Elisa on kertonut sen 5G-innovaatiota etsivään Co-creation Challenge -kilpailuun osallistuneen it-yhtiö Exoven kehittäneen osaksi kilpailua ratkaisun, jonka avulla rakennusvirheet pystytään havaitsemaan lähes reaaliajassa.
Kun viat havaitaan jo rakennusvaiheen aikana, on niiden korjaaminen varsin edullista verrattuna siihen, että viat havaitaan ja korjataan vasta tietyn vaiheen valmistumisen jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elisa on kehittänyt uudenlaisia 5G-palveluita yhdessä startupien ja muiden yritysten kanssa osana 5G Co-creation Challengea. Exove on yksi joukkueista, jotka ovat yltäneet kilpailun finaalikolmikkoon.
Perinteisesti laatutarkastuksia on tehty työmailla paljon silmämääräisesti, ja havainnot on kirjattu ylös käsin. Exoven ratkaisulla havainnointi onnistuu reaaliaikaisesti sensoreiden, kameroiden ja konenäön avulla.
Työmaille asennettavat sensorit mittaavat eri elementtien kosteutta, lämpötilaa sekä muita arvoja, jotka kertovat työn lopputuloksen laadusta. Yhdistettynä työmaakameroihin ja konenäköön järjestelmä pystyy vertaamaan arvoja, todentamaan ongelmakohdat ja hälyttämään niistä automaattisesti, kertoo Elisa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jos esimerkiksi rakennuksen perustan valamisessa havaitaan poikkeuksellisia kosteusarvoja, ongelma voidaan tutkia ja tarvittaessa korjata välittömästi. Korjaustyö tulee edullisemmaksi mitä aiemmin se havaitaan, ja se voidaan myös välittömästi huomioida rakennustyömaan aikataulutuksessa sekä materiaalivirroissa.
Kasvava sensorien määrä tulee mahdolliseksi osaltaan 5G-verkon myötä. 5G-verkon ominaisuudet mahdollistavat sensoreiden liittämisen verkkoon ja suuren datamäärän hyödyntämisen. Privaattiverkon tai verkon viipaloinnin (network slicing) avulla verkon tietty osa voidaan erottaa esimerkiksi tietyn rakennuttajan käyttöön, jotta rakennustyön laatua voidaan seurata reaaliajassa.
”Exoven ratkaisu on konkreettinen esimerkki siitä, miten rakennusalan edelläkävijät voivat luoda kilpailuetua 5G-tuoteperheen avulla. Ratkaisu hyödyntää 5G:n, esineiden internetin ja yrityksille räätälöidyn privaattiverkon ominaisuuksia monipuolisesti. Elisa tukee edelläkävijäyrityksiä, ja siksi 5G-verkkoa laajennetaan kysynnän mukaan ja asiakkaiden tarpeisiin vastaten”, sanoo Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur.
”Osallistuminen Elisan 5G Co-creation Challengeen on osa Exove Labs -toimintaa, jonka tarkoitus on kehittää tulevaisuuden digitaalisia ratkaisuja yhdessä asiakkaidemme kanssa eri toimialoilla. Tulevaisuus on sikäli venyvä käsite, että monet kokeiluista voidaan toteuttaa jo tänään, mutta ne ovat luonteeltaan sellaisia, ettei niitä löydy vielä markkinoilta”, muotoilee Exoven Design-johtaja Saku Sairanen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Elisa Co-Creation Challengen pääpalkintona on tänä vuonna 25 000 euron arvoinen pilotti. Tämän lisäksi voittajajoukkue pääsee esittelemään 5G-ratkaisuaan Mobile World Congress -messuille Barcelonaan alkuvuodesta 2020. Muille finalistijoukkueille on luvassa 4 000 euron palkinto. Voittaja valitaan marraskuussa Slushin yhteydessä.
Elisa avasi kaupallisen 5G-verkon ensimmäisenä Suomessa, ja verkko kattaa tällä hetkellä Tampereen, Jyväskylän, Turun ja Helsingin kaupunkikeskustojen alueet sekä Vantaalla Tikkurilan aluetta sekä Espoossa Karaportin ja Otaniemen aluetta. Elisa on myös tuonut myyntiin jo useamman eri valmistajan 5G-puhelimia.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »