhelinvalmistajista Snapdragon 865 -puhelimia ovat kertoneet julkistavansa alkuvuoden aikana jo Xiaomi, Oppo ja Meizu. Lisäksi myös Motorola on palaamassa huippupuhelinmarkkinoille sillä varustettuna. Suomen markkinoilla perinteisesti merkittäviä Qualcommin huippupiirillä varustettuja älypuhelimia ovat olleet myös OnePlussan, Asuksen ja Sonyn huippumallit, ja todennäköisesti Snapdragon 865 -puhelimia nähdään myös niiltä.
Erillinen 5G-modeemipiiri pakollinen
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Snapdragon 865 ei sisällä lainkaan integroitua modeemia, mikä on poikkeuksellista. Qualcomm on lisäksi kertonut, että se myy Snapdragon 865:n rinnalle vain Snapdragon X55 -5G-modeemipiiriä. Tämä tarkoittaa, että todennäköisesti useimmat elleivät kaikki Snapdragon 865:llä varustetut laitteet tulevat tukemaan myös 5G-verkkoja. Ainakaan laitevalmistajalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin käyttää laitteessa 5G-valmista modeemipiiriä. Toki muu laite pitää vielä suunnitella 5G:n vaatimusten mukaan.
Qualcommin mukaan se on päätynyt pitämään järjestelmäpiirin ja 5G-modeemin erillisenä, koska näin voidaan saavuttaa paras mahdollinen suorituskyky kummankin osalta. Modeemin integrointi osaksi järjestelmäpiiriä olisi pakottanut vielä tekemään liiallisia kompromisseja muun muassa lämmöntuotannon ja muiden rajoitteiden takia. Yleisenä etuna integroinnissa on pidetty pienempää virrankulutusta sekä tilan tarvetta. Huippuluokassa Qualcomm painottaa kuitenkin enemmän suorituskykyä.
Jo helmikuussa julkistettu Snapdragon X55 tukee 5G-verkossa jopa 7 gigabitin lataus- ja 3 gigabitin lähetysnopeutta sekunnissa. Latausnopeuden huippu on noussut 40 prosentilla edeltävästä ja monissa ensimmäisissä 5G-älypuhelimissa Suomenkin markkinoille käytetystä Snapdragon X50:n 5 gigabitistä. Latausnopeus peittoaa myös selvästi kilpailevat piirit Huaweilta ja Samsungilta, joissa 5G-modeemi on integroitu järjestelmäpiirille. Myös Qualcommin keskihintaisiin älypuhelimiin tarkoitetuissa uusissa Snapdragon 765/765G-piireissä 5G-modeemi on integroituna, kun niissä ei ole tavoiteltu aivan terävintä kärkeä suorituskyvyssä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Snapdragon X55 tukee 5G:n NSA- ja SA-muotoja (Non-Standalone ja itsenäinen Standalone) kuin myös alle 6 gigahertsin että korkeita millimetriaaltotaajuuksia. Mukana on myös tuki dynaamiselle taajuuden jakamiselle 4G:n ja 5G:n välillä.
Myös 4G LTE -verkoissa Snapdragon X55 -piiri tukee jopa 2,5 gigabitin enimmäislatausnopeutta ja 316 megabitin lähetysnopeutta (kategoria 24/22).
Kahdeksan Kryo 585 -suoritinydintä – 25 prosenttia lisää tehoa, tuplasti nopeampi tekoälylaskennassa
Snapdragon 865 valmistetaan 7 nanometrin FinFET-tuotantoprosessilla.
Piiri koostuu kahdeksasta Qualcommin kustomoimasta Kryo 585 -suoritinytimestä. Näistä puolet perustuu ARM Cortex-A77 -pohjalle ja puolet ARM Cortex-A55-pohjalle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tehokkaimman ytimen huippukellotaajuus yltää yhä 2,84 gigahertsiin ja kolmen muun tehoytimen 2,4 gigahertsiin. Virtapihimpien ydinten kellotaajuus on 1,8 gigahertsiä. Tehokkaimmassa ytimessä L2-välimuistia on 512 kilotavua ja muissa tehoytimissä 256 kilotavua. Virtapiheissä ytimissä välimuistia on 128 kilotavua. Yhteinen L3-välimuisti on tuplattu 2 megatavusta 4 megatavuun.
Qualcommin mukaan peruslaskennassa sekä suorituskyky että virtatehokkuus ovat parantuneet kummatkin 25 prosentilla verrattuna edeltävään Snapdragon 855 -piiriin.
Grafiikkasuorittimena on Adreno 650. Erityisesti peleissä tärkeän graafisen suorituskyvyn kerrotaan parantuneen 20 prosentilla edeltävästä Snapdragon 855 -piiristä. Virtatehokkuus on parantunut samalla 20-30 prosentilla.
Piirissä on myös tuki 144 hertsin näytön virkistystaajuudelle QHD+-tarkkuudella, 10-bittiselle HDR-toistolle peleissä sekä muita parannuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mielenkiintoisesti Snapdragon 865:n Adreno 650 -grafiikkasuorittimen ajurit tulevat myös päivitettäväksi suoraan Google Play -sovelluskaupan kautta. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun tällainen on mahdollista Android-puhelimissa.
Näin Qualcomm voi julkaista grafiikkasuorittimelle jatkossa esimerkiksi suorituskykyparannuksia ja optimointeja yksittäisille peleille helposti sovelluskaupan kautta.
Qualcomm on jälleen panostanut myös tekoälylaskennan tehostamiseen. Snapdragon 865:n uusi Hexagon 698 DSP -digitaalisignaaliprosessori sisältää uuden Tensor-kiihdyttimen koneoppimislaskentaan. Kokonaisuutena Snapdragon 865:n sisältämä viidennen sukupolven ”tekoälymoottori”, joka koostuu useista eri osa-alueista (CPU, GPU, DSP) on tuplasti tehokkaampi kuin Snapdragon 855:ssä ja yltää 15 TOPS -tasolle tekoälylaskennassa.
Suorituskyvyn osalta uutta on myös tuki aiempaa nopeammalle LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuistille.
Tuki jopa 200 megapikselin kameralle
Luonnollisesti Snapdragon 865 sisältää muutoksia myös kuvasignaaliprosessoriin, minkä myötä kameratuki on noussut uudelle tasolle.
Snapdragon 865:ssa on tuki tarkkuudeltaan jopa 200 megapikselin kameralle, joten älypuhelimissa voidaan nähdä ensi vuonna entistäkin suurempia megapikselilukemia. Tänä vuonnahan päästiin vasta 108 megapikseliin esimerkiksi Xiaomin Mi Note 10:ssä.
Lisäksi tuettuna on 64 megapikselin kamera ilman laukaisuviivettä tai kahden 64 megapikselin kameran yhtäaikainen toiminta.
Videokuvauksen osalta Snapdragon 865 tukee jopa 8K-tarkkuutta, 30 ruudun sekuntinopeudella. 4K-tarkkuuden videokuvaus onnistuu parhaimmillaan 120 ruudun sekuntinopeudella ja 720p HD -tarkkuuden 960 ruudun sekuntinopeudella ilman aikarajaa. Videokuvauksen aikana tuetaan myös 64 megapikselin kuvia.
Lisäksi kokonaisuuden täydentää uutena lisäyksenä Dolby Vision HDR -videokuvauksen tuki aiempien HDR10:n ja HDR10+:n jatkona.
Qualcomm kertoo tehneensä merkittävän muutoksen uudessa Spectra 480 ISP:ssään. Se prosessoi yhden syklin aikana neljä pikseliä aiemman yhden sijaan, mikä on mahdollistanut toisaalta Qualcommille kellotaajuuden laskemisen. Qualcommin mukaan tämän seurauksena suorituskyky on kasvanut 40 prosentilla huolimatta vähemmästä virrankulutukssta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »