TikTokista on viime vuosina kasvanut monien nuorten suosikkisovellus.
Erilaisista lyhyistä videoista koostuva sosiaalisen median palvelu on kiinalaisen Beijing ByteDance Technologyn omistuksessa. Se perustuu kuitenkin yhdysvaltalaisen Musical.lyn pohjalle. ByteDance osti sovelluksen itselleen 1 miljardin dollarin kauppahinnalla marraskuussa 2017.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvalloissa kysymykset myös TIkTokin aseman suhteen ovat kasvaneet viime aikoina, kun maan kauppasota Kiinan kanssa on kärjistynyt ja huolia kansallisesta turvallisuudesta on nostettu esiin myös muun muassa Huawein osalta.
Nyt Yhdysvalloissa laajat oikeudet omaava CFIUS, ulkomaisia sijoituksia Yhdysvaltoihin tarkasteleva komitea, on ottanut ByteDancen yritysoston tarkasteluunsa kaksi vuotta sen tapahtumisen jälkeen, raportoi uutistoimisto Reuters.
ByteDance ei aikanaan hakenut CFIUS-hyväksyntää Musical.ly-kaupalleen, joten CFIUS-komitealla on nyt vapaat kädet tarkastella ja toimia sen suhteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lähtökohtaisesti CFIUS voisi edelleen, yhä näin jälkikäteenkin, kieltää kaupan ja pakottaa ByteDancen myymään pois TikTokin. Näin se on toiminut jo aiemmin Grindrin suhteen: kiinalainen peliyhtiö Beijing Kunlun Tech kertoi toukokuussa etsivänsä ostajaa omistamalleen, muun muassa homoille ja lesboille suunnatulle deittisovellukselleen.
Reutersin mukaan TikTok käy nyt keskusteluja CFIUS-komitean kanssa siitä, mitä se voi tehdä välttääkseen joutumasta myymään pois TikTokia.
Kansallisen turvallisuuden ohella Yhdysvalloissa on nostettu esiin huolet TikTokin suorittamasta palvelun sisällön sensuroinnista liittyen Kiinalle ikäviin aiheisiin.
TikTok itse on kertonut, että se tallentaa käyttäjien tiedot Yhdysvalloissa eikä siirrä niitä Kiinaan, eikä Kiina ole myöskään pyytänyt palvelua sensuroimaan sisältöä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Vaikka emme voi kommentoida käynnissä olevia sääntelyprosesseja, TikTok on tehnyt selväksi, ettei meillä ole korkeampaa prioriteettia kuin ansaita käyttäjien ja sääntelijöiden luottamus Yhdysvalloissa. Osa sitä on työskentely kongressin kanssa ja olemme sitoutuneet siihen”, on TikTokin viestintä todennut.
”Mikä tahansa alusta, jonka omistaa kiinalainen yritys, ja joka kerää massiivisia määriä tietoja amerikkalaisista on vakava uhka maallemme”, twiittasi senaattori Marco Rubio CFIUS-tutkinnan tultua julki.
Myös Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on kritisoinut TikTokia sen sensuurihuolien takia. Hiljattain Zuckerberg muistutti, että tähän asti maailmalla suosittuja ovat olleet yhdysvaltalaiyritysten sovellukset ja niiden kautta amerikkalaiset arvot esimerkiksi sananvapaudesta mutta jatkossa näin ei enää ole.
ByteDance on yksi Kiinan suurimmista teknologiayhtiöistä, joka arvostettiin viime vuonna rahoituskierroksella 78 miljardin dollarin arvoiseksi yritykseksi. Maailmanlaajuisesti ByteDancen sovelluksilla on yli 1,5 miljardia aktiivista käyttäjää kuukausitasolla ja yli 700 miljoonaa käyttää yhtiön palveluja päivittäin. Suuri osa käyttäjistä on ByteDancen kiinalaisissa palveluissa mutta TikTok on myös jatkuvasti kasvattanut suosiotaan ympäri maailman ja kasvanut uusimmaksi hittisovellukseksi toistaiseksi erityisesti nuorten keskuudessa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »