Nokia 2720 Flip on järjestyksessään kolmas Nokia-puhelimia nykyisin kehittävän ja myyvän HMD Globalin henkiin herättämä Nokia Originals -klassikko. Aiempia klassikkomalleja, uuden Nokia 3310:n eri versioita ja banaanipuhelin Nokia 8110 4G:tä on myyty jo reilut 10 miljoonaa kappaletta. Kuten 8110 4G, myös Nokia 2720 Flip pohjautuu KaiOS-käyttöjärjestelmälle ja tukee 4G-yhteyksiä.
”Älykkäiden peruspuhelinten” käyttöjärjestelmän ansiosta Nokia 2720 Flip sisältää myös muutamia älypuhelimista tuttuja toimintoja. Sillä voi esimerkiksi tarkastaa sähköpostin, viestitellä WhatsAppissa tai katsoa reittiohjeita GPS:n ja Google Maps -sovelluksen ansiosta. Kyseessä onkin näkökulmasta riippuen joko erittäin riisuttu älypuhelin tai vaihtoehtoisesti paranneltu peruspuhelin.
Nokia 2720 Flip
- Peruspuhelin (Smart Feature OS / KaiOS)
- Muovi
- 2,8" TFT LCD -näyttö
- 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 205 -piiri
- 1500 mAh akku
Nokia 2720 Flip on jo saatavilla Suomessa ja puhelimen suositushinta on 99 euroa. Värivaihtoehtoja ovat musta ja harmaa, jollaisen saimme testattavaksemme. Musta versio on kauttaaltaan yksivärinen, kun taas harmaassa puhelimessa takakuori on kuitenkin musta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 2720 Flipin tekniset tiedot
- KaiOS-käyttöjärjestelmä
- 2,8 tuuman sisänäyttö 320×240 pikselin QVGA-tarkkuudella ja 1,3 tuuman kansinäyttö 240×240 pikselillä
- 2 megapikselin kamera LED-kuvausvalolla
- Qualcomm 205 -järjestelmäpiiri
- 512 megatavua RAM-käyttömuistia
- 4 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 32 gigatavuun asti)
- Nano-SIM-korttipaikka
- 2G / 3G / 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 4, 150/50 Mbit/s)
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.1 -yhteydet
- GPS / GLONASS -paikannus
- Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
- LED-taskulamppu
- 1 500 milliampeeritunnin akku, helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa
- Toiminta-ajat yhdellä SIM-kortilla
- Valmiusaika 27,8 vuorokautta (GSM), 28,9 vuorokautta (3G) tai 20,9 vuorokautta (4G)
- Puheaika 8,9 tuntia (GSM), 10,9 tuntia (3G), 6,6 tuntia (4G)
- Toiminta-ajat kahdella SIM-kortilla
- Valmiusaika 19,3 vuorokautta (GSM), 18,2 vuorokautta (3G) tai 14,0 vuorokautta (4G)
- Puheaika 12,5 tuntia (GSM), 14,3 tuntia (3G), 9,4 tuntia (4G)
- Toiminta-ajat yhdellä SIM-kortilla
- Mitat suljettuna 104,8 x 54,5 x 18,7 millimetriä ja avattuna 192,7 x 54,5 x 11,6 millimetriä
- Paino 118 grammaa
Nostalgiahenkinen puoliälypuhelin
Kuten esikuvansa Nokia 2720 fold, myös 2720 Flip on nimensä mukaisesti simpukkamallinen. Puheluihin vastaaminen onnistuu kätevästi kannen avaamalla ulkopuolen 1,3-tuumaisen mininäytön kertoessa soittajan tiedot. Kansinäytöltä näkee myös kellonajan sekä uusien ilmoitusten lukumäärän, ja onnistuupa sen avulla myös soittoäänen voimakkuuden säätäminen kannen ollessa kiinni.
Puheluissa äänenlaatu on korkealuokkainen ja myös kaiutin on tarpeeksi kovaääninen useimmille käyttäjille. Kuuluvuudenkaan kanssa ei aiheutunut ongelmia edes syrjäisemmillä seuduilla. Perinteisen puhelimen tehtävistä 2720 Flip siis selviää mallikkaasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Simpukkarakenteen sisältä paljastuva 2,8-tuumainen näyttö on tarkkuudeltaan 320×240 pikseliä. Puhelimen käyttäminen onnistuu mukavasti myös kirkkaassa auringonvalossa, ja näyttö ajaa varmasti asiansa lähempänä peruspuhelinta olevassa laitteessa. Kovinkaan tarkka se ei kuitenkaan nykymittapuulla ole.
Nokia 2720 Flip on rakenteeltaan täysin muovinen, ja sen takakuori on irrotttavissa. Puhelimen rakenne vaikuttaa kestävältä, mutta takakuoren kiiltävä pinta saa takaosan näyttämään todella halvalta. Kyse on toki makuasioista, mutta allekirjoittaneen silmää osin mattapintainen etupuoli ja kehys miellyttävät huomattavasti enemmän. Takana on myös 2 megapikselin kamera LED-kuvausvalolla. Etukameraa ei ole.
Nokia 2720 Flipissä on suurikokoiset numeronäppäimet, valikkopainikkeet sekä vihreä ja punainen luuripainike. Lisäksi on oma pikanäppäimensä viesteille ja erillinen takaisin-painike. Oikealla ulkoreunalla on säädin äänenvoimakkuudelle, vasemmalla puolestaan 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja erillinen hätänäppäin.
Kirjoittaminen on takavuosilta tuttua, ja numeronäppäimistöllä perin hidasta. Nokia 2720 Flip pysyy kuitenkin esimerkiksi 8110 4G:tä paremmin mukana näpyttelyssä, eikä niin kutsuttuja hutipainalluksia tule. Puhelimessa on myös hienosti toimiva ennakoiva syöttö, joka nopeuttaa kirjoittamista. Ikävä kyllä omien sanojen lisääminen ei ole mahdollista, joten ennakoivalla syötöllä kirjoitettaessa tekstistä tulee hyvin kirjakielistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 2720 Flipin avulla HMD Global pyrkii kilpailemaan muun muassa Doron kanssa asemasta eritoten iäkkäämmälle väestölle tarkoitettujen puhelinten markkinoilla. Vasemman reunan hätäpainikkeen pitkäkestoinen painallus lähettää haluttaessa hätätekstiviestin sijaintitiedoilla ja soittaa enintään viidelle yhteystiedolle. Kokeilujen perusteella hätätoiminto vaikuttaa nopealta ja luotettavalta. Puhelimen helppokäyttöisyyttä parantaa myös mahdollisuus muuttaa näytön tekstit suurikokoisiksi, joskin näytön pienuus aiheuttaa tällöin ongelmia tilan loppuessa helposti kesken.
Hätäpainikkeen voi asetuksista ohjelmoida tekemään muutakin, vaikkapa avaamaan radiosovelluksen tai WhatsAppin.
Puhelimessa on kaksi SIM-korttipaikkaa ja 1 500 milliampeeritunnin akku, joka ladataan Micro-USB-liitännän kautta. Akku on helposti käyttäjän vaihdettavissa ja tarjoaa valmistajan mukaan jopa 27 vuorokauden valmiustilan. Testirupeaman perusteella akkukesto on tavanomaisessa käytössä kahdesta viiteen vuorokautta.
Mikäli käyttö on vähäistä ja rajoittuu lähinnä puheluihin ja viestittelyyn, voi akku kestää huomattavasti pidempäänkin, reilun viikon päivät. Kaikkia ominaisuuksia, kuten WhatsAppia, GPS:ää ja yhteyden jakamista hyödynnettäessä akkukesto on parin vuorokauden tienoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 2720 Flipissä on myös kahden megapikselin takakamera LED-kuvausvalolla. Kuvanlaatu ei ole kummoinen, mutta kelpaa kuitenkin pikaviestittelyyn. Kamerassa on kiinteä tarkennus, joka mahdollistaa myös esimerkiksi pienikokoisen tekstin kuvaamisen, mikä on toisinaan kätevää.
Kuvat näyttävät 2720 Flipin epätarkalla näytöllä vielä todellista huonommilta ja suttuisemmilta.
Käyttöjärjestelmänä KaiOS
KaiOS on vielä varsin tuore tuttavuus Suomen markkinoilla. Täysin suomeksi käännetty käyttöjärjestelmä nähtiin ensi kertaa laajemmin markkinoilla Nokia 8110 4G -mallin myötä, ja se tarjoaa yhä pitkälti samanlaisen kokemuksen.
KaiOS on suunniteltu peruspuhelinten älykkääksi käyttöjärjestelmäksi. Se mahdollistaa verkkopohjaisten sovellusten luomisen, mikä luonnollisesti antaa uusia käyttömahdollisuuksia helpottaen samalla sovellusten tuomista puhelimelle.
KaiOS on tarkoitettu eritoten puhelimille, joissa ei ole kosketusnäyttöä. Päänäkymästä voi vasenta nuolipainiketta painamalla avata pikavalikon, joka näyttää sosiaalisen median sovellukset. Ylös-painike taas avaa Android-vastinetta muistuttavat pika-asetukset ja alas-näppäin ilmoitusnäkymän. Lisäkksi numeropainikkeisiin voi asettaa yhteystietoja, joille soittaminen käy ripeästi pitkällä painalluksella.
Ulkoisesti KaiOS muistuttaa Nokia-peruspuhelimista tuttua Series 30 -käyttöliittymää, mutta on rutkasti monipuolisempi. Myös hakukonejätti Google on sijoittanut järjestelmään, minkä ansiosta KaiOS sisältää esiasennettuna Google Mapsin, Google-hakusovelluksen sekä Assistant-avustajan, joka myös 2720 Flipillä tottelee äänikomentoja varsin sujuvasti. Avustajan ansiosta myös kirjoittaminen hoituu saneluna, mikäli numeronäppäimistö tuntuu liian hitaalta.
Merkittävänä lisänä KaiOS:lle on viime kesästä alkaen saanut laajemmin myös WhatsApp-pikaviestisovelluksen, jolla pikaviestittely onnistuu tekstin lisäksi myös äänellä. Muun muassa WhatsApp-puheluita tai tarinapäivityksiä ei tueta, mutta muutoin pikaviestien lähettäminen käy sujuvasti. Ahkerien WhatsApp-käyttäjien kannattaa huomioida, että pienelle näytölle mahtuu kerrallaan enintäänkin vain muutamia viestejä, joten esimerkiksi ryhmäkeskustelujen seuraaminen on jokseenkin mahdotonta. WhatsApp on lisäksi saatavilla vain englanniksi.
Nokia 2720 Flipin valikkoa koristavat myös Twitter-, YouTube- ja Facebook-kuvakkeet. Nämä ovat kuitenkin vain verkkopohjaisia sovelluksia, eli käytännössä linkkejä kyseisten palveluiden verkkosivuille. Simpukkapuhelimella voi siis katsoa YouTube-videoita, twiitata tai lähetellä Facebook-viestejä, mutta käytännössä se on hyvin kankeaa. Ilmoituksia palveluista ei tueta millään tavalla, toisin kuin WhatsAppista. Todellisten sovellusten puute onkin harmittava takaisku ikään kuin pelkistettyä älypuhelinta etsiville.
Myös sähköpostin tarkastaminen Nokia 2720 Flipillä on mahdollista, mutta viestit latautuvat hitaasti, eivätkä useimmiten näy oikein. Niin ikään mukana olevalla selaimella puolestaan voi tarkastaa vaikkapa uutisotsikot, mutta ymmärrettävästi prosessi ei ole kovinkaan nopea. Sisäänrakennetusta sovelluskaupasta saa lisää sovelluksia, mutta valikoima on jokseenkin rajoittunut.
KaiOS:n tarjoamista ominaisuuksista parhaimpia on mahdollisuus mobiilidatayhteyden jakamiselle, ja myös Myös Nokia 2720 Flip jakaa sujuvasti 4G-yhteytensä vaikkapa läppärille. Yhteyden jakaminen lyhentää luonnollisesti akunkestoa merkittävästi, mutta yhteys on ilahduttavan nopea ja luotettava.
Kokonaisuutena KaiOS:n käyttäminen on kaksijakoinen kokemus. Ominaisuuksia kyllä on, mutta käyttöjärjestelmä on ensi alkuun melkoisen monimutkainen.
Nokia 2720 Flipissä on Qualcomm 205 -järjestelmäpiiri 512 megatavun RAM-käyttömuistilla, ja vaikka kokoonpanon pitäisi riittää kevyen KaiOS:n sujuvaan käyttöön, ilmenee myös takkuilua toisinaan. Kokonaisuutena käyttökokemus on kuitenkin sujuva, kunhan pitää odotukset realistisina muistaen, ettei kyseessä ole älypuhelin.
Kenelle Nokia 2730 Flip sopii?
Nokia 2720 Flip on mielenkiintoinen uutuus puhelinmarkkinoille. ”Puoliälypuhelimena” se näyttää ulkoisesti peruspuhelimelta, mutta sisältää kuitenkin myös älykännykästä tuttuja toimintoja. Suurten painikkeidensa ja hätänäppäimensä ansiosta se soveltuu ainakin teoriassa myös vanhuksille tai muuten helppokäyttöistä laitetta hamuaville.
Pieni näyttö kuitenkin vaikeuttaa suurennetunkin tekstin näkemistä, ja vaikka puhelin pääosin sujuvasti toimiikin, esiintyy ongelmiakin toisinaan. Käyttöjärjestelmä on pohjimmiltaan yksinkertainen, mutta sen käyttölogiikan oppimisessa menee tovi. Älypuhelimen korvaajaksi 2720 Flipistä ei ole.
Vastaavia vaihtoehtoja 2720 Flipille ovat samaan aikaan julkistettu 119 euron Nokia 800 Tough pitkine akunkestoineen ja tätä nykyä jo alle 50 euron hintaan painunut Nokia 8110 4G legendaarisine liukurakenteineen. Mikäli puhelut, tekstarit ja pitkä käyttöaika riittävät, kannattaa ehdottomasti katsastaa myös edullisempi peruspuhelinten valikoima.
Nokia 2720 Flip sopii henkilölle, joka tahtoo astetta simppelimmän puhelimen menettämättä kuitenkaan täysin yhteyttä älypuhelinmaailmaan tai WhatsApp-kavereihin. Sen avulla voi jakaa verkkoyhteyden vaikkapa tabletille tai läppärille, minkä lisäksi se tarjoaa useimmissa tapauksissa älypuhelinta pidemmän akkukeston.
Lisäksi, onhan se ensi alkuun verraton tunne lopettaa puhelu simpukkarakenne kiinni napsauttamalla yli vuosikymmenen tauon jälkeen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »