Nokia ilmoitti tänään, että sen nimitysvaliokunta esittää yhtiön uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi Sari Baldaufia. Puheenjohtajana vuodesta 2012 toiminut Risto Siilasmaa ei asetu enää ehdolle hallitukseen ensi kevään yhtiökokouksessa 8. huhtikuuta.
Kovassa kilpailutilanteessa Nokia joutui lokakuun lopulla myöntämään, ettei sen tulos tule kohentumaan tänä ja ensi vuonna aiemmin kaavaillulla tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia petti omistajiensa ja koko markkinoiden luottamuksen ja yhtiön markkina-arvo romahti noin kolmanneksella 26 miljardista alle 18 miljardiin euroon huolestuttavien uutisten jälkeen.
Nokia on kertonut joutuvansa tekemään lisäpanostuksia 5G-tuotekehitykseen, minkä lisäksi sen 5G-verkkotuotteiden tuotantokustannukset ovat toistaiseksi liian korkeat ja katteet jäävät näin kovassa kilpailussa liian pieniksi. Nokia on myös kertonut ongelmiensa liittyvän erityisesti tukiasemien piiriratkaisuihin, joiden osalta Nokia on epäonnistunut uusien ratkaisujen käyttöönotossa. Lisäksi 5G-verkkomarkkinan nopeampi liikkeelle lähtö on yllättänyt Nokian, jolla oli vielä sisäisesti kädet täynnä töitä Alcatel-Lucent-yhdistymisen hoitamisessa.
Tänä vuonna julki tulleet ongelmat, jotka yhtiössä ovat kyteneet jo pidempään, jättävät lopulta ikävän maun Siilasmaan puheenjohtajakaudesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Siilasmaan valtavaksi ansioksi tulee laskea Nokian puhelinliiketoiminan myynti Microsoftille tilanteessa, joka uhkasi koko Nokian tulevaisuutta. Nokia sai kaupassa patenttilisenssien kera reilun 5 miljardin euron kauppahinnan bisneksestä, jonka todellisen arvon voi jälkikäteen arvioida olleen reilusti negatiivisen puolella. Microsoft ajoi sittemmin ostamansa puhelinbisneksen melko nopeasti alas uuden toimitusjohtajan alaisuudessa, keskittyi pilviliiketoimintojen kasvattamiseen ja on jälleen palannut suuren menestyksen tielle.
Myös Nokian tilanne näytti pitkään valoisalta ja etenevän kohti parempaa. Jo ennen puhelinliiketoiminnan myyntiä Nokia hankki Siemensiltä puolikkaan Nokia Siemens Networks -verkkoyhtiöstä jopa naurettavan halvalla hinnalla, mikä oli Siilasmaan hallitustaipaleen toinen suuri onnistuminen.
Sitten onkin ollut vaikeampaa. Keväällä 2015 tiedotettu ja vuonna 2016 toteutunut Alcatel-Lucentin hankinta osakevaihdolla toteutui kauppana Nokian kannalta suotuisasti ja paalutti Nokian yhdeksi kolmesta markkinoille jäävästä operaattorien verkkolaitetoimittajasta Huawein ja Ericssonin rinnalla.
Yrityskaupan integraatio ei ole kuitenkaan onnistunut kivuttomasti, ja Nokian liiketoiminnan kehitys on kärsinyt sen sisäisistä haasteista. Lopputuloksena ovat tänä syksynä ilmi tulleet ongelmat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia on korostanut, että tilanne on kuitenkin sen hallinnassa ja tilanteen korjaamiseksi on olemassa selkeät askelmerkit, joita jo toteutetaan ja Nokian kilpailukyvyn pitäisi parantua asteittain ensi vuodesta alkaen.
Silti syksyn dramaattiset uutiset herättivät heti kysymyksiä myös toimitusjohtaja Rajeev Surin asemasta.
Sittemmin Nokia on antanut lähtöpassit operatiiviselle johtajalleen Joerg Erlemeierille, joka jättää yhtiön vuodenvaihteessa. Nokia lopettaa erillisen operatiivisen johtajan tehtävän ja vastuut jaetaan muulle johdolle.
Ongelmien keskipisteen, mobiiliverkkoyksikön, johdossa vaihdoksia on tehty jo aiemmin, marraskuussa 2018, kun mobiiliverkkoja johtanut Marc Rouanne sai lähteä ja hänet korvasi Tommi Uitto.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt ilmoitettu hallituksen puheenjohtajan vaihdos on jatkoa tärkeille henkilömuutoksille. Samalla se todennäköisesti viestii sitä, että toimitusjohtaja Surilla on nyt ainakin jonkin aikaa työrauha ongelmien ratkaisemiseksi. Toimitusjohtajan vaihtaminen samanaikaisesti hallituksen puheenjohtajan lisäksi ei ole todennäköistä vielä tässä tilanteessa. Mutta Nokian suorituksen on ehdottomasti parannuttava lupausten mukaisesti ensi vuonna. Muuten toimitusjohtajan paikallekin on pakkoa hakea uutta vetäjää.
Uudella hallituksen puheenjohtajalla Sari Baldaufilla on pitkä Nokia-tausta ja silloisen Nokian verkkoliiketoiminnan johtajana hän toimi vuosina 1998-2005. Baldauf kuului aikanaan Jorma Ollilan ”dream teamiin” Nokian johdossa yhtiön suurimpina menestysvuosina. Alaan Baldauf piti yhteyttä myös Nokian jättämisen jälkeen toimimalla muun muassa operaattoripuolella Deutsche Telecomin hallintoneuvoston jäsenenä.
Hallituksen johdossa on siis pian arvostettu vanhan Nokia-kaartin johtaja, joka tuntee myös verkkoliiketoiminnan lainalaisuudet pitkältä ajalta.
Baldaufin puheenjohtajakaudella Nokian tärkein tehtävä on lunastaa lupauksensa ja palauttaa kilpailukykynsä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »