Iso-Britannian tietoturvavirasto Information Commissioner’s Office on langettanut Facebookille 500 000 punnan, eli noin 580 000 euron, sakon Cambridge Analytica -tapauksesta. Kyse on Facebookia viime vuodesta lähtien voimakkaasti ravisuttaneesta kohusta, jossa jopa 120 miljoonan käyttäjän tietojen epäillään päätyneen kolmansille tahoille.
Kohun takana on Iso-Britanniasta lähtöisin oleva Cambridge Analytica -yhtiö, joka oli osallisena muun muassa Donald Trumpin presidentinvaalikampanjassa sekä kotimaansa Brexit-kampanjassa. Yhtiön tarkoituksena oli datan kerääminen käyttäjistä ja kerätyn datan hyödyntäminen kohdemarkkinoinnissa ja mielipidevaikuttamisessa. Käytännössä datan hyödyntäminen tapahtui ihmisten Facebook-käyttäytymistä seuraamalla ja kohdistamalla eri käyttäjäryhmille valikoitua sisältöä, jolla käyttäjien mielipiteitä pyrittiin muokkaamaan haluttuun suuntaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käyttäjiä koskevan informaation keräämisen Cambridge Analytica toteutti Facebook-sovelluksilla, jotka tarjosivat käyttäjille harmittomalta kuulostavia kyselyitä, kuten esimerkiksi persoonallisuustestejä. Samalla, kun käyttäjät tekivät testin, vaadittiin sovelluksessa myös pääsyä käyttäjän Facebook-tietoihin. Tämän jälkeen testin tehneiden käyttäjien Facebook-profiileista, kuten myös käyttäjien ystävälistoilla olleiden ihmisten profiileista, kerättiin huomattava määrä tietoa mielipidevaikuttamista varten.
Huolimatta aiemmista epäilyistä Facebookista kerätyn datan käytön suhteen, puhkesi Cambridge Analytica kohu täyteen mittaansa viime vuonna, kun yhtiön entinen työntekijä Christopher Wylie paljasti yhtiön harjoittaman datan keräämisen mittasuhteet. The Guadianin videolla Wylie kertoo Cambridge Analytican käytännöistä muun muassa seuraavasti:
”Heillä (Cambridge Analyticalla) oli sovelluksia Facebookissa, joilla oli lupa kerätä paitsi tietoa sovelluksen käyttäjästä, myös käyttäjän ystäväverkosta ja tallentaa dataa kaikista sovelluksen käyttäjän Facebook-kavereista. Tietoja, kuten tilapäivitykset, annetut tykkäykset ja joissain tapauksissa myös yksityisviestit.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Koska Facebook teki vain vähän datan keräämisen rajoittamiseksi ennen Cambridge Analytical -kohua, on yhtiötä laajasti syytetty käyttäjätietojen suojaamisen laiminlyönnistä. Information Commissioner’s Officen määräämä 580 000 euron sakko ei olekaan ensimmäinen yhtiön saama tuomio. Jo aikaisemmin Yhdysvaltojen Federal Trade Comission tuomitsi Facebookin selvästi tuntuvampaan viiden miljardin dollarin korvaukseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »