Samsungin ensimmäisen taittuvanäyttöisen älypuhelimen Galaxy Foldin piti tulla myyntiin Suomessakin jo toukokuussa mutta sitten Samsungin suunnitelmat menivät uusiksi.
Keväällä puhelimen näyttö hajosi useilla testaajilla vain päivässä tai parissa, mikä pakotti Samsungin suunnittelemaan laitteen osittain uudelleen ja tekemään siihen lukuisia kestävyyttä parantavia muutoksia. Syyskuussa Galaxy Fold teki uusittuna comebackin ja nyt toisella yrittämällä on selvitty ilman laajempia ongelmia.
Samsung Galaxy Fold
- 7,3" Taittuva Dynamic AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 12 + 12 + 16 Mpiks. kamera
- 10 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 855 -piiri
- 4380 mAh akku
Galaxy Fold tuli jo syyskuun aikana myyntiin useissa maissa Samsungin kotimaasta Etelä-Koreasta alkaen ja 18. lokakuuta saatavuus laajeni myös Suomeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa Galaxy Fold on tilattavissa Samsungin omasta verkkokaupasta mutta myös silloin tilaus on noudettava liikkeestä. Lisäksi Galaxy Fold on saatavilla myös valikoiduista DNA:n, Elisan ja Telian myymälöistä sekä Samsung Shop-in-Shopista Tammiston Gigantissa. Suoraan verkkokaupasta pakettitoimituksena Galaxy Foldia ei myydä lainkaan.
Galaxy Foldin värivaihtoehdot ovat vaaleampi Space Silver ja tummempi Cosmos Black, ja laitteen suositushinta on 2 100 euroa. Hintaan sisältyvät myyntipakkauksessa myös langattomat Galaxy Buds -kuulokkeet (arvo 159 €), aramidisuojakuoret ja 12 kuukautta Samsung Care+ -palvelua, joka mahdollistaa esimerkiksi rikkoutuneen näytön vaihdon kertaalleen alennetulla 130 euron omavastuuhinnalla.
Samsung Galaxy Foldin myyntipakkauksen sisältö
- Galaxy Fold -laite
- Suojakuoret
- Täyslangattomat Galaxy Buds -kuulokkeet
- Laturi (15 W)
- Kaapeli (USB-A-USB-C)
- USB-A-USB-C-sovitin
- Käyttöoppaat ja muut ohjeet
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Foldin tekniset tiedot
- Kirjan tavoin avautuva rakenne, metallirunko kansi- ja takalasipinnalla
- 7,3 tuuman taittuva Infinity Flex Dynamic AMOLED -päänäyttö 4,2:3-kuvasuhteella ja 2152×1536 pikselillä (362 PPI), pinta polyimidimateriaalia
- 4,6 tuuman Super AMOLED -kansinäyttö 21:9-kuvasuhteella ja 1680×720 pikselillä (399 PPI)
- Sormenjälkilukija kyljellä
- Yhteensä kuusi kameraa
- Kolme takakameraa
- Pääkamera: 12 megapikseliä, 1,4 mikronin pikselikoko, f/1,5/2,4-aukko, 77 asteen kuvakulma, optinen kuvanvakain, dual pixel PDAF -automaattitarkennus
- Ultralaajakulmakamera: 16 megapikseliä, 1,0 mikronin pikselikoko, f/2,2-aukko, 123 asteen kuvakulma, kiinteä tarkennus
- 2x-telekamera: 12 megapikseliä, 1,0 mikronin pikselikoko, f/2,4-aukko, 45 asteen kuvakulma, optinen kuvanvakain, PDAF-automaattitarkennus
- 4K 30/60 fps / 1080p 30/60 fps / 720p 30 fps -videokuvaus, 720p 960 fps / 1080p 240 fps -hidastuskuvaus
- Kaksi etukameraa sisällä
- 10 megapikseliä, 1,22 mikronin pikselikoko, f/2,2-aukko, 80 asteen kuvakulma
- 8 megapikseliä, 1,12 mikronin pikselikoko, f/1,9-aukko, 85 asteen kuvakulma
- Yksi etukamera kannessa
- 10 megapikseliä, 1,22 mikronin pikselikoko, f/2,2-aukko, 80 asteen kuvakulma
- Kolme takakameraa
- Stereokaiuttimet, Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 512 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 3.0), ei muistikorttipaikkaa
- Nano-SIM-korttipaikka ja integroitu eSIM
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 18, 1200/150 Mbit/s)
- Wi-Fi 6 802.11a/b/g/n/ax / Bluetooth 5.0 / ANT+ / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin (RGB) / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä, ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää
- 4 380 milliampeeritunnin kaksiosainen akku
- 15 watin akun pikalataus (Samsung Adaptive Fast Charging / Qualcomm Quick Charge 2.0)
- Akun langaton lataus ja PowerShare-virranjako
- Mitat suljettuna 160,9 x 62,8 x 15,7-17,1 millimetriä ja avattuna 160,9 x 117,9 x 7,6 millimetriä
- Paino 276 grammaa
- Android 9 Pie + Samsung One UI -käyttöjärjestelmä
Hyvää Galaxy Foldissa
- Suuri näyttö taskuun mahtuvassa laitteessa. Taittuvan näytön kantava idea on mahdollistaa suurempi näyttö kompaktissa laitteessa, ja tämän Galaxy Fold tekee hyvin. Tarvittaessa käytettävissä on huomattavasti suurempi 7,3 tuuman näyttö, joka tarjoaa esimerkiksi noin 40 prosenttia enemmän pinta-alaa kuin vaikkapa Galaxy Note10+:n 6,8 tuuman näyttö. Silti Galaxy Fold mahtuu mukavasti taskuun.
- Hyvä käytettävyys. Arkikäytössä Galaxy Foldin yhdistelmä pienellä kansinäytöllä ja suuremmalla sisänäytöllä toimii hyvin. Siirtymä kansinäytöstä sisänäytölle on saumaton, ja suuremmalla näytöllä on myös haluttaessa yksinkertaista käyttää samanaikaisesti useampia sovelluksia. Kansinäytön käyttö onnistuu täysin yhdellä kädellä, kun taas laitteen avaaminen ja sisänäyttö vaativat kahta kättä.
- Huippuluokan ominaisuudet. Galaxy Fold on varustettu edelleen huippuluokkaa edustavalla Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiirillä, suurella RAM-käyttömuistilla ja tallennusmuistilla sekä myös hyvillä kameroilla. Erikoisuutensa eli taittuvan näytön ja rakenteensa ohella Galaxy Fold on siis kaikin puolin muutenkin huippuluokan laite. 2 100 euron hintalappu ei ole pahasti yläkanttiin, kun muistaa 512 gigatavun tallennusmuistin ja mukana tulevat 159 euron Galaxy Buds -kuulokkeet.
- Yllättävän hyvä akunkesto. Galaxy Foldin akunkesto osoittautui yllättävän hyväksi. Melko lyhyt testijakso sisälsi pääosin tavallista raskaampia käyttöpäiviä ja silti Galaxy Foldin akussa oli illalla varausta jäljellä useimmiten 55-65 prosenttia. Akunkesto Galaxy Foldissa riittääkin myös kahden päivän läpi. Osaltaan hyvässä akunkestossa voi auttaa se, että osa laitteen käytöstä tapahtuu kuitenkin pienellä kansinäytöllä, joka oletettavasti on varsin vähävirtainen.
Huonoa Galaxy Foldissa
- Epäilyttävä kestävyys. Galaxy Fold selvisi testijaksostamme ehjänä niin, ettei esimerkiksi taittuvaan näyttöön tullut merkittäviä naarmuja tai muita vikoja. Pidemmällä aikavälillä kestävyys on kuitenkin ylivoimaisesti suurin kysymysmerkki Galaxy Foldissa. Taittuvan näyttöpaneelin ja sen pinnan kestävyyden ohella myös saranarakenteen kestävyys hieman arveluttaa. Jo vain viikossa käyttöönotosta sarana oli jo jonkin verran löystynyt.
- Ominaisuuspuutteet. Samsung on yllättäen jättänyt Galaxy Foldista syystä tai toisesta pois muistikorttipaikan, joka on ollut pitkään sen puhelinten vakio-ominaisuus. Lisäksi myöskään Galaxy Foldissa ei enää ole erillistä kuulokeliitäntää, vaan kuulokkeet on liitettävä USB-C-liitännän kautta tai langattomasti. Rakenteestaan johtuen Galaxy Fold ei myöskään ole vedenkestävä.
Taittuva näyttö pysyi ehjänä – pidemmällä aikavälillä myös saranan kestävyys huolenaiheena
Noin viikon ahkera testikäyttö ei juuri jättänyt suurempia jälkiä Galaxy Foldiin. Kokonaisuutena päivittäinen käyttö auttoi luomaan luottamusta puhelimen, erityisesti sen taittuvan näytön kestävyyteen.
Viikon testi on kuitenkin aikana tietenkin liian lyhyt pidemmän aikavälin kestävyyden määrittelemiseksi, ja rujommasta käytöstä Galaxy Fold varmasti kärsisi.
Samsungin tekemät useat muutokset laitteen rakenteeseen sitten kevään näyttävät kuitenkin onnistuneen hyvin ja akuutit kestävyysongelmat on saatu ratkaistua. On käsittämätöntä, miten Samsung ei alun perin suunnitellut useiden vuosien kehitystyön jälkeen laitetta tällaiseksi vaan yritti tuoda keväällä markkinoille selvästi puutteellisen tuotteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pidemmällä aikavälillä mahdollisia kestävyysongelmia on Galaxy Foldissa ainakin kolme.
1) Näyttö saattaa naarmuuntua jokapäiväisessä käytössä pikku hiljaa esimerkiksi kynsien vaikutuksesta. Galaxy Foldin sisänäytön pintana on lasin sijaan polyimidimateriaalia, johon aiheutuu naarmuja jo hiemankaan voimakkaammasta painalluksesta kynnellä. Ajan myötä näytön pinta voi pikku hiljaa kulua kohdista, joita pyyhkäistään ja painetaan eniten.
2) Laitteen rakenteesta johtuen kahden puoliskon väliin jää kiinni taitettuna mittava rako, josta taitetun näytön pintojen väliin voi puhelinta suljettuna kuljetettaessa päästä esineitä tai roskaa, joka voi vahingoittaa näyttöä. Lisäksi parannuksista huolimatta Galaxy Foldin rakenne ei ole edelleenkään täystiivis, ja laitteen sisälle ja näytön alle mahdollisesti pääsevä ylimääräinen aines voi pahimmillaan rikkoa näytön.
3) Galaxy Foldin sarana tuntui löystyvän huomattavalla tavalla jo noin viikon testin aikana. Alussa sarana oli huomattavasti jäykempi eivätkä avattuna laitteen puoliskot liikkuneet lainkaan laitetta heilutettaessa. Testin lopussa tilanne oli muuttunut ja heiluttamalla avattua laitetta oli saranassa jo havaittavissa jonkin verran liikettä. Lisäksi myöskään suljettuna tuntuma ei ollut enää yhtä jämäkkä, vaan puhelinta kämmenen sisällä pidettäessä saattoi tuntea pientä puoliskojen liikettä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Merkittävällä tavalla huolia Galaxy Foldin kestävyydestä pienentää hintaan sisältyvä 12 kuukauden Samsung Care+ -palvelu, joka mahdollistaa esimerkiksi laitteen vahingoittuneen näytön tai muiden rikkoutumisten korjaamisen kertaalleen 130 euron omavastuuhinnalla. Galaxy Foldin Samsung Care+ -palvelun ehdoista voi lukea lisää tästä.
Lukuun ottamatta edellä mainittua saranan hienoista löystymistä vain viikon testin aikana, Galaxy Fold laitteena sekä näyttää että tuntuu erittäin laadukkaalta. Jykevyys jo itsessään luo myös tiettyä laadun tunnetta.
Galaxy Fold on varsin painava, 276 grammaa, ja paksuutta sillä on suljettuna parin älypuhelimen verran mutta siltikään Galaxy Fold ei oikeastaan missään vaiheessa tuntunut raskaalta tai liian suurelta. Puhelimen kokoon tottui erittäin nopeasti ja esimerkiksi kädessä tavallista modernia älypuhelinta paksumman mutta samalla suljettuna kapeamman Galaxy Foldin kantaminen tuntui erittäin luontevalta. Myöskin taskuun Galaxy Fold solahtaa mukavasti.
Galaxy Foldin taittuvan näytön keskellä, näytön taitoskohdassa, on selvää epätasaisuutta. Näytön epätasainen pinta näyttää ikävältä sivusta katsottaessa mutta tavallisesti laitetta käytettäessä ja näyttöä suoraan edestä päin katsottaessa epätasaisuutta ei edes havaitse. Sormella näyttöä pyyhkäistessä sen toki tuntee. Näyttöpinnan epätasaisuus taitoskohdassa ei käyttökokemuksen perusteella kuitenkaan juuri häirinnyt tai sitä ei useimmiten tullut edes ajatelleeksi.
Silti myös tältä osin kehitystyö varmasti jatkuu tulevaisuudessa ja tietenkin mitä vähäisemmäksi epätasaisuus näytössä voidaan saada niin sitä parempi.
Verrattuna nykypäivän tavanomaisten älypuhelinten lasipintaisiin näyttöihin Galaxy Foldin taittuvan näytön pinta haijastelee huomattavasti enemmän ympäristöään. Luettavuus esimerkiksi ulkona kirkkaassa auringonvalossa kärsii tästä. Lisäksi kirkkaassa ympäristössä myös näytön epätasainen keskikohta erottuu heijastusten myötä.
Takaa Galaxy Fold on kiiltävän lasipintainen. Testissä ollut puhelin oli värivaihtoehdoista tummempi Cosmos Black mutta myös se on ennemminkin harmaa. Takalasipinta on erittäin kiiltäväpintainen ja kerää myös ahnaasti sormenjälkiä, jotka näkyvät helposti tummanharmaalla kiiltävällä lasipinnalla.
Pieni kansinäyttö kätevä
Jos on Galaxy Fold varustettu poikkeuksellisen suurella näytöllä niin onpa laitteessa toisaalta myös nykypäivän älypuhelimissa poikkeuksellisen pieni näyttö.
4,6 tuuman ja pitkulaisen 21:9-kuvasuhteen näyttö on yksi niistä laitteen yksityiskohdista, joihin monissa kommenteissa on suhtauduttu eniten epäilevästi. Kansinäyttöä ovat monet yksinkertaisesti pitäneet liian pienenä.
Todellisen käyttökokemuksen perusteella Samsungin ratkaisu kansinäytön osalta tuntuu kuitenkin onnistuneelta. Vaikka pieni näyttö pidemmän mallisen puhelimen keskellä näyttääkin kieltämättä hieman hassulta, on näytön käyttö erittäin helppoa. Koko pienen näytön eri osiin ulottuu peukalolla ja Galaxy Foldin kansinäytön käyttö onnistuu yhdellä kädellä luontevalla otteella puhelinta kädessä pidettäessä.
Sovellusten käyttö kansinäytöllä on helppoa ja vaivatonta eikä juuri eroa mistä tahansa muusta älypuhelimesta. Ainoastaan näytöllä esitettävä näppäimistö jää niin pieneksi, että sen käyttö tuntuu hankalalta.
Kansinäyttöä on miellyttävä käyttää nopeiden toimien hoitamiseen. Näitä voivat olla niin saapuvat tai soitettavat puhelut, saapuvat viestit ja muut ilmoitukset, reittien tai aikataulujen tarkastaminen sekä esimerkiksi myös hälytyksen asettaminen tai uusien päivitysten lukeminen sosiaalisen median palveluista kuin myös uutissovelluksista.
Mielenkiintoisesti testin aikana tuli myös huomattua, että kansinäytön pieni koko auttoi käyttämään puhelinta vähemmän. Kun suuremman näytön avaaminen vaatii enemmän työtä, ei sitä tule avattua niin usein ja näin ei ”vahingossa” niin usein uppoudu selaamaan erilaisia sisältöjä.
Kansinäytöltä näppärästi sisänäytölle
Galaxy Foldin kansinäyttö ja sisänäyttö toimivat saumattomasti yhteen. Kansinäytöllä auki ollut sovellus avautuu suurikokoisempana sisänäytöllä taitettaessa se auki käytännössä ilman minkäänlaista viivettä. Tämä on yksi parhaita seikkoja koko Galaxy Foldin käyttökokemuksessa.
Toisinpäin, eli taitettaessa Galaxy Fold kiinni, sovellukset eivät oletuksena jää auki kansinäytölle vaan puhelin lukittuu ja jos puhelimen avaa, aukeaa kansinäyttö kotinäkymään. Tämä on järkevä oletus, sillä käyttö useimmiten päättyy laitteen kiinni taittamisen jälkeen.
Halutessaan asetuksista voi kuitenkin määritellä sovelluskohtaisesti, jos haluaa sisänäytön sovelluksen pysyvän auki kansinäytöllä taitettaessa Galaxy Fold kiinni. On mukavaa, että tarjolla on tähän asetus. Jos jotain saisi toivoa niin kansinäytön lukitusnäkymässä voisi olla lisänä tarjolla pikavalinta, josta sisänäytöllä auki olleen sovelluksen saisi nopeasti avattua kansinäytölle.
Sormenjälkilukija Galaxy Foldissa on sijoitettu oikealle kyljelle virtapainikkeen alapuolelle. Koin omalta kohdaltani sormenjälkilukijan toiminnan ärsyttäväksi. Lukija tunnistaa sormen vasta, kun laite on herätetty lukitusnäkymään painamalla ensin virtapainiketta. Lisäksi lukijan toiminta ei ole täydellistä, vaan onnistunut tunnistautuminen vaatii usein sormen asennon korjaamista lukijan päällä.
Otinkin käyttöön Galaxy Foldissa kasvojentunnistuksen, mikä paransi käyttökokemusta selvästi.
Suurikokoisempia sovelluksia
Galaxy Foldin 7,3 tuuman sisänäyttö tarjoaa erinomaisen käyttökokemuksen niin lukemiseen kuin myös kuvien ja videoiden katseluun.
Useimmat sovelluksista toimivat kohtuullisen hyvin suurella ja kuvasuhteeltaan tavallisista älypuhelimista ja myös tablettilaitteista eroavalla näytöllä. Tämä on hyvä, sillä perinteisesti sovelluskehittäjät eivät ole jaksaneet optimoida Android-sovelluksiaan kovinkaan ahkerasti eri laitteille.
Parhaimmillaan kookas sisänäyttö on myös erinomainen pelaamiseen tarjotessaan laajan pinta-alan. Valitettavasti osa peleistä, kuten vaikkapa Asphalt 8: Airborne, eivät toimi ainakaan toistaiseksi lainkaan sisänäytöllä.
Suuremman näytön tarjoaminen kuitenkin suljettuna taskuun mukavasti mahtuvassa laitteessa on Galaxy Foldin pääpointti, ja se lunastaa odotukset tällä saralla varsin onnistuneesti.
Sisänäytön oikean yläkulman lovi ei pidemmän päälle häiritse käyttöä ja siihen tottuu nopeasti myös videoita katsellessa.
Sisänäytölle saa rinnakkain kolme sovellusta
Suurempaa näyttöä voi Galaxy Foldissa hyödyntää myös jakamalla näytön kahdelle tai kolmelle sovellukselle.
Lisäsovellusten avaaminen rinnalle onnistuu helposti näytön reunasta pyyhkäisemällä esiin tulevan valikon kautta. Samoin sovellusten siirtäminen suuremmaksi tai pienemmäksi onnistuu intuitiivisella tavalla vetämällä, ja myös sulkeminen on helppoa.
Keskeisimpiä käyttökohteita usean sovelluksen rinnakkaiskäytölle ovat varmasti jonkin keskustelun tai sisältöpalvelun, kuten vaikkapa Twitterin, avaaminen näytölle katseltaessa samanaikaisesti videolähetystä. Tämä on jotakin sellaista, mikä ei useinkaan tavallisilla älypuhelimilla mukavasti onnistu.
Lisäksi useamman rinnakkaisen sovelluksen voi ajatella joiltakin osin tehostavan työntekoa mutta tässä mielessä myös Galaxy Foldin tavallisia älypuhelimia suurempi näyttökin tuntuu pieneltä. Mittavampi tekstinkäsittely ja useiden asiakirjojen käsittely rinnakkain vaatisivat vielä suurempaa näyttöä.
Kaikkia sovelluksia ei myöskään ole mahdollista käyttää jaetulla näytöllä. Omalta kohdalta törmäsin tähän ongelmaan erityisesti Facebook Messengerin kanssa, joka ei jaetulla näytöllä toimi.
Rinnakkaisten sovellusten ohella Galaxy Foldin näytölle voi myös erikseen avata muiden sovellusten päällä esitettäviä pikkusovelluksia, jotka voi helposti pienentää kuvakkeeksi.
Huipputason suorituskykyä – akunkesto positiivinen yllätys
Galaxy Fold on kaikkinensa suorituskyvyltään huipputasoa. Sisuksissa on Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri, joka edustaa edelleen tehoissa Android-puhelinten kärkiluokkaa. Uudempi päivitetty Snapdragon 855+ olisi vain hieman tehokkaampi.
Myös RAM-käyttömuistin sekä tallennusmuistin osalta Galaxy Fold tarjoaa niin sanotusti maksimit, eli 12 gigatavua ja 512 gigatavua, jotka kummatkin ovat määrinä varmasti riittäviä.
Sekä Galaxy Foldin kansinäytön että sisänäytön kuvanlaatu on hyvä. AMOLED-näyttöpaneelien väritoisto on rikas ja musta toistuu mustana. Myös katselukulmat ovat riittävän laajat. Sisänäytön tarkkuus (362 pistettä tuumaa kohti) on keskitasoa mutta myös sitä voidaan pitää käytännössä riittävänä.
Yksi merkittävimmistä yllätyksistä Galaxy Foldissa testijakson aikana oli sen hyvä akunkesto.
Melko lyhyt testijakso sisälsi pääosin tavallista raskaampia käyttöpäiviä ja silti Galaxy Foldin akussa oli illalla varausta jäljellä useimmiten 55-65 prosenttia. Akunkesto Galaxy Foldin voikin todeta riittävän peruskäytöllä useimmiten myös kahden päivän läpi.
Samsungin tämän vuoden Galaxy S10 ja Galaxy Note10 -sarjojen huippupuhelimia on kritisoitu akunkeston jäämisestä alle odotusten, mihin osasyynä vaikuttaa olevan niiden Samsungin omat Exynos-järjestelmäpiirit Euroopan markkinoilla. Galaxy Foldista löytyvä Snapdragon 855 on huomattavasti virtatehokkaampi, mikä näkyy pidempänä akunkestona.
Osaltaan hyvässä akunkestossa voi auttaa myös vielä lisäksi se, että osa Galaxy Foldin käytöstä tapahtuu kuitenkin pienellä kansinäytöllä, joka olettavasti on varsin vähävirtainen.
Galaxy Foldin 4 380 milliampeeritunnin akun lataus käy 15 watin pikalatauksella tai langattomasti. Tältä osin Galaxy Foldista puuttuu tuki vielä Samsungin muissa älypuhelimissa tänä vuonna jo nähdylle tehokkaammalle 25 watin tai peräti 45 watin laturille. Tämä on yksi selvä parannuskohde seuraavaan malliin, vaikka myös nyt latausajat ovat kuitenkin kohtuullisia.
Kuusi hyvää kameraa
Galaxy Fold sisältää saman kameravarustuksen kuin Samsungin kevään Galaxy S10+ -huippupuhelinmalli. Takana on pääkameran lisäksi ultralaajakulma- ja 2x-telekamerat. Lisäksi sisänäytön oikean yläkulman lovesta löytyy kaksi selfie-kameraa ja kannesta vielä yksi.
Galaxy Foldin perusrakenteen yksi heikkous on, että laite on tarvinnut varustaa peräti kuudella kameralla, jotta laitteella voisi kuvata molempiin suuntiin sekä suljettuna että avattuna. Toki on hyvä, että tämä onnistuu mutta samalla lisäkamerat tietenkin tuovat laitteeseen lisää kokoa ja ”turhia” komponentteja.
Kuvanlaadultaan Galaxy Foldin kamerat ovat hyviä eivätkä tässä suhteessa yllätä. Hyvät kamerat eivät varmaankaan ole keskeinen syy ostaa Galaxy Foldia mutta on tietenkin mukavaa, että tälläkin osa-alueella Galaxy Fold tarjoaa onnistuneen kokonaisratkaisun ja erittäin monipuoliset kuvausominaisuudet Samsungin laajalla kamerasovelluksella. Kuvaaminen on helppoa sekä laite suljettuna että avattuna.
Alta artikkelin lopusta löytyy muutamia Galaxy Foldilla kuvattuja esimerkkikuvia.
Miten Galaxy Fold voisi olla parempi?
Testijakson aikana tuli myös pohdittua, millä tavoin taittuvanäyttöisten laitteiden toivoisi kehittyvän Galaxy Foldin jälkeen.
Keskeisimmäksi ajatukseksi jäi vielä suurempi näytön koko. Käyttötuntumaan perustuen itseäni kiinnostaisi vielä Galaxy Foldia enemmän laite, joka olisi sekä suljettuna että avattuna jonkin verran leveämpi ja kenties samalla myös ohuempi. Taskuun mahtuvaan taittuvaan laitteeseen saisi mahdutettua vieläkin suuremman näytön. Galaxy Foldin 7,3 tuuman näyttö on pinta-alaltaan noin 40 prosenttia suurempi kuin 6,8 tuuman Galaxy Note10+:ssa mutta suurempikin kelpaisi – ja vaikuttaisi olevan mahdollista.
Lisäksi hyvä pohdinnan aihe on myös se, onko Galaxy Foldin rakenneratkaisu lopulta paras mahdollinen vai olisiko taittuva näyttö sittenkin järkevämpi toteuttaa ulkopinnalla, kuten Huawein esittelemässä Mate X:ssä, eikä kirjan tavoin avattavana sisänäyttönä. Galaxy Foldin tapaista ratkaisua puolustaa sen tarjoama oletettavasti parempi suoja näytölle. Haittapuolena ratkaisussa on kuitenkin pienikokoinen kansinäyttö, joka ei ole optimaalinen vaikka sinällään ihan käyttökokemuksen tarjoaakin. Ulkopinnalla taittuvassa laitteessa ei tarvita kuin yksi näyttö ja yhdet kamerat.
Muuten taittuvanäyttöisissä laitteissa on edessä tästä alkava vuosien kehitystyö kestävyyden parantamiseksi ja esimerkiksi taittuvan lasin ottamiseksi käyttöön taittuvan näytön pintana muovimateriaalien sijaan.
Yhteenveto: Sittenkin onnistunut taittuvanäyttöisen debyytti
Taittuvanäyttöisten älypuhelinten alku ei ollut helppo, ja Samsung teki niiden esiinmarssille suurta hallaa yrittämällä tuoda Galaxy Foldin myyntiin jo keväällä selvästi puutteellisesti suunniteltuna ja huonoja ratkaisuja sisältävänä tuotteena.
Useamman kuukauden lisäajalla Samsung on kuitenkin onnistunut karsimaan lastentaudit Galaxy Foldista, ja sen kokonaisuutena tarjoama mutkaton ja miellyttävä käyttökokemus onnistuvat nyt tarjoamaan positiivisen yllätyksen.
Lopulta Galaxy Foldia voidaan pitää varsin onnistuneena ensimmäisenä merkittävänä taittuvanäyttöisenä älypuhelimena markkinoilla, vaikka Samsung tähän tilanteeseen etenikin vaikeimman kautta kompuroiden.
Hyvin toimivat siirtymät kansinäytön ja sisänäytön välillä, suuremman näytön tarjoama parempi luku- ja katselukokemus sekä mahdollisuus käyttää useita sovelluksia rinnakkain ovat Galaxy Foldin vahvuuksia taskuun mahtuvassa laitteessa.
Pidemmällä aikavälillä kysymysmerkiksi jää enää vain kestävyys, johon ei lyhyt testijaksomme vielä selkeää vastausta pystynyt antamaan. Viikon käytön jälkeen suhtaudun kuitenkin sisänäytön kestävyyteen huomattavasti aiempaa luottavaisemmin enkä usko sen muodostuvan merkittäväksi ongelmaksi. Sen sijaan saranan orastava löystyminen aiheutti uusia huolia testin aikana. Kestävyys on joka tapauksessa vielä se seikka, joka vähentää henkilökohtaisesti taittuvanäyttöisen laitteen ostohaluja.
Samsungille Galaxy Fold on lopulta sittenkin onnistunut esimerkki sen kulkemisesta omalta osaltaan teknologisen kehityksen kärjessä. Galaxy Fold on hieno laite, joka tarjoaa jotakin sellaista mille on vielä vähän tai ei ollenkaan kilpailijoita.
Galaxy Foldiin ja sen suurempaan näyttöön tuli testin aikana totuttua nopeasti ja testin päätyttyä suurempaa näyttöä on nyt vähän ikävä. Suuremmat näytöt ovat olleet iPhone-käyttäjälle yksi toistuva houkutin siirtyä Android-puhelimiin niin ennen iPhone 6:ta kuin myös ennen iPhone X:ää sekä iPhone XS Maxia. Tältä osin historia tuntuu jälleen toistavan itseään: suurempi näyttö, nyt taittuvana, on ensimmäisenä tarjolla Samsungilta ja käytännössä varmalta näyttää, että taittuvat näytöt tavalla tai toisella ovat osa älypuhelinten tulevaisuutta.
—
Alla vielä esimerkkikuvia Galaxy Foldilla. Sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa kuvia melko rajusti, joten lähemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossa. Kuvat löytyvät alkuperäisversiona myös tästä Dropbox-kansiosta.
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera:
Telekamera:
Telekamera:
Loput kuvat pääkameralla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »