Norjasta liikkeelle lähtenyt Xplora kertoo myyneensä Pohjoismaissa jo yli 40 000 lapsille tarkoitettua rannekellopuhelinta, pääasiassa Norjassa, jossa Xplora itse kertoo olevansa jo alakouluikäisten ja sitä nuorempien kategoriassa peräti myydyin puhelin.
Suomeen Xplora laajensi aiemmin kesällä ja nyt syksyllä myyntiin on tullut tässä testattu uusi Xplora 4 -malli. Xplora 4:llä voi soittaa, lähettää ja vastaanottaa viestejä sekä se mahdollistaa lapsen sijainnin seuraamisen. Kellossa ei ole nettiselainta, sovelluksia tai pelejä. Laite on tarkoitettu ensimmäiseksi puhelimeksi lapsille esimerkiksi 4-10 vuoden iässä.
Uudessa Xplora 4:ssä on aiempia malleja tehokkaampi suoritin, 2 megapikselin etukamera videokuvausmahdollisuudella, enemmän tallennustilaa ja parempi vedenkestävyys. Lisäksi uudessa mallissa teknisenä perustana on Android-käyttöjärjestelmä. Laite toimii 2G/3G/4G-verkoissa ja paikannus hyödyntää mobiiliverkon ohella Wi-Fi- ja GPS-signaaleja. Näytön koko on 1,4 tuumaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huoltaja voi hallita kellon toimintoja omaan älypuhelimeensa asennetulla Xplora-sovelluksella, joka on saatavilla sekä Androidille että iPhoneen.
Xplora 4:n hinta on 199 euroa. Laite sisältää valmiiksi asennetun SIM-kortin, jonka liittymä toimii Elisan verkossa sekä lisäksi EU/ETA-alueella. Liittymän rajaton käyttö sisältyy Xploran kuukausimaksuun, joka on 12 euroa kuukaudessa, tai vaihtoehtoisesti 11 euroa kuukaudessa 6 kuukauden tai 10 euroa kuukaudessa 12 kuukauden ennakkomaksulla.
Xplora 4 on jo tullut saataville, ja se on myynnissä Gigantissa, Verkkokauppa.comissa, XXL:ssä ja Xploran omassa verkkokaupassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Värivaihtoehtoja Xplora 4:stä on kaksi, vaaleansininen ja vaaleanpunainen.
Rakenteeltaan Xplora 4 on muovia ja vaihdettavissa oleva ranneke silikonikumia. Laitteena kello vaikuttaa päällisin puolin laadukkaasti toteutetulta. Muovinen runko on vankkatekoinen. Painikkeita Xplora 4:stä löytyy kaksi, kummatkin kellon oikealta kyljeltä. Ylempi painike herättää kellon näytön ja toimii myös kellotauluun takaisin vievänä kotipainikkkeena. Alempaa löytyy SOS-hätäpainike, jolla ei ole hätätilanteen lisäksi muuta käyttöä.
Xplora 4 on älykkääksi kelloksikin varsin paksu ja voi tuntua lasten pienissä ranteissa suurikokoiselta. Rakenteeltaan Xplora 4 on vedenkestävä IPX8-luokitellusti eli sen on testattu kestävän upotuksen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi.
Alla on käyty kattavasti läpi mitä kaikkea Xplora 4:llä voi tehdä.
- Xplora 4 toimii tietenkin kellona, ja mukana myös yksinkertaiset hälytys- ja sekuntikellosovellukset.
- Puheluja ja tekstiviestejä Xplora 4 vastaanottaa vain huoltajan älypuhelimen sovelluksessa yhteystiedoksi määritellyistä numeroista. Kellolla voi myös soittaa vain näihin numeroihin. Yhteystietoja voi määritellä enintään 20 kappaletta.
- Huoltajalle tai muille Xplora-sovelluksen asentaneille yhteystiedoille kellosta voi lähettää valmiita lyhyitä tekstimuotoisia viestejä, emoji-kuvakkeita, kuvia tai ääniviestejä. Nämä viestit tulevat näkyviin Xplora-sovellukseen, josta voi lähettää puolestaan vapaamuotoisia tekstiviestejä, kuvia, emoji-kuvakkeita sekä ääniviestejä kelloon.
- SOS-hätäpainikkeen pitkä painallus lähettää huoltajalle SOS-hätäilmoituksen ja soittaa puhelun huoltajalle, mahdollisesti myös toiselle, jollei ensimmäinen vastaa ja toinen huoltaja on määritelty.
- Viimeisin sekä ajantasainen sijainti ja Xplora 4:n akun varauksen määrä ovat nähtävissä huoltajan sovelluksessa. Lisäksi voi määritellä turva-alueita, joilta poistuttaessa huoltajan puhelimeen tulee ilmoitus.
- Päälle voi asettaa koulutilan, jossa Xplora 4 värisee hälytysten, puhelujen ja ilmoitusten merkiksi. Koulutilassa puhelimella voi katsoa itse vain kellonajan tai aktivoida SOS-hätäpainikkeen.
- Huoltajan sovelluksesta voi asettaa kalenteritapahtumia haluttuihin ajankohtiin, jolloin kello hälyttää. Kalenterinäkymää kellossa ei ole.
- Askelmittari laskee askeleet sekä niiden perusteella myös kuljetun matkan ja kulutetun kalorimäärän. Tiedot koko käyttöhistorian ajalta näkyvät huoltajan älypuhelimen sovelluksessa.
- Etupuolelle sijoitetulla kameralla voi ottaa kuvia ja videoita, ja niitä voi katsella kellosta tai lähettää yhteystiedoille.
- Xplora 4:n voi etäsammuttaa tai käynnistää uudelleen huoltajan sovelluksesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muita toimintoja Xplora 4:ssä ei ole. Siinä ei ole siis esimerkiksi pelejä eikä sillä voi selata verkkosivuja.
Kellon ohjelmiston perustuminen Android-käyttöjärjestelmälle ei oikeastaan näy mitenkään. Käyttö on varsin helppoa ja suoraviivaista. Kellotaulun oikealta puolelta selaamalla löytyvät eri sovelluskuvakkeet (Puhelin, Keskustelu, Kamera, Kuvat, Herätys, Sekuntikello, SMS, Asetus, Step), alhaalta ilmoitukset ja ylhäältä päivän askelmäärä sekä äänenvoimakkuusasetus.
Xplora 4:n akunkestoksi luvataan valmiustilassa 60 tuntia. Ajoittaisen aktiivisen käytön kanssa tämä tarkoittaa käytännössä kolmea päivää, mikä vaikuttaisi toteutuvan myös käytännössä. Jos kellon muistaa ladata esimerkiksi muutaman yön välein, käyttö sujuu ongelmitta.
Lataaminen tapahtuu mukana toimitettavalla kaapelilla, jonka pää kiinnittyy kellon rungon takaosaan magneettisesti. Mukana ei tule laturia, vaan vain pelkkä kaapeli.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xplora 4:ssä yksi yllätys oli, että laite on varustettu tavallisella nano-SIM-kortilla, joka on helposti irrotettavissa laitteesta. Tämä katkaisee laitteen verkkoyhteyden eikä ajantasainen sijainti näin enää päivity huoltajan sovellukseen.
Huoltajan älypuhelimeen ei tule Xplora 4:n verkkoyhteyden katkeamisesta erillistä ilmoitusta. Avattaessa sovellus ja yritettäessä paikantaa sijainti ja ottaa yhteys kelloon sovellus toki kertoo, ettei yhteys onnistu.
Jos siis lapsi haluaa itse kadota kartalta, onnistuu tämä helposti irrottamalla vain SIM-kortti vaikka kellon pitäisikin mukanaan. Ilmoitus huoltajalle tässä tapauksessa voisi olla hyödyllinen lisätoiminto Xplora 4:ään.
Jos lapsi itse ei halua kadota, niin silloin Xplora 4 toimii hyvin paikantimena. Ranteessa oleva kello kun ei yleensä unohdu ja kulkee näin sinne minne lapsikin.
Edistykselliset älykellot, kuten Apple Watch, osaavat muihin tarpeisiinsa sisältämänsä sykemittarin perusteella tunnistaa onko kello ranteessa vai ei. Myös tämä voisi olla yksi mielenkiintoinen parannusidea mahdollisiin tuleviin Xplora-laitteisiin. Jos laitteen yksi keskeinen idea on mahdollistaa sijaintitiedon saaminen ja seuranta, niin eduksi olisi, jos myös olisi tiedossa että laite on todella käytössä eikä irrotettuna ranteesta.
Puhelut Xplora 4:llä onnistuvat hyvin. Soittaminen käy helposti ja äänenlaatu on riittävän hyvä. Xplora 4:llä puhutaan aina niin sanotusti kaiutin päällä, joten yksityisesti lapsen on sillä vaikeaa puhua.
Myös viestittely kellolla huoltajien kanssa käy helposti – ja viestit kellon ja huoltajan älypuhelimesta löytyvän sovelluksen välillä liikkuvat viiveettä. Koska kellolla ei voi itse kirjoittaa viestejä, ovat ääniviestit keskeisessä osassa. Ne toimivatkin kuitenkin erittäin näppärästi. Lisäksi joihinkin tilanteisiin sopivat paremmin muutamat tarjolle olevat valmiit lyhyet tekstiviestit (esimerkiksi ”Olen menossa kotiin” ja ”Soita minulle”) sekä emoji-kuvat.
Perinteisiä SMS-tekstiviestejä kellolla voi ainoastaan vastaanottaa eikä lainkaan lähettää ainakaan testaamassamme ohjelmistoversiossa.
Xplora 4:n sisältämän kameran kuvanlaatu on parhaimmillaankin välttävä mutta edes jonkinlainen kamera on tietenkin äärettömästi parempi kuin ei kameraa ollenkaan.
Toimiva vaihtoehto pienen lapsen puhelimeksi ja sijainnin seurantaan
Xplora 4 tekee toimivasti sen minkä lupaakin ja on kätevä väline huoltajan ja lapsen väliseen viestintään.
Yksinkertainen rannekellopuhelin voi olla vaihtoehto älypuhelimen ostamiselle lapselle. Jokaisen vanhemman harkittavaksi jää, mikä on omalla kohdalla paras valinta. Xploran kaltaisessa rannekellopuhelimessa on puolensa – se ei todennäköisesti koukuta samalla tavalla kuin älypuhelin -ei ainakaan sisällön selaamiseen tai pelaamiseen, koska se ei kellolla onnistu.
Parasta Xplora 4:ssä on kätevä tapa seurata lapsen sijaintia sekä yksinkertaisella näppäryydellään jopa yllättäneet Xplora 4:n ja huoltajan Xplora-sovelluksen väliset keskustelutoiminnot sekä käyttö puhelimena.
Lisäksi vaikka Xplora 4 onkin suunniteltu lapsille, voi se tietenkin sopia samalla tavalla käyttöön myös vanhuksille, jotka läheiset haluavat tavoittaa paremmin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »