Nokia on julkaissut kolmannen vuosineljänneksen eli huhti-kesäkuun osavuosikatsauksensa ja päivittänyt näkymänsä vuosille 2019 ja 2020.
Nokian oikaistu liiketulos (ei-IFRS) oli heinä-syyskuussa 478 miljoonaa euroa (-2 % vuodentakaisesta) eli 8,4 prosenttia liikevaihdosta. Analyytikot olivat odottaneet Nokialta keskimäärin 443 miljoonaa euroa. Nokian liikevaihto heinä-syyskuussa ylsi 5 686 miljoonaan euroon (+4 % vuodentakaisesta).
Heinä-syyskuun oikaistun osakekohtaisen tuloksen osalta Nokia ylsi 0,05 euroon eli odotuksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia oli aiemmin kertonut odottavansa heinä-syyskuun tuloksen jäävän heikommaksi julkistaessaan alkuvuoden tulostietoja. Loppuvuoden loka-joulukuusta on puolestaan odotettu alusta alkaen vahvaa.
Nokia kuitenkin laski tänään koko vuosien 2019 ja 2020 näkymiään katteisiin kohdistuvan paineen ja lisäinvestointitarpeiden vuoksi, mikä vie päähuomion tämänpäiväisessä tulosjulkistuksessa. Nokian mukaan kilpailu on kiristynyt kilpailijoiden pyrkiessä kasvattamaan osuuttaan 5G:n varhaisessa vaiheessa ja Nokia ei usko enää menestyvänsä kohdemarkkinoitaan paremmin. Nokia kertoi myös investoivansa lisää 5G-tuotteiden kehityssuunnitelmien nopeuttamiseen ja kustannuskilpailukykyyn sekä toimintansa digitalisointiin.
Markkinoilta Nokian näkymäheikennyt saivat hyytävän vastaanoton: pörssin avauduttua Nokian osakekurssi romahti yli 20 prosenttia reilusti alle neljään euroon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia odottaa nyt vuoden 2019 oikaistuksi osakekohtaiseksi tulokseksi 0,21 euroa +/- 3 senttiä, eli 0,18-0,24 euroa verrattuna aiempaan 0,25-0,29 euroon. Liikevoittoprosentin osalta uusi ohjeistus on 8,5 prosenttia +/- 1 prosenttiyksikkö, eli 7,5-9,5 prosenttia verrattuna aiempaan 9-12 prosenttiin.
Koko vuoden 2020 näkymien osalta uusi ohjeistus osakekohtaiselle tulokselle on 0,25 euroa +/- 5 senttiä eli 0,20-0,30 euroa verrattuna aiempaan 0,37-0,42 euroon ja liikevoittoprosentille 9,5 prosenttia +/- 1,5 prosenttiyksikköä eli 8,0-11,0 prosenttia verrattuna aiempaan 12-16 prosenttiin.
Nokia ei siis odota enää kannattavuutensa kohenevan ensi vuonna lainkaan samalla tavalla kuin se vielä tähän asti oli ohjeistanut. Pitkän aikavälin eli 3-5 vuoden tavoitteekseen oikaistussa liikevoittoprosentissa Nokia kertoi 12-14 prosenttia.
Lisäksi Nokia alensi ohjeistustaan myös kassavirrastaan tänä ja ensi vuonna ja kertoi keskeyttävänsä osingonmaksunsa. ”Hallitus on päättänyt 24.10.2019, ettei tilikauden 2018 osinkojen kolmatta ja neljättä neljännesvuosittaista erää makseta”, Nokia kertoo ja toteaa, että näin voidaan taata Nokian kyky lisätä 5G-investointeja, jatkaa investointeja kasvaville yritysliiketoiminnan ja ohjelmistojen strategisille painopistealueille ja vahvistaa Nokian kassa-asemaa. Nokian mukakan sen hallitus odottaa osingonjaon jatkuvan, kun Nokian nettokassa-asema paranee noin 2 miljardiin euroon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Syyskuun lopussa Nokian kassa oli 4 824 miljoonaa euroa ja korollisilla veloilla vähennetty nettokassa vain 344 miljoonaa euroa. Kesäkuun lopussa nettokassa oli vielä 502 miljoonaa euroa. Kuluvana neljänneksenä Nokia odottaa nettokassan kasvavan 1,2 miljardilla eurolla.
Nokian raportoitu liiketulos heinä-syyskuulta oli 264 miljoonaa euroa ja nettotulos 87 miljoonaa euroa.
Oikaistun ja raportoidun tuloksen erot johtuvat muun muassa uudelleenjärjestelykuluista, yritysjärjestelyissä syntyneiden aineettomien oikeuksien poistoista sekä muista kertaluonteisiksi katsotuista eristä.
Nokian yksiköistä Networksin liikevaihto kasvoi 4 prosenttia 4 434 miljoonaan euroon mutta oikaistu liiketulos laski 28 prosenttia 128 miljoonaan euroon. Ohjelmistoyksikkö Nokia Softwaren liikevaihto kasvoi 9 prosentilla 677 miljoonaan euroon ja oikaistu liiketulos 108 prosenttia 156 miljoonaan euroon. Patenttilisensoinnista vastaavan Nokia Technologiesin liikevaihto nousi 2 prosentilla 358 miljoonaan euroon ja oikaistu liiketulos 1 prosentilla 294 miljoonaan euroon. Technologiesin liikevaihto sisälsi nyt noin 10 miljoonaa euroa kertaluonteista liikevaihtoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Konsernin yhteisten toimintojen ja muiden oikaistu liiketulos oli -100 miljoonaa euroa verrattuna vuodentakaiseen -56 miljoonaan euroon.
Networkin osista liikevaihdossa Mobile Access eli mobiiliverkot kasvoi 4 prosenttia 2 861 miljoonaan euroon, Fixed Access eli kiinteät verkot laskivat 7 prosenttia 466 miljoonaan euroon, IP Routing kasvoi 17 prosenttia 716 miljoonaan euroon ja Optical Networks laski 5 prosenttia 390 miljoonaan. Bruttokateprosentti laski vuodentakaisesta 34,1 prosentista 29,1 prosenttiin, missä näkyy kilpailupaine.
Nokialla on nyt 48 kaupallista 5G-sopimusta, joista yli puolet sisältää kokonaisvaltaisesta 5G-tuote- ja palveluvalikoimasta muitakin tuotteita ja palveluja kuin radiotekniikkaa. Nokia on korostanut laajaa tuotevalikoimaa yhtenä valttikorttinaan kilpailussa.
Nokia kertoi tänään myös, että sen lokakuussa 2018 kertoman 700 miljoonan euron kustannussäästöohjelman odotetut säästöt vuonna 2020 ovat jäämässä 500 miljoonaan euroon johtuen lisäinvestoinneista 5G:hen ja digitalisaatioon. Lisäksi Nokia toteaa valuuttakurssimuutosten lisänneen ohjelmasta ilmoittamisen jälkeen arvioituja vuoden 2020 kuluja 180 miljoonalla eurolla, mikä on myös vaikeuttanut tavoitteen saavuttamista.
Näin toimitusjohtaja Rajeev Suri kommentoi Nokian tulosta:
”Nokian kolmas neljännes oli vakaa ja vapaa kassavirta oli positiivinen; myynti kasvoi laajasti; liikevoittoprosentti oli vakaa; tulos oli vahva Nokia Enterprise -liiketoiminnassa, Nokia Software -segmentissä ja IP Routing -liiketoiminnassa ja edistyimme hyvin vuoden 2019 kustannusvähennystavoitteidemme saavuttamisessa. Olemme ylpeitä 15 5G-verkon käyttöönotosta asiakkaidemme kanssa, kuten Sprint, Verizon, AT&T ja T-Mobile Yhdysvalloissa; Vodafone Italy; Zain Saudi-Arabiassa; sekä SKT, KT ja LG U+ Koreassa.
Useat liiketoimintamme suoriutuvat hyvin, ja odotamme vahvaa viimeistä neljännestä, jossa liikevoittoprosentti on vahva ja nettokassa kasvaa noin 1,2 miljardilla eurolla. Samaan aikaan osa aiemmin kertomistamme 5G:n alkuvaiheeseen liittyvistä riskeistä on nyt toteutumassa. Erityisesti kolmannen neljänneksen bruttokateprosenttiimme vaikuttivat myynnin tuotejakauma, ensimmäisen sukupolven 5G-tuotteisiimme liittyvä korkea kustannustaso, kannattavuushaasteet Kiinassa, hintapaineet ensimmäisissä 5G-sopimuksissa ja julkistettuun operaattoreiden fuusioon liittyvä epävarmuus Pohjois-Amerikassa.
Odotamme pystyvämme ratkaisemaan näitä ongelmia enenevissä määrin seuraavan vuoden aikana. Tämä edellyttää lisäinvestointeja 5G:hen tuotteiden kehityssuunnitelmien nopeuttamiseksi, tuotekustannusten alentamiseksi ja sisäisten prosessien digitalisointiin yleisen tuottavuuden parantamiseksi. Jatkamme myös investointeja yritys- ja ohjelmistoliiketoimintoihin, jotka kehittyvät nopeasti ja suoriutuvat hyvin. Näiden investointien ja toteutumassa olevien riskien vuoksi muutamme tavoitteitamme koko vuodelle 2019 ja 2020 ja odotamme elpymisen johtavan parempaan taloudelliseen suoritukseen vuonna 2021 verrattuna vuoteen 2020.
Luotan, että strategiamme on edelleen oikea. Keskitymme yhä johtajuuteen huipputehokkaissa kokonaisvaltaisissa verkoissa viestintäpalvelujen tarjoajien kanssa, vahvaan kasvuun yritysasiakasliiketoiminnassa, ohjelmistoliiketoimintamme vahvistamiseen ja lisensoinnin monipuolistamiseen esineiden internetissä ja kuluttajaelektroniikassa.
Katsoessani tulevaisuuteen, minulle on selvää, että Nokialla on tiettyjä ainutlaatuisia vahvuuksia. Meillä on vahva, kokonaisvaltainen tuote- ja palveluvalikoima, joka antaa meille mahdollisuuden hyötyä 5G-investoinneista kaikilla verkkoliiketoiminnan alueilla. Olemme osoittaneet kykymme luoda arvoa ja kassavirtaa tuotejohtajuudella. Liiketoimintamme monipuolistaminen yritys- ja ohjelmistoliiketoimintoihin edistyy hyvin. Meillä on mittava patenttilisensointiliiketoiminta, joka on kannattava sekä ajan mittaan kassavirtaa tuottava ja jolla on mahdollisuuksia laajentua uusille kasvualueille. Meillä on merkittäviä mahdollisuuksia vähentää kustannuksia edelleen digitalisaation ja automaation avulla.
Olen luottavainen, että nämä vahvuutemme auttavat meitä luomaan arvoa osakkeenomistajillemme ja saavuttamaan pitkän tähtäimen liikevoittoprosenttitavoitteemme.”
Päivitetty kello 10.23: Lisätty tieto Nokian osakekurssin pudotuksesta pörssin avauduttua.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »