Lenovon omistama Motorola on kuluvana vuonna tuonut markkinoille monipuolisesti erilaisia keskihintaluokan älypuhelimia myös One-sarjassa toisistaan poikkeavilla erikoisominaisuuksilla varustettuina. Motorola One Zoom on, kuten nimikin vihjaa, suunnattu erityisesti kuvaamisesta kiinnostuneille.
Motorola One Zoom maksaa Suomessa 429 euroa, ja puhelin on jo laajalti saatavilla tummanpuhuvassa Baltic Grey -värissä. One Zoom sisältää 4 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, mutta sen kiinnostavin ominaisuus on ehdottomasti neloistakakamera, joka on ensimmäinen laatuaan Motorola-brändätyssä älypuhelimessa.
Motorola One Zoom
- 6,39" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 48 + 16 + 8 + 5 Mpiks. kamera
- 25 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 675 -piiri
- 4000 mAh akku
Keskihintaluokkaan sijoittuva Motorola One Zoom kohtaa markkinoilla todella kovaa kilpailua, mutta OLED-näyttöineen ja näytönalaisine sormenjälkilukijoineen se vaikuttaa paperilla varsin lupaavalta uutuudelta. Vaikka puhelin ei yllättäen kuulukaan Android One -ohjelmaan, on siinä kuitenkin käytännössä puhdas vakio-Android muutamilla Motorolan omilla ja valinnaisilla lisäominaisuuksilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Motorola One Zoomin tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirakenne
- 6,4 tuuman AMOLED Max Vision -näyttö pienikokoisella lovella ja 2340×1080 pikselillä, 84,6 prosentin näyttö-runkosuhde
- Näytönalainen sormenjälkilukija
- Neljä takakameraa, polttovälit 13-81 millimetriä
- 48 megapikselin pääkamera optisella kuvanvakaimella ja f/1,7-aukolla, 0,8 mikronin pikselikoko ja PDAF-tarkennus
- 16 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 8 megapikselin telekamera optisella kuvanvakaimella ja f/2,4-aukolla, 3x optinen zoom
- 5 megapikselin syvyyskamera
- Etukamera 25 megapikseliä f/2,0-aukolla, 0,9 mikronin pikselikoko
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 675 -järjestelmäpiiri
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen paikka joko SIM-kortille tai microSD-kortille)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi / Bluetooth / NFC -yhteydet
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 4 000 milliampeeritunnin akku
- 18 watin Turbo Power -pikalataus
- Mitat 158 x 75 x 8,8 millimetriä
- Paino 190 grammaa
- Android 9 Pie -ohjelmistoversio
Hyvää Motorola One Zoomissa
- Oivallinen kamerakokoonpano. One Zoomin kamerakokoonpano on monipuolinen, kattava ja tasainen. Eri kameroita voidaan pitää puhelimen hintaluokka huomioden laadukkaina, eikä erilaisista kuvaustiloista ole pulaa. Kuvanlaatu on hyvällä tasolla lähes olosuhteista riippumatta, ja Motorolan omat lisämausteet mahdollistavat myös astetta hupaisammat otokset. Hämäräkuvauksessa puhelin ei kuitenkaan aivan yllä korkeimmalle tasolle.
- Akunkesto hintaluokan kärkitasoa. Vaikka 6,39 tuuman näyttö kuluttaa paljon virtaa, on One Zoomissa silti erinomainen akunkesto. Kiinteä 4 000 milliampeeritunnin akku tarjoaa kohtuukäyttäjille kaksikin vuorokautta käyttöaikaa, eikä lataaminenkaan kestä liikoja 18 watin pikalatauksen ansiosta.
- Kauttaaltaan hyvä käyttökokemus. Eron satoja euroja kalliimpiin huippumalleihin huomaa tietysti joiltakin osin, mutta One Zoomin käyttötuntuma on silti kauttaaltaan enemmän kuin kohdillaan. Kameran ja akun lisäksi myös näyttö on hyvä ja laatutuntuma erinomainen, minkä lisäksi puhdas vakio-Android ilahduttaa sujuvuudellaan.
Huonoa Motorola One Zoomissa
- Pienet puutteet. Kuten muutkin reilun 400 euron älypuhelimet, kärsii myös Motorola One Zoom muutamista puutteista. Esimerkiksi vesi- ja pölytiiviyden takaavaa IP-luokitusta ei ole, eikä näyttö OLED-teknologiasta huolimatta tue vilkaisutoimintoa. Perinteinen sormenjälkilukija olisi nykyistä näyttöön sisäänrakennettua vastinetta nopeampi ja sujuvampi, mutta toisaalta jo usein puuttuvista ominaisuuksita mukana on esimerkiksi erillinen liitäntä kuulokkeille.
- Ei osa Android One -ohjelmaa. Yllättäen Motorola One Zoom ei kuulu Android One -ohjelmaan, vaikka siinä vakio-Android onkin. Muut Motorolan One-sarjalaiset nauttivat Android One -ohjelman monista eduista, kuten kattavasta päivitystakuusta, mutta One Zoom jää tässä suhteessa harmittavasti alakynteen. Puhelin julkaistaan Android 9 Pie -ohjelmistolla, ja Android 10 -päivitys lienee tulossa, mutta aikataulusta ei ole tietoa.
Käyttötuntuma hintaluokkansa huippua
Motorolan älypuhelimet ovat jo vuosia tunnettu paikoin oivallisesta hinta-laatusuhteesta, ja vaikka perinteinen nimeämiskaava onkin hieman muuttunut, on sama aistittavissa myös One Zoom -mallista. Alumiinirunkoinen puhelin on lasipintainen sekä edestä että takaa, ja näyttö on suojattu Panda King Glass -lasilla tutumman Gorilla Glassin sijaan. Takapinta sen sijaan on Gorilla Glass 3 -lasia.
Takapinnan viimeistely on tyylikäs ja antaa valoa hienosti heijastellessaan jopa metallisen vaikutelman. Kookas kamera-alue kohoaa hitusen rungosta vangiten katseen, ja lisäksi takakuorta koristaa perinteinen Motorola-logo. Tällä kertaa logoon on integroitu LED-ilmoitusvalo, ja perinteisesti logosta löytynyt sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alle sen alalaitaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ilmoitus-LED on näppärä, mutta sen soisi olevan hieman kirkkaampi. Sormenjälkilukija puolestaan avaa lukituksen noin sekunnissa, mutta sen käyttö vaatii ensin puhelimen herättämistä joko näytön napautuksella tai virtapainikkeella. Vaikkei perinteisen lukijan vauhtiin ylletäkään, on myös One Zoomin lukija tarkka ja varmatoiminen. Lisäksi saatavilla on sujuva ja vikkelä kasvojentunnistus, joka on yksi Motorolan Android 9 Pie -ohjelmistoon tuomista lisistä.
Motorola One Zoom on varustettu keskiluokkaisella ja kahdeksanytimisellä Qualcomm Snapdragon 675 -järjestelmäpiirillä, jonka rinnalla on 4 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 gigatavua tallennusmuistia. Kokoonpanon suorituskyky on jopa yllättävän hyvä. Puhelin taipuu mainiosti haastavaankin monen sovelluksen moniajoon sekä mobiilipelaamiseen myös korkealla kuvanlaadulla liiemmin tökkimättä. Testirupeaman aikana ei kertaakaan havaittu merkittäviä ongelmia puhelimen suorituskykyä haastettaessa, vaikka eron huippupiireihin toki huomaa esimerkiksi yleisessä käyttönopeudessa moniajon aikana.
Mikä miellyttävintä, One Zoom ei myöskään lämpene liiallisesti kovassakaan käytössä. Lisäksi akunkesto ansaitsee erityismaininnan: 4 000 milliampeeritunnista riittää potkua kohtalaisellakin käytöllä kahdeksi vuorokaudeksi, ja raskaan testipäivän jälkeen akussa oli edelleen virtaa useita kymmeniä prosentteja. Puhelin tukee myös pikalatausta 18 watin teholla, ja jo 10 minuutin lataus tarjoaa tarpeeksi käyttöaikaa vaikkapa paikallislinjalla taitettavan työmatkan varalle. Tyhjästä täyteen lataaminen ottaa runsaat puolitoista tuntia.
Hintaluokassaan One Zoom erottuu monista haastajista näyttönsä ansiosta. Puhelimessa on kookas 6,39 tuuman AMOLED-paneeli, joka toistaa värit luonnollisesti ja terävästi. Värintoistoa voi luonnollisesti mukauttaa mieleisekseen asetuksissa, ja kokonaisuutena kuvaruutu on erinomainen myös kirkkauden ollessa riittävä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muutamia puutteitakin toki on. One Zoomin näyttö ei OLED-teknologiastaan huolimatta tue lainkaan vilkaisunäyttötoimintoa.
Multimediakäytön tueksi Motorola One Zoom sisältää edeltäjiensä lailla yhden kaiuttimen, joka on tällä kertaa sijoitettu puhelimen ylälaitaan. Kaiutin on voimakas ja äänenlaadultaan hyvä. Lisäksi One Zoomissa on myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, joka löytyy pohjasta USB-C-liitännän lisäksi.
Motorola One Zoomissa on muiden One-sarjalaisten tavoin käytännössä puhdas Android, jota on paranneltu Motorolan omilla lisätoiminnoilla, joilla vaikkapa kameran tai taskulampun voi käynnistää helposti puhelinta ravistamalla. Android-vaihtoehdoissa on aina kyse mielipiteistä, mutta puhtaan ohjelmiston sujuvuus ja keveys miellyttänee monia.
Omituista kyllä, One Zoom on ensimmäinen One-sarjalainen, joka ei kuulu Android One -ohjelmaan. On epäselvää, miten ratkaisu käytännössä vaikuttaa puhelimen elinkaareen, mutta Android One on perinteisesti tarjonnut muita paremman päivitystuen. Tässä suhteessa onkin sääli, että One Zoom on Android Onen ulkopuolella.
Neljä kameraa pääroolissa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Motorola One Zoom on ensimmäinen Motorola-älypuhelin neljällä takakameralla. Määrä ei automaattisesti korvaa laatua, mutta kattaus vaikuttaa yhtä kaikki lupaavalta:
- 48 megapikselin pääkamera optisella kuvanvakaimella ja f/1,7-aukolla, 0,8 mikronin pikselikoko ja PDAF-tarkennus
- 16 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 8 megapikselin telekamera optisella kuvanvakaimella ja f/2,4-aukolla, 3x optinen zoom
- 5 megapikselin syvyyskamera
Motorola One Zoom sisältää laajalti yleistyneen 48 megapikselin pääkameran, joka kilpailevien mallien tavoin oletuksena yhdistää neljä pikseliä yhdeksi parantaen näin muun muassa valotusta. Lopulliset valokuvat ovat tarkkuudeltaan 12 megapikseliä, ja vaikka myös 48 megapikselin kuvaaminen on mahdollista, ei siitä ole merkittävää hyötyä erityisesti kuvia vain älypuhelimen tai muun laitteen näytöltä tarkasteltaessa.
Pääkamera toimii oivallisesti useimmissa olosuhteissa. Kuviin tallentuu paljon yksityiskohtia luonnollisilla väreillä ja pääosin hyvällä kontrastilla. Kameran kompastuskivi on heikohko HDR-tila, joka vastavalossa kuvattaessa tummentaa kuvattavaa kohdetta turhan ahkerasti. Kirkas vastavalo tuottaa siis haasteita, mutta esimerkiksi hämäräkuvaus onnistuu erillisellä Night vision -yötilalla pääosin mallikkaasti. Myös tällöin kamera ottaa useita kuvia, jotka yhdistetään parhaan mahdollisen lopputuloksen toivossa. Yökuvauksessa One Zoom ei aivan pärjää etevimmille haastajilleen, mutta kyse on enemmänkin kilpailun kovuudesta kuin One Zoomin heikkoudesta. Paremmissa olosuhteissa valokuvat ovat korkeatasoisia kautta linjan.
Esimerkiksi muotokuvissa yhdessä syvyyskameran kanssa käytettävä telekamera on sekin varsin hyvä. Telekamera tarjoaa kolminkertaisen, laadukkaan optisen zoomin, jolla kuvattavaa kohdetta pääsee lähemmäs. Jälki on todella hyvää ja parhaimmillaan tasavahvaa jopa kalliimpien vaihtoehtojen sekä hintaluokan kovan kilpailijan, Honor 20 Pron, kanssa.
Ultralaajakulmakameraa käytettäessä värien laatu haalistuu hiukan, mutta kuviin tallentuu silti mukavasti yksityiskohtia laajakulman tarjotessa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi sisäkuvaamiseen ahtaammassa tilassa.
Etukamera puolestaan ottaa oletuksena valokuvia 25 megapikselin tarkkuudella, mutta myös sillä voi käyttää pikselien yhdistysteknologiaa. Lopputuloksena on tällöin laadukkaita 6 megapikselin omakuvia, joissa myös taustan sumennus toimii pääasiassa hienosti.
Motorola One Zoomin kamera sisältää kaikki odotettavissa olevat kuvaustilat muotokuvista manuaalisäätöihin. Lisäksi mukana on Motorolan omia mausteita, kuten hauska Spottiväri-tila, jolla yhtä väriä voi korostaa muuten mustavalkoisessa otoksessa.
Myös videot ovat One Zoomilla laadukkaita, ja niitä voi tallentaa enintään 4K UHD -tarkkuudella ja 30 ruudun sekuntivauhdilla. Videokuvaaminen käy kuitenkin vain pääkameralla, mikä on harmillista.
Motorola One Zoom – keskihintaluokan valioyksilö?
Motorola One Zoom tarjoaa kauttaaltaan vahvan vaihtoehdon keskihintaista älypuhelinta etsivälle. Puhelimeen mahtuu muutama kauneusvirhekin, mutta sen monet edut hyvine kameroineen ja helppokäyttöinen ja sujuvatoiminen puhdas Android-kokemus puhuvat puhelimen puolesta.
Selkeimpiä haastajia One Zoomille ovat vajaan 400 euron Honor 20 ja astetta kehittyneempi Honor 20 Pro vajaan 500 euron hintalapullaan. One Zoomissa on Honoreiden LCD-paneeleita parempi OLED-näyttö, mutta Honor-kaksikon Kirin 980 tarjoaa enemmän tehoja. Honor 20 ja One Zoom ovat kamerakokoonpanoltaan melko lailla tasavahvoja, mutta Honor 20 Pro vetää joukon pisimmän korren.
Erittäin varteenotettava vaihtoehto on niin ikään Asuksen 499 euron ZenFone 6 kääntyvällä takakameralla ja tehokkaalla Snapdragon 855 -huippupiirillä, joskin heikommalla näytöllä. Myös OnePlus 7 on eräs verrokki, mutta sen yksipuolisempi kamera ja poistotarjouksissakin todennäköisesti One Zoomia korkeammalla pysyvä hinta ovat sitä vastaan, vaikka huippuluokan suorituskyky (Qualcomm Snapdragon 855) ja valmistajan tunnetusti nopea päivitystahti houkuttelisivatkin. Samsung-mallistosta hinnaltaan läheisin verrokki on Galaxy A70, jossa on kookkaampi näyttö mutta ei esimerkiksi zoom-telekameraa.
Kokonaisuutena Motorola One Zoom on erittäin vahva vaihtoehto keskihintaluokassa ja sitä on helppo suositella yhtenä vakavasti harkittavana joskaan ei mitenkään ylivoimaisena vaihtoehtona. Kuluttajalla on nyt erinomainen tilanne, sillä runsaan 400 euron hintaluokassa saa tänä päivänä älypuhelimissa erinomaisella vastinetta rahalle. Siitä pitävät huolen useat mainiot älypuhelimet, joihin myös Motorola One Zoom lukeutuu.
Alla vielä muutamia esimerkkikuvia Motorola One Zoomin kameralla ja automaattiasetuksilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »