Yksi Applen eilen päivityksenä julkaiseman Mac-tietokoneiden uuden macOS Catalina -käyttöjärjestelmäversion merkittävimmistä uudistuksista kulkee nimellä Catalyst. Se tarjoaa sovelluskehittäjille teknologian iPad-sovellusten muuntamiseen Mac-tietokoneille.
Catalystin avulla on jo julkaistu joukko uusia sovelluksia Macille mutta toistaiseksi nyt alkuvaiheessa uusi ratkaisu tuntuu lähteneen liikkeelle odotuksia huomattavasti verkkaisemmin.
Syynä tähän on Bloombergin raportin mukaan muun muassa sovelluskehittäjät yllättänyt työn määrä, mitä helpottavasta Catalyst-teknologiasta huolimatta vaaditaan iPad-sovellusten muuntamiseen kelvollisiksi Mac-sovellukseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Catalyst on toistaiseksi ensiaskel kohti laajempaa tulevaisuutta, jossa iPad-sovellusten ohella myös iPhonelle kehitettyjen sovellusten pitäisi alkaa toimia Mac-tietokoneissa vuodesta 2021 alkaen ja näiden erilaisten Apple-laitteiden App Store -sovelluskaupat voivat yhdistyä.
Yksi merkittävä ongelma toistaiseksi onkin, että käyttäjät joutuvat maksamaan toistamiseen samasta sovelluksesta jos he haluavat sovelluksen myös Macille. iPadille ostetun sovelluksen hankinta ei ole hyödynnettävissä saman sovelluksen Mac-versiossa, koska kyse on erillisestä sovelluksesta ja eri sovelluskaupasta.
Bloomberg kertoo, että eilen Macille muunnettuja iPad-sovelluksia löytyi Mac App Storesta vasta parisenkymmentä. Osa merkittävimmistä luvatuista sovelluksista, kuten Twitter, on tulossa vasta myöhemmin. Myös Applen WWDC:ssä lavalla esittelemä Asphalt 9 -peli on ”myöhästynyt hieman” ja vaatii vielä ”kokemuksen hiomista”. Sen pitäisi kuitenkin tulla saataville vielä loppuvuoden aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ongelmia sovelluskehittäjille ovat toistaiseksi aiheuttaneet muun muassa kosketusnäytöille suunniteltujen iPad-sovellusten sopeutuminen käytettäväksi Macien näppäimistöllä ja hiirellä. Osa käyttöliittymistä on tarvinnut suunnitella uudelleen, vaikka juuri tätä Catalystin pitäisi helpottaa. Lisäksi ongelmia ovat aiheuttaneet esimerkiksi videokuvaus, kahden sormen pyyhkäisyllä selaaminen sekä hiiren kursorin näkyminen osassa sovelluksia.
Yksinkertaisimmillaan Catalystin avulla iPad-sovellus kääntyy käytettäväksi Macilla laittamalla raksi ruutuun kehitystyökaluissa myös Mac-sovelluksen kohdalle. Käytännössä todellisuus ei kuitenkaan ole näin helppoa.
”Tulee olemaan paljon kehittäjiä, jotka eivät tee mitään muuta kuin klikkaavat ruutua ja julkaisevat sovelluksen mutta ei siihen voi lopettaa”, kommentoi sovelluskehittäjä Steve Troughton-Smith tilannetta.
Osa sovelluskehittäjistä on myös luopunut toistaiseksi aikeistaan julkaista iPad-sovelluksensa Macille tajuttuaan millainen työmäärä vaadittaisiin sovelluksen viimeistelemiseksi. Nähtäväksi jää, millaisen suosion Catalyst ja sillä käännetyt sovellukset tulevat ajan myötä saamaan. Erinäisten arvioiden mukaan Apple haluaa yhdistää iOS:n ja iPadOS:n sovellusalustat macOS:n kanssa niin, että jatkossa vanha perinteinen tapa ja pohja kehittää Mac-sovelluksia voidaan ajaa alas.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »